Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σχολιασμός προσχέδιου ΝΟΚ (Νέος Οικ. Κανονισμός)


Recommended Posts

1. Ενας χωρος με ανοιγμα Α για παραδειγμα θα θεωρειται στεγασμενος ανοιχτος χωρος και απο το σημειο και μετα που δεν θα εξασφαλιζεται ο ορος περι του 1/3 της περιμετρου θα αρχιζει να λογιζεται ως ημιυπαιθριος.Δεν θα μετατρεπεται στο συνολο του σε ημιυπαιθριο οπως καποιοι αφησαν να εννοηθει αν η ανοιχτη πλευρα του ειναι μικροτερη της συνολικης περιμετρου.

2. Δεν διευκρινιζεται βεβαια το ποσοστο της φυτευσης που πρεπει να υπαρχει στο δωμα αυτο για να υπαρξει το μπονους υψους.

3. Επισης η υποδομη του φυτεμενου δωματος συνυπολογιζεται στο υψος η ανηκει στις κατασκευες που κατασκευαζονται πανω απο το μεγιστο υψος οπως η μονιμες γλαστρες φυτων (αρθρο 19).

4. Στα γωνιακα οικοπεδα ειναι υποχρεωτικη η υπαρξη ακαλυπτου Δ Χ Δ στην απεναντι της γωνιας θεση του οικοπεδου.Ποια ειναι ακριβως αυτη η θεση;

 

Σχολιάζω μόνο αυτά που δεν ξεκαθάρισε ο @BAS :

 

1. Το αν θα διαχωρίζεται νοητά (υπολογιστικά) ο ΗΧ από τον ΣΥΧ (όπως γινόταν μεταξύ ΗΧ και ΣΔ πριν), θα μας το πουν όταν βρουν τον τρόπο θέσης της νοητής ευθείας με κριτήριο ανοίγματος το 1/3 της περιμέτρου. Θα μου πεις ότι γίνεται, αλλά φαντάσου ένα μη ορθογωνικό χώρο. Και γιατί η ευθεία να μην είναι τεθλασμένη ; Πολλά τα ερωτήματα ακόμη ...

2. Ποσοστό όντως δεn διευκρινίζεται ...

3. Η υποδομή μπορεί να είναι μέχρι 40 εκ. πάνω από το μέγιστο ύψος ....

4. Η ύπαρξη ΔΧΔ μπορεί να είναι στην απέναντι γωνία, αλλά το Δ μπορεί να μικρύνει λόγω κτηρίου 9 μ. Για τη θέση έχουν θεωρήσει ότι το γωνιακό οικόπεδο έχει μόνο μία γωνία ...

 

Συμβουλή : χρησιμοποίησε τόνους, βολεύει ...

 

@BAS,

Στο "Γιά τα γωνιακά οικόπεδα , όπου δεν κολλάς , αφήνεις Δ", μην ξεχνάς ότι υπάρχει και το δ (παίζουν και τα 9 μ.)...

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 163
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Χαιρομαι που η συζητηση ξεκινησε ξανα σε σοβαρη βαση.

 

1. Συναδελφε Faethon στο ερωτημα σου για την τοποθετηση του κτιριου σε γωνιακο οικοπεδο προσεξε το σχεδιο νομου που κατεθεσε το ΥΠΕΚΑ στη βουλη.Ειναι ελαφρως διαφορετικο απο το κειμενο της διαβουλευσης. Επισυναπτω το τελικο κειμενο που ειναι αυτην την στιγμη στην ολομελεια της βουλης και ειναι οτι πιο προσφατο εχουμε (εχει ακολουθησει της διαβουλευσης). και συγκεκριμενα:

ΑΡΘΡΟ 14.στ. Σε γωνιακά οικόπεδα αφήνεται υποχρεωτικά ακάλυπτος ΔχΔ στην απέναντι της γωνίας θέση του οικοπέδου με την επιφύλαξη της προηγούμενης παραγράφου.

 

2.Οσον αφορα τα ερκερ. Εγω διαβαζω για αθροισμα επιφανειων ορθων προβολων και οχι επιφανεια των ερκερ στην οψη.Ειναι ενα ζητημα που θελει συζητηση πιστευω.Επισης θεωρω πως τα ερκερ πρεπει λογικα να συνυπολογιζονται στο 40% αφου το συγκεκριμενο αρθρο μιλαει για εξωστες χωρις να διευκρινιζει ανοιχτους ή κλειστους.

3.Οσον αφορα τους ημιυπαιθριους και τους στεγασμενους υπαιθριους χωρους. Για εμενα γινεται πολυ κουβεντα για το τιποτα. Οπως παλιοτερα οταν ενας ημιυπαιθριος ηταν για παραδειγμα πιο βαθυς απο το πλατος του ανοιγματος του, το πιο βαθυ μονο τμημα του και οχι ολοκληρος ο χωρος συνυπολογιζοταν στην δομηση , ετσι και τωρα ενας στεγασμενος υπαιθριος χωρος μετατρεπεται σε ημιυπαιθριο που μετραει στην δομηση απο το σημειο και μετα που η ανοιχτη του πλευρα δεν ειναι μεγαλυτερη του ενος τριτου της περιμετρου του.Επισυναπτω ενα σχεδιαγραμμα που ετοιμασα με την προσωπικη μου παντα προσεγγιση.Στην ουσια ενω πριν για να μην μετραει ενας τετοιος χωρος επρεπε το βαθος να ειναι μικροτερο η' ισο του πλατους τωρα πρεπει να ειναι το πολυ 1/2 του πλατους σε περιπτωση ορθογωνιων χωρων.Φυσικα υπαρχουν και αλλες διαταξεις και υποπεριπτωσεις.

Link to comment
Share on other sites

Έχεις δίκιο mimoutis. Το είδα στο σκαναρισμένο pdf.

 

Επίσης έχεις δίκιο, εν μέρει, σε αυτό που λες με το 1/2 κλπ.

Αλλά για δες το σχήμα που παρέθεσα. Όταν λένε άνοιγμα εννοούν όλη την πλευρά ή μόνο το ελεύθερο από κατακόρυφα στοιχεία άνοιγμα.

Και τι συμβαίνει αν έχουμε περισσότερα από ένα ανοίγματα; θα ελέγξουμε με το μεγαλύτερο;

Αυτά χρήζουν διευκρινήσεων, που προφανώς θα δοθούν μέσω εγκυκλίων με αποτέλεσμα την ύπαρξη τριβών μεταξύ ΕΕ και ΔΥ.

Link to comment
Share on other sites

Εγω καταλαβαινω πως στην περιπτωση 2 ανοιγματων θα υπολογισουμε το καθε ανοιγμα και τον χωρο στον οποιο αυτο αντιστοιχει.Οπως στο παραδειγμα που εχω στο σχεδιο μου. Ο ενικος (ανοιγμα) εχει να κανει με την περιπτωση ενος μονο ανοιγματος.

 

Τελευταια εξελιξη ( απο skai.gr). To 40% πηγε στο 30%. http://www.skai.gr/news/environment/article/197488/allages-sto-shedio-nomou-gia-to-neo-oikodomiko-kanonismo/

 

Αν καποιος μπορει να ανεβασει ενα παραδειγμα με τον υπολογισμο του ερκερ θα ηταν πολυ χρησιμο.

 

Συγνωμη για τους τονους παιδια ...πραγματικα με δυσκολευουν...

 

υ.γ. γνωριζει καποιος πως μπορω να ανεβασω απευθειας στο φορουμε το pdf μου;

Link to comment
Share on other sites

Eπειδή θα γίνει ο χαμός κατά την ψήφιση σχολιάζουμε γενικότερα .

 

@kan62 Στα γωνιακά οικόπεδα δεν υπάρχουν πλάγια όρια και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα του δ . Αρα όπου δεν κολλάς Δ . Εννοείται ότι τα 9 μέτρα ισχύουν παντού .

 

Από την στιγμή που οι ΗΧ μετράνε στην δόμηση , σε ποιά ιδιωτικά κτίρια θα κατασκευαστούν ?

Και πως θα υπολογίζονται στην σύσταση Ο.Ι. και στις μεταβιβάσεις ? Στα ένσημα ?

 

Αρα γιά μένα μόνο ΣΥΧ θα έχουμε και ΥΧ γιατί δεν έχει νόημα η ύπαρξη των ΗΧ στα συνήθη κτίρια .

 

Οπότε μην ανησυχείτε .

 

Σκεφτείτε ότι ο κόσμος θα είναι πιό φτωχός , τα υλικά πιό ακριβά και τα οικόπεδα λίγα . Αρα θα πάμε σε πιό μικρά σπίτια , όπου πολυτέλειες δεν θα έχουν θέση .

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

@kan62 Στα γωνιακά οικόπεδα δεν υπάρχουν πλάγια όρια και έτσι δεν δίνεται η δυνατότητα του δ . Αρα όπου δεν κολλάς Δ . Εννοείται ότι τα 9 μέτρα ισχύουν παντού .

Σκεφτείτε ότι ο κόσμος θα είναι πιό φτωχός , τα υλικά πιό ακριβά και τα οικόπεδα λίγα . Αρα θα πάμε σε πιό μικρά σπίτια , όπου πολυτέλειες δεν θα έχουν θέση .

 

Για το πρώτο :

ΝΟΚ

Η τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο γίνεται σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις ...

α) Η όψη του κτιρίου στο πίσω όριο του οικοπέδου απέχει κατ’ ελάχιστο απόσταση Δ = 3,00+0,10Η απο αυτό.

β) Όταν στο όμορο οικόπεδο υπάρχει κτίσμα σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός μέτρου από το κοινό όριο, το κτίριο οφείλει να έχει κατ’ ελάχιστο απόσταση δ = 2,50μ.+0,05Η από το πλάγιο όριο, όπου Η ...

ΓΟΚ'85

1. Το κτίριο τοποθετείται ελεύθερα μέσα στο οικόπεδο. 'Οπου το κτίριο δεν εφάπτεται με τα πίσω και πλάγια όρια του οικοπέδου, αφήνεται απόσταση Δ=3+0,10 Η.

2. Κατ' εξαίρεση από την προηγούμενη παράγραφο ,κατά την έγκριση ,επέκταση ή αναθεώρηση σχεδίων πόλεων είναι δυνατό να καθορίζονται περιορισμοί για τη θέση του κτιρίου σε σχέση με τα όρια του οικοπέδου, εφόσον αιτιολογούνται από την αντίστοιχη μελέτη της περιοχής.

Εγκ-73089/7897/87 (ανάλυση στο 2. του ΓΟΚ'85)

δ. Τέλος ως προς την συνολική απαγόρευση επαφής του κτιρίου στα πλάγια και στο πίσω όριο που θα οδηγούσε έμμεσα στην θέσπιση του γνωστού "πανταχόθεν ελεύθερου" συστήματος δόμησης, επισημαίνουμε ότι το γενικό πνεύμα του ΓΟΚ είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου και η συμμετοχή του στη λειτουργία του κτιρίου και μ' αυτή την έννοια αποφεύγονται οι λουρίδες "διαδρόμων" που προέκυπταν με το προηγούμενο καθεστώς.

Επειδή όμως υπάρχουν περιοχές που είναι κατά μεγάλο ποσοστό ήδη διαμορφωμένες με το "πανταχόθεν ελεύθερο" σύστημα, εφόσον οι διαστάσεις των οικοπέδων το επιτρέπουν, είναι δυνατόν να καθοριστούν δεσμεύσεις στην τοποθέτηση του κτιρίου από τα όρια του οικοπέδου και η μη επαφή τους με τα όρια εφόσον αυτό αιτιολογείται από την αντίστοιχη πολεοδομική μελέτη της περιοχής.

'Ετσι μιά τέτοια ρύθμιση που πιθανόν να θεωρηθεί κατάλληλη πχ. για περιοχές που έχουν ήδη δομηθεί κατά πολύ μεγάλο ποσοστό με το προηγούμενο καθεστώς, θα πρέπει αφ' ενός μεν να συνεκτιμήσει τις αποστάσεις Δ που προκύπτουν από το μέσο ύψος της περιοχής καθώς και τα μεγέθη των οικοπέδων, ώστε να μην οδηγήσει σε πολύ περιορισμένα πλαίσια την διαμόρφωση της οικοδομής δεδομένου ότι η πλάγια απόσταση μπορει να γίνει 2,5 μ. και όχι Δ, μόνον όταν και η όμορη κατοικία έχει αφήσει απόσταση μικρότερη από την απόσταση Δ.

 

Πρόσεξε τη διατύπωση του ΝΟΚ, νομίζω ότι υιοθετούν το πνεύμα της παραπάνω εγκυκλίου ...

Από τη σύγκριση των δύο κειμένων καταλήγω στο συμπέρασμα ότι για το ΝΟΚ στα όμορα και των γωνιακών υπάρχει δ.

Για το δεύτερο είμαι πιό απαισιόδοξος, μάλλον θα πάμε σε "ανυπαρξία" και όχι σε "μη πολυτέλεια".

Link to comment
Share on other sites

Όσον αφορά το αν τα γωνιακα οικόπεδα έχουν πισω η πλαγια ορια θα πω πως ένα απλό 4 πλευρο γωνιακο έχει μόνο πλαγια ορια αφού όλες του οι πλευρές αγγίζουν σε κάποιο σημείο τους τον δρόμο.απο την άλλη υπάρχουν και γωνιακα οικόπεδα άνω των 4 πλευρών που εχουν και πισω ορια.Οποτε για εμένα έχουμε και εδω δ και Δ αντΙστοιχα.

 

Επίσης η χρήση ακάλυπτου ΔΧΔ στην απέναντι της γωνίας θέση δεν έχει να κανει με απέναντι γωνια αλλα θέση δλδ λογικα πρέπει να αφήνεται ενας ακάλυπτος αυτών των διαστάσεων χωρίς κανένα σημείο του να εφαπτεται του προσώπου του οικοπεδου.

Link to comment
Share on other sites

Πιστεύω πως αυτο ειναι και το νόημα του υποχρεωτικόυ ακαλυπτου. Δηλαδη σε περίπτωση απλού γωνίακου οικοπεδου με κτίρια στα ομορα σε απόσταση άνω των 2.5 μέτρων για να μην δημιουργήσει το νέο κτίριο λωρίδα κατα μήκος των όριων αυτών πλάτους δ γινεται υποχρεωτική η τήρηση ενος τμήματος ΔχΔ σε κάποιο σημείο των πλαγίων αυτών όριων χωρίς αυτο να εφαπτεται του δρόμου.

 

Οπως και να έχει οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι έπρεπε να δημοσιευτούν κατα την διαβούλευση ώστε η κριτική μας να μην έχει να κανει με την ερμηνεία του Νοκ αλλα με ουσιαστικές προτάσεις.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.