Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποθεματικό πολυκατοικίας


Scrooge

Recommended Posts

Θα ήθελα τη γνώμη σας για ένα θέμα που προέκυψε στην πολυκατοικία και δυστυχώς δεν υπάρχει καταστατικό που να το ρυθμίζει.

Κάθε διαμέρισμα οφείλει να καταθέσει ένα ποσό σαν αποθεματικό με το οποίο θα πληρώνεται αποκλειστικά το πετρέλαιο (είναι διαφορετικό από το αποθεματικό των ιδιοκτητών για τις έκτακτες δαπάνες).

Όταν βγαίνουν τα κοινόχρηστα πετρελαίου, κάθε ένοικος, με βάση τις ώρες που γράφει ο ωρομετρητής του, πληρώνει το ποσό που του αναλογεί από τη συνολική δαπάνη πετρελαίου, οπότε το αποθεματικό παραμένει πάντοτε σταθερό.

Το ερώτημα είναι ποιος οφείλει να καταβάλει το αποθεματικό, ο ένοικος ή ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος;

Αν το καταβάλει ο ένοικος, είναι προφανές ότι όταν ξενοικιάσει το διαμέρισμα, το ποσό θα του επιστραφεί στο ακέραιο.

Αν το καταβάλει ο ιδιοκτήτης, ουσιαστικά ξεχνάει αυτά τα χρήματα, αφού όσο υπάρχει η πολυκατοικία θα υπάρχει και αποθεματικό.

Δεδομένου ότι μιλάμε για αποθεματικό πετρελαίου, λογικό είναι να πει κάποιος ότι είναι υποχρέωση του ενοίκου αφού αυτός μένει στο διαμέρισμα και αυτός ζεσταίνεται από την καύση του πετρελαίου.

Από την άλλη, αν κάποιο διαμέρισμα αδειάσει και μείνει ανοίκιαστο για πολύ καιρό, το αποθεματικό θα μειωθεί ανάλογα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα αν τα ανοίκιαστα διαμερίσματα είναι αρκετά.

Επίσης, αφού δεν υπάρχει καταστατικό, μπορεί οποιοσδήποτε νέος ένοικος να αρνηθεί να καταβάλει αποθεματικό (με τη λογική ότι δεν τον υποχρεώνει κανείς), δημιουργώντας πρόβλημα στους υπόλοιπους.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρόβλημα θα λυνόταν αν το αποθεματικό καταβαλόταν από τον ιδιοκτήτη.

Εσείς τι θεωρείτε ότι είναι πιο δίκαιο;

Link to comment
Share on other sites

Η γνώμη μου είναι ότι οποιουδήποτε είδους αποθεματικό και αν πρέπει να υπάρχει,είναι υποχρέωση του ιδιοκτήτη να το

καταβάλει,αφού είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την καταβολή των κοινοχρήστων ακόμη κι αν αυτά προέρχονται από ενοικιαστή.

Στο κάτω κάτω και οι εγγυήσεις ενοικίων αυτό το σκοπό έχουν,το να ελαχιστοποιούν δηλαδή τις χρηματικές απώλειες ενός

ιδιοκτήτη από τυχόν απλήρωτους λογαριασμούς,ενοίκια ή την προξένηση υλικών ζημιών.

Link to comment
Share on other sites

Αποκλείεται να μην υπάρχει κανονισμός λειτουργίας σε πολυκατοικία και μάλιστα σχετικά νέα αφού έχει αυτόνομη θέρμανση.

 

Ο κανονισμός, βέβαια, δεν αναφέρει τέτοιες λεπτομέρειες αλλά περιορίζεται στην αναφορά του αποθεματικού που αφορούν στις δαπάνες συντήρησης της οικοδομής. Εάν το αποθεματικό δεν αρκεί, όπως συνήθως συμβαίνει μετά την πάροδο κάποιων ετών και τις αυξήσεις των τιμών, τότε αυξάνεται το αποθεματικό. Εάν, όμως, η ανεπάρκεια του αποθεματικού οφείλεται στη δαπάνη για θέρμανση (πολλές φορές οι ένοικοι δεν εξοφλούν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους), τότε το θέμα ρυθμίζεται σε συνδυασμό με τον αριθμό των ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων στην οικοδομή. Δηλαδή, εάν είναι 1-2 στα 6-7, μπορεί να αντιμετωπίσει την αύξηση του αποθεματικού είτε ο ιδιοκτήτης είτε ο ενοικιαστής, αλλά εάν είναι μεγαλύτερη αναλογία, τότε το σωστό είναι να αντιμετωπίσουν την αύξηση οι ενοικιαστές, αφού, άλλωστε, αυτούς αφορά.

 

Οι εγγυηήσεις των ενοικίων έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενες ψθορές του διαμερίσματος, από τον ενοικιαστή, όπως αναφέρει το μισθωτήριο, και όχι, φυσικά, τις δαπάνες της θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα την άποψη σας σε παρόμοιο μπέρδεμα,

για διαμερισμα που είναι κλείστο / ξενοικιαστο (σχεδόν ένα χρόνο) μου ζητηθηκε να καταβάλω το αποθεματικό (500€) που αφορά την αγορά πετρέλαιου, παρόλο που το κατέβαλα θεωρώ ότι κακώς δόθηκε μιάς και τα έξοδα του διαμερίσματος καλύπτονται απο τα κοινοχρηστα που παρεπιπτόντος περιλαμβάνουν και το ποσοστό μου για το πετρελαιο (παρόλο που το διαμέρισμα δεν κανει χρήσει θερμανσής όντας κλειστό.)

 

έχετε κάποια άποψη για το συγκεκριμένο θέμα ?

Link to comment
Share on other sites

Ο κανονισμός της πολυκατοικίας προβλέπει το ποσοστό που αντιστοιχεί στα κλειστά διαμερίσματα.

Εάν η πολυκατοικία δεν έχει αυτόνομη θέρμανση, πρέπει να ενημερωθεί ο διαχειριστής για να ελέγξει ότι τα σώματα του κλειστού διαμερίσματος είναι κλειστά. Το ποσοστό συμμετοχής αντιστοιχεί στη θέρμανση με την οποία ωφελείται το διαμέρισμα από τις κάθετες σωλήνες μεταφοράς του ζεστού νερού. Στην αυτόνομη θέρμανση, το διαμέρισμα συμμετέχει πάλι κατά ένα ποσοστό για τη δαπάνη λειτουργίας του λέβητα μέχρι να φτάσει η θερμοκρασία του νερού στην επιθυμητή.

 

Με τη λογική αυτή, η συμμετοχή σου στην αύξηση του αποθεματικού για το πετρέλαιο πρέπει να είναι ανάλογη με το ποσοστό συμμετοχής του κλειστού διαμερίσματος, για όσο διάστημα είναι κλειστό το διαμέρισμα, και όταν νοικιαστεί πάλι θα πρέπει να καταβάλεις το υπόλοιπο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.