Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μηχανικοί και ΙΚΑ


tzenithess

Recommended Posts

Συγκρινοντας αυτο (ΙΚΑ)

 

http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/ika_id3353152.pdf

 

με αυτο (ΤΣΜΕΔΕ)

 

http://www.tsmede.gr/LinkClick.aspx?fileticket=f2JSiHr7fo0%3D

 

Βλεπω οτι εισφορες (εργοδοτη κ εργαζομενου) ΙΚΑ κ ΤΣΜΕΔΕ ειναι ιδιες.

 

Αρα δε βλεπω το λογω να αποφευγουν να προσλαμβανουν μηχανικους σε οτιδηποτε δουλειες.

 

Λεω κατι λαθος???
Α! και σας ευχαριστω για τις μεχρι τωρα απαντησεις σας, απλα ειμαι λιγο τρομαγμενος για οτι ειμαι μηχανικος και ψαχνω αλλη δουλεια.

Edited by aman1984
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 87
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δύο οι πιθανοί λόγοι που αναφέρθηκαν και παραπάνω:

 

1) το αφεντικό μπορεί να μη γνωρίζει τη διαδικασία στο τσμέδε και να μην έχει όρεξη να τη μάθει ή να είναι δύσκολο να δικαιολογήσει ανάμεσα στο λοιπό προσωπικό και έναν μηχανικό.

 

2) η ασφάλιση με τσμέδε νομίζω δε προβλέπει εκ περιτροπής εργασία και πρέπει να σου πληρώσει όλες τις εισφορές, άρα μόνο αν η εργασία θέλει πλήρη απασχόληση πιάνει το αφεντικό μέγιστη απόδοση, ενώ με το ίκα μπορεί να σε απασχολεί 2 ώρες την ημέρα κι όχι καθημερινά, να σε χρησιμοποιεί δηλαδή μόνο όσο σε χρειάζεται και όποτε σε χρειάζεται και να τη βγάζει με ελάχιστα ένσημα.

 

 

Καλή επιτυχία στο ψάξιμο, μην τρομάζεις σαν εσένα είμαστε κι άλλοι...

Αφού είσαι μηχανικός συμπλήρωσέ μας και την ειδικότητά σου! γιατί δηλώνεις ιδιώτης?

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Ο νόμος που αναφέρει την υποχρεωτική ασφάλιση μόνο σε έναν φορέα και για τους μηχανικούς στο ΤΣΜΕΔΕ. Αν έχει αλλάξει παραθέστε τον πιο καινούργιο ή αν ισχυριστεί ο εργοδότης πως δεν ισχύει πείτε του να τηλεφωνήσει στο λογιστήριό του και να του πουν αν έχει καταργηθεί.

Ν. 2085/1992 (ΦΕΚ 165 Α 1992)

Αναμόρφωση της Κοινωνικής Ασφάλισης και άλλες διατάξεις.

 

"Σελ 3024

Κεφάλαιο Ε'

Άρθρο 39

Ασφάλιση σε ένα φορέα

1. Υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.
2. Τα πρόσωπα, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς, ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε ένα φορέα, τον οποίο επιλέγουν με δήλωσή τους, που υποβάλλεται κάθε φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους οικείους εργοδότες, εντός έξι (6) μηνών από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης - ή την απόκτηση της ιδιότητας, Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εντός της παραπάνω προθεσμίας η υποχρεωτική ασφάλιση χωρεί στο φορέα που υπάγεται η κατά το πρώτον αναληφθείσα μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση ή η ιδιότητα, με εξαίρεση την ασφάλιση στο Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών και στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών δημοσίων έργων, η οποία είναι υποχρεωτική. "
 

(οι ασφαλισμένοι στο  ΤΣΑΥ και στο ΤΣΜΕΔΕ δεν δικαιούνται επιλογή, πάνε αποκλειστικά μόνο στο ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ αντίστοιχα)

 

Ο νόμος προβλέπει επίσης και τον αρμόδιο για επίλυση τυχόν προβλημάτων που θα προκύψουν από το άρθρο αυτό.

"3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιλύεται κάθε αμφισβήτηση που θα προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια."

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Αυτό είναι το πλήρες κείμενο:
 
Νόμος 2084/1992 - Άρθρο 39
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε΄ Λοιπές διατάξεις
`Αρθρο 39 Ασφάλιση σε ένα φορέα

    1. Υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

 

2. Τα πρόσωπα για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσοτέρους του ενός φορείς, λόγω ιδιότητας και απασχόλησης ή για περισσότερες της μιας απασχολήσεις, ασφαλίζονται υποχρεωτικά μόνο σε ένα φορέα, τον οποίο επιλέγουν με δήλωση τους, που υποβάλλεται κάθε φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και στους οικείους εργοδότες, εντός τριών μηνών από την απόκτηση της ιδιότητας ή την ανάληψη της απασχόλησης, αν δε δεν υποβληθεί δήλωση, η υποχρεωτική ασφάλιση γίνεται στο φορέα απασχόλησης, εκτός της ασφάλισης στο Ταμείο Συντάξεως και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών (Τ.Σ.Α.Υ.) και στο Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημόσιων Έργων, η οποία είναι υποχρεωτική.

 

Εφόσον επιθυμούν, τα πρόσωπα αυτά δύνανται να ασφαλιστούν προαιρετικά και σε περισσότερους του ενός φορείς, αν αυτό προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, ύστερα από σχετική αίτηση, που υποβάλλεται στον αρμόδιο .φορέα εντός της παραπάνω προθεσμίας.

Στην περίπτωση αυτήν υποχρεούνται στην καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου, εργοδότη και Κράτους των προβλεπομένων από τις ισχύουσες διατάξεις για τον οικείο φορέα.

 

3. Με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, επιλύεται κάβε αμφισβήτηση που θα προκύψει από την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού και ρυθμίζεται κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

Edited by georgiosmadonanakis
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Συγκρινοντας αυτο (ΙΚΑ)

 

http://content-mcdn.imerisia.gr/pegasus/Multimedia/pdf/ika_id3353152.pdf

 

με αυτο (ΤΣΜΕΔΕ)

 

http://www.tsmede.gr/LinkClick.aspx?fileticket=f2JSiHr7fo0%3D

 

Βλεπω οτι εισφορες (εργοδοτη κ εργαζομενου) ΙΚΑ κ ΤΣΜΕΔΕ ειναι ιδιες.

 

 

Ισχύει πράγματι αυτό παραπάνω για τις ίδιες εισφορές ΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ;

 

Αν δηλαδή διαγραφώ από ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, και πουλάω ρούχα ως μισθωτή σε ένα μαγαζί, πάλι τα ίδια ισχύουν για εργαζόμενο και εργοδότη;  Και εγώ θα πληρώνω ΙΚΑ (μηνιαία κράτηση από τον μισθό μου) και ο εργοδότης;

 

Και αν υποθέσουμε ότι ο μικτός μισθός μου θα είναι ίδιος με αυτόν του μηχανικού, οι κρατήσεις είναι μεγαλύτερες ή μικρότερες για τον εργαζόμενο αλλά και τον εργοδότη ή ίδιες πράγματι;

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, έχει κανείς ιδέα τι γίνεται με την κράτηση υπέρ ΙΚΑ για παροχή σε χρήμα σε περίπτωση ασθένειας (κωδ. 131) στις περιπτώσεις μισθωτών? Συνεχίζει να υφίσταται?

Link to comment
Share on other sites

Με το νέο ασφαλιστικό νόμο, έχει κανείς ιδέα τι γίνεται με την κράτηση υπέρ ΙΚΑ για παροχή σε χρήμα σε περίπτωση ασθένειας (κωδ. 131) στις περιπτώσεις μισθωτών? Συνεχίζει να υφίσταται?Δε

Δεν ακούστηκε να άλλαξε κάτι στο ποσοστό του ΙΚΑ για ασθένεια, παραμένει περίπου 4%. Το επικουρικό γίνεται μόνο 3,5% από 3 που ήταν για μισθωτούς.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλησπέρα.

Εϊμαι εργολήπτης. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν είναι δυνατή η ασφάλιση εργάτη με το λεγόμενο "εργόσημο" και αν με τον τρόπο αυτό αναγνωρίζονται τα έξοδά μου για τα μεροκάματα των εργατών. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.