Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δικαστικός πραγματογνώμων


Recommended Posts

Έχει προκύψει προφορική προς το παρόν διαφωνία με τον δικηγόρο της επισπεύδουσας κατά την γνώμη μου, πλευράς ο οποίος ισχυρίζεται ότι η άλλη πλευρά είναι η επισπεύδουσα.

Η όλη διαφωνία ανάγεται και στο ποιός πληρώνει.

Κατά την αποψή σας, υπάρχει κάποιο στοιχείο απο τα δικαστικά έγγραφα που να "δείχνει" ξεκάθαρα ποιός είναι η επισπεύδουσα πλευρά ( επιμελέστερος των διαδίκων) χωρίς να αφήνει αμφιβολίες ;

Ευχαριστώ

 

Σωστά σου απάντησε ο ΤΟΠΟΓΑΒΡΟΣ για την επισπεύδουσα πλευρά, και προσθέτω ότι η πλευρά αυτή προσδιορίζεται και ως εκείνη που ζήτησε τον ορισμό ημερομηνίας όρκισης του πραγματογνώμονα.

 

Ανεξάρτητα, όμως, από το τυπικό αυτό στοιχείο, θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο χειρισμό του θέματος της αμοιβής. Εάν βλέπεις ότι δυστροπούν και οι δύο πλευρές, πρότεινε την καταβολή της αμοιβής και από τις δύο πλευρές που εξασφαλίζει και την αντικειμενικότητα του πραγματογνώμονα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, μην ξεκινήσεις εάν δεν πάρεις προκαταβολή της αμοιβής που προεκτιμάς.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 156
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας συνάδελφοι,

Για το θέμα της αμοιβής έχω μιλήσει μόνο με τον δικηγόρο της επισπεύδουσας πλευράς, ο οποίος υποθέτω ,τελικά κάνοντας αυτά που σας ανέφερα παραπάνω, να θέλει να γλιτώσει χρήματα για τον πελέτη του.

Θεωρώ ομως σωστό να μιλήσω και με τον επιμελέστερο διάδικο πρίν μιλήσω και με την άλλη πλευρά.

Η ιδαιτερότητα της συγκεκριμένης πραγματογνωμοσύνης έγκειται στο γεγονός ότι χρονικά είχε ' κολλήσει' , διότι υπήρξε η πιθανότητα οι διάδικοι να συμβιβαστούν.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ως νέο μέλος θα ήθελα μία απάντηση στις εξής ερωτήσεις αν είναι αυτό δυνατόν.

 

α) Ορίζομαι απο το δικαστηριο,μου κοινοποιείται η απόφαση,ορκιζομαι,λαμβανω στοιχεία τα οποία μελετώ, τους ενημερώνω εγγράφως για την αμοιβή μου και δεν συμφωνούμε ή δεν καταβάλουν εγκαίρως προκαταβολη και ο χρόνος περνά. Με ποια δικαιολογια απεμπλέκομαι (αποχώρώ) χωρίς να έχω πρόβλημα ???.Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει δεκτό το αίτημα μου ?

β) Μετά την όρκιση σε πόσο χρονικό διάστημα οφείλω να υποβάλω την έκθεση?.Αν δεν επαρκεί ο χρόνος (π.χ αργούν να μου κοινοποιήσουν στοιχεία ή άλλος απρόβλεπτος παράγοντας) πως ζητώ παράταση και από ποιόν? Τι γινεται εάν δεν εγκριθεί ή εγκριθεί λιγότερος χρόνος ?

γ) Συμφωνούμε γιατην αμοιβή καταβάλουν το 50% ,έρχεται όμως η ημερομηνία παράδοσης και δεν καταβάλουν το υπόλοιπο 50%. Τι γίνεται ???.Πως καλύπτεσαι έναντι του εντολέα στον οποίο έχεις υποχρέωση να υποβάλεις σε συγκεκριμένο χρόνο ?????

δ) Επι συμφωνημένης αμοιβής και εφ όσον απαιτηθούν ιδιαίτερες και εξιδικευμένες μετρήσεις μπορώ να κατοχυρώσω και πως την πληρωμή του επιπλέον κόστους ?.

 

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

όλο το πρόβλημα είναι ότι κατ ουσία εργοδότης σου είναι ο προσφεύγων/επισπεύδων (μη χρησιμοποιείς αόριστα πληθυντικό) και άρα πρέπει να έχεις ξεμπερδέψει με το χρηματικό προτού του εμφανίσεις μια πραγματογνωμοσύνη που (πιθανά) δεν καλύπτει τα συμφέροντα του.

 

ωπ τώρα είδα ότι το θέμα έχει αναλυθεί αρκετά από τους προηγούμενους.

Link to comment
Share on other sites

@christinedimitra2

Από τα ερωτήματά σου προκύπτει ότι, εκτός από νέο μέλος στο forum, δεν έχεις και εμπειρία στα θέματα των δικαστικών πραγματογνωμοσυνών. Υπάρχει πλούσιο υλικό σχετικά με τα ερωτήματα αλλά θα προσπαθήσω να απαντήσω με λίγες λέξεις.

1. Σε κάθε απόφαση διορισμού πραγματογνώμονα ορίζεται ο χρόνος όρκισής του και ο χρόνος κατάθεσης της έκθεσης πραγματογνωμοσύνης από την ημερομηνία όρκισης. Και ενώ ο πρώτος χρόνος πρέπει να τηρηθεί οπωσδήποτε από τον δικηγόρο της επισπεύδουσας πλευράς, ο δεύτερος (ο δικός σου) είναι ενδεικτικός και δεν έχει καμία επίπτωση σε πιθανή υπέρβασή του. Σε περίπτωση, όμως, που είτε είναι εμπλεκόμενο το Δημόσιο είτε ο δικηγόρος μιας πλευράς απαιτεί να τηρηθεί η προθεσμία, έχεις δύο εναλλακτικές: είτε α) να ζητήσεις παράταση από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας, ο οποίος δίνει max 1 μήνα, με σχετική τεκμηρίωση, είτε β) να αγνοήσεις το θέμα. Στη δεύτερη περίπτωση, καλό θα είναι να αναφέρεις μερικά στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει ο λόγος της υπέρβασης της προθεσμίας.

Επομένως, εάν δεν πάρεις προκαταβολή από την επισπεύδουσα πλευρά δεν προχωράς και εάν βλέπεις ότι δεν αντιδρά και η άλλη πλευρά, δεν κάνεις καμία ενέργεια.

2. Απάντησα στην προηγούμενη ενότητα.

3. Δεν καταλαβαίνω το λόγο της άρνησης καταβολής της υπόλοιπης αμοιβής, εκτός εάν έχεις ανακοινώσει το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης έστω και στην επισπεύδουσα πλευρά, παρά το γεγονός ότι αυτό είναι αντιδεοντολογικό γιατί εργοδότης σου δεν είναι η μία ή η άλλη πλευρά των διαδίκων αλλά το δικαστήριο. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταθέτεις την έκθεση χωρίς την εξόφληση της αμοιβής, για την οποία εκδίδεις ΔΠΥ.

4. Εάν οι πρόσθετες διευκρινίσεις και μετρήσεις έπρεπε να γίνουν, σύμφωνα με την δικαστική απόφαση, και δεν τις έκανες, οφείλεις να τις κάνεις χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εάν, όμως, κρίθηκαν αναγκαίες από την έκβαση της πραγματογνωμοσύνης, μπορείς να το εξηγήσεις και να ζητήσεις την πρόσθετη αμοιβή.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι ΜΑΚΑΡ και STAPA ευχαριστώ για τις άμεσες απαντήσεις.

Ωστόσο παραμένει ερώτημα για τα εξής :

 

α) Ορίζομαι απο το δικαστηριο,μου κοινοποιείται η απόφαση,ορκιζομαι,λαμβανω στοιχεία τα οποία μελετώ, τους ενημερώνω εγγράφως για την αμοιβή μου και δεν συμφωνούμε ή βλέπω από τα στοιχεία οτι είναι πολύ βαριά για την δική μου πλάτη.

Με ποια δικαιολογια απεμπλέκομαι (αποχώρώ) ???.Υπάρχει περίπτωση να μην γίνει δεκτό το αίτημα μου και να υποχρεωθώ να συντάξω μία πραγματογνωμοσύνη που δεν πληρώνεται καλά ή που δεν θεωρώ οτι μπορώ να διεκπεραιώσω?

 

β) Στην απάντησή σου αναφέρεις οτι έαν αγνοήσω το θέμα της καθυστερησης καλό θα είναι να αναφέρω μερικά στοιχεία από τα οποία θα προκύπτει ο λόγος της υπέρβασης της προθεσμίας. Προφανώς εννοείς στην έκθεση. Αυτό είναι όλο ????? Και εάν πράγματι καθυστερεί ο πραγματογνώμονας πως κατοχυρώνεται ο ενδιαφερόμενος ο οποίος πιθανότατα βιάζεται ??.

 

Υ.Σ MAKAR σχετικά με την εμπειρία έχεις απόλυτο δίκιο.Εχω κάνει πάρα πολλές αλλά καμμία δικαστική. 8-)

Link to comment
Share on other sites

1. Εάν δεν θέλεις να κάνεις την πραγματογνωμοσύνη, βρίσκεις ένα λόγο (φόρτος εργασίας κλπ) και τον αναφέρεις στο δικηγόρο της επισπεύδουσας πλευράς. Αυτός θα ζητήσει από το δικαστήριο την αντικατάστασή σου. Εναλλακτικά, στην περίπτωση που δεν αναλαμβάνει καμία πλευρά την καταβολή της (λογικής) αμοιβής σου, δεν προβαίνεις σε καμία ενέργεια, οπότε πάλι ο δικηγόρος της επισπεύδουσας πλευράς θα ακολουθήσει την ίδια διαδικασία.

2. Δεν είναι λογικό να βιάζεται μία πλευρά των διαδίκων για τη σύνταξη της έκθεσης, που σημαίνει ότι θεωρεί ορθούς τους ισχυρισμούς της, και παράλληλα να μην αναλαμβάνει την καταβολή της αμοιβής του πραγματογνώμονα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας συνάδελφοι,

 

Για το θέμα της αμοιβής έχω ήδη ενημερώσει εγγράφως και τους δύο και ζήτησα προκαταβολή 50%. Στο χαρτί που τους έστειλα (κάτι σαν προσφορά με λίγα λόγια και καλά) ζητάω εφ όσον συμφωνούν με το ποσό και το ποσοστό προκαταβολής να υπογράψουν (σφραγίδα + υπογραφή) οι αντίστοιχοι δικηγόροι και να το στείλουν πίσω με fax. Το θεωρείται σωστό ????.

Link to comment
Share on other sites

Θεωρώ λανθασμένη ενέργεια να θέσεις στην κρίση των διαδίκων ή/και των δικηγόρων τους το ύψος της αμοιβής σου, δεδομένου ότι αυτή προκύπτει από την προεκτίμηση του χρόνου απασχόλησης και των εργασιών που θα κάνεις. Πολύ περισσότερο, δεν έχει κανένα νόημα η υπογραφή και η σφράγιση του κειμένου που τους έστειλες, από τους δικηγόρους.

Link to comment
Share on other sites

ΚΑΛΗΜΈΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 

Συνάδελφε Μακάρ

 

Εννοείται οτι δεν τίθεται θέμα συζητησης ή διαπραγμάτευσης για την αμοιβή.Ωστόσο δεν θεωρώ σωστό να τους ενημερώσω αργότερα διότι δεν θέλω να τους αιφνιδιάσω και τότε οι ενδεχόμενες αντιδράσεις θα είναι σίγουρα μεγαλύτερες. Θέλω να ξέρουν πόσο κοστίζει από την αρχή έτσι ώστε εάν δεν ενδιαφέρονται να το ξέρω και εγώ εγκαίρως.

 

Δεν συνδέω ποτέ άμεσα την αμοιβή με τον χρόνο απασχόλησης.Για την συγκεκριμένη υπόθεση εγώ προσωπικά θα χρειαστώ απειρες ώρες και εσύ σίγουρα λιγότερες. Αρα πως κοστολογείται τελικά το θεωρητικά ίδιο αποτέλεσμα ?

 

Ισως η υπογραφή να μην είναι τελικά κάτι που με διασφαλίζει ωστόσο είναι μία δέσμευση. ίσως εννοείς οτι κανονικά θα έπρεπε να υπάρχει και η υπογραφή των πελατών τους?.

 

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την άμεση απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.