Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε πέτρινο σπίτι


b35

Recommended Posts

Γειά σας.

Θα ήθελα να πληροφορηθώ αν γνωρίζει κάποιος συνάδελφος, που μπορώ να βρώ πληροφορίες για το πως γίνεται μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση σε πέτρινο σπίτι. Το σπίτι πρόκειται να κατασκευαστεί τώρα. Τις λεπτομέρειες για μια ηλκτρ. εγκ/ση σε τοίχο από τούβλα τον γνωρίζω, αλλά θέλω να μάθω για τις ιδιαιτερότητες μια τέτοιας εγκατάστασης πάνω σε τοίχο, ασοβάντιστο βέβαια και από πέτρα.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν μιλάς για επένδυση, εννοείται πίσω από την επένδυση πέτρας.

Για φέρουσα πέτρινη προτείνονται συνήθως χτιστές σωληνώσεις μέσα στην πέτρα ή χωνευτά καλώδια στους αρμούς. Εγώ πάντως θα σου έλεγα να κοιτάξεις να περάσεις τα καλώδια στο πάτωμα, περιμετρικά κοντά στους τοίχους.

Link to comment
Share on other sites

Θα είναι όπως το λες φέρουσα πέτρινη κατασκευή. Σε αυτή την περίπτωση, γνωρίζεις αν υπάρχουν κάπου οι λεπτομέρειες, αν δεν ακολουθήσεις το πέρασμα από το πάτωμα και αν υπάρχουν κουτιά διακλάδωσης για τις καλωδιώσεις πχ προς τα φώτα στην οροφή, για το πως καλύπτονται ή δεν φαίνονται ώστε να είναι επισκέψιμα αν χρειαστεί;

Link to comment
Share on other sites

Εχεις σκεφτεί να το κάνεις και λίγο παραδοσιακό δηλ να βάλεις εξωτερικούς μεταλλικούς σωλήνες, για τα καλώδια , ορατούς, όπως το έκαναν παλιά?

Link to comment
Share on other sites

Την πρόταση για να γίνει με σωλήνες χτισμένους μέσα στην πέτρα, από όπου θα περνούν τα καλώδια, την βρίσκω ωραία και με συνδυασμό με το πέρασμα από το δάπεδο, με ότι αυτό συνεπάγεται απο πλευράς μέτρων προστασίας των σωλήνων στο δάπεδο. Εκείνο που δεν γνωρίζω είναι όταν θέλουμε να πάμε σε καποιο φως στην οροφή ενός δωματίου, πας μόνο κατευθείαν απο τον διακόπτη που θα είναι πάνω πχ απο μία πρίζα;

Φυσικό είναι ότι λάθη μετά το κτίσιμο δεν επιτρέπονται. Γιαυτό ψάχνω να δω αν υπάρχει κάπου η εμπειρία μιας τέτοιας κατασκευής.

Link to comment
Share on other sites

Αν δε βάλεις λοιπόν εξωτερικό δίκτυο, τότε ενσωματώνεις το δίκτυό σου μέσα στον αρμό που υπάρχει (ή που θα κατασκευασθεί) στις πέτρες.Υπάρχει βέβαια η δυσκολία το να πας ακριβώς ευθεία αλλά αν γίνει κατα τη διαδικασία του κτισίματος μπορεί να βρεθεί η κοντινότερη προς την ευθεία λύση σε συνεργασία ηλεκτρολόγου και χτίστη.Τα κουτιά διακλάδωσης μπορείς να τα αφήσεις ορατά αλλά μπορείς (πάλι με συνεργασία των παραπάνω 2 ) να τα κρύψεις και να βάλεις κομμάτι πέτρας απέξω , να μπορεί να ξεχωρίζει για τον ηλεκτρολόγο και να αφαιρείται μόνο αυτή η πέτρα, σε τυχόν χρήση του συγκεκριμένου κουτιού.

Link to comment
Share on other sites

Είναι ένας τρόπος αυτός πιστεύω δηλαδή να τα κρύψω πίσω από μια πέτρα, αλλά θα θέλει πολύ συνεργασία με το μάστορα που θα φτιάξει τους τοίχους.

Edited by b35
Link to comment
Share on other sites

Οχι , παρά μόνο σε διάφορα σημεία.Ειδικά όσοβ αφορά τα κουτιά , μετά την επιλογή της περιοχής τοποθέτησης τους, αν δεν υπάρχει διαθέσιμη πέτρα τη διαμορφώνει ώστε να ταιριάξει γενικώς.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

καλησπέρα,

να ρωτήσω πόσα κυκλώματα φωτισμού έχει το σπίτι? για αυτό που αναφέρεις για τους διακόπτες έχεις σκεφτεί το KNX?

έτσι θα έχεις μόνο τις οδεύσεις από τα κυκλώματα φωτισμού (και τις υπόλοιπες παροχές) και για τους διακόπτες χρειάζεσαι ένα καλώδιο μόνο.

Link to comment
Share on other sites

 

.....έχεις σκεφτεί το KNX?

 

 

Συγγνώμη ρε παίδες άλλα το ΚΝΧ τη είναι ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.