Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας


Georgi

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 172
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

19 ώρες πριν, dimitris GM said:

.....

αλλα δεν φταιω..."καθετες"τις ξερω....  οχι "κατακορυφες"....

παμε για άλλα.

είχε μαλλιάσει η γλώσσα του συμβολαιογράφου (και δασκάλου μου) στα πρώτα επαγγελματικά μου βήματα

να επαναλαμβάνει " όχι κάθετες, διότι......., αλλά κατακόρυφες"

κι όποτε μου ξέφευγε σε κανα τοπογραφικό κι έγραφα "κάθετες", μου το επέστρεφε για διόρθωση...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όταν σε οικόπεδο 600τμ εξ αδιαιρέτου οι όροι δόμησης είναι με σπαστό ΣΔ δηλ 0-200--> 0,4 και απο 200 και πανω -->0,3 το οικόπεδο χτίζει 200*0,4+400*0,3=80+120=200. Εάν γίνει σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας 50-50 τότε το κάθε κομμάτι των 300τμ χτίζει 200*0,4+100*0,3=110 ή κτίζει 200/2=100τμ;

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Χτιζεις τον συντελεστη του "ολου" οικοπεδου, που τον μοιραζονται απο 50-50 οι -εστω- δυο συνιδιοκτητες

 

Μονον η -εάν επιτρεπεται -  κατατμηση,  σου δινει "αυτοτελη" σδ για καθε οικοπεδο.

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή μόνο με κατάτμηση υπάρχει αυτό το όφελος των παραπάνω τετραγωνικών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Είναι σίγουρο αυτό; Συγγνώμη που ξαναρωτάω αλλά πρέπει να απαντήσω αύριο στους συνιδιοκτήτες.

Edited by themis_z
Link to comment
Share on other sites

Ν 4067/12 /Άρθρο 11 παρ3

Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του Ν.1024/1971(Α΄232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη δόμηση, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό δόμησης που του αναλογεί σύμφωνα με το συντελεστή δόμησης που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

Ν 4067/12/Άρθρο 12 παρ 2 -          Ποσοστό κάλυψης

2.             Σε συνιδιόκτητα οικόπεδα με κάθετη ή οριζόντια ιδιοκτησία που έχει συσταθεί κατά τις διατάξεις του Ν.1024/1971 (Α΄232) και έχει εκδοθεί άδεια πριν από τη μεταβολή γενικών ή ειδικών διατάξεων που αφορούν την επιτρεπόμενη κάλυψη, προκειμένου για έκδοση άδειας δόμησης ο κάθε συνιδιοκτήτης χρησιμοποιεί το ποσοστό κάλυψης που του αναλογεί σύμφωνα με την επιτρεπόμενη κάλυψη που ισχύει κατά το χρόνο έκδοσης της άδειας δόμησης.

δες και αυτό

Ν 4067/12 /Άρθρο 11 παρ 6 ιζ

Ιζ. Ο ελεύθερος χώρος που δημιουργείται όταν το κτίριο κατασκευάζεται σε υποστηλώματα (πυλωτή) και που μπορεί και να εκτείνεται και σε διαφορετικά επίπεδα, εφόσον έχει :

i)    επιφάνεια τουλάχιστον ίση με το 50% της επιφάνειας που καταλαμβάνει το κτίριο,

ii)   στάθμη δαπέδου έως 0,50 μ. πάνω ή κάτω (±0,50 μ.) από την οριστική στάθμη εδάφους σε κάθε σημείο του,

iii) ελεύθερο ύψος τουλάχιστον το προβλεπόμενο για χώρο κύριας χρήσης και εφόσον

iv) υπάρχει λειτουργική σύνδεση όλων των επιπέδων όπου εκτείνεται.

Στην παρούσα περίπτωση δεν προσμετρούνται επίσης χώροι κλιμακοστασίων, ανελκυστήρων, εισόδων και αποθήκης εξυπηρέτησης περιβάλλοντα χώρου επιφάνειας έως 40 τμ. για κάθε συγκρότημα κλιμακοστασίου.

 [διευκρίνιση σε συνδυασμό με το άρθρο 11 παρ. 3 & με το άρθρο 12 παρ. 2]

Διακρίνονται δύο περιπτώσεις :

α) Σε περίπτωση που έχει συσταθεί κάθετη ιδιοκτησία και οι οικοδομές των συνιδιοκτητών απέχουν μεταξύ τους την προβλεπόμενη από τον παρόντα νόμο απόσταση, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται για κάθε οικοδομή ξεχωριστά.

β) Σε περίπτωση που οι οικοδομές εφάπτονται στο καθορισμένο κοινό όριο της κάθετης συνιδιοκτησίας, τότε το ποσοστό του ελευθέρου χώρου pilotis ελέγχεται επί του ενιαίου πλέον κτιρίου των συνιδιοκτητών.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε  εντος οριοθετημενου οικισμου  οικοπεδο 750 τμ  με αδεια το 1990 χτιστηκε  διωροφη οικοδομη με υπογειο απο 80 τμ ο καθενας , με αδεια του 2009 χτιστηκε επισης αλλη διωροφη οικοδομη με υπογειο  περιγραμμα κατοψης 90 τμ και δυο διαμερισματα ανα οροφο    .Στην πρωτη το υπογειο εχει  αλλαξει χρηση και βρισκεται εκτος  εδαφους πληρως . Στην παλια αυτη εφαπτεται και βοηθητικος χωρος /λεβητοστασιο  4 τμ  Η νεωτερη εχει θεματα θεσης/αποστασεων  και Δ τοσο με την παλια οσο και με το  δρομο οσο και υπερβαση τετραγωνικων (5 ανα οροφο) με το υπογειο να εχει ξεμπαζωθει και να ειναι ακομη βοηθητικος χωρος .Προκειται να γινει τακτοποιηση  κατα 4495/17

Ο ιδιοκτητης θελει να πουλησει τα 4 διαμερισματα  της νεωτερης  οποτε σε πρωτη φαση προχωραμε με την συσταση καθετου μεταξυ των δυο  οικοδομων  αλλα και ταυτοχρονα με συσταση οριζοντιου μεταξυ των διαμερισματων  .Χωριζοντας λοιπον το οικοπεδο στα δυο βασει σχηματος και θεσεως οικοδομων   το παλαιοτερο κτιριο  παιρνει 538 τμ και το νεωτερο  212 τμ.

 

στον πινακα ποσοστων και τα " υπογεια"  θα παρουν ποσοστα  οποτε η συνολικη δομηση ανερχεται στα  510 τμ +4 τμ το λεβητοστασιο 514 τμ(ισως στην παλαια να μην γινει οριζοντια  παρα μονον στην καινουργια )

Οποιαδηποτε συμβουλη για το πως  θα προχωρησουμε σωστα θα βοηθουσε παρα   πολυ  και κυριως με την διαφορα στα  επιμερους εμβαδα του οικοπεδου οπου δεν μπορουν να αντιστοιχθουν αναλογικα τα τμ των κατοικιων  και πως θα εμφανιστουν στον πινακα ποσοστων  μιας και  στο καινουργιο με τα 4 διαμερισματα θα γινει ταυτοχρονα και συσταση οριζοντιου 

Συνολικη  επιτρεπομενη δομηση 400 τμ

 

 

Edited by KOKARADI
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Συνάδελφοι καλησπέρα. Έχω κάποια ερωτήματα όσον άφορα τη σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας, μιας και πρώτη φορά ασχολούμαι με κάτι τέτοιο. Οικόπεδο στο οποίο ένα μέρος είναι εντός οικισμού και ένα μέρος είναι εκτός οικισμού. Σε αυτό που είναι εντός οικισμού θέλει να κάνει σύσταση ώστε να το χωρίσει σε δύο ίσες ιδιοκτησίες (όσο γίνεται) και στη συνέχεια να προχωρήσει με οικοδομική άδεια σε κάθε ιδιοκτησία.

1)Κατ αρχάς η σύσταση θα είναι μία και θα περιγράφει τα ποσοστά ιδιοκτησίας? και ένα τοπογραφικό στο οποίο θα φαίνεται πως χωρίζεται το οικόπεδο?

1) Οι ιδιοκτησίες που θα προκύψουν πρέπει να έχουν πρόσωπο στο δρόμο κάποια συγκεκριμένα μέτρα? Το ρωτάω αυτό διότι με τον τρόπο που θα χωριστεί το οικόπεδο η μία ιδιοκτησία δεν θα έχει πρόσωπο στο δρόμο αλλά θα έχει 3-4 μετρα όπου θα είναι ο δρόμος για να υπάρχει πρόσβαση στην δεύτερη ιδιοκτησία.

2)Το τμήμα του οικοπέδου που είναι εκτός οικισμού μετά τη σύσταση παραμένει στον ιδιοκτήτη όλου του οικοπέδου?

3) Το τμήμα εκτός οικισμού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για δρόμο με κάποιο τρόπο?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, σόρρυ αν κάνω αστείες ερωτήσεις....    

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα συναδελφοι,

μπαίνω στο θέμα:

Εκτος σχεδίου, οικοδομική άδεια που αναφέρει ανέγερση κατοικίων (χωρις συγκεκριμένο αριθμό) φεκ 270Δ, αγροτεμάχιο, με υφιστάμενα κτίριο ή κτίρια (λογικά εγκρίθηκε η διάσπαση του όγκου του κτιρίου μέσω επαε), και με 6 ξεχωριστές συσταμένες ο.ι.. Αυθαιρεσίες τακτοποιημένες με τον νόμο του 11...

Ζητείται σήμερα (και μονο) η σύσταση καθέτων ιδιοκτησιών (Γνωρίζω ότι υπάρχει το αρθρο 98/ν4495), τακτοποιηση κτλ θα τα αναλάβει άλλος συνάδελφος.

α.  Η πρόταση σύστασης κάθετων ιδιοκτησίων μπορεί να πραγματοποιηθεί πριν την τακτοποίηση οποιονδήποτε αυθαιρεσιών?

β.  Απαιτείται συναίνεση όλων των συνιδιοκτητών για την πρόταση σύστασης καθέτου?

γ. Μπορούν να δημιουργηθούν 6 κάθετες ιδιοκτησίες, όσες είναι και οι οριζόντιες ιδιοκτησίες?

δ. Ο αριθμός των κτιρίων που υφίστανται, πως εξακριβώνεται, μέσω της σύστασης ο.ι., μέσω της ο.α. (που όμως δεν αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό)? ps το ρωτάω γιατι ίσως παίζει ρόλο αν ειναι στατικώς ανεξάρτητα ή όχι ως προυπόθεση για σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας.

Για τον προβληματισμό μου:

" Σε κάθε ακίνητο που υπάγεται σε κάθετη ιδιοκτησία δημιουργούνται τόσες κάθετες ιδιοκτησίες όσες είναι οι κυριότητες σε αυτοτελή οικοδομήματα που συνδέονται αναγκαστικά με ποσοστά συγκυριότητας στο έδαφος". Ηλία Κωτσάκης

ΝΟΜΟΣ ΥΠ’ ΑΡΙΘ. 4258

ΦΕΚ Α 94/14-4-2014 άρθρο 22 νομίζω

Επιτρέπεται η διάσπαση του ενιαίου κτιρίου μετά τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής και με τις εξής προϋποθέσεις: αα) Τα επί μέρους, μετά τη διάσπαση, κτίρια σε κάθε περίπτωση αποτελούν ένα ενιαίο αρχιτεκτονικό σύνολο, ββ) Στην περίπτωση που προβλέπεται ενιαίο κτίριο το οποίο αποτελεί σύνθεση περισσοτέρων όγκων, η σύνδεση αυτών επιβάλλεται να έχει πλάτος κατ ελάχιστον 1,20 μ. και προσμετράται τουλάχιστον σε έναν από τους συντελεστές δόμησης ή κάλυψης ή και σε περίπτωση που προβλέπονται περισσότερα ανεξάρτητα κτίρια αυτά δεν δύναται να είναι περισσότερα από τρία.

 

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.