Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια Νομιμοποίησης και Νέος τρόπος εκδοσης αδειών


Recommended Posts

Απαιτείται διότι η άδεια νομιμοποίησης είναι και αυτή οικοδομική άδεια και σύμφωνα με τη νομοθεσία για κάθε οικοδομική άδεια απαιτείται τουλάχιστον ένας Α τελικός.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι μα απορία: με οικοδομική άδεια νομιμοποίησης επιβάλλεται και πρόστιμο σωστά; Και αν ναι, ισχύουν εκεί οι εκπτώσεις για κύρια κατοικία, πολυτεκνία κλπ;

Link to comment
Share on other sites

Πρόκειται για νομιμοποίηση κατασκευής που έγινε πριν η μετά το 2011;

Για κατασκευές που έγιναν πριν το 2011 η νομιμοποίηση γίνεται μέσω του 4495, επιλέγεις "προς έκδοση άδειας" και πληρώνεις μόνο το παράβολο.

Για κατασκευές που έγιναν μετά το 2011 επιβάλλονται πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης σύμφωνα με το άρθρο 94. Στο ίδιο άρθρο αναφέρονται και οι περιπτώσεις μείωσης του προστίμου οι οποίες δεν σχετίζονται με κοινωνικά κριτήρια αλλά με τη σοβαρότητα της παράβασης, την αποκατάσταση της αυθαιρεσίας και το χρόνο καταβολής του προστίμου.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, σε παραδοσιακό οικισμό υφίσταται νομίμως ισόγειο κτίσμα μεικτού εμβαδού Ε = 55,32τ.μ. (καθαρό εμβαδό 21,60τ.μ.) κατασκευασμένο πριν το έτος 1955. Το καθαρό του ύψος είναι h = 2,00μ. 

Από το δρόμο, η στάθμη δαπέδου είναι στο -0,47μ. (δλδ κατεβαίνεις 3 σκαλοπάτια)

Το 1996 οι ιδιοκτήτες κατασκεύασαν αυθαίρετα, άνωθεν του κτίσματος, περιμετρικά τοιχεία μέσου ύψους 2,70μ. με σκοπό την προσθήκη ορόφου καθ' ύψος. Δεν κατασκευάστηκε ποτέ επικάλυψη στέγης ή επικάλυψη πλάκας οπλισμένου σκυροδέματος με συνέπεια οι περιμετρικοί τοίχοι άνωθεν του κτίσματος να παραμένουν έως σήμερα ασκεπείς. Ταυτόχρονα με την αυθαίρετη προσθήκη καθ' ύψος, έγινε προσπάθεια οριζόντιας προσθήκης κατ' επέκταση νοτίως του κτίσματος και σε επαφή με αυτό. Επίσης και σε αυτή την περίπτωση δεν ολοκληρώθηκε η αυθαίρετη κατασκευή διότι δεν κατασκευάστηκε στέγη ή πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος για επικάλυψη.

Σήμερα, ο ιδιοκτήτης επιθυμεί να κατασκευάσει νόμιμα οικία σύμφωνα με ότι προβλέπεται από το νόμο.

Συγκεκριμένα επιθυμεί την προσθήκη ορόφου καθ' ύψος και κατασκευή σοφίτας.

Το ερώτημα που θέλω να θέσω είναι το εξής

-Θα πρέπει να εκδοθεί άδεια νομιμοποίησης με την οποία θα κατασκευαστεί αυτό που επιθυμεί ο ιδιοκτήτης και σύμφωνα με τις πολεοδομικές διατάξεις; (αντίστοιχα για τις κατασκευές που πρόκειται να καθαιρεθούν άδεια κατεδάφισης)

ή

-Θα πρέπει να γίνει πρώτα να δήλωση υπαγωγής στο ν.4495 για τις αυθαίρετες κατασκευές και στη συνέχεια να εκδοθεί η κατάλληλη οικοδομική άδεια;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

Edited by komati5
Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Καλησπέρα, άδεια νομιμοποίησης για αυθαίρετο προ του 2011, μπορεί να πάει με κατηγορία 3 ή όλες οι νομιμοποιήσεις πλέον είναι κατηγορία 2;

Link to comment
Share on other sites

καλημέρα

Για να μην μπερδέψεις κάποιο συν/φο και ταλαιπωρείται με επανεπιβολή σχεδίων κλπ σύμφωνα με αυτά:

1) Κατηγορία 1:

....

ιγ) οποιαδήποτε περίπτωση που δεν ανήκει στις κατηγορίες 2 και 3.

2) Κατηγορία 2:

α) ανέγερση κτιρίου σε οικόπεδο εντός οικισμού προϋφισταμένου του έτους 1923, χωρίς εγκεκριμένα όρια,

β) νομιμοποιήσεις κτιρίων και κατασκευών και αλλαγών χρήσης του άρθρου 106,

η περίπτωσή σου είναι πράγματι κατηγ 2, αλλά δεν είναι όλες οι νομιμοποιήσεις κατηγ 2, όπως αναφέρεις, καθώς αν πρόκειται για νομιμοποιήσεις   αυθαιρεσιών μετά το 2011, αυτές υπάγονται  στην  κατηγορία 1 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Καλησπέρα και καλή χρονια σε όλους!

Εχω οικοδομική άδεια σε ισχύ η οποία εκδόθηκε στις 14/11/2012 και λήγει στις 31/12/2024. Η οικοδομή δεν έχει πάρει ρεύμα (έχει εργοταξιακό) και δεν έχει έρθει ελεγκτής δόμησης. Καθώς έχουν πραγματοποιηθεί αυθαίρετες κατασκευές μετά το 2011 θέλω να βγάλω άδεια νομιμοποίησης αυτών για να κλείσει η άδεια (ελεγκτής δομησης, ρευματοδότηση, κ.τ.λ.) και έχω τις εξής ερωτήσεις αν γνωρίζετε :

1) επιλέγω απο το eadeies εναλλακτικά ένα απο τα :

  • 103 Βεβαίωση Όρων Δόμησης αρθ. 38§2 ν.4495/2017 για Αναθεώρηση έντυπης Αδείας
  • 180 Προέγκριση για Αναθεώρηση έντυπης Αδείας (ν.4759/2020)

ή επιλέγω απο το eadeies 

  • 197 Αναθεώρηση έντυπης Αδείας ΔΑΟΚΑ/ΥΠΕΝ ν. 3986/2011 (χωρίς προέγκριση)

 μήπως δεν πρεπει να κάνω κάποια επιλογη απο τις έντυπες άδειες ?

2) Πιστεύετε οτι είναι σωστός ο τίτλος : "Αναθεώρηση της υπ' αριθμ. .... έντυπης οικοδομικής άδειας για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 3β" ή απλά "νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 3β". 

3) Ο ένας εκ των επιβλεποντων μηχανικών έχει συνταξιοδοτηθεί και δεν έχουν πληρωθεί οι επιβλέψεις του. Ο ίδιος δεν έχει κάποια οικονομική απαίτηση και έχει κάνει υπευθυνη δήλωση παραίτησης. Πως πιστεύετε οτι πρεπει να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα ? Τις μελέτες θα τις κάνει νέος μηχανικός ο οποίος θα πληρωθεί για τις αναθεωρημένες μελέτες, αλλα λόγω νομιμοποίησης δεν θα οριστεί νέος επιβλέπων μηχανικός.  

3) η οικοδομική άδεια που εκδόθηκε στις 14/11/2012 ήταν άδεια προσθήκης καθ' ύψος α' και β' ορόφου σε υπάρχουσα κατοικία. Επειδη η προσθήκη ήταν μικρότερη απο 100,00 τ.μ. και συγκεκριμένα 95,00 τ.μ. δεν υπήρχε απαίτηση τότε για θέση στάθμευσης. Σήμερα θα χρειαστεί να γίνει εξαγορά της θέσης στάθμευσης καθώς τα τετραγωνικά μέτρα που νομιμοποιώ είναι περίπου 65,00 τ.μ. ? αρα στο σύνολο η προσθήκη που έχει γίνει είναι 160,00 τ.μ.. Το οικόπεδο πληρεί τις προυποθέσεις για εξαγορά.

4) Μηπως γνωρίζετε ποιος και με ποιον τρόπο βγάζει το πρόστιμο που πρεπει να πληρωθεί ? Πρεπει να απευθυνθώ στην πολεοδομία ? πρεπει να καλέσω ελεγκτη δόμησης ?

Μου φαίνεται εξαιρετικά πολύπλοκη η διαδικασία και με την ΥΔΟΜ δεν είναι καθόλου εύκολη η επικοινωνία.

Σας ευχαριστω εκ' των 

 

Link to comment
Share on other sites

@thetisk 

Καλημέρα,

1) για νομιμοποίηση μέσω αναθεώρησης, νομίζω ότι το καλύτερο είναι να επιλέξεις: "180 Προέγκριση για Αναθεώρηση έντυπης Αδείας (ν.4759/2020)"

2) Ο σωστός τίτλος:  "Αναθεώρηση της υπ' αριθμ. .... έντυπης οικοδομικής άδειας για νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών σύμφωνα με το άρθρο 94 παρ. 3β"

3) Απαιτείται αναθεώρηση ΚΑΙ για αλλαγή επιβλέποντος αν υπολείπονται εργασίες. Ο επιβλέπων να δώσει υπεύθυνη δήλωση με σφραγίδα και γνήσιο υπογραφής με όσα λέει προφορικά και όσα ορίζει ο νόμος για τους επιβλέποντες το συντομότερο δυνατόν ... τα υπόλοιπα θα τα δείτε με την πολεοδομία. Ίσως τελικά απαιτηθεί να πληρωθεί μέχρι το στάδιο που θα έχει φτάσει η οικοδομή όταν θα παραιτηθεί

4) ναι

5) Το ΤΕΚ ορίζει το πρόστιμο και τη διαδικασία. Παράλληλα με την αναθεώρηση θα τρέξετε και χωριστή αίτηση/φάκελο με το ΤΕΚ, που θα σας ετοιμάσει και τον χρηματικό κατάλογο για τη ΔΟΥ.

Όταν ο επιβλέποντας φεύγει συναινετικά δεν απαιτείται ελεγκτής δόμησης.

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και επίπονη, προτείνω να μιλήσετε με το ΤΕΚ πριν καν δώσετε προσφορά για να αναλάβετε. Προσωπικά για τέτοιες υποθέσεις ζητάω καλή αμοιβή  και μάλιστα ολόκληρη ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.