Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Διαγραφή παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας από το μητρώο προμηθευτών


trianthis

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους!

 

Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά αν άνοιξα το θέμα άδικα με νέο τίτλο, άλλα έψαξα πριν τα αρχεία και δεν βρήκα αντίστοιχο θέμα συζήτησης.

 

Πολύ κουβέντα έχει γίνει αυτές τις μέρες σχετικά με τους δύο μεγαλύτερους ιδιωτικούς παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και συγκεκριμένα την Energa και την Hellas Power. Οι απόψεις διχάζουν. Κάποιοι λένε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες κορόιδεψαν τους πελάτες τους, άλλοι για ενέργειες της ΔΕΗ που ισοπεδώνει κάθε ιδιωτική πρωτοβουλία. Σχόλια και απόψεις ποικίλουν. Το σημαντικότερο είναι ότι, από τη μια πλευρά, η ΔΕΗ ισχυρίζεται ότι οι δύο προαναφερθείσες εταιρείες χρωστούν 70 εκατ. € και 120 εκατ. € στην ίδια και στον ΔΕΣΜΗΕ και από την άλλη, Energa και Hellas Power σαν αντίλογο να ισχυρίζονται ότι η ΔΕΗ τους χρωστά συνολικά περίπου... 340,000,000€, ενώ την κατηγορούν και για εκούσιες καθυστερήσεις στις ενεργοποιήσεις των πελατών τους. Εν τέλει, από σήμερα 24/01 προς 25/01 τα μεσάνυχτα, περίπου 200.000 πελάτες που είχαν καταφύγει στις δύο εταιρείες, πλέον θα ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ, αυτόματα. Οι δε αυτές εταιρείες δεν έχουν πια το δικαίωμα προμήθειας ηλεκτρισμού.

 

Τα ερωτήματα πολλά. Αρχικά, οι εργαζόμενοι των Energa και H.P. θα απολυθούν; Μπορεί η ΔΕΗ έτσι απλά να πάρει πίσω τους καταναλωτές της; Γνωρίζω με σιγουριά ότι δύο αυτές εταιρείες είχαν στο πελατολόγιο τους, εκτός από νοικοκυριά και πολλούς Β2Β καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων γνωστών ονομάτων της βιομηχανίας και του εμπορίου, αλλά και ξενοδοχεία, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια κ.α. Αυτοί δεν θα αντιδράσουν σε αυτή τη κίνηση; Αυτοί οι 200,000 καταναλωτές θα πληρώσουν και τέλη σύνδεσης στη ΔΕΗ, λόγω επανασύνδεσης; Τελικά, το να υπάρχει εναλλακτικός πάροχος ρεύματος στην Ελλάδα, είναι κάτι το ουτοπικό ή αυτές οι εταιρείες είναι κοινοί "απατεώνες", όπως χαρακτηρίζονται από πολλούς;

 

Συγνώμη αν κούρασα με τις ερωτήσεις μου, αλλά θα ήθελα να γίνει κάποια συζήτηση σε αυτό θέμα, διότι είναι κάτι που έγινε πολύ γρήγορα και πολύ πιθανόν να μη το γνωρίζουν ούτε κάποιοι από αυτούς που τους αφορά. Δεν γνωρίζω αν είπαν κάτι στην τηλεόραση, καθότι δεν παρακολουθώ σχεδόν ποτέ. Υπάρχουν πληροφορίες στο διαδίκτυο για το θέμα, από εκεί που ενημερώθηκα και εγώ, αλλά είναι ελλιπείς σε κάποια σημεία.

 

Η δική μου άποψη είναι ότι καλό είναι να υπάρχει ανταγωνισμός, γιατί βοηθά στην ανάπτυξη. Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και ελπίζω να ανταλλάξουμε απόψεις.

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την παρακάτω ανακοίνωση της Ρ.Α.Ε., η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη (βάσει νομοθεσίας) να τους ηλεκτροδοτεί και εντός 3μήνου πρέπει να έχουν επιλέξει το νέο τους πάροχο (συμπεριλαμβάνεται η ΔΕΗ σε αυτούς). Με αυτό το σκεπτικό υποθέτω, ότι δεν θα πληρώσουν τέλη σύνδεσης, το πολύ για ένα διάστημα 3 μηνών, εως ότου επιλέξουν το νέο τους πάροχο υπογράφοντας νέο συμβόλαιο.

 

http://www.rae.gr/si.../24012012_1.csp

 

Οι αιτιάσεις των εταιριών απευθύνονται στη ΡΑΕ και ΔΕΣΜΗΕ, γιατί αυτοί είναι που διαχειρίζονται το δίκτυο, τις αγοραπωλησίες και εισηγούνται θεσμικές αλλαγές. Τα πυρά προς τη ΔΕΗ, είναι για το θεαθήναι. Ανταγωνισμός υπάρχει όταν υπάρχει παραγωγή προϊόντος. Σαν μεταπράτες που ήταν και όχι παραγωγοί, βασίζονταν σε πακέτα ενέργειας και όχι τιμολόγηση ανά kWh. Από αυτή την τακτική,είχαν κέρδος, κατά την υπέρβαση των πακέτων από τους καταναλωτές. Αυτό που ακούγεται είναι ότι είχαν κέρδη πολύ χαμηλότερα από τα προσδοκώμενα και πέρασαν σε ζημιές, από αυτή την τακτική και για αυτό το λόγο, οι αρχικοί Έλληνες επενδυτές αποχώρησαν από τα σχήματα.

 

Υπάρχει και το παρακάτω δημοσίευμα, που ρίχνει λίγο ακόμα φως :

 

Από τα μεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου

Στη ΔΕΗ επιστρέφουν οι πελάτες των Energa και Hellas Power

 

 

Στη ΔΕΗ επιστρέφουν από τα μεσάνυχτα οι περίπου 200.000 πελάτες των εταιρειών ENERGA και HELLAS POWER, ύστερα από την απόφαση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) να καταγγείλει τις συμβάσεις με τις δύο εταιρείες και να τις διαγράψει από το μητρώο προμηθευτών.

 

Σε κοινή ανακοίνωσή τους σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και ο ΔΕΣΜΗΕ επισημαίνουν ότι οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύουν ηλεκτρική ενέργεια σε πελάτες αλλά και ότι η εξέλιξη αυτή δεν επηρεάζει την ηλεκτροδότηση των πελατών τους, ούτε απαιτείται από την πλευρά των καταναλωτών να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια.

 

Η μετάβασή τους από τα μεσάνυχτα της 25ης Ιανουαρίου στη ΔΕΗ θα γίνει αυτόματα και σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα πρέπει σε διάστημα τριών μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους (ΔΕΗ ή κάποιον τρίτο) και να υπογράψουν νέα σύμβαση.

 

Στο διάστημα αυτό οι καταναλωτές θα τιμολογούνται με τα γνωστά δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ που ισχύουν για όλους.

 

Η ΔΕΗ έθεσε επίσης σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή 214-214-2000 (ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Κυριακή, 08:00-20:00) για τους πελάτες των δύο εταιρειών.

 

Οι δύο εταιρίες (ENERGA και HELLAS POWER) έχουν μεταβιβασθεί σε νέο κοινό ιδιοκτήτη, τον όμιλο Worldwide Energy Limited οι λογαριασμοί του οποίου έχουν δεσμευτεί από την αρχή για την καταπολέμηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στις αποφάσεις για την καταγγελία των συμβάσεων των δύο εταιρειών, ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται:

 

  • Για την Hellas Power (νυν «Νέα Εφαρμογή») ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 44.000.000 ευρώ οι οποίες ρυθμίστηκαν το Δεκέμβριο με πρακτικό συμβιβασμού των δύο πλευρών χωρίς όμως η εταιρία να καταβάλει τις δόσεις που προβλέπονταν. Αναφέρει ακόμη ο ΔΕΣΜΗΕ ότι η εταιρία έκανε τον Ιανουάριο μεγάλες εξαγωγές ενέργειας από την Ελλάδα, με κίνδυνο να αυξηθούν κατά πολύ οι υποχρεώσεις της προς τον Διαχειριστή αφού τα έσοδα από τις εξαγωγές θα εισπράττονταν εκτός Ελλάδος. Ο ΔΕΣΜΗΕ επικαλείται επίσης τη δέσμευση των λογαριασμών της εταιρίας από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
  • Για την Energa ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000.000 ευρώ και τη δέσμευση, επίσης, των λογαριασμών της. Ο ΔΕΣΜΗΕ απέρριψε επίσης το αίτημα της εταιρίας «Κέντωρ» που εμφανίσθηκε ως διάδοχος της Energa, να εγγραφεί στο μητρώο προμηθευτών.

Σημειώνεται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, υφίστανται και οι τρέχουσες οι οποίες σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από το ΔΕΣΜΗΕ αυξάνονταν με ρυθμό 750.000 ευρώ την ημέρα για κάθε μία από τις δύο εταιρείες ενώ η ΔΕΗ διεκδικεί από αυτές άλλα 67 εκατ. ευρώ.

 

* Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας τίθενται οι δύο εταιρίες-πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος ύστερα από πόρισμα της Αρχής για το «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος», σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές αντί να αποδοθεί στον Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) έφευγε από τη χώρα.

 

 

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231147010

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Νikmmech, για αυτό που λες στην δεύτερη παράγραφο, έχεις απόλυτο δίκιο. Μάλιστα, είχε έρθει ένας κύριος στο σπίτι μου να μου δείξει τα πακέτα των προσφορών τους, αλλά όχι της ίδιας της Hellas Power, αλλά από εταιρεία η οποία είχε αναλάβει την προώθηση των προϊόντων τους μέσω call center, διαφημίσεις κ.λ.π. Ισχυριζόταν ότι αν ξεπερνούσες το "ταβάνι" του πακέτου, θα πλήρωνες τις παραπάνω κιλοβατώρες με μειωμένη τιμή σε σύγκριση με αυτή της ΔΕΗ. Δεν με έπεισε ποτέ, ενώ αποδείχτηκε τελικά ότι ήταν υπάλληλος courier, επιφορτισμένος με το να παραλαμβάνει απλώς τα δικαιολογητικά.

Έγραψα αυτό με τον ανταγωνισμό, γιατί πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο έγινε και με τον ΟΤΕ, δηλαδή οι ιδιωτικοί πάροχοι σταθερής τηλεφωνίας, που με την πληθώρα επιλογών που έριξαν στην αγορά, ανάγκασαν τον ΟΤΕ προς αναπροσαρμογές στην τιμολογιακή του πολιτική και σε προσφορά παρόμοιων πακέτων.

Link to comment
Share on other sites

Ο κλάδος της ενέργειας έχει ορισμένες ομοιότητες αλλά και ορισμένες διαφορές με αυτόν των τηλεπικοινωνιών. Και στους δύο τομείς απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις και υψηλότατη τεχνογνωσία. Εκεί τελειώνουν βασικά οι ομοιότητες.

 

Το κύριο κόστος της παραγωγής ενέργειας είναι αυτό της πρώτης ύλης που είναι πάνω-κάτω, δεδομένο για όλους, ενώ στις τηλεπικοινωνίες είναι το μισθολογικό. Ιδιώτες παραγωγοί υπάρχουν στην Ελλάδα εδώ και αρκετά χρόνια. Το κόστος παραγωγής ενέργειας όμως από τις μονάδες Φυσικού Αερίου που διαθέτουν, είναι τέτοιο που τις καθιστά μη ανταγωνιστικές προς την ΔΕΗ, η οποία βασίζει μεγάλο τμήμα της παραγωγής της στις λιγνιτικές και στα μεγάλα υδροηλεκτρικά, εξασφαλίζοντας έτσι χαμηλή τιμή kWh.

 

Υπο αυτό το πρίσμα μπορεί να αντιληφθεί κάποιος, την σπουδή με την οποία τα τελευταία χρόνια μεθοδεύεται η αύξηση της τιμής της kWh και της πώλησης της ΔΕΗ. Το συμφέρον του καταναλωτή, είναι το τελευταίο στην λίστα.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.