Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πλεονεκτήματα ωρομέτρησης έναντι θερμιδομέτρησης: ισχύουν;


mechpanos

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλησπέρα, σήμερα έπεσα στην κάτωθι ιστοσελίδα:

http://www.aftonomit...onektimata.html

 

όπου η επιχείρηση κάνει εγκατάσταση αυτονομίας σε παλαιές πολυκατοικίες.

 

Διαβάζοντας τα μειονεκτήματα της θερμιδομέτρησης, που απαριθμεί ο συντάκτης του κειμένου, το μυαλό μου πάει μόνο στην δυσκολία τοποθέτησης που κάνει πρακτικά πολύ δύσκολη την αυτονομία σε παλαιά πολυκατοικία, με θερμιδομέτρηση.

 

Κατά τα άλλα, δεν νομίζω να ισχύουν όλα αυτά που αναφέρει (ειδικά για τέλη χρήσης, κόστος αντικατάστασης μπαταρίας, ανάγνωση ενδείξεων μόνο από τεχνικό της εταιρείας κλπ)...

 

Τι λέτε εσείς;;; Θα ήθελα την γνώμη των πιο έμπειρων συναδέλφων, καθώς εγώ ο ίδιος δεν έχω κάνει ακόμα εγκατάσταση θέρμανσης.

 

Παραθέτω το κείμενο αυτούσιο, για να μην σας αναγκάζω να μεταβαίνετε στην ιστοσελίδα (παρακαλώ αν δεν είναι χρηστικό, να παρέμβει κάποιος mod)

Πλεονεκτήματα της ωρομέτρησης έναντι της θερμιδομέτρησης

 

 

1.Ενώ το σύστημα ωρομέτρησης εγκαθιστά σε κάθε διαμέρισμα έναν θερμοστάτη από τον οποίο ο ένοικος ανάβει,σβήνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία στο διαμέρισμά του όποτε το επιθυμεί,με το σύστημα θερμιδομέτρησης,ο λέβητας πρέπει να είναι αναμμένος συνεχώς διότι ο ένοικος δεν έχει την δυνατότητα να τον ανάψει από το διαμέρισμά του.(Δεν υπάρχει θερμοστάτης)

2.Με το σύστημα ωρομέτρησης ο υπολογισμός των δαπανών θέρμανσης μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε,ενώ με την θερμιδομέτρηση απαιτείται η χρήση ενός προγράμματος υπολογίστου το οποίο φυσικά κατέχει μόνο ο προμηθευτής,και για το οποίο δεν σας πληροφορούν πόσο θα σας χρεώνουν τα προσεχή χρόνια,όπως ακριβώς συμβαίνει με την χρήση των εμπορικών προγραμμάτων όπου κάθε χρόνο οι εταιρείες αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις ετήσιες συνδρομές,χωρίς να έχει κανείς δυνατότητα να προβάλει αντίρρηση ,διότι αλλιώς διακόπτουν το πρόγραμμα. Δηλαδή τους προσφέρετε μία αιώνια(όσο υπάρχει η πολυκατοικία σας) σύνταξη το ύψος μάλιστα της οποίας καθορίζουν εκείνοι.

3.Ενώ με το σύστημα ωρομέτρησης,ο υπολογισμός της δαπάνης γίνεται με την απλή ανάγνωση ενός αριθμού,π.χ. 580,604 κλπ., στα συστήματα θερμιδομέτρτησης οι ενδείξεις,προκειμένου να τροφοδοτήσουν το πιο πάνω πρόγραμμα που είπαμε,πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά απο ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥ ο οποίος ύστερα από συνεννόηση θα επισκέπτεται την εγκατάσταση. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι ο προμηθευτής δεν θα έχει διαθέσιμο τεχνικό την συγκεκριμένη στιγμή και θα απαιτείται κάθε φορά κάποια συνεννόηση με εύκολα κατανοητές συνέπειες. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή συνεργάτου για τον υπολογισμό δαπανών λόγο του προγράμματος που έχει στην κατοχή του μόνο ο εγκαταστάτης.

4.Στα συστήματα θερμιδομέτρησης, ο κάθε μετρητής που τοποθετείται στα σώματα περιέχει μία μπαταρία η οποία ύστερα από ορισμένα χρόνια θα χρειασθεί αντικατάσταση που μπορεί να την κάνει μόνο ο προμηθευτής με κόστος αλλά και διαδικασία ΑΓΝΩΣΤΑ σήμερα.

5.Εαν για οποιονδήποτε λόγο χρειασθεί να αλλάξετε κάποιο σώμα,θα πρέπει να αποτεθείτε στον προμηθευτή σας προκειμένου εκείνος να αφαιρέσει τον μετρητή από το παλαιό σώμα και να το τοποθετήσει στο νέο. Εάν δε αλλαξέτε το είδος του σώματος τα χαρακτηριστικά του νέου σώαμτος πρέπει να εισαχθούν στο πρόγραμμα του υπολογιστή. Περιττό να πούμε ότι με το σύστημα ωρομέτρησης η αλλαγή ενός σώματος είναι δουλειά οπουδήποτε υδραυλικού.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ενώ μόνο το σύστημα ωρομέτρησης επιλύει οριστικά το πρόβλημα της ανεξάρτητης θέρμανσης,με τα συστήματα θερμιδομέτρησης, προσθέτουμε στο κεφάλι μας μία μόνιμη φροντίδα όχι ευκαταφρόνητη καθώς και μία δαπάνη έκπληξη για όλα μας τα χρόνια.

Link to comment
Share on other sites

δεν κάνει σύγκριση θερμιδομετρισής-ωρομέτρησης αλλά σύγκριση συστημάτων αυτονόμησης παλαιών κεντρικών θερμάνσεων με χρήση ωρομέτρησης και κατανεμητών δαπανών σωμάτων που όμως δεν είναι θερμιδομετρητές. Πολλά από αυτά που λέει ισχύουν πράγματι (όχι όλα) αλλά υπάρχουν και τα πλεονεκτήματα των κατανεμητών που δεν τα αναφέρει αφού προφανώς δεν εμπορεύεται αντίστοιχα συστήματα.

Δεν αναφέρει βέβαια το μεγαλύτερο διαχρονικά "πλεονέκτημα" των ωρομετρήτων που στην υλοποίηση που προσφέρει γίνεται παιχνιδάκι, την δωρεάν θέρμανση

Link to comment
Share on other sites

Μία γενικότερο τοποθέτηση για όσα αναφέρονται στην σχετική ιστοσελίδα:

Η εγκατάσταση συστήματος αυτονομίας πρέπει να γίνεται με τρόπο αξιόπιστο και ελέγξιμο από τους χρήστες. Κοινώς, με ανεξάρτητες αναχωρήσεις και κεντρικές ηλεκτροβάνες στο λεβητοστάσιο. Αυτονομία με ηλεκτροθερμικές βαλβίδες στα σώματα. = αναρχία.

 

Σχετικά με το θέμα:

Αν η θερμιδομέτρηση ήταν τόσο προβληματική, δεν θα ήταν υποχρεωτική...

1 -> Δεν ισχύει

2 -> Σε κάθε περίπτωση ο τύπος κατανομής των δαπανών υπάρχει στην μελέτη κατανομής δαπανών.

3 -> Σύντομα θα βγει MSc στους Μηχανολόγους Μηχανικούς με εξειδίκευση στην ανάγνωση του καντράν... :mrgreen:

4 -> Από πότε οι θερμιδομετρητές μπαίνουν στα σώματα και λειτουργούν με μπαταρία*;

5 -> Βασικά αν αλλάξεις σώμα χρειάζεσαι υδραυλικό, μηχανολόγο και, φυσικά, το νέο σώμα.

 

 

 

* Προφανώς μιλάει για εγκαταστάσεις με κοινές στήλες... Αυτά γινόντουσαν πριν το '70, με συγκολλητή χαλυβδοσωλήνα. Άμα έχεις τέτοιο σύστημα, τι την θες την αυτονομία...

Edited by AlexisPap
Link to comment
Share on other sites

1 -> Δεν ισχύειΙ

Ισχύει

2 -> Σε κάθε περίπτωση ο τύπος κατανομής των δαπανών υπάρχει στην μελέτη κατανομής δαπανών.

Σε αυτές τις πολυκατοικίες δεν υπάρχει πίνακας κατανομής δαπανών. Για μένα θα έπρεπε να συντάσσεται υποχρεωτικά καινούργιος πίνακας κατανομής.

3 -> Σύντομα θα βγει MSc στους Μηχανολόγους Μηχανικούς με εξειδίκευση στην ανάγνωση του καντράν... :mrgreen:

Τις μετρήσεις τις παίρνουν συνήθως ασύρματα χωρίς να κατεβαίνουν καν απο το αυτοκινητο τους.

Το κόστος είναι σχετικά χαμηλό.

4 -> Από πότε οι θερμιδομετρητές μπαίνουν στα σώματα και λειτουργούν με μπαταρία*;

Μπαινουν

5 -> Βασικά αν αλλάξεις σώμα χρειάζεσαι υδραυλικό, μηχανολόγο και, φυσικά, το νέο σώμα.

Και κάποιον από την εταιρία να κουμπώσει (πριτσινόσει) τον μετρητή στο καινουργιο σώμα. Αλλά με προτέρημα ότι μπορεί να βάλει κανείς ότι διάσταση σώματος θέλει.

Edited by aithilenio
Link to comment
Share on other sites

Χαίρεται,

Οι μοναδικοί θερμιδομετρητές που τυγχάνει να γνωρίζω είναι αυτή σαν τα ρολόγια της υδρευσης. Η κύρια λειτουργία τους είναι να μετράνε την συνολική ογκομετρική παροχή και την θερμοκρασία του εισερχόμενου ρευστού. Ο συνδυασμός αυτών των δυο μεγεθών μας δίνει τις συνολικές θερμίδες που πέρασαν απο μέσα τους. Συνήθως είναι ηλεκτρονικής φύσεως και έχουν ένδειξη των θερμίδων. Γι' αυτό δεν κατανοώ για ποιες σχέσεις μιλάμε. Ενσωματώνει όλες τις λειτουργίες του ωρομετρητή με επίπλεον παράμετρο την θερμοκρασία, ένα σημαντικό μέγεθος στην θέρμανση.

Ο τύπος με τα πέντε σημεία ή δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει ή εσκεμένα ψεύδεται. Προσωπικά δεν γνωρίζω θερμιδομετρητές που μπαίνουν κατευθείαν πάνω στα σώματα και για την ακρίβεια το θεωρώ υπερβολικό. Αν όμως σε περίπτωση ύπαρξης τέτοιων τότε η πολυκατοικία δεν έχει καμία σχέση με την ένδειξη αυτών των θερμιδομετρητών, προφανώς θα μπήκαν για προσωπικούς λόγους. Συνήθως οι θερμιδομετρητές τοποθετούνται στην κεντρική γραμμή που οδεύει στο διαμέρισμα π.χ. σαν την βάνα αυτονομίας. Το μοναδικό πλεονέκτημα των ωρομετρητών έναντι των θερμιδομετρητών είναι η σχετική απλότητα εγκατάστασης και το χαμηλό κόστος απόκτησης. Ωστόσο θα πρότεινα τους θερμιδομετρητές. Οι συνάδελφοι μηχανολόγοι προφανώς θα συμφωνούν και κατανοούν αυτήν την επιλογή. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Να και άλλος φίλος σαν τον Αλέξη....

Καλά εκεί στην Θεσσαλονίκη δεν έχετε παλαιά διλωλήνια με κεντρική θέρμανση που θέλουν να αυτονομηθούν;...

Εδω γίνετε χαμός εδώ και 2-3χρόνια αλλά κολλάνε στο κόστος.

Αλλοι τα ονομάζουν κατανεμητές ανα σώμα αλλοι θερμιδομετρητές....

Ουσιαστικά ο ποιητής παραπάνω πάει να συγκρίνει τους κατανεμητές(θερμοδομετριτές) με τους βαλβιδες διακόπτες σε κάθε σώμα και ωρομέτρηση γιατί ουσιαστικά εμπορεύεται φαίνεται Ιταλική εταιρία που κάνει το δεύτερο σύστημα και μπαζώνει το πρώτο...

Ελα όμως που και η πρόταση νόμου του ΤΕΕ αναγνωρίζει το πρώτο μόνο....

Μπάχαλο....

 

Επίσης, σε κάθε θερμαντικό σώμα τοποθετείται ο Κατανεμητής Κόστους Θέρμανσης (μετρητής). Ο Κατανεμητής Κόστους Θέρμανσης καταγράφει την κατανάλωση ενέργειας του θερμαντικού σώματος. Οι μετρητές αυτοί αποστέλλουν ασύρματα την ένδειξή τους ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε μονάδες που είναι εγκατεστημένες σε κοινόχρηστους διαδρόμους της πολυκατοικίας. Η εταιρεία μας συλλέγει τις μετρήσεις από τις μονάδες αυτές μέσω τεχνολογιών ασύρματης μετάδοσης δεδομένων (κινητό τηλέφωνο). Έτσι, αποφεύγεται η ενόχληση των ενοίκων για την ανάγνωση των μετρήσεων.

 

diswlhnio_old.jpg

Edited by aithilenio
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Χαίρεται

Για την συγκεκριμένη διάταξη δίκιο έχεις. Εγώ αναφερόμουν σε περιπτώσεις που σε κάθε διαμέρισμα αναχωρούν δυο σωλήνες, ένας κεντρικός προσαγωγής και ένας κεντρικός επιστροφών.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

1.Ενώ το σύστημα ωρομέτρησης εγκαθιστά σε κάθε διαμέρισμα έναν θερμοστάτη από τον οποίο ο ένοικος ανάβει,σβήνει και ρυθμίζει την θερμοκρασία στο διαμέρισμά του όποτε το επιθυμεί,με το σύστημα θερμιδομέτρησης,ο λέβητας πρέπει να είναι αναμμένος συνεχώς διότι ο ένοικος δεν έχει την δυνατότητα να τον ανάψει από το διαμέρισμά του.(Δεν υπάρχει θερμοστάτης)

Αν είναι έτσι τότε το σύστημα είναι σχεδιασμένο λάθος. Δεν νοείται να έχεις 24/7 ανοιχτό τον λέβητα και να καταναλώνεις καύσιμο.

 

2.Με το σύστημα ωρομέτρησης ο υπολογισμός των δαπανών θέρμανσης μπορεί να γίνεται από οποιονδήποτε,ενώ με την θερμιδομέτρηση απαιτείται η χρήση ενός προγράμματος υπολογίστου το οποίο φυσικά κατέχει μόνο ο προμηθευτής,και για το οποίο δεν σας πληροφορούν πόσο θα σας χρεώνουν τα προσεχή χρόνια,όπως ακριβώς συμβαίνει με την χρήση των εμπορικών προγραμμάτων όπου κάθε χρόνο οι εταιρείες αυξάνουν ανεξέλεγκτα τις ετήσιες συνδρομές,χωρίς να έχει κανείς δυνατότητα να προβάλει αντίρρηση ,διότι αλλιώς διακόπτουν το πρόγραμμα. Δηλαδή τους προσφέρετε μία αιώνια(όσο υπάρχει η πολυκατοικία σας) σύνταξη το ύψος μάλιστα της οποίας καθορίζουν εκείνοι.

 

Λάθος. Από την στιγμή που βγάλει ο μηχανικός τους συντελεστές για κάθε διαμέρισμα, είτε έχεις ωρομέτρηση είτε θερμιδομέτρηση χρησιμοποιείται ο ίδιος τρόπος υπολογισμού. Απλά στην πρώτη περίπτωση πας με τις ώρες ενώ στην δεύτερη με τις θερμίδες.

 

 

3.Ενώ με το σύστημα ωρομέτρησης,ο υπολογισμός της δαπάνης γίνεται με την απλή ανάγνωση ενός αριθμού,π.χ. 580,604 κλπ., στα συστήματα θερμιδομέτρτησης οι ενδείξεις,προκειμένου να τροφοδοτήσουν το πιο πάνω πρόγραμμα που είπαμε,πρέπει να λαμβάνονται κάθε φορά απο ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΤΟΥ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΟΥ ο οποίος ύστερα από συνεννόηση θα επισκέπτεται την εγκατάσταση. Φυσικά είναι αυτονόητο ότι ο προμηθευτής δεν θα έχει διαθέσιμο τεχνικό την συγκεκριμένη στιγμή και θα απαιτείται κάθε φορά κάποια συνεννόηση με εύκολα κατανοητές συνέπειες. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή συνεργάτου για τον υπολογισμό δαπανών λόγο του προγράμματος που έχει στην κατοχή του μόνο ο εγκαταστάτης.

Αν απαιτείται ειδικός τεχνικός και παρ'αυτό πουλάνε, μαγκιά τους. Αν το λένε εξ'αρχής ότι πουλάνε ένα "κλειστό" σύστημα, τότε κατά την γνώμη μου είναι ειλικρινείς προς τους πελάτες.

 

4.Στα συστήματα θερμιδομέτρησης, ο κάθε μετρητής που τοποθετείται στα σώματα περιέχει μία μπαταρία η οποία ύστερα από ορισμένα χρόνια θα χρειασθεί αντικατάσταση που μπορεί να την κάνει μόνο ο προμηθευτής με κόστος αλλά και διαδικασία ΑΓΝΩΣΤΑ σήμερα.

Δεν ξέρω, δεν γνωρίζω, δεν απαντώ.

 

5.Εαν για οποιονδήποτε λόγο χρειασθεί να αλλάξετε κάποιο σώμα,θα πρέπει να αποτεθείτε στον προμηθευτή σας προκειμένου εκείνος να αφαιρέσει τον μετρητή από το παλαιό σώμα και να το τοποθετήσει στο νέο. Εάν δε αλλαξέτε το είδος του σώματος τα χαρακτηριστικά του νέου σώαμτος πρέπει να εισαχθούν στο πρόγραμμα του υπολογιστή. Περιττό να πούμε ότι με το σύστημα ωρομέτρησης η αλλαγή ενός σώματος είναι δουλειά οπουδήποτε υδραυλικού.

Σαν συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι ενώ μόνο το σύστημα ωρομέτρησης επιλύει οριστικά το πρόβλημα της ανεξάρτητης θέρμανσης,με τα συστήματα θερμιδομέτρησης, προσθέτουμε στο κεφάλι μας μία μόνιμη φροντίδα όχι ευκαταφρόνητη καθώς και μία δαπάνη έκπληξη για όλα μας τα χρόνια.

Λογικό και παράλογο ταυτόρονα.

 

Λογικό:Αν αλλάξει το σώμα να μεταφέρει ο νέος υδραυλικός τον μετρητή στο νέο σώμα.

Παράλογο:Ο νόμος ορίζει ότι το σώμα πρέπει να επιλεγεί σύμφωνα με την μελέτη. Αν αλλάξει ένα σώμα, πρέπει να αντικατασταθεί με ίδιων προδιαγραφών. Συνεπώς δεν υπάρχει λόγος επανυπολογισμού των συντελεστών για την κατανομή δαπανών θέρμανσης.

Link to comment
Share on other sites

Φίλε sdim...

Σχετικά με το τελευταίο.

Τον μετρητή δεν μπορεί να τον μεταφέρει υδραυλικός....

Θα πρέπει να το κάνει η εταιρία.

Έχουν ένα μηχάνημα κάτι σαν πριτσιναδόρος που τα κουμπώνουν αλλά και κάποιο ασφαλιστικό για να μην παραβιάζονται.

Σχετικά με το αν μπορεί κανείς να μεγαλώσει το σώμα έχω την αίσθηση ότι συσχετίζεται με τον τρόπο κατανομής δαπανών. Είναι σαν την θερμιδομέτρηση.

Δεν θυμάμαι τώρα λεπτομέρειες αλλά νομίζω ότι αν ο πίνακας κατανομής δαπανών είναι ο προβλεπόμενος για κατανεμητές τότε μπορεί κανείς να μεγαλώσει το σώμα απλά πρέπει να δηλωθεί για τον τύπο και διάσταση σώματος που αντιπροσωπεύει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.