Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στάθμη φωτισμού και ισχύς ανά μ2 για κτίριο αναφοράς


gaskouk

Recommended Posts

Μια βοήθεια από τους εμπειρότερους στα ηλεκτρολογικά και στη φωτοτεχνία.

Στον πίνακα 2.4 της ΤΟΤΕΕ 20701-1, αναφέρεται η στάθμη φωτισμού ανά χρήση κτιρίου σε lux και η ισχύς σε W/m2 για το κτίριο αναφοράς. Όπως βλέπω όλες οι τιμές για την ισχύ προκύπτουν από τον αριθμό για τη στάθμη φωτισμού διαιρεμένο δια το 55. Τώρα με δεδομένο ότι η φωτεινή δραστικότητα για το κτίριο αναφοράς είναι 55 lm/W, προκύπτει ότι για το κτίριο αναφοράς θεωρείται ότι (για καταστήματα π.χ.) τα 500 lux αντιστοιχούν σε 500 lm/m2, δηλ. με 500 lm ανά τετραγωνικό, επιτυγχάνει ένταση γενικού φωτισμού 500 lux. Αν θυμάμαι καλά την φωτοτεχνία μου, η απαιτούμενη φωτεινή ροή σε lm ανά m2 υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την απαιτούμενη στάθμη φωτισμού (στο παράδειγμα 500 lux) επί το συντελεστή συντήρησης (από 1,2 έως 1,7) και διαιρώντας με το συντελεστή χρησιμοποίησης (το πολύ 0,6). Άρα μιλάμε για μια τιμή των απαιτούμενων lm/m2 τουλάχιστον 2 φορές μεγαλύτερη από τα ζητούμενα lux. Σε ένα νέο κτίριο, συνεπώς οι τιμές σε W/m2 θα είναι πολλαπλάσιες από τις τιμές του πίνακα 2.4 για το κτίριο αναφοράς. Για ένα κατάστημα 100 μ2 δηλαδή, το κτίριο αναφοράς θα έχει 9,1 W/m2 δηλ. 910 W, και με 55 lm/W λάμπες θα παρέχεται συνολική φωτεινή ροή 50050 lm. Εγώ μπορώ με 50050 lm να εξασφαλίσω 500 lux σε 100 μ2; Ούτε με τα διπλάσια δε μπορώ.

 

Πού κάνω λάθος; Είναι λογικό αυτό;

Link to comment
Share on other sites

Gaskouk, ως συνήθως, δεν κάνεις λάθος.

 

Γι αυτό όποιος κάνει ΜΕΑ σε τριτογενή, στον φωτισμό κινδυνεύει να πάθει νευρικό κλονισμό. Και γι αυτό στις διευκρινιστικές η εγκ. ισχύς φωτιστικών για το ΚΑ άλλαξε και περίπου .... διπλασιάστηκε (16 W/m2 για κατάστημα αντί 9,1).

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Αν θυμάμαι καλά την φωτοτεχνία μου, η απαιτούμενη φωτεινή ροή σε lm ανά m2 υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας την απαιτούμενη στάθμη φωτισμού (στο παράδειγμα 500 lux) επί το συντελεστή συντήρησης (από 1,2 έως 1,7) και διαιρώντας με το συντελεστή χρησιμοποίησης (το πολύ 0,6).

 

Κάνεις ένα μικρό λάθος.

Απαιτούμενη φωτεινή ροή (Lm) δίνεται από την σχέση Φ=(Ε*S)/(CU*P)

E ένταση φωτισμού (Lux)

S εμβαδόν (m2)

CU συντελεστής χρησιμοποίησης

P γινόμενο συντελεστών συντήρησης

(Απο βιβλίο: "Φωτοτεχνία" Φραγκίσκος Τοπαλής Εκδόσεις Τζίολα σελ.196-197

Επίσης οι εκτιμήσεις των συντελεστών σου νομίζω ότι είναι λάθος.

Edited by miltos
Διαγραφή τμήματος παράθεσης
Link to comment
Share on other sites

Δε νομίζω ότι διαφωνούμε, εγώ είχα στο μυαλό μου τη μέθοδο Favie όπου η απαιτούμενη φωτεινή ροή πολλαπλασιάζεται με ένα συντελεστή συντήρησης που είναι από 1.25 - 2 και κάτι, και διαιρείται με ένα συντελεστή χρησιμοποίησης 0.1-0.6) βλ. Δημόπουλος, Δημητρόπουλος. Υπάρχουν κι άλλες μέθοδοι, δεν ξέρω σε ποια αναφέρεσαι, είμαι όμως σίγουρος ότι αν την εφαρμόσεις με το τύπο που δίνεις και τους συντελεστές που προτείνονται στο βιβλίο που αναφέρεις, παρόμοιο αποτέλεσμα θα βγάλεις, δηλ. την ζητούμενη ένταση φωτισμού σε lux θα πρέπει να την πολλαπλασιάσεις με ένα συντελεστή από 2.5 ως 6 (πολύ χοντρικά, δηλ. το 1/(CU*P) του τύπου σου) για να βρεις την απαιτούμενη φωτεινή ροή ανά μ2 (σε lm/m2). Για το κτίριο αναφοράς αυτός ο συντελεστής θεωρείται ... 1 (!!) αν θεωρηθεί ότι χρησιμοποιεί λαμπτήρες απόδοσης 55 lm/W. Αυτό επισήμανα.

Edited by gaskouk
Link to comment
Share on other sites

Ως προς αυτό που τελικά ήθελες να επισημάνεις δεν διαφώνησα. Εστίασα μόνο στον τύπο ο οποίος διαφοροποιείται ώς προς τον συντελεστή συντήρησης που προφανώς τον παίρνουμε από άλλους πίνακες (διαγράμματα). Άλλωστε επεσήμανα ότι οι εκτιμήσεις των συντελεστών σου ήταν διαφορετικοί απ' αυτούς που έβλεπα, στο συγκεκριμένο βιβλίο που σου ανέφερα.

Η μέθοδος αυτή στην οποία αναφέρομαι (με τους ανάλογους συντελεστές από αντίστοιχους πίνακες και διαγράμματα) είναι αυτή που προτάθηκε από την Διεθνή Επιτροπή Φωτισμού CIE

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.