Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τροποποίηση πυρασφάλειας σε ξενοδοχείο


mikepaza

Recommended Posts

Γειά σας συνάδελφοι. Θα ήθελα τα "φώτα" σας στο εξής θέμα που μου προέκυψε:

Πρίν λίγες μέρες μου ζήτησε ιδιοκτήτης ξενοδοχείου να του κάνω μια καινούργια μελέτη πυρασφάλειας που να ανταποκρίνεται περισσότερο στην πραγματικότητα για να πάρει πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Τι εννοώ...

Το ξενοδοχείο είναι σχετικά μικρό(3 όροφοι με 24 συνολικά κλίνες) και έχει πάρει άδεια απο το 1989. Ο μελετητής που έκανε τότε την ενεργητική πυρασφάλεια είχε βγάλει οτι το ξενοδοχείο χρειάζεται να διαθέτει μόνιμο υδροδοτικό σύστημα πράγμα που σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΠΔ 88 δεν χρειάζεται γιατί το δυναμικό κλινών δεν είναι πάνω απο 50. Αυτό του το είπαν αργότερα και απο την πυροσβεστική αλλά ο ιδιοκτήτης είχε φτιάξει ήδη την δεξαμενή και είχε τοποθετήσει τις πυροσβεστικές φωλιές στους διαδρόμους χωρίς όμως να τις έχει συνδέσει με τη δεξαμενή. Οπότε... δεν τις σύνδεσε. Το πιστοποιητικό πυρασφάλειας το έπερνε τόσα χρόνια ανα 5αετία κανονικά, έως ότου που προχτές στον έλεγχο που έγινε του ζήτησαν τον λόγο γιατί οι πυροσβεστικές φωλιές υπάρχουν εκεί ασύνδετες. Ενώ τους εξήγησε οτι δεν χρειαζόταν, επειδή στα σχέδια που είχε φαινόταν κανονικά του είπαν οτι πρέπει να γίνει μια καινούργια μελέτη που να τα δείχνε όλα ώς έχουν. Ο ιδιοκτήτης κατα τα άλλα καλύπτει όλα τα μέτρα ενεργητικής πυρασφάλειας σύμφωνα με το ΠΔ 88.(χειροκίνητο σύστημα συναγερμού, αυτόματο σύστημα πυρανίχνευσης - ενώ δεν χρειάζεται ,πυροσβεστήρες)

Ξέρει κάποιος τι γίνεται σε μια τέτοια περίπτωση? α)Να ξανακάνω τη μελέτη πυροπροστασίας με τις σωστές διορθώσεις (έχει και κάποια άλλα λαθάκια π.χ. με οδεύσεις διαφυγής), να αλλάξω και τα σχέδια και μετά να τα πάω πυροσβεστική για έλεγχο? Απο οτι είχα ακούσει η πυροσβεστική ελέγχει μόνο ενεργητική και παθητική η πολεοδομία

β)οι υπεύθυνες δηλώσει της καινούργιας Πυροσβεστικής Διάταξης 13 ισχύουν και εδώ έτσι?

Αν μπορείτε βοηθείστε με γιατί είμαι καινούργιος μηχανικός και δε σας κρύβω οτι αγχώνομαι λίγο με όλα αυτά που διάβασα εδώ στο site για την Διάταξη 13.. Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω να σου πω πως να χειριστείς το θέμα, απλά να προσέξεις γιατί η πυροσβεστική για να του δώσει άδεια λειτουργίας ζητάει από μηχανολόγο υπεύθυνη δήλωση ότι όλα τα συστήματα λειτουργούν σωστά και σύμφωνα με την νομοθεσία! Εάν κάνει καμία "μαϊμουδια" ο ιδιοκτήτης μπορεί να βρεις εσύ τον μπελά σου. Μου έτυχε κάποια παρόμοια περίπτωση με ταβέρνα και είχαμε μπλεξίματα....

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Τώρα που στο λέω είναι αργά, αλλά θα το αναφέρω και για άλλους συναδέλφους. Εφ όσον το ξενοδοχείο είναι κατασκευασμένο πρό του 10/2006, εξετάζεται ως υφιστάμενο, με τα άρθρα 16-22 του ΠΔ 71/1988, δηλαδή με αξιολόγηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις απαιτήσεις πυρασφαλείας (σαφώς μικρότερες από αυτές για νέα ξενοδοχεία). Επίσης, δεν εμπλέκεται η πολεοδομία, με αποτέλεσμα να μπορεί να εμφανιστεί στη μελέτη η πραγματική κατάσταση, ανεξάρτητα από την πολεοδομική της νομιμότητα. Θα κάνεις ανασύνταξη μελέτης, με τα άρθρα 19-22 του ΠΔ71/88 και θα την καταθέσεις στην ΠΥ για έγκριση.

Link to comment
Share on other sites

Τώρα που στο λέω είναι αργά, αλλά θα το αναφέρω και για άλλους συναδέλφους. Εφ όσον το ξενοδοχείο είναι κατασκευασμένο πρό του 10/2006, εξετάζεται ως υφιστάμενο, με τα άρθρα 16-22 του ΠΔ 71/1988, .

 

Που αναφέρεται αυτό για το 10/2006 ?

 

Η αποψή μου είναι οτι εφόσον το κτιριο σου εχει οικοδομικη το 1989 πολυ σωστα και δεν απαιτηται μονιμο συμφωνα με τις διατάξεις 71/88

Θα πρέπει να συντάξεις μελέτη συμφωνα με τα δεδομενα της πυροσβεστικής αρθρο 6

και να κανεις σχεδια όπως πραγματικα ειναι το κτιριο .

Πυροσβεστήρες γιατι δεν χρειαζεσαι ?

Θα γίνει αυτοψία απο την πυροσβεστική και μετα θα πάρεις την βεβαιωση .

(Οσον αφορα την πρωταρχική μελετη πρεπει να σου πώ οτι υπάρχει περίπτωση ανεξαρτήτως νομοθεσιας η πυροσβεστική να επιβαλει πρόσθετα μετρα συμφωνα με την κρίση της οπότε καλό ειναι πριν συνταξουμε οποιαδηποτε μελέτη να εχουμε και την γνωμη της πυροσβεστικής(οχι οτι ειναι πιο σχετικοί) για να μην ταλαιπωρουμαστε .

Link to comment
Share on other sites

Πρωτη φορα αναφερεται απο οσο γνωρίζω η συγκεκριμενη προυπόθεση αν βεβαια ευσταθη και απο πλευρας πυροσβεστικής υπηρεσιας (γίνει δεκτό για το συνολο των τουριστικών εγκαταστασεων και οχι για αυτες που εχουν τις προυποθεσεις των αρθρων ισχυος του διαταγματος ιαματικα κλπ ) τότε θα πρέπει να ισχυσει αυτο που αναφερει ο Thalys , παντα όμως σε συννενοηση με την κατα τόπο πυροσβεστικη υπηρεσια .

Πιστευω όμως αν είχε εφαρμογή η διαταξη στο συνολο των τουριστικών εγκαταστάσεων θα ειχε γινει τροποποίητικη στο συγκεκριμένο άρθρο.

Link to comment
Share on other sites

Ο συγκεκριμένος Νόμος αφορά όλους τους τύπους των ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων, κάτι που άλλωστε μπορεί να επιβεβαιώσει κάθε ενδιαφερόμενος στην οικία ΠΥ. Ίσως να μην είναι ευρύτερα γνωστός γιατί ψηφίστηκε ώστε να καλύψει από πλευράς πυρασφαλείας ξενοδοχειακά συγκροτήματα κυρίως της επαρχίας (Κρήτη, Ρόδος κλπ) που δεν μπορούσαν να πάρουν πιστοποιητικό λόγω πολεοδομικών αυθαιρεσιών. Τώρα, ο λόγος που δεν έγινε τροποποίηση στο ΠΔ 71/88 είναι γιατί ο Νόμος είναι ισχυρότερος από το ΠΔ, οπότε υπερισχύει στα σημεία που ρυθμίζει κάποια ζητήματα διαφορετικά.

Σημαντική υποσημείωση: Η υπαγωγή του ξενοδοχείου στα υφιστάμενα δεν συνεπάγεται και την πολεοδομική του τακτοποίηση. Απλώς «παρακάμπτεται» η πολεοδομία στο ζήτημα του πιστοποιητικού πυρασφαλείας.

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

Καλημέρα σε όλους.

 

Θα ήθελα να μου γνωστοποιήσει κάποιος, εάν γνωρίζει, τις απαιτήσεις ενεργητικής πυροπροστασίας για ξενοδοχείο 4ων αστέρων. Έχει πραγματοποιηθεί κάποια ενημέρωση του Π.Δ. 71/1988 (Άρθρο 6)?

 

Θα πρέπει το κάθε δωμάτιο να φέρει πυρανίχνευση ή μόνο οι διάδρομοι? Θα είναι συμβατική ή αναλογική?

 

Σας ευχαριστώ για τα όποια σχόλιά σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σε όλους....

Καλώς όρισες φιλαράκο. :mrgreen:

 

Τέλος το οφφ τόπικ μου και ελπίζω οι έμπειροι συνάδερφοι στα του ερωτήματος σου να μπορέσουν να βοηθήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Τα ξενοδοχεία και ανεξάρτητα από πόσων αστέρων είναι αντιμετωπίζονται με βάση το ΠΔ 71/88 με διαφορετικά άρθρα ανάλογα με τον αριθμό των κλινών και το έτος της οικοδομικής τους άδειας (αν θεωρούνται υφιστάμενα ή νέα) ή με έκθεση επιθεώρησης αν είναι "νέα" με  <20 κλίνες .

 

Υφιστάμενο  θεωρείται ένα ξενοδοχείο  αν η αίτηση για την αρχική οικοδομική του άδεια έχει γίνει πριν τις 17-3-1988 , ημερομηνία εφαρμογής του ΠΔ 71/88 (προσοχή! δεν ισχύει το 17-2-1989 όπως για τα υπόλοιπα κτίρια.).Δεν είμαι σίγουρος αν εφαρμόζεται το άρθρο του νόμου που αναφέρουν οι συνάδελφοι παραπάνω, θα πρέπει νομίζω να το σιγουρέψει κανείς σε συνεννόηση με το τοπικό τμήμα Πυρασφαλείας.

 

Στο site της πυροσβεστικής υπηρεσίας www.fireservice.gr  στο link πυρασφαλεια - Σχετική νομοθεσία  θα βρεις ένα σύνδεσμο με το "διάγραμμα ισχύουσας νομοθεσίας πυροπροστασίας".

 

Είναι αρκετά κατατοπιστικό και χρήσιμο.  

 

Τώρα στο αν απαιτείται πυρανίχνευση και που, νομίζω την απάντηση θα την βρεις στο αντίστοιχο άρθρο της νομοθεσίας. Προσοχή μόνο λίγο με την πυρανίχνευση γιατί πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας τα όσα αναφέρονται στην 15/2014 πυροσβεστική διάταξη (συμμόρφωση με το ΕΛΟΤ ΕΝ-54).

Edited by MECH
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.