Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θερμογόνος δύναμη ξύλου (υγρασία) και βαθμός απόδοσης ξυλολέβητα


giaouts

Recommended Posts

Στο πετρέλαιο είναι δύσκολο να πιάσεις τον βαθμό απόδοσης σε πλήρη ισχύ. Όμως αν πιάνεται, (πολλοί λέβητες κλέβουν) και καταφέρεις να τον πιάσεις, τον έδεσες.

 

Πολύ δύσκολα .Ειδικά αν το πετρέλαιο είναι νοθευμένο μπορεί να πιάσει παραφίνη με αποτέλεσμα το φίλτρο να μην αφήνει το πετρέλαιο να περάσει στον καυστήρα προκειμένου να γίνει η καύση .Οπότε σε αυτήν την περίπτωση ο βαθμός απόδοσης είναι μηδέν .Τώρα όσον αφορά για τον λέβητα ξύλου και γενικά η χρήση του ξύλου για θέρμανση εξαρτάται και από τις ανάγκες που έχει το κάθε σπίτι σε αναλογία και με τις τοπικές καιρικές συνθήκες .π.χ για ένα σπίτι 170 τ.μ και με θερμοκρασίες -15 και -20 θα πρέπει να υπολογίζει κάποιος γύρω στους 20 τόνους ξύλο το λιγότερο .

 

 

Σίγουρα είναι καλό να αντικατασταθεί μέρος του πετρελαίου που εισάγουμε με ξύλα, pellet, κλπ.

 

 

Εννοείται αυτό .Τώρα με το εμπάργκο που έκανε η χώρα μας ποιός ξέρει που θα φτάσει η τιμή του πετρελαίου!!

Edited by Ferari
  • Upvote 1
  • Downvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • Απαντήσεις 34
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλημέρα σ'ολους,

ηθελα να ρωτησω κάτι σχετικό με την αποδοση του ξυλολέβητα. μας ενδιαφέρει να εγκαταστήσουμε ενα ξυλολέβητα ή μάλλον ξυλοσομπα η οποία έχει ντεπόζιτο 21 λιτρα και να τη συνδέσουμε με μπόιλερ 300 λίτρων για να ζεστάνουμε τα καλοριφερ.Πιστευετε οτι μπορεί να δουλεψει ή δε θα ζεσταθεί ποτέ το μποιλερ? οποιος θα μπορούσε να μας ρίξει λιγο φως θα βοηθούσε πραγματικά...

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Δεν μπορώ να βρω βαθμό απόδοσης ξυλολέβητα για σύνταξη ΠΕΑ. Είναι του 2017 έχει σήμανση CE EN303-5 Βουλγάρικος αλλά δεν γράφει πουθενά βαθμό απόδοσης. Από τη στιγμή που έχει σήμανση δεν μπορώ να πάρω τον πίνακα4.2β. Έτσι δεν είναι;

Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Δίνω link με τα στοιχεία που βρήκα. Είναι ο 50kW.

 

http://www.sunsystem.bg/en/otoplenie/details.php?id=147

Link to comment
Share on other sites

Το EN303-5 είναι ο κανονισμός 811/2013 που ζητάει ο ΚΕΝΑΚ ή όχι;

Μπορεί ένας λέβητας που φτιάχτηκε το 2017 στην Ε.Ε. να μην φέρει την πιστοποίηση που ζητάει ο ΚΕΝΑΚ;

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Όταν επιλέγεις ξυλολέβητα το καλυτερο είναι να επιλέξεις την ισχύ του μέσω της θερμαινόμενης επιφάνειας του.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η ειδική φόρτιση του ξύλου με υγρασία 12% ανέρχεται στα 12 kw/m2 , για το πέλλετ 17 kw/m2,,για γκάζ 20 kw/m2 με 11 kw/kg αλλά επειδή έχει ειδικό βάρος 550 γρ/λ χάνει ισχύ στο λίτρο που τιμολογείται και το πετρέλαιο me 10,6 kw/l και τι ΦΑ με 9 kw/m3 αποδίδει 30 και 22 kw/m2 αντίστοιχα.

Οπότε διαιρείς τις θερμίδες των σωμάτων με το αντίστοιχο συντελεστή.

Με τα ξύλα ο λέβητας πρέπει να έχει εναλλάκτη με τούμπα τρείς διαδρομές σίγουρα και σίγουρα όσο πλησιάζει να πιάσει θερμοκρασία επιλογής π.χ.60 τότε ή κόβει ο ανεμιστήρας με ινβέρτερ τη παροχή αέρα και έτσι μειώνεται και η καύση των ξύλων.

Το καλό με τα καυσόξυλα είναι ότι αυτά αποδίδουν όταν πολύ στον λέβητα όταν γεμίσουν την εστία με κάρβουνο οπότε και κρατούν για ώρες τη θερμοκρασία του νερού σε υψηλά επίπεδα και έτσι δεν χρειάζεται φόρτωση.

Οι πυρόλυσης έχουν στθερή απόδοση αφού η φλόγα είναι σταθερή από τον καυστήρα στη μέση του λέβητα.

Η καλύτερη λύση φυσικά όταν θα αποφασίσεις να αγοράσεις τα ξύλα είναι η άμεση μετατροπή των ξυλολεβήτων με καυστήρα πέλλετ σε ΄΄ένα κόστος περίπου 1500 ευρ΄και η αγορά πέλλετ να γίνει το καλοκαίρι στη καλύτερη δυνατή τιμή του περίπου για α2 170 -190 ευρώ / τόνο με τη μεταφορά του. Οπότε ένα σπίτι στην επαρχία που θα χρειαζόταν 10 τόνους ξύλα δεν θα χρειαστεί πάνω από 5-5,5 τόνους πέλλετ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.