Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός πυκνωτή εξομάλυνσης


thanar

Recommended Posts

Χαιρετώ το forum. Επανέρχομαι με ένα ακόμη ερώτημα ηλεκτρολογικής φύσεως.

 

Στον ανελκυστήρα που πρόσφατα εγκαταστήσαμε, τοποθέτησα λαμπτήρες LED στα 12V AC/DC. Το πρόβλημα είναι πώς όταν είναι σε λειτουργία ο φωτισμός, υπάρχουν πολλά Η/Μ παράσιτα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να ακούσει ραδιόφωνο πέριξ του φρεατίου, την ώρα που περνάει ο θάλλαμος.

 

Στον θάλαμο φτάνουν 42V AC, τα οποία ο ασανσερατζής μου τα μετασχηματίζει σε 12AC μέσω μαγνητικού 75W. Υποθέτω πως τα παράσιτα προέρχονται από την ανόρθωση των λαμπτήρων, καθώς με μπαταρία δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα. Δοκιμάσαμε επίσης γέφυρα, με πολύ μικρή βελτίωση.

 

Το ερώτημά μου είναι: πόσα μF πυκνωτή θα πρέπει να τοποθετήσω παράλληλα μετά τη γέφυρα ούτως ώστε να μου δίνει εξομάλυνση στο DC μου; Η ισχύς των λαμπτήρων είναι το πολύ 30W.

Link to comment
Share on other sites

Τα 30W που γράφω αφορούν τη συνολική κατανάλωση για φωτισμό στον θάλαμο. Συγκεκριμένα έχει 4x3W συν 2m ταινία LED.

Link to comment
Share on other sites

πυκνωτη εξομαλυνσης εννοεις?

 

ε, μάλλον αυτό θα εννοεί:

 

πόσα μF πυκνωτή θα πρέπει να τοποθετήσω παράλληλα μετά τη γέφυρα ούτως ώστε να μου δίνει εξομάλυνση στο DC μου

 

Για την εξομάλυνση, πρέπει να κάνεις μία εκτίμηση τι ποσοστιαία πτώση τάσης αποδέχεσαι στην νεκρή περίοδο.

Με ανόρθωση γέφυρας η περίοδος αυτή είναι λιγότερο από 10msec. Ας πούμε 6,7 αυθαίρετα, για να μην μπλέξουμε με μέγιστες τιμές...

Κι επειδή έχεις κατανάλωση 30W -> 2,5A, αν υποθέσουμε ότι μία πτώση τάσης 10% είναι αποδεκτή, έχουμε:

 

C = Q/V = 2.5*0.0067/1.2 = 14.000μF.

 

Όμως έχε υπόψη σου ότι αρμονικές παράγονται και από την AC μεριά, όπου ο πυκνωτής δεν μπορεί να κάνει τίποτα... Παρά την μεγάλη αυτεπαγωγή του Μ/Σ, πάντα κάτι περνάει...

Edited by AlexisPap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

οι λαμπτήρες κανονικά δεν προκαλούν θόρυβο που να μπορεί να περάσει από θάλαμο-φρεάτιο και να καλύψει τα FM, αν κάποιοι το κάνουν το σωστό είναι να τους αλλάξεις γιατί είναι εκτός προδιαγραφών και κακοσχεδιασμένοι οπότε πιθανόν να παρουσιάσουν και άλλα προβλήματα και όχι να προσπαθήσεις να τους φτιάξεις.

Η ανόρθωση του λαμπτήρα είναι κάπως απίθανο να προκαλεί θόρυβο εκτός αν είναι ενεργή, μάλλον προέρχεται από τον οδηγό σταθερού ρεύματος μετά την ανόρθωση. Δοκίμασες να τροφοδοτήσεις εναν εκτός ανελκυστήρα με AC και DC;

Οι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές για την εξομάλυνση δεν μπορούν να φιλτράρουν τον θόρυβο στο καλώδιο, χρειάζονται και πυκνωτές για υψηλές συχνότητες (πχ κεραμικοί) και φερρίτες στο καλώδιο . Αν ο θόρυβος δεν ακτινοβολείται από το καλώδιο αλλά από τον ίδιο τον λαμπτήρα τότε χρειάζεται θωράκιση του λαμπτήρα.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

nvel,

Πολύ ενδιαφέρον αυτό που γράφεις για θόρυβο από το καλώδιο, αλλά δε νομίζω να είναι αυτό, γιατί τότε θα μου έβγαζε και θόρυβο από το καλώδιο της ταινίας, όταν έπαιζε μόνη της στο μη-ανορθωμένο DC.

 

Αναφέρω τις δοκιμές που έγιναν:

1. Λαμπτήρες LED σε AC και ταινία LED σε μη-ανορθωμένο DC: Θόρυβος εντός και εκτός φρεατίου.

2. Λαμπτήρες LED σε AC: Θόρυβος εντός και εκτός φρεατίου.

3. Ταινία LED σε μη-ανορθωμένο DC: Κανένας θόρυβος.

4. Λαμπτήρες LED σε μη-ανορθωμένο DC και ταινία LED σε μη-ανορθωμένο DC: Θόρυβος εντός και εκτός φρεατίου.

5. Λαμπτήρες LED σε μπαταρία και ταινία LED σε μπαταρία: Κανένας θόρυβος.

 

Θα δοκιμάσω αύριο μήπως και το πρόβλημα το δημιουργεί ένας εκ των λαμπτήρων. Πάντως, το inverter εσωτερικά του λαμπτήρα έχει γέφυρα σε τσιπάκι και πηνίο πάνω (προφανώς για να στρώνει το AC σε DC), και υποψιάζομαι πως τα κύματα συντονίζονται λόγω απόστασης μεταξύ τους ενδεχομένως και ενισχύεται το εφέ.

 

Η όλη φασαρία γίνεται επειδή πίσω από το φρεάτιο περνούν τα καλώδια του ΟΤΕ και δεν μπορώ να ρυψοκινδυνέψω να έχω προβλήματα συγχρονισμού DSL μετά την παράδοση των διαμερισμάτων...

 

Θα δοκιμάσω τη λύση του πυκνωτή επειδή είναι εύκολη και φτηνή. Αν δεν δουλέψει, θα πάω σε παλμοτροφοδοτικό 12V DC από 42V AC, δεν ξέρω όμως αν θα βρω κάτι τέτοιο στην αγορά...

Edited by thanar
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

παίδες, λίγη βοήθεια εάν είναι δυνατόν

 ταινία led  40 cm 12v - 2,8wat θα κουμπώσει πάνω σε γραμμή μετασχηματιστή 230/12v ac , χρειάζομαι κάποιο τύπο ανορθωτικής γέφυρας ή κάνει οποιαδήποτε γέφυρα ac dc 12v,  πυκνωτής εξομάλυνσης κ σταθεροποιητής  χρειάζεται?  

Ο Μ/Τ 150w 230-12v υπάρχει ήδη για 2 φωτιστικά  G9  25+25 wat

Link to comment
Share on other sites

Μία τυπική γέφυρα (τεσσάρων διόδων) θα κάνει δουλειά, αλλά ίσως θα μειώσει ελαφρά την ισχύ... Πυκνωτής τυπικά δεν απαιτείται (συνήθως δεν γίνεται αντιληπτό το τρεμόπαιγμα), αλλά ποτέ δεν κάνει κακό... Κάτι γύρω στα 250μF/16V ή καλύτερα 250μF/25V είναι υπεραρκετό, αν και στην πράξη κάνουν δουλειά και πολύ λιγότερα μF.

 

Δεν μιλάμε βέβαια για πραγματική εξομάλυνση, αλλά για το τρεμόπαιγμα...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.