Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Στατική μελέτη σε διαδικασία τακτοποίησης αυθαιρέτου


GEOSXAN

Recommended Posts

Αγαπητοί συνάδελφοι νομίζω πως δεν υπάρχει αντίστοιχο topic για την παρακάτω περίπτωση:

 

Μεταλλικό πατάρι σε κατάστημα το οποίο βρίσκεται στο ισόγειο πολυόροφης οικοδομής κατοικιών. Το πατάρι ως συνηθίζεται έχει στηριχτεί σε ενδιάμεσες (στο μέσον του ύψους του ισογείου) δοκούς του κτιρίου. Ο 4014 αναφέρει πως σε περιπτώσεις άλλης χρήσης από κατοικία απαιτείται στατική μελέτη. Οι ερωτήσεις είναι οι εξής:

 

1. Στατική μελέτη όλης της οικοδομής δεδομένου πως το πατάρι δεν είναι στατικά ανεξάρτητο, ή μόνον του μεταλλικού φορέα του παταρίου?

 

2. Αν όταν εκπονηθεί η στατική μελέτη προκύψει πως οι διατομές και οι συνδέσεις δεν επαρκούν (αυτό είναι και το πιθανότερο) και απαιτέιται ενίσχυση, ο ιδιοκτήτης είναι υποχρεωμένος να ζητήσει μελέτη ενίσχυσης και να την υλοποιήσει διαφορετικά σταματά η διαδικασία τακτοποίησης? Τι ακριβώς ισχύει? Μήπως προχωρά η τακτοποίηση κανονικά και συνοδεύεται από μία σχετική τεχνική έκθεση?

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Εχω υποβαλλει ερωτημα εδω και εναν μηνα στο υπουργειο.Ακομη απαντουν...

Υπαρχουν σημαντικοτερα ζητηματα

Link to comment
Share on other sites

Σε αντιστοιχη περιπτωση που μου ετυχε ειπα στον ιδιοκτητη οτι θα κανω στατικη μελετη για ολο το κτηριο..

Εναλλακτικά του ειπα να βρουμε λυση να μπουν νεα υποστυλωματα, ανεξαρτητα με το υφισαμενο και η μελετη να περιοριστει στο παταρι....

(μπακαλικο μεν, αλλα αν γινει σωστα δεν υπαρχει προβλημα...)

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα.

 

dratsiox: Δεν έχω ακούσει να έχουν απαντήσει σε κανέναν γραπτώς. Προφανώς αποφεύγουν να πάρουν την ευθύνη εγγράφως. Θεωρώ πάντως μείζον ζήτημα τις τυχόν απαιτούμενες ενισχύσεις λόγω κόστους αλλά και σε σχέση με το ότι μπορεί να εμπλέκονται διαφορετικές ιδιοκτησίες.

 

Terry: Όσοι ακούν για πιθανές επεμβάσεις την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. Και φυσικά άλλο το κόστος για μελέτη όλου του κτιρίου και άλλο για μόνο το πατάρι.

 

Σε κάθε περίπτωση σας ευχαριστώ,

Link to comment
Share on other sites

@τερυ

Αντε και την εκανες τη μελετη αποτιμησης και εχεις ενα κτιριο του 70,στο οποιο προστεθηκε παταρι το 95.Eλεγχεις με NEAK και 99% προκυπτει θεμα ενισχυσεων π.χ. ενισχυση υποστυλωματος στον 1ο οροφο.

Καροτα απο ποιον οροφο θα παρεις;

Ποιος τα πληρωνει ολα αυτα;(αν και νομιζω οτι ο φερων οργανισμος ειναι κοινοχρηστος)

Θα σε αφησει ο αλλος να μπεις να επεμβεις;

Αλλο ζητημα νομικο.Ξεκιναει ο ιδιοκτητης του 1ου οροφου αγωγες στον ιδιοκτητη του ισογειου,επειδη η επεμβαση του 2ου δημιουργησε το προβλημα.Πιασ τ αυγο και κουρευ το.

Link to comment
Share on other sites

Και εγώ έχω στείλει ερώτημα εδώ και 3 μήνες, για αυτό το θέμα αλλά και για το ΔΔΤ. Μηδέν εις το πηλίκον.

Link to comment
Share on other sites

Για περιπτώσεις αλλαγής χρήσης υπογείου χώρου από βοηθητικό σε κύριο (περίπτωση ξενοδοχείου που έχει κατασκευάσει χώρο spa εντός υπογείου βοηθητικού χώρου) απαιτείται μελέτη στατικής επάρκειας?

 

Με ποιό σκεπτικό εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί (λόγω της αλλαγής χρήσης) στοιχεία που θα απαιτούσαν διαφοροποίηση της στατικής μελέτης του κτιρίου (π.χ. φορτία, γεωμετρία κ.λ.π.)?

 

Και εν γένει, ανεξάρτητα της παραπάνω περίπτωσης, στις περιπτώσεις που ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ και η αλλαγή χρήσης ΔΕΝ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙ (επί το δυσμενέστερο) τα απαιτούμενα στοιχεία υπολογισμού (φορτία, γεωμετρία κ.λ.π.) του φέροντος οργανισμού, ΓΙΑΤΙ να απαιτείται απαραιτήτως μελέτη στατικής επάρκειας ???????????

Edited by Kapa
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλησπέρα. Kapa, σε αυτή την περίπτωση που δεν αλλάζει καμία παραδοχή, γεωμετρία, φέρον στοιχείο της μελέτης ή κάτι που επηρρεάζει τα στατικά, θεωρώ πως θα αρκεί μία τεχνική έκθεση, καθώς εγκεκριμένη στατική μελέτη υπάρχει ήδη (εφόσον υπάρχει οικοδομική άδεια). Ωστόσο ανάλογα με την περίπτωση θέλει πρόσοχη, καθώς το ευμενέστερο δεν είναι πάντα αυταπόδεικτο. Δηλαδή π.χ. οποιαδήποτε αλλάγη της γεωμετρίας του φορέα σίγουρα θα απαιτεί τεκμηρίωση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτο τη τεχνικη εκθεση του πινακα γειωσεων και την στατικη επαρκεια θα τα κανουμε οταν το κτιριο ειναι τελειως αυθαιρετο ή και οταν παραδειγμα σε ενα καταστημα που ειχε αδεια καταστηματος εγινε μια νεα μεταλλικα σκαλα διαφορετικη αυτης της αδειας που οδηγει στο νομιμο παταρι του.....

Υπαρχουν και τοσες αλλες παραβασεις που δηλωνονται με το 4014 οπως η αυξηση του εμβαδου του καταστηματος απο την μια πλευρα γιατι ετσι το εκαναν απο την κατασκευη, η αλλαγη θεσης του καταστηματος στο οικοπεδο με υπερβσεις Δ π.χ. , η αυξηση του εμβαδου του παταριου απο την κατασκευη και τοσα αλλα....αν σε ολα αυτα χρειαζεται μελετη στατικης επαρκειας ή τεχνικη εκθεση πινακα γειωσεων ζητω που καηκαμε....και τι στατικη μελετη θα κανουμε σε ενα ας πουμε που εσωτερικα ειναι τιγκα στις γυψοσανιδες θα το ξηλωσουμε για να δουμε που εχει κολωνες .....?

 

Ποτε χρειαζεται αυτες οι μελετες σε ολα τα καταστηματα ακομα και σε απλα εμπορικα π.χ. ψιλικατζιδικο....?

Link to comment
Share on other sites

τι εννοείς "ζήτω που καήκαμε"? αυτός που κάηκε είναι αυτός που έχτισε ότι του καβλώσει

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.