Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΚΕΝΑΚ για επισκευή υφιστάμενου σε παραδοσιακό οικισμό


xanxan

Recommended Posts

Πρόκειται για διώροφη κατοικία, όπου ο κάθε όροφος είναι αυτοτελής και δεν ξεπερνά τα 50 μ2.

Ο οικισμός είναι ο χαρακτηρισμένος παραδοσιακός και πρόκειται να γίνει επισκευή, η οποία είναι μάλλον ριζική (ο αναλυτικός προυπολογισμός των εργασιών βγαίνει > 25% του συμβατικού).Απαιτείται μελέτη ΚΕΝΑΚ ?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ας μου απαντήσει κάποιος παρακαλώ, γιατί πρέπει επειγόντως να δώσω στον ιδιοκτήτη εκτίμηση του κόστους αδείας....

Δεν γνωρίζει κανείς τι γίνεται σε τέτοια περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε σε παρόμοια περίπτωση, (οχι παραδοσιακού οικισμού) και μετά από πολύ ψάξιμο και συζήτηση καταλήξαμε στο ότι εφόσον το κτήριο συνολικά είναι > 50 μ2 χρειάζεται ΜΕΑ. Όμως λόγο του ότι κάθε ιδιοκτησία είναι αυτοτελής δεν χρειάζεται η έκδοση ΠΕΑ. Τώρα εφόσον είσαι σε παραδοσιακό οικισμό μπορείς με τον τρόπο αυτό να τεκμηριώσεις αδυναμία εφαρμογής τεχνικών ενεργειακής αναβάθμισης του κτηρίου και στην ΜΕΑ το κτήριο να μην βγει κατηγορία Β.

 

Τώρα βέβαια όπως θα ξέρεις κάθε πολεοδομία έχει και τα δικά της! :wink:

Link to comment
Share on other sites

Σε παραδοσιακούς κάνεις ΚΕΝΑΚ και τεκμηριώνεις τι δεν μπορείς να εφαρμόσεις.

Πώς μπορείς να ξέρεις όμως ποιες από τις παραδοχές που κάνει το ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ δεν μπορούν να εφαρμοστούν και ποιες μπορούν; Υπάρχουν κάπου αυτές οι παραδοχές, ώστε να μπορούμε και μόνοι μας να κάνουμε υπολογισμούς αφαιρόντας αυτά που απαγορεύονται στους παραδοσιακούς οικισμούς;

Link to comment
Share on other sites

Αντιγράφω απο τη νομοθεσία: "Απο το πεδίο εφαρμογής του ΚΕΝΑΚ συμπεριλαμβανόμενης και της υποχρέωσης 'εκδοσης πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ν3661/08 εξαιρούνται οι ακολουθες κατηγορίες κτιρίων: Κτίρια και μνημεία που προστατεύονται από το νόμο ως μέρος συγκεκριμένου περιβάλλοντος ή λόγω της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής ή ιστορικής αξίας τους. ......(Παρακατω λεει:) Για ολες τις πιο πανω περιπτώσεις που εξαιρούνται από την υποχρέωση εκπόνισης μελέτης ενεργειακής απόδοσης εξακολουθεί να υφίσταται η υποχρέωση ελέγχου θερμομονωτικής επάρκειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ και της εκπόνισης-υποβολής της σχετικής αυτόνομξης μελέτης. Της υποχρέωσης αυτής εξαιρούνται μονο τα κτίρια για τα οποία υπήρχε αντίστοιχη εξαίρεση ελεγχου/εφαρμογής του Κανονισμού Θερμομονωσης Κτιρίων καθώς και αυτά για τα οποία υπάρχει ειδική σχετική συγκεκριμένη νομοθεσία που τα εξαιρεί των υποχρεώσεων του ΚΕΝΑΚ.

 

Συμφωνα με τα παραπάνω, πιστεύω οτι ο παραδοσιακός οικισμός ανήκει στην παραπάνω κατηγορία (περιβάλλον με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική/ιστορική αξία) οπότε δεν απαιτείται ΚΕΝΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Μετά από εγκύκλιο με αποδέκτες τις πολεοδομίες (22 Δεκ 2010, αρ. Πρωτ. οικ 2279, ΑΔΑ) ισχύουν τα εξής:

1.3: Για τις περιπτώσεις των εξερέσεων του άρθρου 11 του ν. 3661/2008 διευκρινίζονται τα παρακάτω:

-Ως κτίρια και μνημεία που προστατεύονται.... νοούνται και τα διατηρητέα κτίρια.

-Στην περίπτωση παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης των ως άνω κτιρίων, αυτές γίνονται κατόπιν έγκρισης του φορέα προστασίας τους (καλή τύχη με τις αρχαιολογίες) και εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΚΕΝΑΚ στο βαθμό που δεν παραβιάζονται οι ειδικοί όροι και μορφολογικοί περιορισμοί που επιβάλλουν οι διοικητικές πράξεις προστασίας που διέπουν το προστατευόμενο κτίριο ή περιοχή.

 

Ερώτηση τώρα:

Αυτοί οι περιορισμοί εφαρμόζονται μόνο στο υπό μελέτη κτίριο ή και στο πρότυπο; Αυτό δεν αναφέρεται πουθενά στο νόμο.

Edited by Ιοάννης Γκούμας
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.