Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Διευκρινίσεις - Προσθήκες ΤΟΤΕΕ, Νέες εκδόσεις ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ


praxitelis

Recommended Posts

Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις να κάνεις ένα αρχείο στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ MELETH με χρήση "γραφεία" και κατόπιν να το ανοίξεις στο ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ (επιθεώρηση).

Θα δεις πως υπάρχει η καρτέλα του ΖΝΧ στα συστήματα (και δεν μπορεί με κάποιο τρόπο να μην εμφανίζεται). Εκεί τι θα συμπληρώσεις;

Πάντως δέχεται μηδενική τιμή κατανάλωσης και προχωρά στον υπολογισμό και την ενεργειακή κατάταξη.

Link to comment
Share on other sites

Αφού βάζοντας 0 στην ετήσια κατανάλωση του δικού σου κτηρίου, μηδενίζει και την κατανάλωση του κτηρίου αναφοράς, πιστεύω ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι διευκρινίσεις για το ζνχ από αυτή την έκδοση.

Link to comment
Share on other sites

Τελικά στο μη ενημερωμένο λογισμικό ΤΕΕ είναι ορθολογικό, για γραφείο, να θέτεις ΖΝΧ μηδέν; Για όλες της χρήσεις η ΤΟΤΕΕ έχει μη μηδενική τιμή στην κατανάλωση ΖΝΧ. Συγνώμη αν ρωτάω κάτι απλό αλλά δεν ξέρω πως χρησιμοποιούνται οι τιμές από το λογισμικό, ειδικά από την στιγμή που αυτό χρησιμοποιεί προεκατεστημένες βιβλιοθήκες άμεσα συνδεδεμένες με την χρήση και με τις διευκρινήσεις οι τιμές αυτών έχουν αλλάξει.

Και κάτι άλλο, η μη απαίτηση ΖΝΧ μας απαλλάσει από τον ορισμό ενός τουλάχιστον συστήματος ΖΝΧ ανά θερμική ζώνη; Δηλαδή σε ένα ΠΕΑ για γραφείο ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βγάλει το ηλεκρτικό θερμοσίφωνα, γιατί θα επιβαρύνει ενεργειακά το γραφείο με ένα σύστημα που δεν απαιτείται από την χρήση του; Νομίζω ότι ο ορισμός ενός τουλάχιστον συστήματος ΖΝΧ ανά ΘΖ είναι υποχρεωτικός ή μήπως δεν είναι όταν η κατανάλωση έχει οριστεί μηδέν;

Παιδιά αν λέω βλακείες συγχωρέστε με, δουλεύω από το πρωί και έχω θολώσει λίγο...

Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω πως χρειάζεται να "ξηλώσει" τον υπάρχοντα θερμοσίφωνα. Απλά δεν θα ληφθεί υπόψη στην ενεργειακή επιθεώρηση γιατί θεωρείς μηδενική κατανάλωση.

Αφού και το κτίριο αναφοράς (για συγκεκριμένες χρήσεις) έχει μηδενική κατανάλωση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 15316.3.1:2008, καταλαβαίνω πως δεν απαιτείται να εγκατασταθεί κάποιο σύστημα Ζ.Ν.Χ. σύμφωνα με την ΤΟΤΕΕ.

Νομίζω όμως πως απαιτείται όμως από τον Κτιριοδομικό. Απλά δεν θα ληφθεί υπόψη στους ενεργειακούς υπολογισμούς.

Έτσι νομίζω.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ αγαπητέ Πάνο αλλά από την άλλη, πως δεν θα ληφθεί υπόψιν, καθόλου, ένα σύστημα που καταναλώνει ενέργεια όταν αυτό είναι εγκατεστημένο και η χρήση του είναι επιλογή των ενοίκων του γραφείου; Π.χ. σε ένα γραφείο-ιατρείο και ο ιατρός και οι ασθενείς θα χρειαστούν, έστω και λίγο ΖΝΧ.

Να το θέσω αλλιώς, αν σε ενα κτιριο κατοικιων υπάρχει ΚΚΜ παρόλο που δεν απαιτείται, δεν θα οριστεί στο ΠΕΑ; Μου φαίνεται μπάχαλο να κάνανε πάλι, για να μην πω κάτι βαρύτερο και με κόψει ο Admin!

Σ΄ ευχαριστώ πάντως για την ανταπόκριση.

Link to comment
Share on other sites

ΚΚΜ σε κατοικίες, μπορείς και να την ορίσεις και να την υπολογίσεις.

 

Τέλος πάντων, ίσως να μπορείς να θεωρήσεις μια κατανάλωση ας πούμε αγροτικού ιατρείου (5 lt/άτομο/ημέρα) και να εφαρμόσεις αυτό που λέει στην παράγραφο 4.8.1.1 των διευκρινήσεων: "Στην περίπτωση κτηρίων με περιορισμένη κατανάλωση Ζ.Ν.Χ. (μικρότερη ή ίση με 10 ℓ/άτομο/ημέρα), η απόδοση για τα τοπικά συστήματα ροής (ηλεκτρικοί θερμοσίφωνες ή ταχυθερμοσίφωνες) λαμβάνεται 100%, όπως του κτηρίου αναφοράς".

Link to comment
Share on other sites

Στους πίνακες 4.12 και 4.13 της ΤΟΤΕΕ 20701-1/2010 δίνονται τιμές της απόδοσης εκπομπής για θέρμανση nem διαφόρων τερματικών μονάδων.

  1. Τα fan-coil, τα αερόθερμα και οι μονάδες επαγωγής που κατατάσσονται ώστε να ληφθούν τιμές για αυτά;
  2. Οι θερμοπομποί αντιμετωπίζονται σαν τοπικές ηλεκτρικές μονάδες; Και αν σε ένα χώρο, έχουμε μόνο έναν θερμοπομπό με θερμοστάτη, αυτός αντιμετωπίζεται σαν "τερματική μονάδα θέρμανσης με διακοπτόμενη λειτουργία" οπότε fim = 0,97;

Αυτό που γράφει στις διευκρινήσεις μετά τον πίνακα με τιμές του παράγοντα fim με αστερίσκο, ότι δηλαδή ως τερματικές μονάδες με διακοπτόμενη λειτουργία θεωρούνται όταν υπάρχει η δυνατότητα ρύθμισης της λειτουργίας σε επίπεδο τερματικής μονάδας, τι διαφορά έχει από το αμέσως προηγούμενο "παράγοντας της διακοπτόμενης λειτουργίας με την έννοια της μείωσης (ρύθμισης) της θερμοκρασίας ανά χώρο του κτιρίου..."; Θέλω να πω ότι κάπως με μπερδεύει.

Link to comment
Share on other sites

1. Και αν έχω αερολέβητα που θερμαίνει τον χώρο μόνο με αεραγωγούς, τι βάζω στον β.α. τερματικών μονάδων;

 

2. Είναι και κατηγορία αυτοματισμών Β !!

 

Και αν έχω <<παλιό δισωλήνιο>> που βάλανε στα σώματα βάνες με θερμοστατικές κεφαλές και από ένα μικρό γαντζωμένο θερμιδομετρητή, δεν έχω κατηγορία Β; Δεν υπάρχει κεντρικός θερμοστάτης ούτε ηλεκτροβάνα.

 

Οντως μπέρδεμα.

Link to comment
Share on other sites

1. τα fan-coil είναι άμεσης απόδοσης (βλέπε τη τελευταία κουκίδα)

Τα αερόθερμα τοπικές ηλεκτρικές μονάδες - Πιν.4,13

2. ναι και ναι. μα η τερματική μονάδα είναι ανά χώρο πχ δωμάτιο.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.