Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κατηγορία αυτοματισμών


zio7

Recommended Posts

Ισχύουν κανονικότατα alej από την ημερομηνία δημοσίευσής τους σε ΦΕΚ (30/04/2012) και έχουν πλέον αναρτηθεί (και με ενσωμάτωση των αλλαγών για να μην χάνεσαι κοιτώντας τεύχη και τευχάκια) εδώ.

Μόνο που ακόμα δεν έχει βγει η έκδοση του λογισμικού που ενσωματώνει τις αλλαγές.

 

Σε ευχαριστώ συνάδελφε.

Link to comment
Share on other sites

................Παντως για κατηγορια Β το κοβω, μιας και εχω ενδοδαπεδια, οποτε επι της ουσιας δεν εχω τερματικες μοναδες για να ρυθμιστουν αυτονομα....

 

Τι θα επρεπε να εχει αλλο ενα συστημα ενδοδαπεδιας θερμανσης για να καταταχθει κατηγορια Β αυτοματισμων?

Αν έχεις στην ενδοδαπέδια μόνο ένα κύκλωμα σε κάθε επίπεδο δεν παίζει έλεγχος ανά χώρο. Άρα όχι Β.

Δεν το νομίζω όμως. Μάλλον θα έχεις "χώρος και κύκλωμα". Εκεί μπορείς να έχεις έλεγχο του κάθε κυκλώματος που είναι στην ουσία και μια "τερματική" μονάδα.

Edited by panos-vicious
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οχι, εχει καθε επιπεδο ξεχωριστο ελεγχο....

Θεωρητικα καθε επιπεδο ειναι μια τερματικη μοναδα...

Ο πανω οροφος ειναι όλος 85τ.μ. μια τεραστια σαλοκουζινα...

Και ο κατω οροφος, αλλα 100 τ.μ. ειναι 3 υπνοδωματια, μπανια, λεβητοστασια και αποθηκες... Εκει δεν εχουμε ελεγχο ανα χωρο αλλα ανα επιπεδο...

Οποτε στην ουσια παμε Γ?

Link to comment
Share on other sites

Δες κι αυτό από την ύλη των σεμιναρίων (ΔΚ-3) να σε φτιάξει: "Όλα τα τοπικά συστήματα θέρμανσης ή ψύξης που διαθέτουν θερμοστάτη λειτουργίας υπάγονται στην κατηγορία Β" :confused:.

 

λίγο παλιό το quote αλλά τώρα το σκέφτηκα...λογικό μου φαίνεται αυτό που λέει καθώς προφανώς αναφέρεται σε τοπικά συστήματα σε επίπεδο θερμαινόμενου χώρου πχ δωματίου. Βλέπε πχ 4.1.2.3 για ηλεκτρικές μονάδες.

Link to comment
Share on other sites

αν έχεις ηλεκτρικές μονάδες σε όλο το σπίτι ούτως η άλλως δεν θα σου βγαίνει το σπίτι από άποψης ενεργειακής κατάταξης (δεν θα βγεί Β) γιατι ο ΒΑ =1.0.

 

αν όμως έχεις τοπικές αντλίες θερμότητας και σε μπάνια πχ έχεις ηλεκτρικές μονάδες (θερμοπομπούς) τόσο οι ηλεκτρικές μονάδες όσο και οι τοπικές αντλίες θερμότητας σαν κατάταξη αυτοματισμών είναι Β

 

έτσι δεν είναι ότι πριμοδοτεί τις λύσεις ανάγκης αλλά σαν λογική ότι τοπικό σύστημα θέρμανσης έχεις (σε επίπεδο δωματίου) που έχει θερμοστάτη είναι κατηγορία αυτοματισμού Β. είναι το αντίστοιχο (σε επίπεδο αυτοματισμού πάντα) με το να έχεις σώματα με θερμοστατικές βαλβίδες.

 

Υ.Γ. Πολύ μου αρέσουν τα posts με φωτογραφίες από επιθεωρήσεις

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

Πάντως σαν τοπικά συστήματα θεωρεί και τους τοπικούς λέβητες εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου.

Επιπλέον μια απλή μονάδα split-unit δεν νομίζω πως είναι στην κατηγορία αυτοματισμών Β. "Πιάνει" ο χώρος την επιθυμητή θερμοκρασία σταματά να δουλεύει. Πέφτει ή ανεβαίνει (ανάλογα με τη λειτουργία) η θερμοκρασία του χώρου ξαναδουλεύει. Δεν είναι σαν το σύστημα με inverter όπου έχεις αυξομείωση των στροφών ανάλογα με το φορτίο. Το σύστημα με inverter καταλαβαίνω ως κατηγορίας Β. Τώρα βέβαια θα μου πεις πως οι τοπικές Α.Θ. δεν έχουν δίκτυο διανομής.

Τέλος πάντων. Το ΕΝ 15232:2007 άλλα -πολύ αυστηρότερα κριτήρια- θέτει.

Edited by panos-vicious
Link to comment
Share on other sites

εννοείται πως μια απλή μονάδα split unit δεν είναι κατηγορία αυτοματισμού Β γιατί λειτουργεί οn-off. Πρέπει να βάζουμε και την λογική για το πως λειτουργεί η μονάδα. τι να το κάνω αν έχω τοπικές μονάδες σε επίπεδο χώρου αλλά αυτές δεν έχουν αντιστάθμιση στα μερικά φορτία? τότε δεν είμαι καν Γ πόσο μάλλον Β. είναι σαν να λέμε ότι έχω βάλει θερμοστατικές βαλβίδες σε σώματα αλλά το δίκτυο διανομής μου δεν μπορεί να μου αποδώσει μερικά φορτία.

 

για τις τοπικές μονάδες φυσικού αερίου (που αφορούν επίπεδο διαμερίσματος) έχεις δίκιο ότι σε κάποιο σημείο τις χαρακτηρίζει σαν "τοπικές" (θυμάμαι που το συζητάγαμε) αλλά μάλλον ήταν απλά στα πλαίσια και μόνο της συγκεκριμένης παραγράφου για να σου εξηγήσει ότι έχεις μηδενικές απώλειες δικτύου. από εκεί και πέρα δεν έχω ιδέα πως λειτουργούν οι επίτοιχοι λέβητες για να ξέρω σαν αυτοματισμό που κατατάσσονται.

 

παρεπιμπτόντως θεωρώντας σαν δεδομένο ότι μόνωση δικτύου διανομής θέρμανσης απαιτείται μόνο σε εξωτερικούς ή ΜΘΧ χώρους (ρώτησα και κάποιον άλλο εισηγητή στο ΚΕΚ που ήταν μηχανολόγος και μου είπε πως αυτό ισχύει) είναι λογικό που το δίκτυο διανομής για εξωτερικούς επίτοιχους λέβητες θεωρείται ότι έχει μηδενικές απώλειες.

 

πολύ θα ήθελα να είχα το πρότυπο πάντως που εξηγεί πως υπολογίζεις τις απώλειες του δικτύου να δούμε τι τελικά ισχύει με τις μονώσεις των δικτύων. προς το παρόν ακολουθώ τη λογική ότι απαιτείται σε ΜΘΧ+εξωτερικούς χώρους.

Edited by EfyD
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.