Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μελέτη εξαερισμού συνεργείου αυτοκινήτων


Cosk

Recommended Posts

Καλησπέρα σε όλους,

 

Θα ήθελα να ρωτήσω εάν κάποιος γνωρίζει τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει μία μελέτη εξαερισμού συνεργείου για την έκδοση άδειας ίδρυσης αυτού. Γνωρίζω ότι η μελέτη θα πρέπει να συνοδεύεται από προϋπολογισμό της απαιτούμενης δαπάνης, μήπως κάποιος θα μπορούσε να με βοηθήσει στον υπολογισμό της.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε το άρθρο 8 του Π.Δ. 38/96 (ΦΕΚ 26/Α/1996). Θα χρησιμοποιήσεις ή αξονικό - αξονικούς ανεμιστήρες τοίχου (που είναι το σύνηθες) ή για μεγαλύτερες εγκαταστάσεις δίκτυο αεραγωγών με ανεμιστήρα απαγωγής. Σε βαφεία χρησιμοποιείται και προσαγωγή αέρα εκτός από απαγωγή. Ο προϋπολογισμός της εγκατάστασης δεν είναι τίποτα το ιδιαίτερο, αγορά και εγκατάσταση μηχανημάτων και παρελκόμενων.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση.

 

Είναι υποχρεωτικό εκτός από τους ανεμιστήρες τοίχου να έχω και δίκτυο αεραγωγών; Εάν ναι, με βάση ποιά κριτήρια σχεδιάζω το δίκτυο; Θα μπορούσες να μου στείλεις ένα ενδεικτικό προϋπολογισμό ώστε να μπορέσω να έχω μία εικόνα του τι θα πρέπει να καταθέσω;

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αν το συνεργείο έχει μεγάλες διαστάσεις ως χώρος, πρέπει να βάλεις έναν ή δύο ανεμιστήρες να τραβάνε από στόμια μέσω ενός ή δύο δικτύων αεραγωγών από γαλβανισμένη λαμαρίνα. Μπορείς να πας σε ένα μεγάλο συνεργείο ή να αναζητήσεις φωτογραφίες στο Internet να δεις για τι μιλάω. Η παροχή εξαερισμού υπολογίζεται από μια τεχνική οδηγία την οποία δεν τη θυμάμαι όμως τώρα. Πάντως, αν τηλεφωνήσεις σε μια εταιρεία που πουλάει φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες και fan box θα σε κατατοπίσουν πλήρως για την απαιτούμενη παροχή εξαερισμού, τα υλικά και το κόστος τους. Πας και σε μια εταιρεία αεραγωγών με ένα σχέδιο των αεργαγωγών (διατομή, μήκος) και σου δίνει τιμή αγοράς και εγκατάστασης (~5 ευρώ ανά κιλό). Τέλος, κι ένα τηλέφωνο σε μια εταιρεία που πουλάει στόμια θα βοηθούσε. Βοηθάνε και οι καταλόγοι των εταιρειών αερισμού-κλιματισμού.

Link to comment
Share on other sites

1.Η μελέτη εξαερισμού και προσαγωγής νωπού αέρα γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 9

 

των διατάξεων του Π.Δ 78/1988 (ΦΕΚ 26Α) "καθορισμός των όρων

και προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία συνεργείων συντήρησης και

επισκευής αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων καθώς και της

διαδικασίας χορήγησης αδειών ίδρυσης και λειτουργίας αυτών"

2. Για το δίκτυο των αεραγωγών, εφ΄όσον απαιτείται, ΤΟΤΕΕ 2423/86.

3. Παροχή αέρα 8 φορές την ώρα ο όγκος του συνεργείου.

4. Οι ανεμιστήρες προσαγωγής αέρα τοποθετούνται ψηλά στον ένα τοίχο, ενώ οι ανεμιστήρες απαγωγής τοποθετούνται ψηλά στον απέναντι τοίχο

5. Εαν πρόκειται για βαφείο ή φανοποιείο, απαιτούνται και πρόσθετες εγκαταστάσεις.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ disam,

που αναφέρεται πότε απαιτείται δίκτυο αεραγωγών σε ένα συνεργείο;πιστεύω ότι με τα σημεία 3 και 4 που μου επισήμανες είμαι καλυμμένη μιας και δεν πρόκειται για βαφείο ή φανοποιείο.

Ευχαριστώ και πάλι.

Link to comment
Share on other sites

Γενικά, σκοπός της εγκατάστασης εξαερισμού στα συνεργεία αυτοκινήτων είναι η επαρκής ανανέωση του αέρα.

 

Η εγκατάσταση μπορεί να αποτελείται είτε από αυτόνομους αξονικούς ανεμιστήρες, είτε από δίκτυο αεραγωγών, στόμια απαγωγής και φυγοκεντρικό ανεμιστήρα απαγωγής, είτε από σύστημα τοπικής απαγωγής καυσαερίων, είτε από συνδυασμό όλων των παραπάνω, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 

Έτσι, στο χώρο επισκευής αυτοκινήτων που απαιτείται η απαγωγή του μολυσμένου αέρα, ώστε να μην υφίσταται ο κίνδυνος συσσώρευσης ατμών βενζίνης ή συγκέντρωσης καυσαερίων, τοποθετούνται αξονικοί ανεμιστήρες απαγωγής και ανεμιστήρες προσαγωγής νωπού αέρα

 

Στο χώρο βαφείου, στις θέσεις βαφής, στις θέσεις τριβής στις θέσεις πλύσης πιστολιών και εξαρτημάτων βαφής καθώς και στη έξοδο των απαερίων από το φούρνο βαφής, επιβάλλεται η εγκατάσταση απαγωγής αέρα από δίκτυο αεραγωγών με κατάλληλα στόμια στις συγκεκριμένες θέσεις για την απαγωγή του μολυσμένου αέρα από κάθε θέση.

Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η επιπρόσθετη τοποθέτηση εξοπλισμού αντιρρύπανσης από ειδικά φίλτρα (π.χ. ενεργού άνθρακα ) με σκοπό την κατακράτηση των σταγονιδίων του χρώματος και των διαλυτών, καθώς και εξοπλισμού και για την αντιμετώπιση της εκπομπής στο περιβάλλον οργανικών διαλυτών και σκόνης.

 

Προφανές είναι ότι συνδυασμός των παραπάνω απαιτείται σε συνεργεία επισκευής – βαφείων αυτοκινήτων.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.