Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
Rouketas

Μεταλλικό με επένδυση λιθοδομής

Recommended Posts

Θα ήθελα συνάδελφοι να μου πείτε την γνώμη σας για ένα νέο μεταλλικό κτίριο με επένδυση πέτρας.

Το κτίριο είναι διώροφο μη κανονικό σχήματος Γ με μέγιστες εξωτερικές διαστάσεις περίπου 10μΧ7μ.

Ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να γίνει με μεταλλικό σκελετό αλλά εξωτερικά το κτίριο θα πρέπει να έχει πέτρινη εμφάνιση διότι τοποθετείται στη μεσσηνιακή μανή όπου όλα είναι υποχρεωτικά πέτρινα.

Συνήθως σε πέτρινα όπως αυτό οι εξωτερικοί τοίχοι έχουν πάχος 0,5μ με 0,25μ πέτρα και 0,25μ τούβλο.

Αφού ολοκληρωθεί το κτίριο η πέτρα χτίζεται εξωτερικά και ''πατάει'' είτε σε ξεχωριστό θεμέλιο γύρο από το κτίριο ή επάνω σε προέκταση του υπάρχοντος θεμελίου σε περίπτωση που είναι εφικτό ώστε το κτίριο να μην φορτίζεται από το μεγάλο ίδιο-βάρος της πέτρας.

 

Τώρα στην περίπτωση μεταλλικού σκελετού και για να κρατηθεί το κόστος χαμηλό πιστεύετε ότι θα ήταν ''σωστό'' να εφαρμοστεί η ίδια λύση με την περιμετρική θεμελίωση αποκλειστικά για την πέτρα; Σκέφτομαι ότι ένα μεταλλικό κτίριο σαφώς πιο ελαστικό (και μάλλον και χωρίς τοιχία) από ένα αντίστοιχο οπλισμένου σκυροδέματος ίσως να προκληθούν ζημιές κατά την διάρκεια σεισμού καθώς το κτίριο θα έχει μεγαλύτερες μετατοπίσεις (και προφανώς και προς διαφορετική διεύθυνση) από το ''περίβλημα'' της πέτρας; (σημειώστε ότι είναι και σεισμική ζώνη ΙΙ)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Από προσωπική εμπειρία, καλύτερα να προσανατολιστείς σε άκαμπτο φορέα, τοιχεία Ω/Σ.

Αποφεύγεις μετατοπίσεις, λύνεις το θέμα της στήριξης και σύνδεσης της λιθοδομής με τον φορέα εύκολα, λύνεις το θέμα της υγρομόνωσης επίσης εύκολα.

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Καταρχήν δεν βλέπω το κόστος να παραμένει χαμηλά αλλα ΟΚ. Τι μέγεθος μετατοπίσεων υπολογίζεις?

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Το να συνδυάζεις παραδοσιακές λύσεις με νεότερες μπορεί να έχει απρόβλεπτα αποτελέσματα

 

Μπορείς να δοκιμάσεις τη λύση της τεχνητής πέτρας.

Οι τεχνητές πέτρες παράγονται με ελαφροβαρή αδρανή υλικά, έτσι ώστε να έχουν μικρότερο βάρος (δεν επιβαρύνουν ιδιαίτερα τον ΦΟ με επιλέον φορτία), φυσική όψη και συνήθως μικρότερο κόστος.

Πρόκειται για πλάκες με πάχος 2-3 cm περίπου που τοποθετούνται στον τοίχο με τη βοήθεια κόλας πλακιδίων που θα σου παρέχει την απαραίτητη ελαστικότητα (χρειάζεται προσοχή στην επιλογή της κόλας εάν τοποθετηθούν σε τσιμεντοσανίδα).

  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

συμφωνώ διαφορετικά το κόστος θα πάει στο Θεό. Υπάρχουν ειδικές ελαστικές κονίες που παίρνουν 200%

Share this post


Link to post
Share on other sites

Δεν έχω συνδυάσει ποτέ πέτρα με μέταλλο, απο φόβο (ειλικρινά, δεν μπήκα στον κόπο να κάνω αναλυτικούς υπολογισμούς, αλλά η ιδέα με τρομάζει . Επίσης με συμφέρει να βάλω σκυρόδεμα γιατί αναλαμβάνω εγώ την κατασκευή συνήθως).

 

Έχω δει όμως μια κατασκευή μέταλλο + πέτρα η οποία έγινε πριν από 7-8 χρόνια σε "βραχώδες-βραχωδέστατο" έδαφος και μεγάλο υψόμετρο. Οι σεισμικές δονήσεις δεν ήταν ο φόβος, αλλά ο μηχανικός μου είπε ότι το πρόβλημα (ακόμα και σήμερα) είναι οι θερμοκρασιακές μεταβολές - παραπάνω από 50 βαθμούς στον ετήσιο κύκλο. Δεν έχει αποκόλληση, όμως έχει ανησυχητικές μικρορωγμές στους αρμούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites

για να μπούμε στο ψητό. Μιλάμε για ειδική κονία με αντοχή στα 50 και 200% παραμόρφωση αλλα επίσης και 700Ε το κυβικό.

 

 

Αυτό θεωρείται από off-topic μέχρι διαφήμιση.

AlexisPap

Edited by AlexisPap
  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Τελικά Αλέξη θα με τρελλάνεις. Διότι δεν είναι οφ-τοπικ και σε καμία περίπτωση διαφήμιση. Δηλαδη οταν γίνετε χαμος με υλικά εταιρίων οπουδήποτε αλλού μοιράζεις πόντους?

  • Downvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αν πιστεύεις ότι έχω κάνει λάθος στην εκτίμησή μου, ανάπτυξε λίγο παραπάνω τον συλλογισμό σου ώστε να κατανοήσω την συνάφεια με το θέμα και την πρακτική αξία του μηνύματος. Δεν θα διστάσω να επανορθώσω.

 

Ωστόσο, το μήνυμα που βλέπω τώρα δεν ασχολείται καθόλου με το "ψητό", αναφέρει μία παράλογη αντοχή χωρίς ίχνος τεκμηρίωσης, μία απίστευτη παραμορφωσιμότητα που δεν χρησιμοποιείται παρά μόνο σε ειδικά επισκευαστικά (όχι σε τοιχοποιίες), και μία τιμή μονάδος που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να την εκλάβει κανείς (η λιθοδομή απαιτεί τεράστιες ποσότητες κονιάματος).

 

 

Για λιγότερα από αυτά έχω αποκλείσει λογαριασμούς (πχ sovatzou), χώρια οι "κάρτες" και οι διαγραφές μηνυμάτων. Δεν βλέπω γιατί πρέπει να απολογηθώ, εν προκειμένω περί αυστηρότητας, ή σε άλλες περιπτώσεις περί ανοχής.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

η ιστορία επαναλαμβάνεται.

Εσύ φταίς Αλεξ που έσβησες τα δικά μου

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.