Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πρόβλημα με βεβαίωση περί οικοδομησιμότητας


andress

Recommended Posts

Γεια σας

 

Είμαι ηλεκτρολόγος μηχανικός αλλά επαγγελματικά με τράβηξαν οι υπολογιστές, οπότε δεν ασχολήθηκα καθόλου με την οικοδομή.

 

Το Σεπτέμβρη είπα να αγοράσω ένα καινούργιο ακίνητο. Επειδή όμως είχα μια κληρονομιά από τον πατέρα μου σε κάποια παλιά κτίσματα που είναι σε 3 γειτονικά οικόπεδα, η συμβολαιογράφος και η εφορία μου είπαν πως λόγω του υπόλοιπου δόμησης που έχουν αυτά, δεν μπορώ να θεωρηθώ σαν αγορά πρώτης κατοικίας και μου αναλογούσε φόρος περίπου 12.500 €.

Μόνο αν αποδείκνυα πως αυτά τα παλιά κτίσματα είναι μη άρτια και οικοδομήσιμα θα γλίτωνα το φόρο αυτό. (Έχει να κάνει με το όριο των 70 τ.μ. που αντιστοιχεί σε έναν παντρεμένο).

Είπα 12.500 € είναι πάρα πολλά και ξεκίνησα τις διαδικασίες να αποδείξω ότι αυτά τα κτίσματα είναι μη άρτια και οικοδομήσιμα.

 

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό ήταν μια συγγενής μου που είχε ασχοληθεί με αυτά τα κτίσματα πριν 4 χρόνια γιατί είχε πεθάνει μια θεία μου.

 

Και εκεί αρχίζει ο Γολγοθάς:

 

Να σας πω χρονικά τι έγινε:

 

Μου πήρε 2 εβδομάδες να πείσω την μηχανικό μου πως για να δεχτεί η εφορία ότι είναι μη άρτια και οικοδομήσιμα πρέπει να έχει χαρτί από την πολεοδομία και ότι μια απλή δήλωση του μηχανικού. (αυτά τα ρώτησα σε 2 συμβολαιογράφους και σε 2 εφορίες).

 

Μετά η μηχανικός μου λέει πως για να ολοκληρωθεί το τοπογραφικό πρέπει να υπάρχει οικοδομική γραμμή και εκεί η περιοχή δεν έχει. Πληρώνω αποτύπωση για 8 στρέμματα για να πάρουμε την οικοδομική γραμμή.

 

Μετά θέλει την έγκριση του Δήμου αυτή η οικοδομική γραμμή. Να πάμε και στον δήμο. Εντωμεταξύ είχε πάει μέσα Οκτώβρη. Μετά από 2 εβδομάδες φεύγει από τον προϊστάμενο του δήμου η οικοδομική γραμμή και εγώ χαίρομαι που ξεπεράσαμε αυτό το εμπόδιο.

 

Ρωτάω πάλι την μηχανικό μου, τι θα γίνει από εδώ και πέρα και μου λέει μην αγχώνεσαι μια σφραγίδα θα πάρω από την πολεοδομία και είμαστε έτοιμοι.

 

Οι μέρες περνούν, εντωμεταξύ είχα αρχίσει άγριους τσακωμούς με τον κατασκευαστή ο οποίος μου έλεγε ‘έχουν περάσει 2 μήνες και ακόμα δεν έχουμε κάνει συμβόλαια, έχουμε υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό ότι σε ένα μήνα θα γίνουν συμβόλαια, εγώ χάνω άλλους πελάτες για αυτό το διαμέρισμα, μπορώ ανά πάσα στιγμή να το δώσω σε άλλον’.

 

Οι τσακωμοί και οι απειλές αυτοί να γίνονται έντονοι σε σημείο που δεν τόλμαγα να πατήσω στην οικοδομή να βλέπω την πρόοδο των εργασιών.

 

Να παρακαλάω την μηχανικό μου, τελείωνε έχω πίεση αφόρητη και μου έλεγε μην αγχώνεσαι, σε μια βδομάδα τελειώνουμε.

 

Σιγά σιγά η μηχανικός μου δεν μου απαντούσε τα τηλέφωνα και αναγκαζόμουνα κάθε μέρα να παρκάρω στις 9 στο κέντρο και να περνάω από το γραφείο της στις 9:00, 10:00, 11:30 μπας και την πετύχω και μου πει κάποια εξέλιξη. Οι κοπέλες που έκαναν την πρακτική τους στο γραφείο είχαν βαρεθεί να με βλέπουν.

 

Μετά από τρεις εβδομάδες έμαθα ότι το χαρτί υπογράφηκε και από την προϊσταμένη του δήμου και ότι είμαστε έτοιμοι μια υπογραφή από την πολεοδομία μένει.

 

Είχε φτάσει αρχές Δεκέβρη. Το δίμηνο της προέγκρισης δανείου μου τελείωσε κάνω αίτηση για νέο δάνειο και η τράπεζα μου εγκρίνει νέο με δυσμενέστερους όρους.

 

Η οικοδομή έχει τελειώσει, ο κατασκευαστής να ωρύεται και φυσικά να κάνει ό,τι ψευτοδουλειά στην οικοδομή τον έπαιρνε και εγώ δεν τολμούσα να μιλήσω λόγω του ότι καθυστερούσα.

 

Η μηχανικός μου δεν σήκωνε κανένα τηλέφωνο, εξακολουθούσα και πήγαινα κάθε μέρα από το γραφείο της και όποτε την πετύχαινα μου έλεγε μην αγχώνεσαι….

 

Τελικά αφού είχα απελπιστεί και είδα πως δεν έκανε τίποτα, βάζω τον δικηγόρο να την πάρει τηλέφωνο μπας και φιλοτιμηθεί αλλά τίποτα. Βάζω μετά τον μηχανικό του κατασκευαστή να την μιλήσει γιατί λέω μπορεί να φιλοτιμηθεί σε ένα συνάδελφό της.

Τελικά τις 23 Δεκεμβρίου μετά από παρακάλια του άλλου μηχανικού πάει στην πολεοδομία.

 

Εξακολουθούσα να την παίρνω τηλέφωνο ούτε φωνή ούτε ακρόαση.

 

Στις 5 Ιανουαρίου μαθαίνω από τον μηχανικό του κατασκευαστή ότι στις 27 Δεκεμβρίου της γύρισαν πίσω το φάκελο από τη Πολεοδομία με 7 παρατηρήσεις μια από τις οποίες ήταν ότι ήθελα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο. ( τα οποία απ’ ότι ρώτησα παίρνουν τουλάχιστον ένα μήνα για να βγουν).

 

Τα νεύρα μου έσπασαν. Ενώ την ρωτούσα από τον Οκτώβριο ‘μήπως χρειαστεί τίποτα άλλο η πολεοδομία?’ Αυτή μου απαντούσε ‘μια απλή σφραγίδα είναι’. Ρωτάω και έναν άλλο γνωστό μου μηχανικό και μου λέει φυσικά και θα ζητούσε πιστοποιητικά ιδιοκτησίας αφού υπάρχουν παρεκκλίσεις.

 

Περνάνε 2 εβδομάδες με κάτι ασυναρτησίες που μου έλεγε και για να μην σας κουράζω, και μου λέει ότι διόρθωσε τις παρατηρήσεις της πολεοδομίας και θα πάει να τους πει αν είναι εντάξει ο φάκελος και αν χρειάζεται τελικά να τρέξουμε να πάρουμε τα πιστοποιητικά ιδιοκτησίας.

 

Εδώ και 4 ημέρες μου λέει πως πηγαίνει στην πολεοδομία να βρει την υπάλληλο αλλά δεν την βρίσκει. Πηγαίνω σήμερα ο ίδιος στην πολεοδομία και βρίσκω την υπάλληλο και μου λέει εγώ κύριε εδώ είμαι κάθε μέρα. Την παίρνω το κινητό να έρθει εκείνη την στιγμή και φυσικά δεν το σήκωσε.

 

 

Για να συνοψίσω

 

Έχω ξεκινήσει από τον Οκτώβρη για ένα χαρτί, πάει τώρα Φεβρουάριος και αντί να με καθυστερούν οι δημόσιες υπηρεσίες με καθυστερεί μια ιδιώτης μηχανικός. Για να γλιτώσω 12.000 € έχω πληρώσει μέχρι στιγμής σε διάφορα έξοδα 6.500€ και δεν βλέπω να τα αποφεύγω και τα 12.000. Τέτοιο εμπαιγμό δεν έχω ξανανιώσει.

 

Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αν πέσεις σε ένα μηχανικό που δεν κάνει τίποτα για την υπόθεσή σου, εσύ ως πελάτης δεν έχεις κανένα τρόπο να τον πιέσεις? Τους δημοσίους υπαλλήλους πηγαίνεις στον συνήγορο του πολίτη κ.λ.π., ο ιδιώτης μπορεί να σε κοροϊδεύει έτσι σκόπιμα? Και την λύση αλλάζω μηχανικό την δοκίμασα, αλλά μου είπαν πως πρέπει να ξεκινήσουν όλη την διαδικασία από την αρχή.

 

Επειδή έχω απελπιστεί άσχημα, το στομάχι μου με έχει διαλύσει, η έγκριση του δανείου μου τελειώνει σε λίγες μέρες και κανένας δεν μου εγγυάται ότι μετά οι τράπεζες θα εξακολουθούν να δίνουν δάνεια, πείτε μου σας παρακαλώ τι να κάνω.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας

Link to comment
Share on other sites

Η συμβουλή είναι κοινή: τηλέφωνο στο ΤΕΕ (ΤΜΗΜΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ) .

 

Εννοείται πως η ύπαρξη συμφωνητικών με χρονοδιάγραμμα βοηθάει. Αλλά πρέπει επίσης το συμφωνητικό να αναγράφει τί ακριβώς έχει αναλάβει η μηχανικός. Διότι ασχέτως του τί συνηθίζεται στην Ελλάδα, ο "μηχανικός" μελέτες υποχρεούται να κάνει όχι διεκπεραίωση φακέλου (εκτός αν έγγραφη συμφωνία ορίζει αλλιώς). Και αυτό το λέω διότι τα "πιστοποιητικά ιδιοκτησίας από το υποθηκοφυλακείο και κτηματολόγιο" στην ουσία είναι δουλειά του πελάτη να τα προσκομίζει - όπως είναι (και) δουλειά του πελάτη να παρακολουθεί την εξέλιξη του φακέλου (αυτός την κατέθεσε...η αίτηση δικιά του είναι).

 

Εξάλλου 7 παρατηρήσεις είναι όλες κι όλες: πιάστε την στο γραφείο, βάλτε την να κάνει τις διορθώσεις επί τόπου (όσες αφορούν τις μελέτες της), πάρτε μόνος σας ό,τι μπορείτε (πχ. τα πιστοποιητικά που αναφέρθηκαν) και συμπληρώστε αυτοπροσώπως το φάκελο στην πολεοδομία!!!

Edited by ss_sk
Link to comment
Share on other sites

Αυτός είναι ο σωστότερος τρόπος διαχείρισης της κατάστασης.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

Φίλτατε συνάδελφε απλά έπεσες σε λαμόγιο!Τους ξέρω καλά αυτούς τους τύπους μιας και είχα κάποιους συνεργάτες αυτού του στύλ. Μόνη λύση το ξύλο!

Υ.Γ. Κάποιοι θα κράξουν για την λύση που παραθέτω. Για τους πολιτισμένους αυτούς συναδέλφους οι πιθανές λύσεις είναι α) υπομονή β) δικαστική οδος....

 

Διαλέγεις και πέρνεις.

Edited by qwert
Link to comment
Share on other sites

αυτα συμβαινουν γιατι οι πολεοδομιες λειτουργουν οπως λειτουργουν και γιατι οι μηχανικοι εργαζονται σε γκριζα πλαισια.

 

η διεκπεραιωση φακελλου δεν ειναι υποχρεωση του μηχανικου τυπικα, αρα δυσκολα θα βρει ακρη ο φιλος. ακομη πιο σημαντικο, η επικοινωνια πελατη-μηχανικου στην ελλαδα δεν ειναι documented, δεν υπαρχουν δηλαδη επιστολες, φαξ ή emails για να μπορει καποιος να αποδειξει τι εχει γινει. θα πει η κυρια συναδελφος οτι ζητησε απο τον ανθρωπο τα χαρτια και αυτος καθυστερει να τα προσκομισει...τι θα πει το ΤΕΕ?

 

Εγω που γραφω email στους πελατες, αυτοι με παιρνουν τηλεφωνο και μου απαντανε προφορικα. Απο την αλλη ποιος να τολμησει να κανει συμφωνητικο με χρονοδιαγραμματα οταν μπλεκεις με πολεοδομια......

 

κραξιμο αγαπητε, απειλη με προσφυγη στο ΤΕΕ, καντε στην συναδελφο κ κανα εξωδικο μπας και συγκεντρωθει, αν ειναι βεβαια τα πραγματα ετσι που μας τα λετε, δεν ειναι προσωπικο το σχολιο αλλα εχουμε διαβασει πολλα κουλα εδω. καλη τυχη και κουραγιο.

 

ΥΓ γιαυτο διαλεγουμε μηχανικο με κριτηρια ΓΙΑΤΡΟΥ και οχι επειδη ειναι συγγενης μας. Εγω και αλλοι που διαλεξαμε πελατες επειδη ηταν συγγενεις μας να σας πουμε ιστοριες τρομου....

Link to comment
Share on other sites

Και λίγο εμπιστοσύνη στους νέους μηχανικούς σε κάποια θέματα δε βλάπτει, που και όρεξη για δουλειά έχουν και μυαλό κοφτερό ως νέα γενιά διαθέτουν και κίνητρο για να βγάλουν καλό όνομα έχουν, και για την ώρα ακόμα αγνοί (ρομαντικοί) άνθρωποι παραμένουν!

Link to comment
Share on other sites

Ηρεμα συναδελφοι , δεν έχετε ακούσει και την άλλη πλευρά.

Χρειάστηκε λέει 2 εβδομάδες να πειστεί η μηχανικός ότι η εφορία θέλει χαρτί από πολεοδομία. 4 εβδομάδες λέω εγώ. Την ρημάδα την 651 γιατί την υπογράφουμε ? Οταν η εφορία μπλέκει με τα πολεοδομικά θα ακούσεις τα πιο απίθανα πράγματα.

Η υπάλληλος της πολεοδομιας πχ τι θα έλεγε στον πολίτη ? Ναι την είχα κάνει κοπάνα 4 μέρες ?

Αποκλείετε το γεγονός άλλα να ζήτησε στην αρχή η πολεοδομία και στο τέλος να της έβγαλε πρόσθετα δικαιολογητικά και παρατηρήσεις ? Η μήπως δεν σας έχει συμβεί ?

Ηδη έχουμε εμπλοκή 3 υπηρεσιών . Για βαλτε αίτηση - πρωτόκολλο - χρέωση - ραντεβού να δείτε μέρες .

Εχω βρεθεί σε ανάλογη θέση μέσα από ένα απίστευτο συνδυασμό γεγονότων λόγω διαφόρων εμπλεκομένων υπηρεσιών που αν ήμουν εγώ ο πελάτης πράγματι δεν θα τα πίστευα.

Μπορεί και να 'χει δίκιο ο andress αλλά δεν ξέρετε τι έχει συμβεί .Το δίκιο του μηχανικού που έχει γίνει μπαλάκι ανάμεσα σε υπηρεσίες-προισταμένους-υπαλλήλους-αρμόδιους-αναρμόδιους ποιός το υπερασπίζεται ρε παιδιά ?

Edited by avgoust
Link to comment
Share on other sites

Μα για αυτό το σωστότερο είναι να πάει στο ΤΕΕ. Εκεί θα διερευνηθεί η περίπτωση, θα παραθέσει τις απόψεις του ο συνάδελφος και θα βρεθεί η ευθύνη. Αν υπάρχει.

 

υ.γ. εμένα πάντως κάτι δεν με κολλάει. Έκταση 8στρ, υπόλοιπο δόμησης, ΟΓ, μη άρτιο και οικοδομήσιμο.....

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

υ.γ. εμένα πάντως κάτι δεν με κολλάει. Έκταση 8στρ, υπόλοιπο δόμησης, ΟΓ, μη άρτιο και οικοδομήσιμο.....

 

Έχεις πολύ μεγάλο δίκιο....

Link to comment
Share on other sites

Αφενός ο ενδιαφερόμενος μπορεί να μην μας τα μεταφέρει ακριβώς λόγω δικαιολογημένης άγνοιας του αντικειμένου, αφετέρου έχω την αίσθηση οτι και η αρμόδια μηχανικός δεν έχει εξηγήσει στον πελάτη της τι ακριβώς εργασία σκοπεύει να φέρει εις πέρας..

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.