Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αλλαγή χρήσης από διαμέρισμα σε γραφείο


Recommended Posts

Νεό μέλος.

 

Είμαι νέο μέλος και πρώτη φορά δημιουργώ νέο topic.

Πιθανότατα έχουν δωθεί απαντήσεις, αλλά όποιος μπορεί ας ξαναβοηθήσει!!

 

Πολυόροφη οικοδομή με άδεια προ του 83

Με την έκδοση της οικ. αδείας κατασκευάστηκε ο φέρων οργανισμός και μετά σταμάτησαν οι οικοδομικές εργασίες. (όχι λόγω καταγγελίας)

Το 2005 οι εργασίες συνεχίζονται και ολοκληρώνονται.

Όμως η χρήση στο σύνολο της οικοδομής άλλαξε και από διαμερίσματα έγιναν γραφεία.

Άρα η αυθαίρετη χρήση εγκαταστάθηκε το 2005 και επομένως δεν μπορώ να κάνω χρήση της ημερομηνίας έκδοσης αδείας που είναι πολύ πριν το 1983.

Πρέπει να τακτοποιήσω την αλλαγή χρήσης (που είναι και η μόνη παράβαση) σε οριζόντια ιδιοκτησία επιφανείας 90τ.μ..

Ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται εισάγωντας τα τ.μ. της ιδιοκτησίας ως υπέρβαση δόμησης Κ.Χ. και επιλέγοντας και αλλαγή χρήσης σωστά??

Το πρόστιμο που προκύπτει είναι αστρονομικό!!!!!!

Αν είναι έτσι ποια η διαφορά από κάποιον που έκτισε αυθαίρετο επιφανείας 90τ.μ.??

Μπορεί να γίνει αλλαγή χρήσης μέσω οικοδομικής αδείας? Αυτό δεν προϋποθέτει ότι θα πρέπει να γίνει έλεγχος στο σύνολο της οικοδομής για να δούμε εάν πληρούνται οι απαραίτητες προδιαγραφές (π.χ. πυροπροστασία)

Link to comment
Share on other sites

Εγώ έχω να σου πω τα εξής:

Για το πρόστιμο θα βάλεις αλλαγή χρήσης και τα τμ της ΥΔ κύριων χώρων αλλά ακριβώς από πάνω στην Υπέρβαση δόμησης θα δηλώσεις χωρίς υπέρβαση.

Όσον αφορά τον χρόνο κατασκευής εκεί τα πράγματα είναι λίγο ρευστά κατά την γνώμη μου εκτός εάν το 2005 βγήκε άδεια αποπεράτωσης οπότε και ορίζεται σαφώς ο χρόνος κατασκευής.

 

Για να βγάλεις οικ. άδεια αλλαγής χρήσης θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι στην εν λόγω ιδιοκτησία δεν υπάρχουν αυθαιρεσίες και ότι δεν εκκρεμούν καταγγελίες για το συνολικό κτήριο στο τμήμα αυθαιρέτων της αρμόδιας πολεοδομίας.

Τσέκαρε ωστόσο επιφάνειες και προϋπολογισμό για να δεις αν χρειάζεσαι κενακ. Κοστολογικά μάλλον σε συμφέρει αν το πρόστιμο του 4014 είναι αστρονομικό όπως λες.

Link to comment
Share on other sites

Όλα αυτά, βέβαια, (τακτοποίηση με Ν4014 ή άδεια αλλαγής χρήσης) εφόσον η χρήση γραφείων επιτρέπεται στην περιοχή

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις!!

Στη φόρμα του λογισμικού το περίεργο είναι ότι είτε βάλω 'χωρίς υπέρβαση' είτε '<50% επιτρεπόμενη' το πρόστιμο που βγαίνει είναι ίδιο!!

Πιστεύω ότι η χρήση του 'χωρίς υπέρβαση' αφορά μόνο στην υπέρβαση του ύψους και στην περίπτωση που αυτή είναι και η μοναδική παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

το ιδιο βγαινει συμφωνω. αλλα δεν πρεπει να κλικαρεις την Υ.Δ.

Δυστυχώε οι αδικημένοι σε αυτό το νομο είναι αυτοι που είχαν νόμιμα τα κτίρια και απλα άλλαξαν χρηση

Link to comment
Share on other sites

Μήπως το θέμα είναι πιο απλό? Αν κάνεις σήμερα αλλαγή χρήσης από κατοικίες σε γραφεία με την προϋπόθεση ότι επιτρέπεται αυτή η χρήση (τόσο από χρήσεις γης όσο και στατικά) νομίζω ότι λύνεται απλούστερα.

Link to comment
Share on other sites

δεν ειναι τοσο απλο πιστευω γιατι πρωτον θα χρειαστουν ενσημα που θα ειναι ενα σεβαστο ποσο και δευτερον σε οσες πολεοδομιες εχω παει κοιτουν πλεον περισσοτερο την αντοχη του κτιριου οταν το κανω απο κατοικια σε καταστημα ενω παλια κοιτουσαν μονο τα φορτια της πλακας που πατουσε το καταστημα με κινδυνο να μπλεξεις στα στατικα....

Link to comment
Share on other sites

Για το πρόστιμο θα βάλεις αλλαγή χρήσης και τα τμ της ΥΔ κύριων χώρων αλλά ακριβώς από πάνω στην Υπέρβαση δόμησης θα δηλώσεις χωρίς υπέρβαση.

 

Θεωρώ ότι είναι λάθος η χρήση της επιλογής "χωρίς υπέρβαση" για τον παραπάνω λόγο, καθώς έχει ειπωθεί και σε άλλα post, ότι η συγκεκριμένη επιλογή αφορά ΜΟΝΟ την υπέρβαση ύψους, χωρίς ταυτόχρονη υπέρβαση δόμησης/κάλυψης.

Αν δεν απατώμαι υπάρχει και οδηγία του ΤΕΕ όσον αφορά τη χρήση του λογισμικού.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ανοίγω καινούριο τόπικ, το θέμα είναι το ίδιο. Έχουμε ισόγεια κατοικία το οποίο το νοικιάζει κάποιος και το έχει ως γραφείο. Σε ποια περίπτωση χρειάζεται τακτοποίηση? Ποια η διαφορά που δηλώνω έδρα το σπίτι μου που οι χρήσεις γης δεν προβλέπουν γραφεία, αλλά εγώ διατηρώ γραφείο μες στο σπίτι μου? Σε περίπτωση που η ισόγεια κατοικία είναι εξ ολοκλήρου γραφείο? Εάν επιτρέπεται στην περιοχή (Ο.Τ.) η λειτουργία γραφείου γιατί χρειάζεται τακτοποίηση (εάν χρειάζεται)

Link to comment
Share on other sites

Αλλαγή χρήσης από κατοικία σε γραφείο σε ισόγειο κτίσμα πιθανότατα λύνεται με έκδοση αδείας. Σε περίπτωση όμως πολυόροφης οικοδομής με προβλεπόμενη χρήση από την Ο.Α. κατοικία που τελικά έγινε γραφεία στο σύνολο, δεν είναι απλή περίπτωση αφού θα πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις όπως π.χ. πυροπροστασία, θέσεις στάθμευσης, κλπ.

Βέβαια η οποιαδήποτε αλλαγή χρήσης με έκδοση αδείας προϋποθέτει να επιτρέπεται από τις χρήσεις γης στην περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.