Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλλαγή χρήσης από κατοικία σε κατάστημα


Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι έχω μία περίπτωση όπου σε πολυκατοικία με Ο.Α προ 1983 έχει γίνει μετατροπή ενός ισογείου διαμερίσματος από οικία σε κατάστημα και μάλιστα επειδή βρισκόταν προς τον ακάλυπτο, έχει ενοποιηθεί με το κατάστημα που βλέπει στο πρόσωπο της οικοδομής για μεγαλύτερη εμπορική εκμετάλλευση. Έτσι ο ιδιοκτήτης νοικιάζει εδώ και χρόνια ως εναίο χώρο το κατάστημα.

Σημειώνεται ότι στην περιοχή επιτρέπεται η χρήση καταστήματος.

Είναι καλύτερα να πληρώσει πρόστιμο και να βγάλει Ο.Α αλλαγής χρήσης απο κατοικία σε κατάστημα ή να το δηλώσει σαν αλλαγή χρήσης με το 4014 (το πρόστιμο βγαίνει >6000€);

Επίσης στο υπόγειο της πρώην οικίας υπάρχει αποθήκη και τουαλέτα μικρότερα από αυτά που φαίνονται στην Ο.Α. Σε αυτή την περίπτωση πως θα το δηλώσω;

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Link to comment
Share on other sites

George

Γιατί να το δηλώσεις στο 4014 ?

Σε συμφέρει να βγάλεις κανονική άδεια αλλαγής χρήσης.

Γλιτώνεις και τον ΚΕΝΑΚ.

Για ψάξτο :idea:

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

Θα ήθελα με την σειρά μου την γνώμη σας - την βοήθεια σας- στην εξής περίπτωση:

 

Ισόγεια κατοικία εντός σχεδίου 95,15τμ (βάση αποτύπωσης) με οικοδομική άδεια για τα 90,70τμ στην οποία συμβαίνουν τα εξής:

1. Προσθήκη εντός προκηπίου 2,36τμ

2. Προσθήκη στον ακάλυπτο 2,09τμ

3. Παράβαση Ύψους κατά 35εκ από την οικοδομική άδεια

4. Αλλαγή χρήσης σε κατάστημα

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής:

Αρχικά στην επικρατούσα χρήση δηλώνω την σημερινή δηλ. υπηρεσίες ή αυτή για την οποία εκδόθηκε η ο.α δηλ. κατοικία για την οποία στην πορεία δηλώνω την αλλαγή χρήσης?

Η συνολική κάλυψη παραμένει κάτω από την επιτρεπόμενη παρά το γεγονός ότι η προσθήκη στον ακάλυπτο έχει παράβαση στο Δ, θα πρέπει να δηλώσω και παράβαση κάλυψης ή αρκεί η παράβαση του Δ και η παραβίαση ΟΓ στο προκήπιο?

Απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας και έλεγχος Η/Μ?

 

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων όποιον μπορεί να με ξεμπερδέψει....

Link to comment
Share on other sites

θέλω και εγώ τη βοήθεια σας συνάδελφοι.!!!!!

 

Έχω ένα κτίσμα εκτός σχεδίου, το ισόγειο λειτουργούσε ως κατάστημα και τώρα οι ιδιοκτήτες το έκαναν κατοικία. Είναι η μοναδική αυθαιρεσία το ισόγειο.

Πως το δηλώνω, σύμφωνα με την Ε/Α Γ10 εφόσον η αλλαγή χρήσης είναι η μόνη αυθαιρεσία χρησιμοποιούνται οι συντελεστές 1 «οικοδομική άδεια», 3 «Είδος χρήσης» & 4 «Αλλαγή χρήσης».

 

ΑΡΑ δεν βάζω τα τετραγωνικά σαν κύριο ή βοηθητικό χώρο. Κάτι δεν καταλαβαίνω σωστά?

 

Στον όροφο υπάρχουν άλλες παραβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δεν βάζεις υπέρβαση δόμησης. Τετραγωνικά βάζεις κανονικά στο τετραγωνίδιο

 

Ευχαριστώ ΙΟΑΝΝΑ !

 

Αλλα στη Γ10 λέει:

" Στην εκτός σχεδίου περιοχή βιομηχανικό κτίριο ή κτιρίο γραφείων-καταστημάτων το οποίο έχει ανεγερθεί με βάση οικοδομική άδεια και έχει αλλάξει τη χρήση σε κατοικία, υπεραγορά, χώρους συνάθροισης κοινού κ.λ.π. και δεν έχει άλλες αυθαίρετες κατασκευές πλην της αλλαγής χρήσης, ποιοί και πόσοι συντελεστές του φύλλου καταγραφής χρησιμοποιούνται κατά τον υπολογισμό του προστίμου ;

Εφ’ όσον η αλλαγή χρήσης είναι η μόνη αυθαιρεσία χρησιμοποιούνται οι συντελεστές 1 «Οικοδομική άδεια», 3 «Είδος χρήσης» και 4 «Αλλαγή χρήσης»."

 

Δεν μιλάει για τμ ούτε για ΚΧ ή ΒΧ.

Επίσης το κατάστημα είναι κύρια χρήση και η κατοικία που έγινε εξακολουθεί να είναι κύρια χρήση. Γιατί να το ξανά δηλώσω.????

Link to comment
Share on other sites

Αν δε βάλεις τα τετραγωνικά δεν μπορεί να υπολογιστεί το πρόστιμο.Τα βάζεις και αφήνεις το <50% οπότε ο συντελεστής είναι 1.

Link to comment
Share on other sites

....

....

Είναι καλύτερα να πληρώσει πρόστιμο και να βγάλει Ο.Α αλλαγής χρήσης απο κατοικία σε κατάστημα ή να το δηλώσει σαν αλλαγή χρήσης με το 4014 (το πρόστιμο βγαίνει >6000€);

...

....

 

Κατά κανόνα όταν μετατρέπουν διαμέρισμα σε κατάστημα έχουν αφαιρέσει τοίχους πληρώσεως που υπήρχαν στην διαμόρφωση του ως διαμέρισμα.

Συχνά αυτό το δεδομένο επιφέρει την πολεοδομική υποχρέωση στην έκδοση οικοδομικής άδειας τον επανέλεγχο της στατικότατος του ακινήτου ειδικά αν η μείωση των τοίχων πλήρωσης υπερβαίνει το 10%.

Αν δε υπάρχει και υπάρχει και υπόγειο τότε αλλάζουν και τα απαιτούμενα κινητά φορτία από 200kg/m2 στα 400

 

Οπότε πριν αποφασίσεις αν σε «συμφέρει» η διαδικασία νέα οικοδομική άδεια ή αλλαγή χρήσης με τον 4014/11 να εξετάσεις και αυτόν τον παράγοντα της στατικής μελέτης.

Link to comment
Share on other sites

ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι.

μια ακόμα ερώτηση: αν οι ιδιοκτήτες τελικά αποφασίσουν να τακτοποιήσουν μόνο την κατοικία στον όροφο και όχι στον ισόγειο.

μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο?

με τη βεβαίωση νομιμότητας τι γίνεται?

ευχαριστώ

 

υγ. δεν υπάρχει οριζόντια σύσταση στο ακίνητο

Edited by DE GI
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.