Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Υπολογισμός εμβαδού για το όριο των 50 m2


nikde

Recommended Posts

Συνάδελφοι, για να έχω ξεκάθαρη και σωστή άποψη, θα ήθελα να μου πείτε αν π.χ. σε διαμέρισμα 45 m2 , (βάσει οικοδομικής αδείας και κάτοψης) υπάρχει ημιυπαίθριος10 m2, με τις εξής περιπτώσεις:

α) Εχει κλειστεί και υπαχθεί στο 3843/2010 , επομένως η επιφάνεια του διαμερίσματος έχει γίνει 55 m2 και αυτή είναι και η θερμαινόμενη (Υποπεριπτώσεις περαιωμένη διαδικασία και μή περαιωμένη διαδικασία)

Β) Εχει κλειστεί και δεν έχει υπαχθεί στο 3843/2010 , επομένως η επιφάνεια του διαμερίσματος έχει γίνει 55 m2 και αυτή είναι και η θερμαινόμενη .

Πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε κάθε περίπτωση ? Υπάρχει υποχρέωση έκδοσης πιστοποιητικού ?

 

Στις ερωταπαντήσεις του site του ΥΠΕΚΑ (κάτω-κατω στο μητρώο ενεργειακών επιθεωρητών) λέει ότι στην επιφάνεια του διαμερίσματος συμπεριλαμβάνουμε όσα M2 είναι στην οικοδομική άδεια και επιπρόσθετα όσα έχουν νομιμοποιηθεί ή τακτοποιηθεί με τις ισχύουσες διατάξεις, αλλά στο ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ λέει ότι βάζουμε όσα m2 αποτυπώνουμε.Τι κάνετε εσεις στην πράξη? Τι πρέπει να καταχωρούμε? Εκτιμώ ότι μακροπρόθεσμα ο ιδιοκτήτης να έχει πρόβλημα αν γίνει κάποτε έλεγχος για ταύτιση και διαφορές των μ2 από συμβόλαιο, κτηματολόγιο, Ε9, Ενεργειακό Πιστοποιητικό.

 

Ερωτηση 2η σχετική με τα ανωτέρω

Πήγα να δω διαμέρισμα που η ιδιοκτήτρια είχε συμβόλαιο και χαρτιά κτηματολογίου με επιφάνεια διαμερίσματος 75,00 μ2 και δεν είχε σχέδια. Έκανα αποτύπωση και όταν έβαλα σε ενα σχεδιαστικό πρόγραμμα τις διαστάσεις της αποτύπωσης μου , το διαμέρισμα έβγαινε μαζί με τοίχους 95,00 μ2 , ενώ αφαιρώντας τους τοίχους έβγαινε περίπου 75 μ2.Οταν το ανέφερα αυτό στην ιδιοκτήτρια, λέγοντας :

α)ότι κάτι δεν μου πάει καλά,

β)μήπως η συμβολαιογράφος έβαλε μόνο τα τετραγωνικά του δαπέδου,

γ)μήπως κατασκευάστηκε 95 μ2 αντί 75 μ2 ( Να αναφέρω ότι η πολυκατοικία ανήκε όταν κατασκευάστηκε στον πατέρα του σημερινού ιδιοκτήτη)

δ) πρέπει να δηλώσω σαν επιφάνεια του διαμερίσματος τα πραγματικά μ2 της κατοικίας (δηλαδή 95 επειδή εμεις καταχωρούμε την επιφάνεια δαπέδου και εξωτερικών τοίχων τα οποία αποτελούν την επιφάνεια του διαμερίσματος)

 

μου είπε ότι θα βρει σχέδιο (από συμβόλαιο) και με ρώτησε αν αυτό λέει 75 m2 θα έχω πρόβλημα , λέγοντας ότι αν δηλώσω 95 μ2 θα έχει πρόβλημα , δεν κάνει αλλαγές και ισως πάει αλλού, ενώ παραδέχτηκε ότι το διαμέρισμα είναι 75 m2. ( Ε

Την άλλη μέρα πήρα μήνυμα ότι βρήκε σχέδιο , αλλά ενώ θα μου τα έστελνε με courier, την αλλη μέρα έλαβα μήνυμα ότι το ανάθεσε σε άλλον επιθεωρητή.

 

Ξέρω ότι έπρεπε να κάνω αποτύπωση για καταγραφή των εξωτερικών τοίχων. Ισως αν δεν έκανα το σχέδιο και αν έμενα στα μ2 του συμβολαίου δεν θα προέκυπτε το πρόβλημα. Ισως να είχα αναντιστοιχία επιφάνειας διαμερίσματος με μήκος και κατ' έπέκταση επιφάνεια εξωτερικών τοίχων κάτι που θα επηρέαζε την αποτύπωση της πραγματικότητας στο εκδοθέν πιστοποιητικό.

Αυτό είναι κάτι που λόγω όλων των προαναφερομένων, δύσκολα θα μπορούσε να αποδειχτεί και μάλλον έχασα τα χρήματα από ένα πιστοποιητικό, που τα π΄ρε κάποιος άλλος. Νομίζω πρέπει να ζυγίζουμε σωστά τα πράγματα και να εκτιμούμε κατά πόσο κινδυνεύει να αποδειχτεί κάποιο λάθος μας .

 

Πιστεύετε ότι ίσως ο επιθεωρητής θα έχει πρόβλημα και θα πρέπει να μην αναλαμβάνει τέτοιες υποθέσεις ?

ΕΓΏ ΞΈΡΩ ΌΤΙ ΈΧΑΣΑ ΕΝΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΙΑΤΙ ΒΡΕΘΗΚΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΚΑΛΟΘΕΛΗΤΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΤΟ ΦΤΙΑΞΕΙ ΤΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΜΕ ΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ.

Link to comment
Share on other sites

Στην Α) περίπτωση απαιτείται.

Στην Β) αφού έκανε την πάπια για τα 10μ2 και δεν τα δήλωσε, χαζός είναι να ζητήσει ΠΕΑ; Γι αυτόν είναι ακόμα 45 τμ και δεν απαιτείται ΠΕΑ (και δεν θα ζητήσει). Για την νόμιμη τάξη είναι 55 τμ και απαιτείται (ε.. και τι έγινε; Θα τον καρφώσει κανένας; ) .

 

Αν θεωρείς ότι πρέπει να κάνεις σωστά τη δουλειά σου, θα πρέπει να βάλεις τα τμ που μετράς. Το διαμέρισμα είναι 95 τμ. Αυτό πρέπει να βάλεις, αρέσει δεν αρέσει στον ιδιοκτήτη (που σημειωτέον δεν έχει κανένα πρόβλημα). Δεν είναι ούτε 74,5 ούτε 75,5 που μπορείς να πεις ότι δεν έχει τόση σημασία.

 

Δουλειές θα χάσεις, όπως χάνουμε όλοι μας για διάφορους λόγους. Είτε γιατί ΠΕΑ μπορούν να βγάζουν και καραγκιόζηδες συνάδελφοι (τύπου: σου βγάζω ότι θέλεις), είτε λόγω ξεφτιλιστικών τιμών, είτε γιατί ο άλλος κουβαλάει μαζί του θερμοκάμερα και έχει παραμυθιάσει την πιάτσα ότι παίρνει τους σωστούς συντελεστές (προσωπικά το άκουσα σήμερα. Τι να κάνεις; Ο καθένας λέει και καταλαβαίνει ότι του κατεβαίνει..), είτε για χίλιους άλλους λόγους.

 

Συνεχίζουμε να κάνουμε σωστά την δουλειά μας τηρώντας κανόνες δεοντολογίας ή γινόμαστε λαμόγια για μερικές δουλίτσες;

 

Επαφίεται στον πατριωτισμό μας αφού το ΥΠΕΚΑ δεν λέει να ξεκινήσει ελέγχους της προκοπής.

Link to comment
Share on other sites

Για το 1η σου ερώτηση, γνώμη μου είναι η εξής:

Στο (α) είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται ΠΕΑ για 55τμ

Στο (β) εάν είναι για πώληση θα υποχρεωθεί να τα νομιμοποιήσει. Εάν είναι για ενοικίαση, δεν θα της ζητήσουν στην εφορία ΠΕΑ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγάλει.

 

Για την 2η ερώτηση

1. Με αγνώστους εγώ προσπαθώ να παίρνω κάποια προκαταβολή.

2. Πείθεις τον πελάτη ότι η αναγραφή των 95τμ δε θα του δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.

3. Με δεδομένο ότι μέτρησες σωστά τα 95τμ καλά έκανες ότι έκανες. Πάντα θα βρίσκεται συνάδελφος να κάνει αυτά που εμείς δεν θεωρούμε σωστά να κάνουμε. Σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

Edited by tsx
Link to comment
Share on other sites

ο άλλος κουβαλάει μαζί του θερμοκάμερα

πω πω, φοβερη ιδεα μου εδωσες φιλε,

και κατεβασα ψευδο-θερμοκαμερα για android στο κινητο

εχω να ψαρωσω κοσμο!

εδω και ο σηφουνακης κανει εξαρτημενα τοπογραφικα με κινητο να μην κανουμε εμεις θερμογραφια!

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.fingersoft.thermalvisioncamera&hl=el

Link to comment
Share on other sites

Για το 1η σου ερώτηση, γνώμη μου είναι η εξής:

Στο (α) είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται ΠΕΑ για 55τμ

Στο (β) εάν είναι για πώληση θα υποχρεωθεί να τα νομιμοποιήσει. Εάν είναι για ενοικίαση, δεν θα της ζητήσουν στην εφορία ΠΕΑ, οπότε δεν υπάρχει λόγος να βγάλει.

 

Για την 2η ερώτηση

1. Με αγνώστους εγώ προσπαθώ να παίρνω κάποια προκαταβολή.

2. Πείθεις τον πελάτη ότι η αναγραφή των 95τμ δε θα του δημιουργήσει πρόβλημα στο μέλλον.

3. Με δεδομένο ότι μέτρησες σωστά τα 95τμ καλά έκανες ότι έκανες. Πάντα θα βρίσκεται συνάδελφος να κάνει αυτά που εμείς δεν θεωρούμε σωστά να κάνουμε. Σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους.

 

Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε για τις απαντήσεις σου. Εμένα οι πιο πολλοί πελάτες είναι άγνωστοι και δε συνηθίζω να παίρνω προκαταβολές. Πηγαίνω βλέπω το σπίτι και με την παράδοση του ΠΕΑ, παίρνω την αμοιβή μου. Πως δεν ξέρω με αυτή τη γυναίκα και έγινε και μου έδωσε 50 € προκαταβολή.Μάλλον με συμπάθησε. Σκέφτομαι ότι πρέπει να της τα γυρίσω επειδή θα δώσει άλλος το πιστοποιητικό. Πωςς θα την έπειθα ότι η αναγραφή δεν θα δημιουργούσε πρόβλημα? Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα δημιουργούσε σε περίπτωση αντιπαράθεσης τίτλων. Συμβόλαιο, κτηματολόγιο, οικοδ. άδεια 75 Μ2και ένα ΠΕΑ 95 Μ2 ? Βέβαια ισχύουν τα εξής: 1)Εδώ το παιδί χάνει τη μάνα , θα κάνουν αντιπαραθέσεις? (εκτός και αν γίνονται αυτόματα ηλεκτρονικά κομματάκι δύσκολο) ,β) Εγώ ουσιαστικά έχασα τα 150 € γιατί δεν θέλησα να εκδώσω ΠΕΑ με αναληθή δεδομένα. γ) Αν έβαζα 75 μ2 ούτε γάτα ούτε ζημιά και κανείς δεν θα μπορούσε να το διαπιστώσει αφού όλα (συμβόλαιο , κτηματολόγιο ) λένε για 75 μ2. ε)Τσάμπα έχασα τα λεφτά γιατί αυτό το ΠΕΑ τελικώς θα εκδοθεί με 75 μ2 δάπεδο, από άλλο συνάδελφο και εγώ τελικά δεν θα έχω προστατεύσει την έκδοση ενός λάθους ΠΕΑ, στ) Τι λέμε τώρα συνάδελφε, εδώ η χώρα χάνεται δεν έχουμε δουλειά, και σε λίγο δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσει ς μας και εμείς λέμε για λ΄θος πεα. Βέβαια πρέπει να κάνουμε σωστά αυτό που μας ζητάει η πολιτεία (για να μη χάσουμε και την άδειά μας που μας δίνει τροφή, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μεσα στο γενικό χαμό.

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Καλησπέρα,

Εχω μια ερωτηση που μου την κανουν συχνα πελάτες για ΠΕΑ.Γιατι η νομοθεσια περιλαμβάνει οτι χρειαζονται ΠΕΑ ακίνητα γιια μίσθωση ή πωληση άνω των 50 τμ και οχι για μικροτερα???

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.