Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορίες για λαμπτήρες φθορισμού και ηλεκτρονικά ballast


thanar

Recommended Posts

Το φωτιστικό της κουζίνας βουίζει έντονα τελευταία και για να μη σκάσει κάποια στιγμή, είπα να το αναβαθμίσω με ηλεκτρονικό ballast. Είναι από τα κλασσικά φωτιστικά, με 2 κυκλικές T9 (υποθέτω), στα 22 και 32w (πάλι υποθέτω). Αντιμετωπίζω όμως πρόβλημα στο να εντοπίσω ηλεκτρονικό ballast που να μπορεί να οδηγήσει ταυτόχρονα αυτές τις 2 λάμπες. Άσε που πρέπει να χωράει και στο σώμα του φωτιστικού (αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2 μαγνητικά μέσα, σχεδόν τετράγωνα). Υπάρχει κάτι τέτοιο; Ένα ηλεκτρονικό ballast δηλαδή, το οποίο να μπορεί να οδηγήσει 2 λάμπες διαφορετικής ισχύος;

 

Θυμάμαι πριν κανένα να χρόνο να διαβάζω για ένα καινούριο ballast της Osram (νομίζω) το οποίο οδηγούσε 1 ή 2 λάμπες, και έπαιζε με ότι του έβαζες πάνω μέχρι κάποια συγκεκριμένη ισχύ. Θα ήταν εξαιρετικό. Έλεγαν πως ήταν σχετικά ακριβό, αλλά μόλις σταματούσαν να βγάζουν όλα τα διαφορετικά και βγάζανε από τις γραμμές παραγωγής μόνο αυτό για κάθε περίπτωση, η τιμή του θα έπαιφτε απίστευτα. Δεν μπορώ να βρω αντίστοιχη πληροφορία.

 

Επίσης, μπορείς να συνδιάσεις λάμπα με ballast διαφορετικής ισχύος; Λίγο ιδιότροπο μου φαίνεται αυτό το κεφάλαιο του φωτισμού!

 

Τέλος, μπορώ να συνδέσω σε 36άρι ballast, 2 16άρες σε σειρά, και πώς; (μου έχουν μείνει από παλιά μπόλικες). Παλιότερες T12 σε ballast για Τ8;

Link to comment
Share on other sites

Αντί να ψάχνεις ηλεκτρονικό ballast, βρες ποιο πηνίο μουγκρίζει και σφίξε τις βίδες του ή -αν δεν φταίνε αυτές- άλλαξέ το. Αν πάλι θέλεις να παίξεις, μπορείς να το εμβαπτίσεις σε εποξειδική ρητίνη για να "σφίξει" το τύλιγμα. Προσοχή στα κυανακρυλικά, λιώνουν το βερνίκι.

Link to comment
Share on other sites

Το έχω ήδη δοκιμάσει το σφίξιμο, Αλέξη, χωρίς αποτέλεσμα. Και επειδή βουίζουν και τα δυο, λέω να πάω σε αλλαγή. Σχετικά με τα υπόλοιπα ερωτήματα κανείς;

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρονικο ballast εχει η osram αλλα κανει για λαμπες Τ5-55W αν θυμαμαι καλα.

Ειναι δε ακριβο.

 

Αποψη μου, σε τετοια απλα πραματα, μη ψαχνετε "περιεργες" λυσεις... Παρε απλα 2 Μ/Τ με κοστος 5€ εκαστος και αλλαξε τα.

Link to comment
Share on other sites

Ηλεκτρονικά ballast έχουν όλες οι εταιρείες, και η τιμή τους είναι ανάλογα με την ισχύ. Απλά δεν έχω βρει κάτι που να σηκώνει 2 κυκλικές ταυτόχρονα. Προσωπικά δεν πρόκειται να αγοράσω φωτιστικό με μαγνητικό ballast για πολλούς λόγους.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Εγκατάσταση απολύμανσης νερού με 4 λαμπτήρες που εκπέμπουν UV ακτινοβολία.

Κάθε ζευγάρι λαμπτήρων έχει ένα μπαλάστ. Επίσης, υπάρχει ένα κύκλωμα RLC (τουλάχιστον αυτό είδα στο ταμπελάκι που είναι κολλημένο επάνω του). Το μπαλάστ τροφοδοτείται από 120V, μέσω ενός απλού μονοφασικού Μ/Σ.

Αλλάζω λάμπες αλλά ούτε οι νέες ανάβουν. Πώς μπορώ να ελέγξω τη σωστή λειτουργία ενός μπαλάστ κι ενός εκκινητή (κύκλωμα RLC);

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.