Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μεταβίβαση γηπέδου στο οποίο έγιναν μέχρι πρόσφατα ανασκαφές από την αρχαιολογία


Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα... Έχω την ακόλουθη περίπτωση:

Γήπεδο έκτασης 7 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχή, το οποίο πριν από 4 χρόνια περίπου ήταν αδόμητο. Με παρέμβαση της αρχαιολογικής υπηρεσίας ξεκίνησαν ανασκαφές πριν από 4 χρόνια περίπου, οι οποίες σταμάτησαν πριν από μερικούς μήνες χωρίς να έχουν καταλήξει σε κάποια σημαντική ανακάλυψη αρχαιολογικού ενδιαφέροντος. Για τις ανάγκες των ανασκαφών η αρχαιολογική υπηρεσία τοποθέτησε περίφραξη από σιδηροπασσάλους και συρματόπλεγμα περιμετρικά του χώρου όπου έγιναν οι ανασκαφές και μεταλλικό στέγαστρο επιφάνειας 200 τ.μ. περίπου χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας. Ο πελάτης μου θέλει να μεταβιβάσει το γήπεδο και ζήτησε από εμένα τη γνωστή βεβαίωση μηχανικού για τη μεταβίβαση.

Το πρόβλημα είναι ότι μπορεί οι αρχαιολογικές ανασκαφές να σταμάτησαν, ωστόσο παραμένουν ακόμη εντός του γηπέδου η περίφραξη και το στέγαστρο.

Κατόπιν επικοινωνίας με την αρχαιολογική υπηρεσία, μου είπαν ότι δεν βρήκαν κάτι σημαντικό και σταμάτησαν τις εργασίες. Ωστόσο όταν τους ανέφερα για το στέγαστρο και την περίφραξη μου είπαν ότι θα δώσουν μια βεβαίωση στον πελάτη μου ότι τα κατασκεύασαν εκείνοι και ότι θα τα κατεδαφίσουν όταν βεβαιωθούν ότι όντως δεν υφίστανται αρχαία εντός του γηπέδου.

Έχει αντιμετωπίσει κανένας άλλος συνάδελφος αντίστοιχη περίπτωση; Δε θα πρέπει να καθαιρέσει πρώτα η αρχαιολογική υπηρεσία τις αυθαίρετες κατασκευές που δημιούργησε, να κοινοποιήσει στον πελάτη μου ότι ολοκληρώθηκαν οι ανασκαφές χωρίς την έυρεση αρχαίων και στη συνέχεια να μεταβιβαστεί το ακίνητο;

Edited by TopSurv
Link to comment
Share on other sites

Ωστόσο όταν τους ανέφερα για το στέγαστρο και την περίφραξη μου είπαν ότι θα δώσουν μια βεβαίωση στον πελάτη μου ότι τα κατασκεύασαν εκείνοι και ότι θα τα κατεδαφίσουν όταν βεβαιωθούν ότι όντως δεν υφίστανται αρχαία εντός του γηπέδου

.........................

 

εγώ δεν θα έδινα την βεβαίωση. Νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποια εξαίρεση για αυτή την περίπτωση. Πρέπει πάντως να το αναλάβεις και να το τρέξεις (με την κατάλληλη πληρωμή βέβαια) και είτε:

1 να αναλάβεις να θέσεις την Αρχ. Υπ προ των ευθυνών της... (μεγάλη κουβέντα είπα)

2. να πάρεις έγκριση από την αρχαιολογική Υπ., εφό0σον δεν αναλαμβάνουν αυτοί, και να βγάλεις εσύ άδεια κατεδάφισης,,,,,

Edited by alfisti1978
Link to comment
Share on other sites

1. Η αρχαιολογική υπηρεσία δεσμεύτηκε να δώσει βεβαίωση ότι κατασκεύασε εκείνη το στέγαστρο και την περίφραξη ωστόσο δεν είπε κάτι για άμεση απομάκρυνσή τους από το γήπεδο...

2. Το συζητήσαμε με τον πελάτη το θέμα της άδειας νομιμοποίησης & κατεδάφισης και δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να νομιμοποιηθεί και να κατεδαφιστεί κάτι το οποίο δεν κατασκεύασε εκείνος...

Edited by TopSurv
Link to comment
Share on other sites

Στέγαστρο και περίφραξη υφίστανται νομίμως - δεν απαιτείται άδεια οικοδομής για αυτά έφοσον εγκαταστάθηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία (άρθρο 40 παρ.3 ν3028/02)

Άρκει η βεβαίωση της υπηρεσίας για την απόδειξη της νομιμότητάς τους.

 

Καλή μεταβίβαση.

Edited by armenopoulos
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

ειπες

"....οταν βεβαιωθουν οτι οντως δεν υπαρχουν αρχαια....."

 

επομενως

ο αγοραστης τι θα αγορασει?

και τι ρητρα θα ζητησει να μπει στο συμβολαιο "για την περιπτωση που κατι θα βρεθει..'

 

και απο εμενα...

καλη πουληση

Link to comment
Share on other sites

Ο ν3038 λέει πως δεν απαιτείται Ο.Α. για έργα προστασίας ετοιμόρροπων μνημείων και μεταφοράς ακίνητου μνημείου.

Δεν λέει για περιφράξεις και στέγαστρα. Μπορείς να δεχθείς βέβαια πως η περίφραξη είναι για την προστασία των διερχομένων και το στέγαστρο είναι αναγκαίο για την διαφύλαξη της αυθεντικότητας του μνημείου!!!! με έγγραφο βέβαια της αρχαιολογικής υπηρεσίας που θα ανφέρει τα παραπάνω.

Παρόλα αυτά, η εξαίρεση του ν3028/02 υπάρχει στις εξαιρέσεις του ν4014/12;

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

@TopSurv,

Σύμφωνα με τον Ν.3028/02, παρ. 15, 16 του άρθρου 36 και παρ. 14 του άρθρου 73 (ολόκληρα στις μικρογραφίες) :

1. O ανασκάπτων οφείλει να επαναφέρει το ακίνητο στην προτέρα αυτού κατάσταση,

2. Αν δεν βρεθεί κάτι, οφείλεται αποζημίωση στον ιδιοκτήτη για την "προσωρινή στέρηση χρήσης" του ακινήτου,

3. Οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΤ προηγούνται των άλλων αρχών σε θέματα που αφορούν ανασκαφές (οι ίδιες νομιμοποιούνται με αποφάσεις τους μέγιστης χρονικής διάρκειας 5 ετών με δυνατότητα ανανέωσης).

 

Στην περίπτωσή σου η περίφραξη και το στέγαστρο αποτελούν μη μόνιμες κατασκευές, ιδιοκτησίας της υπηρεσίας που οφείλει να τις απομακρύνει μετά το πέρας των εργασιών (με ίδια μέσα).

Δεν πρόκειται περί αυθαίρετων κατασκευών άρα δεν τακτοποιούνται.

Δεν υπάρχει θέμα για την βεβαίωση, εφόσον συνοδεύεται από βεβαίωση της υπηρεσίας ότι αφορούν "κινητό" εξοπλισμό της που θα απομακρυνθεί σύμφωνα με το νόμο όταν θα λήξει η δέσμευση.

Εκείνο που σίγουρα πρέπει να διευκρινιστεί στη συμβολαιογράφο (αλλά δεν είναι θέμα δικό σου), είναι αν μπορεί να γίνει (ή με ποιούς όρους) η μεταβίβαση κατά τη διάρκεια της έγγραφης δέσμευσης (σίγουρα ο ιδιοκτήτης έχει κάποιο χαρτί και μπορεί να έχει πάρει και αποζημίωση, οπότε πρέπει να διασφαλιστεί και η υπηρεσία απέναντι στον νέο ιδιοκτήτη).

Συμβουλές :

1. Βγάζεις τη βεβαίωση με συνημμένη περιγραφή της κατάστασης (εκτύπωση μέσω συστήματος),

2. Ο ιδιοκτήτης προτείνει στη συμβολαιογράφο μεταβίβαση με ανάλυση της δέσμευσης στο συμβόλαιο,

3. Ο ιδιοκτήτης διαπραγματεύεται με την υπηρεσία (ειδικά αν δεν έχει αποζημιωθεί) να του αφήσουν φεύγοντας την περίφραξη, οπότε τότε βγάζεις άδεια περίφραξης.

post-68089-0-10754100-1331232229_thumb.jpg

post-68089-0-08620500-1331232255_thumb.jpg

post-68089-0-08540400-1331232270_thumb.jpg

Edited by kan62
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.