Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας


Georgi

Recommended Posts

Γεια σας συνάδελφοι!

Σαν νέα μηχανικός και εγώ, θα ήθελα να με βοηθήσετε.Έκανα ένα τοπογραφικό για συμβόλαιο, ενός οικοπέδου(150 τ.μ) με δύο κτίσματα μέσα του 56. Η συμβολαιογράφος μου ζητάει να κάνω σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας.Το οικόπεδο ανήκει εξ αδιαιρέτου με ποσοστο 50% σε δύο αδερφια, οι οποίοι μένουν αντίστοιχα σε ένα από τα δύο κτίρια.Μπορεί κάποιος να μου περιγράψει την διαδικασία και τι πρέπει να προσέξω? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων..

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

θα κάνεις ένα τοπογραφικό στο οποίο να φένονται τα 2 κτίρια και θα το χωρίσεις σε 2 ίσα τμήματα όπου στο κάθε τμήμα να υπάρχει από ένα κτήσμα.

Άν τα 2 κτίσματα είναι το ένα δίπλα στο άλλο με φάτσα και τα 2 σε οδό τοτέ το κάνεις όπως σου λέω και το χωρίζεις στη μέση εκεί όπου το κρίνεις εσύ λογικό και σε συνενόηση με τους ιδιοκτήτες. Αν το ένα έχει πρόσωπο σε οδό και το άλλο είναι από πίσω τότε να προσέξεις καθώς θα χωρίζεις το οικόπεδο να αφήσεις στα πλάγια του μπροστά τμήματος που θα ανήκει σε στον ιδιοκτήτη του μπροστά κτίσματος μία λωρίδα πλάτους 3-4 μέτρων ανάλογα αν θα περνάει αυτοκίνητο η οποία λωρίδα θα ανήκει στον πίσω έτσι ώστε να έχει πρόσβαση στο δικό του τμήμα οικοπέδου. Στο υπόμνημα θα γράψεις αφού έχεις αριθμήσει τις κορυφες των τμημάτων που δημιουργούνται το εμβαδόν του κάθε τμήματος, το ποσοστό επί του οικοπέδου και επί των κτισμάτων που φανταζομαι θα είναι απο 50% ο κάθε ιδιοκτήτης και το συνολικό εμβαδόν του οικοπέδου(και τα 2 τμήματα μαζί).

Προσοχή η δήλωση μηχανικού θα αναφέρεται στο σύνολο του οικοπέδου όσον αφορά την αρτιότητά του και όχι στα επιμέρους τμήματα...

ελπίζω να σε κατατόπισα....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε περιπτωση που η καθετη ιδιοκτησία υπάρχει ήδη και το δευτερο τμήμα δεν έχει πρόσωπο σε κοινόχρηστη οδό, υπάρχει κάποιο πρόβλημα?

Link to comment
Share on other sites

Αν ρωτάς για την αρτιότητα και την οικοδομησιμότητα δεν έχεις κανένα πρόβλημα γιατι αυτή έλκεται από το εννιαίο οικόπεδο. Οσον αφορά στη πρόσβαση της πίσω καθέτου ακου τη συμβουλή του ARS.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι Καλησπέρα

Το ερώτημα είναι αν σε οικόπεδο εντός σχεδίου στο οποίο δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής μπορεί να γίνει σύσταση κάθετου ιδιοκτησίας

Link to comment
Share on other sites

Φυσικά Ναι.

Αλλά μπορείς να προσδιορίσεις πως συνδέεις αυτά τα δύο?

Όταν λές δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής, τί έχεις υπόψη σου??

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχει γίνει πράξη εφαρμογής σημαίνει ότι μελλοντικά με την ολοκλήρωση της πράξης το οικόπεδο πιθανόν να αλλάξει σε σχήμα – επιφάνεια – θέση .

Πως θα βρουν άκρη οι συνιδιοκτήτες .

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Συνάδελφοι καλημέρα

αναζητώ ένα πολύ συγκεκριμένο πράγμα και θέλω τα φώτα σας.

Η κατανομή των ποσοστών στο οικόπεδο κατά τη σύσταση καθέτου είναι δυνατόν να αντιστοιχεί σύμφωνα με την συμβολαιογραφική πράξη σε διαφορετική κατανομή ποσοστών δικαιώματος δόμησης;

Δηλαδή ο Α συνιδιοκτήτης έχει χτίσει το 50% της δόμησης στο 70% του οικοπέδου και προχωρά σε σύσταση καθέτου με τον Β, ο οποίος παίρνει μεν το 30% του οικοπέδου, αλλά του εκχωρείται το υπόλοιπο 50% της δόμησης για να ανεγείρει κι αυτός οικοδομή.

 

Ο συμβολαιογράφος το έχει υπογράψει. Η πολεοδομία το θεωρεί παρανομία.

Γνωρίζει κανείς σε ποιο νομοθέτημα και σε ποιο σημείο του καθορίζεται η αναλογική κατανομή μεταξύ των ποσοστών γης και δόμησης;

 

ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

αρθρο 12 ΝΟΚ

2. (εντος ε.ρ.σχ) Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α΄ 232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη κάλυψη, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό κάλυψης που του αναλογεί σύμφωνα με την επιτρεπόμενη κάλυψη που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

άρθρο 11

3. . (εντος ε.ρ.σχ) (εκτος ε.ρ.σχ) (οικισιμοί χ.ε.ρ.σχ)Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του ν. 1024/1971 (Α΄ 232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.