Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατηγορία αυτοματισμών


zio7

Recommended Posts

έχει κανείς όλες τις διευκρινίσεις και όχι μόνο την 1.

 

Κακία....όταν έδωσα τα 128 euro στο αγαπημένο μας ΤΕΕ υποτίθεται πως δεν ήταν για το software αλλά για τις ΤΟΤΕΕ....δεν μπορούσαν να μου στείλουν με mail και τις τελικές διευκρινίσεις από να τις ψάχνω δεξιά και αριστερά και να τσεκάρω πότε θα ενσωματωθούν κτλ;

Edited by deathlok
Link to comment
Share on other sites

Τελικα τι ακριβως συμβαινει με τους αυτοματισμους τωρα που βγηκαν και σε ΦΕΚ και εγκριθηκαν οι διευκρινισεις?

Για να ανεβει κατηγορια και απο Δ να παει Γ θελει, εκτος του θερμοστατη εσωτερικου χωρου και εναν αυτοματο διακοπτη (πχ ηλεκτροβανα αυτονομιας)

 

ξέχασες και τη δεύτερη απαίτηση αυτόματη υδραυλική ή θερμοκρασιακή προσαρμογή του δικτυου διανομής.

 

άρα όπως το καταλαβαίνω εγώ θα πρέπει επιπλέον να υπάρχει είτε inverter κυκλοφορητής ,είτε τρίοδη/τετράοδη βάννα, είτε πολυβάθμιος λέβητας

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

έχει κανείς όλες τις διευκρινίσεις και όχι μόνο την 1.

 

Κακία....όταν έδωσα τα 128 euro στο αγαπημένο μας ΤΕΕ υποτίθεται πως δεν ήταν για το software αλλά για τις ΤΟΤΕΕ....δεν μπορούσαν να μου στείλουν με mail και τις τελικές διευκρινίσεις από να τις ψάχνω δεξιά και αριστερά και να τσεκάρω πότε θα ενσωματωθούν κτλ;

 

έχω τις διευκρινιστικές από τα σεμινάρια των επιθεωρητών...αν θες στείλε σε πμ εμαιλ να σου τις στείλω.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα Εφη με την νέα διατύπωση για την αυτόματη προσαρμογή του δικτύου και τους inverter κυκλοφορητές με προβλημάτισε πολύ.

 

Είναι και ένα θέμα που νιώθω να κολυμπάω σε ξένα νερά. Ξέρω όμως ότι η χρήση των κυκλοφορητών μεταβλητού σημείου λειτουργίας και των αντισταθμίσεων γίνεται για διαφορετικούς λόγους και επιδρούν με διαφορετικό τρόπο. Βέβαια στο τέλος έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και στις 2 περιπτώσεις αλλά με αρκετά διαφορετικό τρόπο... Νομίζω ότι άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Αν έχει κάποιος συνάδελφος καλύτερη άποψη θα βοηθούσε πολύ.

 

Στην παλιά διατύπωση των κατηγοριών αυτ/σμών οι inverter εμφανίζονταν στην κατηγ. Α. Δεν ήταν στην Γ κατηγορία απαραίτητοι αλλά στο επίσημο φύλλο ελέγχου που ήταν για τις πολεοδομίες έγραφε:

 

<<Τα δίκτυα διανομής θερμού και ψυχρού μέσου διαθέτουν σύστημα αντιστάθμισης θερμοκρασίας (ή άλλο ισοδύναμο) για την αποδοτική αντιμετώπιση των μερικών φορτίων. Εάν υπάρχουν μεταβλητά φορτία δικτύου χρησιμοποιούνται συστήματα προσαρμογής του υδραυλικού σημείου λειτουργίας (π.χ. κυκλοφορητές μεταβλητής ικανότητας Δν-ρ)>>

 

που το διάβαζα ως: βάλε οπωσδήποτε αντιστάθμιση και αν έχεις μεταβλητά βάλε και inverter. Κατανοητό και λογικό μου φαινόταν. Ηταν και το παράδειγμα ΜΕΑ της εξαόροφης κάπως έτσι...

 

Οταν βγήκε η νέα διατύπωση των κατηγοριών, με μπέρδεψαν. Δεν μπορώ να χωνέψω ότι ένα κτήριο με αντιστάθμιση (που ήταν από παλιά υποχρεωτική για πάνω από 1 ιδιοκτησίες) είναι ισοδύναμο σε συμπεριφορά όσον αφορά το δίκτυο με ένα χωρίς αντιστάθμιση αλλά με inverter.

 

Θα προτιμήσω πάντως στις ΜΕΑ να συνεχίζω να βάζω και αντιστάθμιση και inverter σε μεταβλητά φορτία. Νομίζω ότι σ' αυτό το σημείο οι διευκρινιστικές χρίζουν διευκρίνησης.

 

Οπως είναι βέβαια τώρα η διατύπωση έχεις απόλυτο δίκαιο..

 

η διαφωνία μου είναι ότι εξαρχής όταν έλεγε αντισταθμιση σε μερικά φορτία δεν εννοούσαν απαραίτητα με βάση την εξωτερική θερμοκρασία. αρκεί με κάποιο τρόπο να στέλνεις στο δίκτυο διαφορετική θερμοκρασία/παροχή ανάλογα με τις ανάγκες σου. απλά σε μεταβλητά δίκτυα σε περιόριζε και σου έλεγε οπωσδήποτε inverter κυκλοφορητή.

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

Οντως, αυτο δεν το ειχα προσεξει και εβγαλα ΠΕΑ με κατηγορια Γ χωρις να εχει κατι απο αυτα....

Αληθεια, πως το ερμηνευουν οι ηλεκτρομηχανολογοι αυτο?

Τι ειναι θερμοκρασιακη ή υδραυλικη αντισταθμιση?

Πως καταλαβαινουμε οτι ο κυκλοφορητης που χρησιμοποιειται ειναι μεταβλητου σημειου λειτουργιας?

Η ακομα πιο δυσκολα (για μενα τον ΠΜ) πως καταλαβαινουμε οτι ο λεβητας επιτρεπει μεταβλητη θερμοκρασια νερου στο δικτυο διανομης αναλογα με το θερμικο φορτιο?

 

Χαθηκα και παλι...

Link to comment
Share on other sites

Οι θερμοπομποι με θερμοστατες ανα χωρο ανηκουν στην κατηγορια Β?

Γιατι συστημα διανομης δεν εχουμε, για να ρυθμιστει η θερμοκρασια του μεσου....

 

Και οι τοπικοι λεβητες φυσικου αεριου, μετα και τις διευκρινισεις, τελικα θελουν η δε θελουν ρυθμιση του δικτυου διανομης για να καταταχθουν κατηγορια Γ?

 

Εγω συνεχιζω τα να βαζω Δ

Link to comment
Share on other sites

Να πω την αλήθεια τις επίτοιχες ατομικές μονάδες φυσικού αερίου, δεν τις καλοξέρω. Πάντως δεν νομίζω να έχουν κυκλοφορητή με μεταβλητό σημείο λειτουργίας. Τουλάχιστον "από τη μάνα τους", εκτός κι αν γίνει μεταταροπή με εξωτερικό κυκλοφορητή.

Μπορεί όμως να έχουν σύστημα θερμοκρασιακής αντιστάθμισης, όπως ανάφερες κι εσύ στο μήνυμά #22 και συμπλήρωσε ο Μίλτος στο #23.

Οπότε πληρείς το κριτίριο της αυτόματης προσαρμογής του δικτύου διανομής στα θερμοκρασιακά φορτία.

Σ' αυτή την περίπτωση, πας κατηγορία Γ.

Link to comment
Share on other sites

Εσωτερικη αντισταθμιση και οχι εξωτερικη, εχουν καποια μοντελα...

Γενικα δεν ειμαι σε θεση να ξερω αν εχουν κυκλοφορητη μεταβλητου σημειου λειτουργιας ή αντισταθμιση...

Οποτε τα κατατασσω κατηγοριας Δ ολα...

Η μοναδικη μου απορια ειναι για ποιο λογο θα πρεπει να ριθμιστει η κυκοοφορια του θερμικου μεσου στο δικτυο διανομης οταν πρακτικα αγνοουμε τις απωλειες σε αυτο λογω μικρου μηκους του...

Link to comment
Share on other sites

Γιατί εξίσου πρακτικά "Κατά την πραγματική περίοδο θέρμανσης οι εξωτερικές συνθήκες περιβάλλοντος μεταβάλλονται συνεχώς, τόσο σε ημερήσια όσο και σε ωριαία βάση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάθε σύστημα θέρμανσης να λειτουργεί για το μεγαλύτερο διάστημα της περιόδου θέρμανσης σε συνθήκες μερικού φορτίου, που συνεπάγεται μείωση της πραγματικής απόδοσής του σε σχέση με την ονομαστική.

Ο σχεδιασμός του συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα και να προβλέπει την κάλυψη των μερικών φορτίων με κατά το δυνατόν αυξημένο βαθμό απόδοσης λειτουργίας, ανάλογα με τη χρήση του κτηρίου, το ωράριο λειτουργίας και τη διακύμανση των θερμικών αναγκών του κτηρίου".

Όπου κτίριο βλέπε και τμήμα αυτού (ίδιας η διαφορετικής χρήσης). Μικρό ή όχι το δίκτυο διανομής, δεν παύουν να ισχύουν οι συνθήκες μερικού φορτίου των χώρων (της μεμονωμένης στη συγκεκριμένη περίπτωση ιδιοκτησίας).

 

Δες κι αυτό από την ύλη των σεμιναρίων (ΔΚ-3) να σε φτιάξει: "Όλα τα τοπικά συστήματα θέρμανσης ή ψύξης που διαθέτουν θερμοστάτη λειτουργίας υπάγονται στην κατηγορία Β" :confused:.

Link to comment
Share on other sites

Χαθηκα...

Οι λεβητες φυσικου αεριου, ατομικοι για καθε ιδιοκτησια, προβλεπουν την καλυψη αυτων των μερικων φορτιων?

 

Η τελευταια φραση ειναι επιεικως απαραδεκτη πιστευω, απο τη στιγμη που για κατηγορια Β θελουμε ρυθμιση θερμοκρασιας καθε σωματος ξεχωριστα με θερμοστατικες κεφαλες...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.