Μετάβαση στο περιεχόμενο

Χωροθέτηση εφεδρικής γεννήτριας


xaxa

Recommended Posts

Μου ζητήθηκε να εγκατασταθεί εφεδρική γεννήτρια σε κτίριο με 5 υπόγεια τα οποία έχουν χρήση parking. Δυστυχώς και το πρώτο και το δεύτερο υπόγειο δεν είναι δυνατόν να διαμορφωθούν προκειμένου να γίνει ο χώρος για αυτή. Πολεοδομικά, υπάρχει περιορισμός ώστε να μην μπορεί να εγκατασταθεί στο 5ο υπόγειο ας πούμε; Σίγουρα θα είναι σε ξεχωριστό πυροδιαμέρισμα και θα γίνουν οι κατάλληλες υποδομές για την λήψη νωπού στον χώρο, αλλά σαν θέση (μηχανοστάσιο) τι πρέπει να προσέξω;

 

Ευχαριστώ πολύ!

Link to comment
Share on other sites

Πολεοδομικά πιθανότατα να μην υπάρχει περιορισμός. Και το NFPA 37 που έριξα μια ματιά, όπως και το NFPA 110 επίσης δεν απαγορεύουν ρητά να τοποθετηθεί η γεννήτρια στο τρίτο ή τέταρτο ή πέμπτο υπόγειο. Λένε όμως να είναι εύκολα προσβάσιμη.

 

Ας υποθέσουμε ότι αυτό το πάρκινγκ δεν είχε είσοδο-έξοδο για πεζούς, παρά μόνο για αυτοκίνητα. Και ας υποθέσουμε ότι έπρεπε να κατασκευαστεί μία είσοδος/έξοδος πεζών, με τον περιορισμό ότι δεν υπάρχει χώρος για επιφανειακή είσοδο/έξοδο. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι να σκάψουμε ένα πηγάδι για να μπαίνουν/βγαίνουν οι πεζοί στο 5ο υπόγειο.

Κάπως έτσι βλέπω την λύση του να μπει η γεννήτρια στο πέμπτο (ή τέταρτο, κτλ) υπόγειο.

Τεχνικά εφικτή, αλλά πρακτικά ακραία και σίγουρα ακριβή εάν πρόκειται να γίνει σωστή κατασκευή.

 

Οι αγωγοί αέρα καύσης και αέρα ψύξης, απαγωγής καυσαερίων (μήκος εξάτμισης 15-20 μέτρα), πλήρωσης της δεξαμενής, εξαερισμού δεξαμενής, είναι μερικά προβλήματα, ενώ ο κίνδυνος πλημμύρας (από νερά συστήματος πυρόσβεσης, διαρροή ύδρευση κτλ) είναι επίσης μία παραπάνω έγνοια.

 

edit: Πόσα kVA περίπου είναι η γεννήτρια;

Edited by CostasV
Link to comment
Share on other sites

Και εγώ την ίδια άποψη έχω. Έλεγα μήπως μπορούσαν να πεισθούν αν υπήρχε "κόλλημα" με κάποια νομοθεσία.... Γιατί κανένα από αυτά τα επιχειρήματα δεν έπιασε.

 

Υπολογίζω 150 kVA (δεν θα εξυπηρετεί μόνο το parking), αλλά είναι αδύνατον να τοποθετηθεί κάπου αλλού. Είναι και πολύ κεντρικά (υπάρχουν κατοικίες γύρω).

 

Αυτό που με τρομάζει γιατί δεν το ξέρω καλά είναι ο αέρας. Πες η καμινάδα, ε όση βγει. Και για τον κίνδυνο πλημμύρας πες πως ούτως ή άλλως υπάρχει ο κίνδυνος. Αυτό που δεν έχω αντιμετωπίσει ξανά είναι ο αέρας.... Αυτό προσπαθώ να βρω πως θα λύσω τώρα....

 

Thanx και για το link του NFPA 37!!!

Link to comment
Share on other sites

Τυπικά νούμερα για π.χ. αυτήν την γεννήτρια των 150 kVA

 

Παροχή αέρα ψύξης για το ψυγείο: 3.1 m3/s (11160 m3/h) και η πτώση πίεσης στον αγωγό να είναι μικρότερη από 13 mmH2O

Παροχή καυσαερίων : 1785 m3/h με μέγιστη πτώση πίεσης στον αγωγό καυσαερίων 75 mm Hg

Παροχή αέρα καύσης : 637 m3/h

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.