Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Έκδοση πιστοποιητικού πυροπροστασίας χωρίς αυτοψία - Π.Δ.13


lefterism

Recommended Posts

Οι προβληματισμοί σας είναι σωστοί.

Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι η ΠΥ δεν θα κάνει έλεγχο για κάθε περίπτωση αλλά μόνο δειγματολειπτικούς ελέγχους, για ένα και μοναδικό λόγο.

Οι έλεγχοι που γίνονται μέχρι σήμερα, πχ ας πάρουμε το πιο απλό, στους πυροσβεστήρες, εκείνο που εξέταζαν οι αξιωματικοί της πυροσβεστικής ήταν αν υπάρχει το σωστό πλήθος πυροσβεστήρων, αν είναι κόκκινου χρώματος, αν έχουν μανόμετρο και αν είναι κρεμασμένοι στο σωστό σημείο. Αυτό που σας λέω είναι απο συζήτηση με αξιωματικούς της ΠΥ που έχω κάνει στο Αρχηγείο του ΠΣ.

Ο δειγματολειπτικός έλεγχος αυτός στο μέλον θα γίνεται με βάσει το πως είναι κατασκευασμένος ο πυροσβεστήρας, αν είναι πιστοποιημένος, και γενικά θα ελέγχεται αν είναι αποδεκτός απο την Ελληνική Νομοθεσία.

 

Επιπλέον οι αξιωματικοί που θα μετέχουν στις ομάδες δειγματολειπτικού ελέγχου, θα έχουν παρακολουθήσει σχετικά σεμινάρια και θα είναι άρτια εκπαιδευμένοι να διαπιστώσουν το παραμικρό που δεν θα είναι σωστό.

Το παράπονό τους ήταν επί αρκετά χρόνια ότι δεν είχαν την απαραίτητη εκπάιδευση και τεχνολογνωσία για να κάνουν πλήρεις ελέγχους σε οποιαδήποτε πυροσβεστική εγκατάσταση και επίσης ότι δεν είχαν το χρόνο να κάνουν τόσους ελέγχους λόγω έλειψης προσωπικού.

Το πρόβλημα το γνωρίζουμε όλοι. Σπανίως βλέπουμε πυροσβεστικά μέτρα να είναι πλήρως νόμιμα και κυρίως να λειτουργούν όταν χρειάζεται.

 

Και το ερώτημα είναι κάποιος ας πούμε ιδιοκτήτης ή κατασκευαστής, θα νοιάζεται περισότερο τώρα που αν σε έλεγχο του βρούν κάτι λάθος και θα το βρούν λόγω επιμόρφωσης οι αξιωματικοί της ΠΥ και μετά θα του ανακαλέσουν την άδεια, ή τώρα που ξέρει ότι αυτός που κάνει τον έλεγχο κοιτάει μόνο επιφανειακά αν όλα ειναι σωστά.

 

Στην Ελληνική αγορά υπάρχουν και σωστές λύσεις και φθηνές και με άρτια υποστήριξη, ώστε το κακό δαιμόνιο μερικών που ζητούν όχι το σωστό αλλά το φθηνό, να μπορεί να σταματήσει γιατί επαναλαμβάνω υπάρχει στο σωστό και το φθηνό μαζί, αρκεί να το ψάξουμε και να το εφαρμόσουμε.

 

Και συνάδελφοι δεν είναι κακό όταν δούμε κάτι που δεν είναι μέσα στα όρια την νομοθεσίας, να βρούμε τρόπους να πείσουμε τον πελάτη μας να προτιμήσει το σωστό θέτοντάς τον μπροστά και στις ευθύνες που θα έχει απο εδώ και στο εξής. Γιατί δεν μπένει όπως μπερικοί συνάδελφοι έχουν γράψει ο μηχανικός στην φυλακή μόνος του, αλλά το ακολουθούν και οι ιδιοκτήτης και ο υπεύθυνος πυρασφάλειας του κτιρίου.

Άλωστε το άρθρο 14 της πυρ. διατ. 13 το λέει καθαρά και στην Ελλάδα δυστυχώς όπως λέει και η παροιμία : ο φόβος φυλάει τα έρμα και φόβος έτσι όπως γίνονται οι σχετικοί έλεγχοι σήμερα, δεν υπάρχει για τίποτε

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 67
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δυστυχώς, εκτός και αν δεν κατάλαβα καλά, ολοι σχεδόν ψάχνουμε πως μέσω διαμαρτυρίας και υπογραφών, θα διώξουμε αυτό το πρόβλημα απο πάνω μας και όχι πως θα μπορούμε να μάθουμε να κάνουμε σωστά αυτό που μας ζητάνε αυτή τη στιγμή.

 

Οχι. Δεν θελουμε να διωξουμε το προβλημα απο πανω μας.

 

Τι γινοταν πιο παλια: Ερχοταν ο πελατης. Εφτιαχνες την μελετη πυρασφαλειας. Υπογραφατε οτι ολα εχουν γινει οπως πρεπει. Επειδη θα ερχοταν ο πυροσβεστης για αυτοψια ο πελατης αναγκαζοταν ηθελε δεν ηθελε να κανει κανονικα τις επιθεωρησεις πυροσβεστηρων, να βαλει ανιχνευτες - πινακα, να βαλει πυραντοχες πορτες και οτι αλλο χρειαζοταν ανα περιπτωση.

 

Τι θα γινεται με την καταργηση αυτοψιων;

Φευγει ο μπαμπουλας που λεγεται Π.Υ πανω απο το κεφαλι του ξενοδοχου-εστιατορα-μαγαζατορα-...

Δεν εχει τον φοβο του αυστηρου ελεγχου, και ετσι δεν εφαρμοζει στο χωρο του τα απαιτουμενα μετρα προστασιας. Μετα το γυριζει στο χαλαρο στον μηχανικο: ελα μωρε, τι θα γινει, προσεχω, θα ερθουν απο βδομαδα για τους πυροσβεστηρες, υπογραψε μου γρηγορα για να ανανεωσω την αδεια..

 

Οποιος νομιζει οτι ο μηχανικος, ειδικα ενας νεος μπορει σε ολες τις περιπτωσεις να πατησει ποδι και να απαιτησει να γινουν ολα οπως πρεπει γελιεται. Θα υπαρχουν περιπτωσεις κακων πελατων, οπως και υπαρχουν και κακοι μηχανικοι που θα υπογραφουν εν λευκω. Αν ο μηχανικος ξερει οτι δεν προκειται να βρεθει κανενας να υπογραψει του πελατη στο φλου θα πατησει ποδι.

Αν υπαρχουν επιτηδιοι "συναδελφοι" εχει 2 επιλογες.

1.Διωχνει την δουλεια και σπιτι τρωει αερα κοπανιστο

2.Μπαινει και αυτος στο τρυπακι και υπογραφει, ενω τα μετρα ασφαλειας δεν ειναι επαρκη

 

Συνάδελφε, ο φόβος δεν υπάρχει σήμερα από τους ελέγχους που γίνονται στην πυρασφάλεια, γιατί αυτοί που τον κάνουν το θεωρούν, λόγω και έλειψης τεχνογνωσίας, σαν επιβάρυνση στα κύρια καθήκοντά τους που είναι να σβύνουν φωτιές και που είναι η κύρια αλήθεια.

Ο φόβος θα υπάρξει απο δω και στο εξής από τους δειγματολειπτικούς ελέγχους που θα γίνονται απο εξειδικευμένους αξιωματικούς της ΠΥ και που σε κύριες παραλείψεις θα υπάρχουν σοβαρές κυρώσεις όχι μόνο στο μηχανικό αλλά και στον ιδιοκτήτη και υπέυθυνο πυρασφάλειας του κτιρίου. Αυτό είναι στο χέρι μας να το δώσουμε να το καταλάβουν και όλοι αυτοί που δεν τους νοιάζει αν θα καεί το μαγαζί τους και μαζί με αυτό και άνθρωποι, αλλά μόνο το κέρδος. Δεν είναι ευκολο αλλά αξίζει νομίζω να το προσπαθήσουμε με ευκαιρία και την νέα πυρ διατ 13.

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά το πρόβλημα παραμένει, στην περίπτωση υφισταμένου κτιρίου με χρήση καταστήματος, που η ενεργητική είναι σύμφωνη με το κανονισμό, αλλά αν η παθητική είναι εκτώς κανονισμού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη 13 ο έλεγχος περιλαμβάνει και τον έλεγχο της παθητικής.

 

Άρα στην υπεύθυνη δήλωση τί θα πρέπει να γραφεί???? αναλαμβάνει ο μηχανολόγος μηχανικός την ευθύνη ??? (ειδικά όταν έχει κατασκευαστικές παρεκλίσεις από την άδεια????)

 

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά το πρόβλημα παραμένει, στην περίπτωση υφισταμένου κτιρίου με χρήση καταστήματος, που η ενεργητική είναι σύμφωνη με το κανονισμό, αλλά αν η παθητική είναι εκτώς κανονισμού. Σύμφωνα με την πυροσβεστική διάταξη 13 ο έλεγχος περιλαμβάνει και τον έλεγχο της παθητικής.

 

Άρα στην υπεύθυνη δήλωση τί θα πρέπει να γραφεί???? αναλαμβάνει ο μηχανολόγος μηχανικός την ευθύνη ??? (ειδικά όταν έχει κατασκευαστικές παρεκλίσεις από την άδεια????)

 

Αυτά είναι θέματα που πρέπει να διευκρινιστούν.

 

Συμφωνώ ότι θα βρεθούμε πολλές φορές μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις που όμως θα είναι απαράιτητη η εύρεση λύσης με διορθώσεις και συμπληρώσεις. Αυτό θα πρέπει να περάσει απο δω και στο εξής απο τον Μηχανικό, στο πελάτη του, με την παράλληλη διευκρίνηση ότι θα είναι πλέον συνυπεύθυνος έναντι του Νόμου και αυτός.

 

Κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι έχει κάθε δικαίωμα ο σωστός Μηχανικός, να υποδεικνύει τα λάθος κείμενα σε μια πυροσβεστική εγκατάσταση και ακόμα μεγαλίτερο δικαίωμα να καταγγείλει, όποιον συνάδελφο σε εισαγωγικά, κάνει τα στραβά μάτια και υπογράφει σε λευκή υπεύθυνη δήλωση ότι όλα έχουν καλώς.

 

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη τουλάχιστον, όπως είναι και σχεδόν όλων των συναδέλφων που εξασκούν το επάγγελμα του Μηχανικού στην Ελλάδα και κατά 100% στο εξωτερικό.

 

Στην Ελλάδα όμως, όπως είπε και ένας συνάδελφος πιο πάνω, πολλοί θεωρούν ότι για να έχουνε να φάνε αυτοί και η οικογένειά τους, προτιμουν να βάζουν νερό στο κρασί τους και να βάζουν την υπογραφή τους σε μία σχεδόν σωστή υπεύθυνη δήλωση, παραβλέποντας όμως ότι αυτό μπορεί να αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές στην περίπτωση της πυρασφάλειας.

 

Μήπως είναι προτιμότερο λοιπόν αυτοί οι ''συνάδελφοι'' που θα πάνε να υπογράψουν λευκή ή όχι σωστή υπεύθυνη δήλωση, πρέπει απο όλους εμάς τους άλλους να οδηγηθούν να λογοδοτήσουν στον εισαγγελέα και να μην έχουν αυτοί να φάνε;

Link to comment
Share on other sites

Το σύστημα ελέγχων που περιγράφετε δε διαφέρει από το σύστημα ελέγχων εφαρμογής οικοδομικών αδειών όπως αναφέρθηκε και παραπάνω από τη myri.

Οι επιβλέποντες ιδιώτες μηχανικοί κάνουν υπεύθυνες δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι ιδιοκτήτες είναι οι απόλυτα ωφελημένοι γιατί κάνουν τις παρανομίες τους χωρίς να χρειαστεί να δώσουν το κατιτίς στον υπάλληλο που θα έκανε έλεγχο.

Οι πολεοδομίες υποτίθεται ότι κάνουν δειγματοληπτικούς ελέγχους αλλά δεν κάνουν στην πράξη τίποτα ή σχεδόν τίποτα.

Συμπέρασμα: Το σύστημα αυτό δεν λειτουργεί ορθά στην Ελλάδα.

 

Είμαι σίγουρος ότι σε μεγάλο κέντρο διασκέδασης που δεν πληρεί κανένα μέτρο πυρασφάλειας δεν θα πάει ποτέ για έλεγχο η Πυροσβεστική. Αν δείτε την ιστορία, όχι μόνο την Ελληνική, πολλές ανθρώπινες ζωές έχουν χαθεί ακριβώς σε τέτοια κέντρα.

Link to comment
Share on other sites

ναι αλλά στην συγκεκριμένη διάταξη, για την πυροσβεστική ο μηχανολόγος αναλαμβάνει και την ευθύνη ακόμα και για τις προηγούμενες αυθαιρεσίες...

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί Συνάδελφοι

 

Η εξέλιξη μιας πρώτης συζήτησης για την Π.Διάταξη 13/2008 δείχνει, ότι στον χώρο των Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, όπως άλλωστε συμβαίνει και στον χώρο των Αναγνωρισμένων Εταιρειών διάθεσης και συντήρησης φορητών πυροσβεστήρων, επικρατεί κάποιος πανικός!

 

Η παρούσα δημοσίευση είναι η επιθυμία πολλών Συναδέλφων, οι οποίοι στηρίζοντας το Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροπροστασίας για μία τετραετία, απόκτησαν τεχνογνωσία και δύναμη, για να λειτουργούν με μια διαφορετική επαγγελματική δεοντολογία, αλλά και να παραμένουν ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί επαγγελματικά.

 

Οι Συνάδελφοι που πιστεύουν στην τεχνογνωσία, την γρήγορη βιομηχανική πληροφορία και την ορθολογιστική έκφραση, αισθάνονται μια δικαίωση, επειδή έπιασαν τόπο οι “πιέσεις” του Ελληνικού Δικτύου Ασφαλούς

Πυροπροστασίας στους Αρμόδιους, για την διαμόρφωση μιας ορθότερης Νομοθεσίας που να διασφαλίζει καλύτερα το Πυροσβεστικό Αποτέλεσμα.

 

Το γεγονός είναι ότι, η νομοθέτηση της Πυροσβεστικής Διάταξης 13/2008, δημιουργεί μεν μια καχυποψία σε αυτούς που δεν διαθέτουν την πλήρη ή την σωστή επαγγελματική κατάρτιση και με το δίκαιο τους, αλλά στην πραγματικότητα η Π.Δ.13/2008, επαναφέρει την ανάγκη της ορθής πυροσβεστικής επιλογής που είναι υπόθεση του Μηχανικού και μόνον, δίνοντας έτσι μια πολύ καλύτερη επαγγελματική προοπτική στους ευσυνείδητους και σωστούς Μηχανικούς, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα

τους ασυνείδητους προχειρολόγους.

 

Το Ελληνικό Δίκτυο Ασφαλούς Πυροπροστασίας, ώς μέσο έκφρασης και θετικής πίεσης υπέρ της ασφάλειας του Τελικού Χρήστη, δημοσιοποιεί μια ανακοίνωση στην ιστοσελίδα:

http://www.firesol.gr/page142.html

 

και είναι έτοιμο, σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος που εποπτεύει και επιμορφώνει τις επιτροπές των εκτάκτων ελέγχων και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διπλωματούχων Μηχανολόγων-Ηλεκτρολόγων που έχει τοποθετηθεί σχετικά, στα θέματα πυροπροστασίας, να περιφρουρήσει την νέα Νομοθεσία από τις ατασθαλίες και να προστατεύσει κάθε Συνάδελφο, που επώνυμα ή ανώνυμα θα καταγγείλει την μη συμμόρφωση Επαγγελματία, με την παρούσα Νομοθεσία.

 

Ως πρώτη κίνηση τεχνικής βοήθειας σε Συναδέλφους μελετητές και εγκαταστάτες για το μέλλον, διαθέτουμε δωρεάν το CD Rom με περιεχόμενο, το επιμορφωτικό σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε την 6/2/2008 στους Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος για τους φορητούς πυροσβεστήρες.

 

Οι ενδιαφερόμενοι Συνάδελφοι, ας επικοινωνήσουν στο e-mail: [email protected] για να τους αποσταλεί.

 

Κάθε σχόλιο Συναδέλφου επιθυμητό, ώς πολύ χρήσιμο.

Link to comment
Share on other sites

Είναι πολύ σημαντικό, που υπάρχει κάποιος που μπορεί να συμπαρασταθεί στον Μηχανικό που θα καταγγείλει μη συμμόρφωση. Ιδιαίτερα για τους νέους μηχανικούς που δεν έχουν την εμπειρία της πράξης και γίνονται αντικείμενο εκμετάλευσης και πίεσης στους εργοδότες.

 

Το θέμα της πυροσβεστικής διάταξης 13 συζητήται και εδώ στο forum

http://www.michanikos.gr/ftopic3613.html

Link to comment
Share on other sites

"...Το γεγονός είναι ότι, η νομοθέτηση της Πυροσβεστικής Διάταξης 13/2008, δημιουργεί μεν μια καχυποψία σε αυτούς που δεν διαθέτουν την πλήρη ή την σωστή επαγγελματική κατάρτιση και με το δίκαιο τους..."

Δεν μπορώ να αντιληφθώ τι σχέση έχει η "επαγγελματική κατάρτιση" με την υποχρέωση του δημοσίου να ελέγχει τις κατασκευές από κάθε άποψη τήρησης της νομοθεσίας (αρχιτεκτονικά, στατικά, μηχανολογικά) και αντί αυτού να επαναπαύεται σε μια υπεύθυνη δήλωση δύο ιδιωτών, του ιδιοκτήτη και του επιβλέποντα μηχανικού.

Τους ιδιοκτήτες τους βολεύει αφάνταστα γιατί αν είναι ευσυνείδητοι θα κάνουν απλώς τη δουλειά τους πιο γρήγορα. Αν όμως δεν είναι τότε είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα βρουν κάποιον μηχανικό που είτε "πεινάει" είτε έχει βάλει πολύ νερό στο κρασί του για να πάρουν την πολυπόθητη υπεύθυνη δήλωση.

Τους μηχανικούς δεν τους βολεύει καθόλου. Γιατί τους φορτώνονται νέες ευθύνες που θα έπρεπε να είναι της πολιτείας.

Τον λαό επίσης δεν τον συμφέρει και μπορεί να το πληρώσει με τη ζωή του και φυσικά τότε θα λέει η Πυροσβεστική ότι δε φέρει καμιά ευθύνη. Ποιος θα την πληρώσει, ο ιδιοκτήτης και ο μηχανικός φυσικά.

Ένα παράδειγμα ανέφερα προηγουμένως. Ιδιοκτήτης κέντρου διασκέδασης, ξέρετε απ' αυτούς τους ανθρώπους της νύχτας που είναι υπεράνω κάθε νόμου, χτίζει κέντρο διασκέδασης που εκτός του ότι δεν πληρεί καμιά προδιαγραφή αρχιτεκτονική και στατική (τα παραδείγματα είναι άπειρα), δεν πληρεί ούτε τις απαιτήσεις της μελέτης πυροπροστασίας (αν τυχόν υπάρχει). Πόσο δύσκολο είναι να βρει κάποιο μηχανικό να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση; Τι θα συμβεί αν ξεσπάσει μια φωτιά σ' αυτό το κατάστημα; ΤΡΑΓΩΔΙΑ. Ποιοι είναι οι υπεύθυνοι; Η Πυροσβεστική και το Δημόσιο έχουν βγάλει τη σκούφια τους απ' έξω.

 

Συμφωνώ ότι η πυροσβεστική επιλογή είναι υπόθεση του Μηχανικού.

Ο έλεγχος όμως του αν αυτή η επιλογή είναι σύννομη ή όχι δεν μπορεί να είναι υπόθεση του μηχανικού. Ο έλεγχος είναι πάντα και αποκλειστικά υπόθεση της πολιτείας. Δεν είναι δυνατόν ελεγχόμενος και ελεγκτής να είναι το ίδιο πρόσωπο.

 

Ευχαριστούμε για το δωρεάν CD.

Link to comment
Share on other sites

Το γεγονός είναι ότι, η νομοθέτηση της Πυροσβεστικής Διάταξης 13/2008, δημιουργεί μεν μια καχυποψία σε αυτούς που δεν διαθέτουν την πλήρη ή την σωστή επαγγελματική κατάρτιση και με το δίκαιο τους, αλλά στην πραγματικότητα η Π.Δ.13/2008, επαναφέρει την ανάγκη της ορθής πυροσβεστικής επιλογής που είναι υπόθεση του Μηχανικού και μόνον, δίνοντας έτσι μια πολύ καλύτερη επαγγελματική προοπτική στους ευσυνείδητους και σωστούς Μηχανικούς, δυσκολεύοντας ταυτόχρονα

τους ασυνείδητους προχειρολόγους.

κύριε MANAGER

 

το δελτίο τύπου που ανάρτησες μας προσβάλει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.