Μετάβαση στο περιεχόμενο

Σχεδιασμός δικτύου sprinkler


ANEMONA

Recommended Posts

Καλησπέρα…

 

Διαβάζοντας τόσο την ΤΟΤΕΕ όσο και τον NFPA δεν κατάφερα να βγάλω κάποια άκρη στο παρακατω..

 

Οταν σχεδιάζουμε ένα σύστημα sprinkler βάσει νομοθεσίας υπάρχει ελάχιστη απόσταση τόσο για τις κεφαλές μεταξύ των αλλά και από τοίχους..

Πως καθοριζουμε την αποσταση που πρεπει να εχουν τοσο οι κλαδοι οσο και οι κεφαλες μεταξυ τους..πχ ειδα σε μια μελετη αποσταση μεταξυ κλαδων 2,9μ και σε μια άλλη 3,8μ..και στις δυο περιπτωσεις η κατηγορια των κτιριων ηταν συνηθους κινδυνου..

 

θα ημουν ευγνωμων σε οποιον μπορουσε να με κατατοπισει και να γραψει 2-3 βασικα πραγματα που πρεπει να λαβουμε υποψη μας οταν σχεδιαζουμε ενα δικτυο..

 

 

ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Δεν καταλαβαίνω πλήρως το ερώτημα.

 

Τα sprinkel τοποθετούνται ανάλογα την κατηγορία κινδύνου ώστε να καλύπτεται ορισμένη επιφάνεια από το καθένα (πχ 1sprinkler/12m2). Τηρείς επίσης τις μέγιστες αποστάσεις μεταξύ τους (πχ 4m) και τις μέγιστες επιφάνειες από τον τοίχο. Έχει αναλυτικά σχέδια η ΤΟΤΕΕ.

Edited by miltos
Link to comment
Share on other sites

εννοω πως εχω δει κλαδους να απεχουν 3,5 μετρα και κλαδους ν απεχουν 2,5 μετρα..και αφορουν κτιρια ιδιας κατηφγοριας κινδυνου οπως και ομοιες αποστασεις sprinklers..

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Κάνε την μελέτη σύμφωνα με την αντίστοιχη ΤΟΤΕΕ και όχι με μελέτες που τυχόν έχεις στα χέρια σου.

 

Όσον αφορά τις διαφορετικές αποστάσεις από μελέτη σε μελέτη, μερικοί πιθανοί λόγοι είναι οι εξής:

- Διαφορετική γεωμετρία του χώρου που απαιτεί επιπλέον Sprinkler για να καλύψει τις απαιτήσεις της ΤΟΤΕΕ.

- Πιθανόν στα αρχικά σχέδια που είχε ο μηχανολόγος να ήταν ορισμένοι διάδρομοι/ράφια και να τοποθέτησε τα sprinkler σε θέση τέτοια ώστε να γίνεται καλύτερα η κατάσβεση της φωτιάς.

- Αν την μελέτη την έκανε ο έμπορος που έκανε και την εγκατάσταση, ισως έβαλε κανά sprinkler παραπάνω για να κερδίσει κάτι παραπάνω.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Επαναφέρω το ερώτημα λόγω ΕΝ 12845. Στο BS EN 12845:2004+A2:2009 που κυκλοφορεί διαβάζω στο άρθρο 12 "Spacing and location of sprinklers" p.76-78 ότι η ελάχιστη απόσταση (μεταξύ ακροφυσίων και με τους τοίχους) είναι σε γενικές γραμμές 2m για να μη βρέχει το ένα το άλλο (αν κατάλαβα καλά).

Αγόρασε κανείς συνάδελφος με 130€, ή με την προσφορά-πακετο των 400€, το συγκεκριμένο πρότυπο στην έκδοση του ΕΛΟΤ; Μπορεί να μου πει αν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την ελάχιστη απόσταση από τα 2m;

 

Έχει να πέσει κόψιμο σωλήνα αβέρτα :)

Edited by Meremeti
Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, μετά από σημερινές επαφές που είχα, διαπιστώνω ότι ακόμη επικρατεί σύγχυση γύρω από το θέμα των προτύπων στην πυροσβεστική κοινότητα. Πράγμα λογικό, αφού δεν υπάρχει χρήμα και δεν κουνιέται φύλλο. Δε μας φτάνανε τα προβλήματά μας, τώρα έχουμε να διαβάζουμε και τα ΕΝ.

 

Διαβάζω στην κατηγορία χαμηλής επικνδυνότητας (LH), για διαδρόμους και γενικά χώρους με πλάτος w ≤ 3,7 προβλέπονται "sidewall pattern sprinklers that give an outward half-paraboloid pattern discharge". Τα έχει κανείς υπόψη του αυτά τα μονόπαντα;

 

Και από το Table 20: 

NOTE 3 The sprinkler deflectors should be located between 0,1 and 0,15 m below the ceiling and between 0,05 and 0,15 m horizontally from the wall.

NOTE 4 There should be no obstruction at the ceiling within a square extending along the wall 1,0 m on each side of the sprinkler and 1,8 m perpendicular to the wall.

To deflector είναι το πραγματάκι κάτω απ΄ το ακροφύσιο του sprinkler, έτσι dεν είναι;  Άρα στα 5-15εκ απ' τον τοίχο και 10-15 απο τη συμπαγή οροφή πρέπει να τοποθετείται το sprinkler :confused:  Αλλά μόνο σε στενόμακρους χώρους και όχι στην ίδια σωλήνα με τα spray pattern  :confused:

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι υποχρεωτικά τα sidewall σε διαδρομους κλπ , σού λέει απλώς αν τα βάλεις πως πρέπει να μπουν.

Συνήθως τα βάζουν σε ξενοδοχεία - γραφεία κρυμμένα σε εσοχές για να μην φαίνονται.Δεν εχουν αλλο πλεονέκτημα νομίζω*.

Αντιθέτως εχουν αρκετους περιορισμούς στην τοποθέτηση .πχ οταν λέει  between 0,05 and 0,15 m horizontally from the wall  μάλλον εννοεί οτι δεν μπορείς να υα βάλεις ουτε πολυ κοντά αλλά ούτε και πολύ μακριά από τον πλαινό τοιχο γιατι δεν θα λειτουργήσουν.

Δεν νομίζω οτι υπάρχει πρόβλημα να μπουν σε ιδιο κλάδο με τα κλασσικά (δεν ειμαι σίγουρος)

Από οτι έχω καταλάβει ανάλογα με τον κατασκευαστή το sidewall εχει και διαφορετικό pattern , οπότε αν τα βάλεις πρέπει να λάβεις υποψη και τις οδηγίες του κατασκευαστή για το συγκεκριμένο μοντέλο.

 

το deflektor ειναι αυτός ο δίσκος με τις εγκοπές που διασκορπίζει το νερό.Στα sidewall το διασκορπίζει σε 180 μοιρες αντι για 360

 

*edit τωρα που τα βλέπω μπορεί να έχουν καλύτερη κάλυψη,και δεν βρέχουν πολύ την μία πλευρα που μπορεί να είναι πλεονέκτημα σε κάποιες εγκαταστάσεις 

Edited by skidoo23
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ skidoo23 για τις πληροφορίες. Προσωπικά πρώτη φορά ασχολούμαι με sprinklers κλπ (φαίνεται ε; ), μιας και δεν υπογράφω ενεργητική. Μια ιδέα χρειάζεται προκειμένου να δώσω μια γενική εκτίμηση κόστους και χρόνων στον πελάτη μου.

 

Στο εν λόγω κτίριο υπάρχουν από κατασκευής sprinklers και όλα τα συμπαραμαρτούμενα. Έγιναν όμως εσωτερικές διαρρυθμίσεις και η πυροσβεστική ζήτησε νέες μελέτες πυρασφάλειας για όλο το κτίριο για να δώσει νέο πιστοποιητικό (έληξε έτσι κι αλλιώς το παλιό), ενώ στο μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου δεν αλλάζει και τίποτα.

 

Και πες στους πυροσβεστήρες αλλάζεις εύκολα θέση. Στα sprinklers τι κάνεις αν η εγκεκριμένη μελέτη ενεργητικής τα δείχνει 1μ απ' τον τοίχο και με τις διαρρυθμίσεις πήγαν 5εκ όπως στη φωτογραφία;

 


Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Βρήκα επιτέλους το χρόνο να διαβάσω και την ΤΟΤΕΕ (με την ευκαιρία ευχαριστούμε συνάδελφε ;) )

Τελικά προβλέπει ακριβώς τα ίδια με το ΕΝ, π.χ. για μακρόστενους χώρους και πλευρικά sprinkler..

 

Η μόνη ουσιώδης διαφοροποίηση ως προς τη χωροθέτηση είναι η απαίτηση για ελάχιστη απόσταση 2μ που δεν υπήρχε στην ΤΟΤΕΕ.

 

[Όσον αφορά το sprinkler της φωτογραφίας θα τα κόψουμε στο 1,5μ και θα δοκιμάσουμε να το περάσουμε αρχικά έτσι απο Π.Υ. - να δούμε αν διαβάσανε το ΕΝ]

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.