Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατηγορία αυτοματισμών


zio7

Recommended Posts

@dim8888

1). Υποχρεωτική για τις κατοικίες, είναι η κάλυψη τουλάχιστον 50% του απαιτούμενου ψυκτικού φορτίου (των ψυκτικών αναγκών δηλαδή) που υπολογίζεται με βάση την καθαρή συνολική επιφάνεια της κατοικίας.

Οπότε το εμβαδον των εξωτερικών τοιχων αφαιρείται; 

Αν αυτό το κατ' ελάχιστο απαιτούμενο 50%, καλύπτεται από τα υφιστάμενα συστήματα, τότε δεν χρειάζεται η προσθήκη και θεωρητικού συστήματος ψύξης (έτσι ώστε να καλύπτεται το κατ' ελάχιστον απαιτούμενο 50%). 

Βάσει αυτού, εφόσον δεν υπάρχει ανάγκη θεώρησης και θεωρητικού συστήματος ψύξης (το οποίο θεωρητικό, δεν έχει αυτοματισμούς, που σημαίνει πως από μόνο βρίσκεται στην κατηγ. αυτομ. Δ, και κατά συνέπεια θα συμπαρέσυρε και όλο το κτήριο ή την κτηριακή μονάδα σε αυτήν την κατηγορία (Δ) στην ψύξη), τότε το κτήριο, εάν τα εγκατεστημένα συστήματα ψύξης (εν προκειμένω α/θ άμεσης εκτόνωσης), καλύπτουν το 50%, σίγουρα δεν ανήκει στην κατηγ. αυτομ. Δ, εξαιτίας αυτού τουλάχιστον.

Οπότε υπάρχουν συνολικά 3 περιπτωσεις.

Έστω ότι έχω χώρο καθαρής επιφανειας 100τ.μ τότε:

 

A. Εάν έχω κλιματιστικά  που καλύπτουν τα φορτία ψύξης σε επιφάνεια ίση ή μεγαλύτερη των 50τ.μ  τότε έχω συντελεστή κάλυψης 0,5 και δεν προσθέτω θεωρητικό συστημα.

 

π.χ Έχω ένα  κλιματιστικό που καλύπτει 40 τ.μ και ένα δεύτερο που καλύπτει 20 τ.μ. Το πρώτο μπαίνει με συντελεστή κάλυψης 0,333 και το δεύτερο με 0,167 με το άθροισμα να μας κάνει 0,5.

 

Β.Εάν έχω 1 κλιματιστικό ή κλιματιστικά που καλύπτουν τα φορτία ψύξης σε επιφάνεια κάτω των 50 τ.μ τότε προσθέτω θεωρητικό συστημα για τα τετραγωνικά που υπολείπονται των 50τ.μ

 

π.χ Έχω ένα  κλιματιστικό που καλύπτει 20 τ.μ και ένα δεύτερο που καλύπτει 10 τ.μ. Το πρώτο μπαίνει με συντελεστή κάλυψης 0,2  το δεύτερο με 0,1 και το θεωρητικό με 0,2 με το άθροισμα να μας κάνει 0,5.

 

Γ.Εάν έχω ένα κλιματιστικό που καλύπτει τα φορτία ψύξης σε επιφάνεια μεγαλύτερη των 50 τ.μ τότε έχω συντελεστή κάλυψης αναλόγως 0,5-1 και δεν προσθέτω θεωρητικό σύστημα.

 

π.χ Έχω ένα  κλιματιστικό που καλύπτει 60 τ.μ  Τότε μπαίνει με συντελεστή κάλυψης 0,6  χωρίς θεωρητικό σύστημα.

 

Ισχύουν τα παραπάνω συνάδελφοι;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλημέρα κι από μένα. Ερώτηση για δυνατούς λύτες:

Σε κτίριο γραφείων με

1. Θέρμανση με λέβητα / καυστήρα. Θερμοστάτες - ηλεκτροβάνες όχι ανά χώρο αλλά ανά group χώρων και σύστημα αντιστάθμισης.

2. Ψύξη  με split 

3. Χωρίς σύστημα αερισμού. Επομένως Κ.Α.

Τι θεωρείτε ότι πρέπει να δηλωθεί:

Α. Θέρμανση Γ / Ψύξη Γ ή

Β. Θέρμανση Δ / Ψύξη Δ λόγω ''Στην περίπτωση όπου το εξεταζόμενο κτήριο δεν διαθέτει συστήματα θέρμανσης ή/και ψύξης ή/και
αερισμού ή/και παραγωγής ΖΝΧ και προκειμένου για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης
του κτηρίου ορίζονται κατά παραδοχή ως συστήματα του κτηρίου τα αντίστοιχα συστήματα του
κτηρίου αναφοράς, ως κατηγορία αυτοματισμών λαμβάνεται η Δ
'' ΤΟΤΕΕ 2017 6.2. (στο τέλος)

 

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για την απάντησή σου. Στην αρχή έτσι το αντιλήφθηκα κι εγώ. Έτσι όμως χαντακώνεις ένα κτίριο γραφείων το οποίο έχει αυτοματισμούς Α ή Β στην θέρμανση και Ψύξη και επειδή δεν έχει σύστημα αερισμού το κατατάσσουμε στην Δ. Στην ουσία και στην πράξη το αδικούμε. Μήπως η τελευταία παράγραφος εννοεί να λαμβάνουμε Δ την κατηγορία αυτοματισμών όπου δεν υπάρχει σύστημα το οποίο έχει κατηγορίες; Από την άλλη, αυτό το ''ή/και'' είναι ατράνταχτο!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Κτίριο με 3 κατοικίες μελετήθηκε με τον παλιό ΚΕΝΑΚ.

Κάθε κατοικία έχει δικό της ατομικό λέβητα με κυκλοφορητή inverter. Πληρούσαν λοιπόν τις απαιτήσεις της κατηγορίας Γ.

Είναι να βγει το ΠΕΑ για αποπεράτωση. Πλέον με την νέα ΤΟΤΕΕ οι απαιτήσεις της Γ δεν πληρούνται γιατί δεν υπάρχει κάποιας μορφής προσαρμογή του δικτύου ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Εκτός από το σταυρό μας, τι κάνουμε;

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

τελικά αν σε κατοικία τα split unit  καλύπτουν 100% την ζώνη και στην θέρμανση και στην ψύξη. Τι κατηγορία αυτοματισμών βάζετε σε καθεμία? Παίζει ρόλο αν είναι παλιάς τεχνολογίας ή inverter?

Link to comment
Share on other sites

2 ώρες πριν, katrmp said:

τελικά αν σε κατοικία τα split unit  καλύπτουν 100% την ζώνη και στην θέρμανση και στην ψύξη. Τι κατηγορία αυτοματισμών βάζετε σε καθεμία? Παίζει ρόλο αν είναι παλιάς τεχνολογίας ή inverter?

Γ & Γ θα έβαζα καθώς δεν υπάρχει δίκτυο διανομής οπότε αρκεί η πρώτη προϋπόθεση για τους αυτοματισμούς κατηγορίας Γ "1. Αυτόματος κεντρικός έλεγχος της λειτουργίας της εγκατάστασης μέσω θερμοστάτη ή χρονοδιακόπτη" ανεξάρτητα από το εάν είναι παλιάς τεχνολογίας ή inverter.

Link to comment
Share on other sites

3 ώρες πριν, katrmp said:

τελικά αν σε κατοικία τα split unit  καλύπτουν 100% την ζώνη και στην θέρμανση και στην ψύξη.

Το 100%, δεν μπορεί να υπάρξει με split unit  σε κατοικίες, αλλά μόνο με αεραγωγούς (θέρμανσης - ψύξης), γιατί ειδικά στη θέρμανση, οι υδρατμοί θα του τινάξουν τα πέταλα στην εσωτερική μονάδα.

Συνεπώς με split unit σε κατοικίες, το % θέρμανσης - ψύξης είναι περίπου 90-97% , ανάλογα τα τμ του λουτρού με τη συνολική επιφάνεια της κατοικιας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.