Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ν. 4030/2011. Νεος τρόπος έκδοσης αδειών δόμησης.


Recommended Posts

Αστέριε, το μόνο που έκανα είναι να αντιγράψω τι λέει ο νόμος για τους ελεγκτές. Βέβαια, στα forum των ελεγκτών στο ΙΕΚΕΜΤΕΕ υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τα πάντα και τότε ένας θεός ξέρει τι θα γίνει. Θα δούμε .... όλοι μας .... τι μέλει γενέσθαι.

Με μπέρδεψες με αυτό που θες να κάνεις.

Άλλο πράγμα η τακτοποίηση κι άλλο πράγμα η νομιμοποίηση (έκδοση οικ. άδειας). Στην περίπτωση που λες, αφού υπάρχει υπέρβαση όρων δόμησης δεν μπορείς να βγάλεις άδεια νομιμοποίησης. Αν πάλι εννοείς ότι, θες να τακτοποιήσεις τις υπερβάσεις και μετά να βγάλεις άδεια αλλαγής χρήσης, πρέπει πρώτα να τελειώσεις με την τακτοποίηση (περαίωση διαδικασίας) και μετά να εκδόσεις την άδεια (έτσι λέει η εγκ 1/2012, αν και κάποιοι συνάδελφοι μου έχουν πει ότι, κάποιες πολεοδομίες τα κάνουν ταυτόχρονα)......

Link to comment
Share on other sites

Τακτοποιημένη περίφραξη (μεγάλου ύψους) εντός των 500μ από την ακτή (κατηγορία 13)

αποτελεί εμπόδιο για την έκδοση άδειας προσθήκης?

 

Θα αποτυπωθεί η περίφραξη και θα φαίνεται και στις φωτογραφίες, άρα με τον ελεγκτή δόμησης δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Μόνο ο ελεγκτής της υπηρεσίας δόμησης θα μπορούσε να κολλήσει.

 

Υπάρχει κάπου διευκρίνηση αν οι τακτοποιημένες (και μη νομιμοποιήσιμες) παρανομίες της κατηγορίας 13

δημιουργούν πρόβλημα σε περίπτωση αδείας προσθήκης?

Link to comment
Share on other sites

yannisk72: Ευχαριστώ για την επισήμανση. Το ορθό είναι υπέρβαση των στοιχείων της οικοδ. αδείας < όρων δόμησης. Στην τελευταία παράγραφο που έγραψες "πατάω". Με βοήθησες αρκετά. Σ'' ευχαριστώ

 

ΥΓ: Είτε αναγράφουμε τους νόμους είτε λέμε προσωπικές απόψεις ή ''εμπειρίες'', η ανταπόκριση για βοήθεια από τους συναδέλφους ( την οποία εξάλλου επιζητούμε ) είναι πολύτιμη.

Link to comment
Share on other sites

Αστέριε, το καλό με μας τους μηχανικούς είναι ότι, δεν ¨κρατάμε¨ την γνώση μας για την πάρτη μας. Ναι, μεν ο πελάτης την ¨πληρώνει¨, αλλά ο συνάδελφος την έχει χωρίς ανταλλάγματα......... κι ειδικά τα καλά παιδιά εκ Πατρών τα προσέχουμε ιδιαίτερα, έτσι δεν είναι Brasco? Να κάνουμε και λίγο χιούμορ γιατί μας έχουν τρελάνει.

 

Brasco, από ότι έχω καταλάβει η τακτοποίηση χώρου είναι εμπόδιο για την αλλαγή χρήσης του (δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης δηλαδή). Δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει. Κατά τα άλλα μπορείς να βγάλεις οικ. άδεια κανονικά. Απλά πρέπει να έχει περαιωθεί η διαδικασία τακτοποίησης και μετά να εκδοθεί η άδεια δόμησης.

Link to comment
Share on other sites

yannisK 72: Σ'' ευχαριστώ για την βοήθεια. Χθες πήγα στην Πολεοδομία και μου είπαν το ίδιο.

Οπότε, αφού ξεκαθαρίστηκε αυτό, ας επεκτείνω την ερώτηση. Βλέποντας τον φάκελλο αδείας διαπίστωσα ότι οι αυθαιρεσίες που υπερβαίνουν τους όρους δόμησης είναι τακτοποιήσιμες. Αρα θεωρώ ότι μπορώ να υποβάλλω αίτηση τακτοποίησης "κλικάροντας'' ότι θα προβώ σε έκδοση αδείας, πληρώνεται το 500 άρικο και μπάινει φάκελλος στην πολεοδομία. Ξαναναφέρω ότι υφίσταται στεγασμένος χώρος στάθμευσης και ο ιδοκτήτης θελει να το μετατρέψει σε μαγαζί. Η ερωτησή μου είναι η εξής:

1. Στην αίτηση τακτοποίησης θα τσεκάρω ''αλλαγή χρήσης" ( η οποία δεν έχει εγκατασταθεί ακόμα και υπάρχει η δέσμευση του νόμου 4014 περί μη επόμενης αλλαγής χρήσης) ή θα υποβάλλω ''αίτηση για τακτοποίηση, χωρίς αλλαγή χρήσης" και η αλλαγή χρήσης θα φαίνεται στον φάκελλο που θα υποβληθεί στην πολεοδομία??

 

Αστέριε, όταν λες "υπερβαίνουν τους όρους δόμησης" εννοείς τα εγκεκριμένα σχέδια ή υπάρχει υπέρβαση επιτρεπόμενης δόμησης/κάλυψης κλπ;

Αν είναι το 2ο τότε θεωρώ πως δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης αφού δεν υπάρχει υπόλοιπο δόμησης και ο στεγασμένος χώρος στάθμευσης δεν είχε μετρήσει στην δόμηση.

Αν είναι το 1ο και αυτές οι υπερβάσεις μπορούν να νομιμοποιηθούν με ΟΑ και ταυτόχρονα υπάρχει περίσσεια δόμησης,όσο το εμβαδό του μαγαζιού, μπορείς να κάνεις αλλαγή χρήσης.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

......... κι ειδικά τα καλά παιδιά εκ Πατρών τα προσέχουμε ιδιαίτερα, έτσι δεν είναι Brasco?

Κοίτα να δεις, έκατσα πέντε χρόνια Πάτρα,

και θα μου βγει το όνομα πως είμαι και Πατρινός :smile:

I love Patra!!!

Brasco, από ότι έχω καταλάβει η τακτοποίηση χώρου είναι εμπόδιο για την αλλαγή χρήσης του (δεν υπάρχει αλλαγή χρήσης δηλαδή). Δεν θυμάμαι που το έχω διαβάσει. Κατά τα άλλα μπορείς να βγάλεις οικ. άδεια κανονικά. Απλά πρέπει να έχει περαιωθεί η διαδικασία τακτοποίησης και μετά να εκδοθεί η άδεια δόμησης.

Κάτι τέτοιο έχω διαβάσει και εγώ.

Αλλά ψάχνω να βρω κάτι που να γράφει

ότι οι παραβάσεις της κατηγορίας 13 που δεν νομιμοποιούνται (όπως είναι η περίφραξη εντός ζώνης 500μ από ακτή)

δεν αποτελούν πρόβλημα για έκδοση αδείας.

 

Δηλαδή μην πάω φωτογραφίες και τοπογραφικό που να δείχνουν τις μάντρες να φτάνουν μέχρι την γραμμή παραλίας

και παρόλο που θα έχει περαιωθεί και η διαδικασία τακτοποίησης με 4014

φάω άκυρο από την έγκριση δόμησης...

Link to comment
Share on other sites

Brasco, τους εκ ...των Πανεπιστημίου..... Πατρών εννοούσα. χαχαχα

 

Αν έχει περαιωθεί η διαδικασία τακτοποίησης κανένας δεν μπορεί να σου αρνηθεί την άδεια δόμησης. Κι αν ο υπάλληλος της ΥΔΟΜ είναι ¨ευθυνόφοβος¨ να ... του δείξεις το δρόμο ώστε να απαλλαχθεί από τις αμφιβολίες του.

 

Απλά δεν ξέρω (δεν έχω ασχοληθεί) για το αν είναι σύννομη η τακτοποίηση περίφραξης εντός ζώνης 500μ από την ακτή. Επιτρέπεται? Γιατί αν δεν επιτρέπεται ακόμα κι αν έχεις εξοφλήσει το πρόστιμο .... δεν υπάρχει τακτοποίηση. Αν πάντως το έχεις καρατσεκάρει και επιτρέπεται, δείχνεις τα ¨τακτοποιημένα¨ τμήματα στα σχέδια σου, τα προσμετράς και μετά βγάζεις και την νέα άδεια.......

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με την Η9 μπορεί η περίφραξη εντός ζώνης 500 μ. από την ακτή να υπαχθεί για τακτοποίηση, αρκεί βέβαια να μην εμπίπτει σε κάποια εξαίρεση της παρ. 3 του άρθρου 23 (πχ εντός αιγιαλού κλπ).

Link to comment
Share on other sites

Να τακτοποιηθεί επιτρέπεται και είμαι σίγουρος για αυτό. (αν και κανονικά δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται, στην δική μου περίπτωση έχουν 2 μέτρα ύψος, συμπαγή)

Απλά έχω μια αμφιβολία (και μάλιστα μεγάλη) αν και παρόλο την ένταξη στον 4014 και την εξόφληση,

θα μου δώσουν έγκριση δόμησης, γιατί είναι κάτι μη νομιμοποιήσιμο.

 

Άσε που μπορεί να ξεσηκωθεί και κάποιος σύλλογος της περιοχής

και να προσφύγει κατά την άδειας (αν αυτή εκδοθεί) αλλά και κατά της τακτοποίησης...

Edited by Brasco
Link to comment
Share on other sites

Brasco, να μην έχεις αμφιβολία. Η άδεια μπορεί να βγει. Κάνε και ένα γραπτό ερώτημα στην ΥΔΟΜ, να δεις τι θα σου πουν.

Μην ξεχνάς ότι, η άδεια δόμησης που θα βγάλεις δεν νομιμοποιεί τα τακτοποιημένα τμήματα. Αυτά παραμένουν αυθαίρετα.

 

Το αν θα ξεσηκωθεί κάποιος είναι άλλο θέμα....... κι αν θες την άποψή μου να ξεσηκωθεί. Αλλά αν είσαι σύννομος και στην τακτοποίηση και στην άδεια δόμησης μην φοβάσαι. Ο κόσμος να τα βάλει με τον νομοθέτη.......... κι ακόμα αν ακυρωθεί μια άδεια να μην ακυρωθεί από παραλήψεις σου...... if you know what I mean........

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.