Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αυτονομία σε καντίνα


kostisrho

Recommended Posts

Καταρχάς χαιρετώ τους συναδέλφους! Θα ήθελα κάποιες διευκρινήσεις.. Αρχικά τι κατανάλωση μπορεί να έχει ένα ψυγειο της coca cola; Θα με βοηθήσει στο να υπολογισω την ημερήσια κατανάλωση. Δεύτερον αν καταναλώνει πολύ ενέργεια τι λύση μου προτείνετε; Σε σύνολο οι καταναλωσεις που έχει είναι μικρές περίπου 4-5 kwh/ημέρα υπολογίζοντας το ψηγειο 150w

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Γενικά η λύση της χρήσης των Φ/Β σε αυτόνομα συστήματα είναι, ακόμα, η πιο ακριβή, και ειδικά όσο αφορά σε ψυγεία, κουζίνες, κλπ, δηλαδή ενεργοβόρες συσκευές. Σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχουν αντίστοιχες συσκευές υγραερίου, ακόμα και ψυγεία (αν και δεν το έχω δει με τα μάτια μου). Τα Φ/Β, πιστεύω, ότι είναι (ακόμα και τώρα που έχουν πέσει πολύ οι τιμές) πιο κατάλληλα για λιγότερο ενεργοβόρα φορτία (πχ φωτισμός). Αν επιθυμείς, παρόλα αυτά, να ασχοληθείς με αυτόνομο Φ/Β σύστημα θα πρέπει να μελετήσεις το αντίστοιχο κεφάλαιο σε κάποιο σχετικό βιβλίο. Ο κανόνας, γενικά, είναι πόσες μέρες αυτονομία θέλεις να έχεις και αν υπάρχει εποχική χρήση (πχ η καντίνα λειτουργεί μόνο το καλοκαίρι
;)
και βέβαια το βέλτιστο κόστος.
Link to comment
Share on other sites

Τα υβριδικά συστήματα αυτόνομης ηλεκτροδότησης είναι σαφώς μια "ακριβή" λύση, τουλάχιστον ως προς το αρχικό κόστος. Θα πρέπει όμως να το δει κανείς σε βάθος χρόνου για να καταλήξει αν αυτό ισχύει και σε βάθος χρόνου π.χ. πενταετίας ή δεκαετίας.

 

Στην προκειμένη περίπτωση πρόκειται για επιχείρηση η οποία προσδοκά σε έσοδα. Θα πρέπει να εξετάσουμε πως ηλεκτροδοτείται τώρα η καντίνα (γεννήτρια πιθανότατα) και να συγκεντρώσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε εκδοχής για να βοηθήσουμε τον επιχειρηματία να αποφασίσει σωστά.

 

Έχω μελετήσει παρόμοιες περιπτώσεις αρκετές φορές και εφόσον πρόκειται για μία σχετικά μόνιμη κατάσταση, συμφέρει σαφώς σε βάθος χρόνου να επενδυθούν χρήματα σε ένα σύστημα αυτόνομης ηλεκτροδότησης με ΑΠΕ και υποβοήθηση από την γεννήτρια αν και όταν χρειάζεται. Πέρα από τα προφανή πλεονεκτήματα αυτό που είναι δύσκολο να συνυπολογίσει ο επιχειρηματίας ώστε να αποφασίσει, είναι η δυνατότητα να έχει ρεύμα 24/7. Αυτή τη στιγμή σκέφτεται με δεδομένο ότι ΔΕΝ έχει ρεύμα και αυτόματα "περιορίζει" τον επιχειρηματικό του ορίζοντα. Είναι μία ποιοτική αναβάθμιση της επιχείρησής του που δεν είναι εύκολο να την κατανοήσει εκ των προτέρων.

 

Τα ψυγεία της coca-cola είναι ΠΟΛΥ ενεργοβόρα για 2 λόγους. Έχουν μεγάλες γυάλινες επιφάνειες που δεν παρέχουν καλή θερμομόνωση και ανοιγοκλείνουν πολύ συχνά. Πρακτικά, όταν η καντίνα έχει κόσμο (άρα και κατανάλωση) το ψυγείο λειτουργεί συνεχώς...Η μέση ημερήσια κατανάλωση ίσως να περνάει τις 10kWh.

Μια λύση είναι να χρησιμοποιηθούν 2 ή περισσότερα καινούρια οικιακά ψυγεία ενεργειακής κλάσης Α ή καλύτερα τα οποία έχουν πραγματικά πολύ χαμηλή κατανάλωση.

Οι συσκευές αερίου ΔΕΝ είναι λύση αφού σχετικά μεγάλη κατανάλωση για να έχουν ικανοποιητική απόδοση.

 

Το σύστημα θα μπορούσε να διαστασιολογηθεί έτσι ώστε να καλύπτει τα βασικά φορτία για τις ώρες αιχμής χωρίς να χρειάζεται να λειτουργεί η γεννήτρια (και να μην κάνει θόρυβο όταν η καντίνα έχει κόσμο) και να "συμπληρώνει" ενέργεια η γεννήτρια λειτουργώντας σε ώρες που δεν υπάρχει πρόβλημα, π.χ. νωρίς το πρωί. Στην συνέχεια ο ιδιοκτήτης θα αποφασίσει αν θέλει να επεκτείνει με περισσότερα Φ/Β,, μπαταρίες ή και inverter / charger ώστε να μπορεί να καλύπτει περισσότερες καταναλώσεις χωρίς την βοήθεια της γεννήτριας.

Edited by genesis
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.