Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μεταλλική ράμπα


Anastasia_Gko

Recommended Posts

Καλησπέρα! Είμαι δευτεροετής φοιτήτρια Αρχιτεκτονικής και έχω εργασία με κατοικία ανάπηρου. Θέλω να κάνω τη ράμπα μεταλλική, καθαρού πλάτους 80cm. Η ράμπα αυτή συνεχίζει και στους 3 ορόφους του σπιτιού και θα αναρτάται στους τοίχους. Θα βάλω διατομή ΙΡΕ 100 διπλό ταυ για κύριες δοκούς. (αν βάλω μεγαλύτερη διατομή θα χτυπάω το κεφάλι μου στη ράμπα σε σημεία) Μπορείτε να μου πείτε ανα πόσο να βάλω τις δευτερεύουσες δοκούς αν θέλω η ράμπα να αναρτάται και να μην έχω υποστηλώματα ράμπας;

Edited by myri
Link to comment
Share on other sites

Anastasia_Gko

 

Καλώς όρισες!

 

 

Μερικά απορίες...

 

Η ράμπα θα κατασκευασθεί μέσα στο κτίριο ή έξω από αυτό;

 

Με κλίση 6% για να ανεβεί κάποιος 3,00μ ύψος χρειάζεται ράμπα 50,00μ. μήκους! (αν μιλάμε βέβαια για αναπηρικό καροτσάκι)

 

Αν το μήκος της ράμπας είναι 6,00μ.θα έχουμε 50% κλίση!

 

Αν μπορούσες να κάνεις μία εγκάρσια τομή στην ράμπα αυτό θα βοηθούσε ίσως περισσότερο τους ΠΜ...

Link to comment
Share on other sites

είναι ακατάλληλες αυτές οι διατομές για αυτή τη χρήση

μόνο οι 2 δοκοί σου θα ζυγίζουν 97-98 κιλά

 

Έχω την γνώμη ότι πρέπει να επιλέξεις υλικό αλουμινίου και διατομές

ορθογωνικής μορφής

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Η ράμπα σε κάποια σημεία είναι εσωτερική και σε κάποια άλλα έξω από το κτίριο αλλά κλειστή. (Στέγαστρο και τζαμαρία)

Η κλίση είναι 10%. Το ξέρω ότι είναι απαγορευτική κλίση, αλλά μου επιτράπηκε για τη σύνθεση του θέματος ως μπόνους που επέλεξα με τη συνεργάτιδά μου δύσκολο συνθετικό πρόβλημα. Θα μου πείτε και με το δίκιο σας ότι αυτό είναι πατάτα, και θα συμφωνήσω. Όπως και να έχει, ποστάρω pdf με κάτοψη ισογείου, Α, Β ορόφου και τομή. Θα δικαιολογηθώ και θα πώ ότι η εργασία είναι σε πρώιμο στάδιο, και ότι η επαφή μου με οικοδομική μετράει κάποιους μήνες μόνο. Εσείς που είστε και επαγγελματίες μη φρίξετε πολύ.

Η γραμματοσειρά δεν ξέρω τι πρόβλημα έχει.

 

Καταλαβαίνω οτί το site δε διατίθεται για να λύσει ακαδημαικά προβλήματα εργασιών, απλά ο καθηγητής μου ζήτησε ενδεικτική κατασκευή της ράμπας (απορώ γιατί), πως θα στηριχθεί κλπ. Έκανα εκτενή έρευνα αλλά βρήκα μόνο για μεταλλικά και ξύλινα δάπεδα οπότε είπα να απευθυνθώ στους ειδικούς, έστω για επιφανειακή ενημέρωση. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

rampa2.pdf

rampa1.pdf

Link to comment
Share on other sites

Στις περιοχές όπου έχουμε τοίχους "ένθεν και ένθεν" δεν νομίζω να υπάρχει πρόβλημα ίσως όπου υπάρχουν μονότουβλα να τα χτίσουμε "πλάκα" στα 12 εκ.

 

Στις άλλες περιοχές με ένα ή δυο ελεύθερα άκρα σκεφτείτε και την λύση το αναγκαίο προστατευτικό κιγκλίδωμα (1,00μ.) να είναι ταυτόχρονα και ο φορέας της ράμπας.

 

Ιδιαίτερη προσοχή βέβαια θέλουν και τα πλατύσκαλα πχ πρόσθετες ενισχύσεις από κάτω

 

Στη φωτογραφία γέφυρα κατασκευασμένη σύμφωνα με το... αγγλικό δίκαιο! (εν Ελλάδι πάντως)

 

Οι διαγώνιες στην περίπτωσή μας θα μπορούσαν να ήταν και λάμες...

 

lofis012a.jpg

 

Uploaded with ImageShack.us

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Anastasia

τα συνημμένα σχέδια διαφοροποιούν την απάντησή μου

 

"το αναρτάται στους τοίχους" του πρώτου μηνύματός σου το εξέλαβα ως "θα κρεμιέται" στους τοίχους ώστε να απελευθερώνεται προσωρινά ο χώρος της και από και η αναφορά μου σε "βάρος"

 

επομένως εκεί που ένθεν και ένθεν έχεις τοίχο μπορείς να βάλεις διατομή C 100 (που θα βιδωθεί στον τοίχο) και ενδιάμεσες δοκίδες 4χ8 ανά 40-45εκ και

εκεί που η ράμπα σου είναι ελεύθερη το C το συνδέεις άνωθεν με δικτυωτό φορέα που θα αποτελεί και την κουπαστή -ίσως όμως θα χρειαστεί να προβλέψεις λίγο πιό μεγάλο κατασκευαστικό συνολικό φάρδος ράμπας για αυτές (10-15 εκ)

 

στις γωνίες μπορείς να κατασκευάσεις ενδιάμεσες πλάκες (φερόμενες στις κολώνες που όπως βλέπω θα σε χρειαστούν λόγω αλλαγής και της στάθμης των ενδ ορόφων σου)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.