Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μέλλον ελληνικών προγραμμάτων στατικών


agiannis78

Recommended Posts

Ποιο βλέπετε να είναι το μέλλον των στατικών προγραμμάτων που δημιουργούνται από ελληνικά χέρια;

Αναφέρομαι στα Fespa, StereoStatica, Next, Statics, ΡΑΦ, Strad, Instant, κ.λπ.

 

Υπάρχουν κάποιες παράμετροι που έχουν επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση στην αγορά.

  1. Η υπάρχουσα οικονομική κρίση που έχει πλήξει ιδιαίτερα τον τομέα των κατασκευών και συνεπώς και τους μηχανικούς που χρησιμοποιούν στατικά προγράμματα
  2. Η ύπαρξη των ευρωκωδίκων που αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η αποκλειστική εφαρμογή τους και κατ' επέκταση το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνικού λογισμικού.
  3. Η νομοθεσία (ευρωκώδικες) έχει κόστος για την απόκτησή της, είναι πιο σύνθετη και ειδικά τομείς όπως π.χ. ο έλεγχος και ενίσχυση υφισταμένων, τομέας που θα μας απασχολήσει πολύ περισσότερο στο μέλλον, απαιτούν εξειδίκευση.

Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι η προσπάθεια των ελληνικών εταιριών να αυξήσουν τις δυνατότητες των προγραμμάτων τους με αποτέλεσμα όμως το κόστος τους να ανεβαίνει και να πλησιάζει τα διάσημα προγράμματα του εξωτερικού, που είναι πολύ περισσότερο δοκιμασμένα, με περισσότερες δυνατότητες και κατά συνέπεια γίνονται περισσότερο ελκυστικά.

 

Κατά την γνώμη μου οι επιλογές που έχουν οι εταιρίες είναι οι εξής:

  • να μειώσουν το κόστος απόκτησής τους ώστε να συνεχίσουν να είναι ανταγωνιστικά.
  • κρατώντας το κόστος σταθερό, να αυξήσουν τις προσφερόμενες δυνατότητες ώστε να κτυπήσουν στα ίσα τα ξένα προγράμματα.
  • να αναζητήσουν άλλες αγορές προωθώντας τα προϊόντα τους στο εξωτερικό.

Πολύ φοβάμαι ότι οι εποχές που:

α) πουλούσαν ένα προϊόν, ακριβά είναι η αλήθεια, σε μια κλειστή και εξειδικευμένη αγορά όπως η ελληνική,

β) πληθώρα μηχανικών που δεν ασχολούνταν αποκλειστικά με στατικά, αγόραζε τα προγράμματά τους για μια δυο μελετούλες το χρόνο,

έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

 

Ποια η γνώμη σας;

Edited by agiannis78
Link to comment
Share on other sites

τα ελληνικά προγράμματα για πολύ καιρό ακόμη θα υπερτερούν στα κτιριακά (κυρίως σκυροδέματος) έναντι των ξένων διότι ενσωματώνουν τον ικανοτικό έλεγχο και την αυτόματη μεταθετότητα της μάζας σε σχέση με το κέντρο στροφής.

 

δεν ξέρω ξένο πρόγραμμα πλην του ιταλικού addin του robot που να έχει capacity design

 

το scia δεν έχει κάναν μεταθετότητα μάζας, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα - δεν ξέρω αν έχει πλέον -

 

άρα μένουν λύσεις τύπου πενέλη σαν addon στο etabs όπου το addon και ελληνικό είναι και ακριβό είναι

 

και κάτι ακόμη

 

Η ύπαρξη των ευρωκωδίκων που αναμένεται να γίνει υποχρεωτική η αποκλειστική εφαρμογή τους και κατ' επέκταση το ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα στην ευρωπαϊκή αγορά τεχνικού λογισμικού.

 

δεν διαπιστώνουμε και στα ξένα λογισμικά και καμία θεαματική ενσωμάτωση τους αν σκεφτούμε ότι οι ευρωκώδικες κοντεύουν σχεδόν 20 χρόνια τώρα.

 

capacity design δεν κάνουν. μήκη αγκυρώσεων δεν υπολογίζουν, τοιχώματα δεν έχουν (και όταν τα έχουν είναι κακορίζικα).

 

για τα δε αμερικάνικα και τους ρυθμούς που τους ενσωματώνουν τι να πει κάποιος? είναι φανερή η δυσανασχέτηση τους (μην πω αδιαφορία)

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

@agiannis78 άνοιξες ωραίο θέμα μιας και αυτήν την περίοδο ψάχνομαι σχετικά με τα στατικά προγράμματα.Επομένως θα σου πω τι δεν μου αρέσει απο την έρευνα μου.Δεν μου αρέσει που κάποιες εταιρίες έχουν ετήσιο συμβόλαιο "υποστήριξης",θεωρώ πως ειναι "αέρας" και είναι λογικό να "φάνε μαύρο" όταν και αμα πάρω την απόφαση..Όσο για το κοστος απόκτησης,ναι είναι υπερβολικά υψηλό σε αναλογία με τα προσδοκόμενα (μεσοπρόθεσμα) έσοδα ενός νέου μηχανικού υπο τις παρούσες οικονομικές συνθήκες (που όλο και χειροτερεύουν).Στο τέλος απλά δεν θα έχω κίνητρο να αγοράσω κάποιο στατικό.

 

Οι εταιρίες λογισμικού πρεπεί να βγάλουν modules με τα εθνικα προσαρτήματα των ευρωκωδίκων των υπολοίπων χωρών της ΕΕ,καθως και με τους αμερικάνικους κανονισμους για να καλύψουν την φυγή των ελλήνων μηχανικών προς ευρώπη,μέση ανατολή και αφρική (δηλαδή τους ήδη πελάτες τους).Αυτό ίσως να αποτελέσει και την καλύτερη διαφήμιση των προγραμμάτων τους σε νέες αγορές.

 

Προς το παρον βέβαια πρέπει να μειώσουν τις τιμές....Πληροφοριακά ο τιμοκατάλογος του 2011 με αυτον του 2012 κάποιων εταιριών ειναι ακριβώς ο ίδιος...

Edited by atsalovergas
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι αρχικά πολύ καλή κίνηση θεωρώ την μίσθωση ενός προγράμματος. Το είχαν κάνει πχ για το stereostatika αν θυμάμαι καλά.

 

Βέβαια τουλάχιστον για εμάς τους χημικούς μηχανικούς δεν υπήρχαν μεγάλες απαιτήσεις όταν ξεκινάγαμε. Άντε να παίρναμε κανένα cad στυλ progecad (λόγω κόστους) και το office ώστε να ήμασταν καλυμένοι για περιβαλλοντικές κλπ. Οι υπόλοιπες ειδικότητες βέβαια και περισσότερο οι νέοι συνάδελφοι (το λέω γιατί είμαι και εγώ σε αυτή την κατηγορία των νέων) αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα οταν ξεκινούν. Γενικά θεωρώ πως η παλαιότερη γενιά όντας μη γνώστης του αντικειμένου καθιέρωσε την εύκολη λύση του εμπορικού λογισμικού παντού. Εφόσον έγινε κάτι τέτοιο βέβαια είναι δύσκολο να αλλάξει.

 

Έχω την εξής άποψη. Σκέφτομαι καμιά φορά εαν ήμουν σε άλλη ειδικότητα και χρειαζόμουν 5-10 χιλ. € για λογισμικό γιατί να μην τα έδινα σε 2-3 ηλεκτρολόγους ή προγραμματιστές να μου το φτιάξουν από το να αγοράσω κάτι έτοιμο; Γιατί σε αυτή την περίπτωση και το ίδιο κόστος θα είχα και θα είχα στο τέλος κάτι δικό μου. Φανταστείτε να δώσει και ο επόμενος νέος άλλα 5 χιλ και πάει λέγοντας. Στους 10 ανθρώπους που θα ξεκινήσουν δεν θα υπάρχει πλέον η ανάγκη για αγορά ξανά από κανέναν. Κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει από το ΤΕΕ; Δεν μιλώ βέβαια για λογισμικά όπως αυτά που έχουν το κόστος αγοράς ευρωκωδίκων κλπ ή άλλων πατεντών.

 

Ουσιαστικά μιλώ για ένα πολύ απλό ισοζύγιο κόστους ανάπτυξης ενός λογισμικού και εσόδων σε μια εταιρία. Γίνεται δηλαδή για ένα κόστος ανάπτυξης ας πούμε 100.000€, μία εταιρία να αποσβένει στους 20 ανθρώπους που θα αγοράσουν ένα πακέτο κόστους 5.000€; Δεν είναι παράλογο; Και μόνο 20 θα το αγοράσουν; Καταλαβαίνετε που το πάω... Δεν θέλω να απαξιώνω τη δουλειά κανενός και ειδικά τέτοιων εταιριών που έχουν βγάλει και εκπληκτικά πακέτα και σε καμία περίπτωση δεν λέω να μην έχουν κέρδος. Πάντα όμως σε φυσιολογικά πλαίσια. Εαν πάλι ο κάθε σκεπτόμενος συνάδελφος που δουλεύει το σκέφτεται μόνο από την άποψη ότι θα αγοράσω κάτι που κάνει 5 χιλιάρικα και θα αποσβέσω σε 1 χρόνο με τις μελέτες που θα μου βγάλει τότε μιλάμε για μια κυλιόμενη κατάσταση που αυτά τα κέρδη προέρχονται από τον απλό πολίτη που θέλει πχ να βγάλει μια οικοδομική άδεια.

 

Νομίζω πως η μείωση τιμών είναι αναπόφευκτη αν όχι επιβεβλημένη και θα μπορούσε να οδηγήσει και σε καλύτερα αποτελέσματα συνολικά για όλους.

Link to comment
Share on other sites

Οι εταιρίες λογισμικού πρεπεί να βγάλουν modules με τα εθνικα προσαρτήματα των ευρωκωδίκων των υπολοίπων χωρών της ΕΕ,καθως και με τους αμερικάνικους κανονισμους για να καλύψουν την φυγή των ελλήνων μηχανικών προς ευρώπη,μέση ανατολή και αφρική (δηλαδή τους ήδη πελάτες τους).

θα λύσει κανείς ουρανοξύστη στο ντουμπάϊ με το fespa? καμιά καλύβα βεδουίνου το πολύ πολύ. πάντως τα ελληνικά αν ενσωματώσουν πλήρως τους ec, τουλάχιστον στην βαλκανική και την ανατολική ευρώπη έχουν μέλλον

Edited by reckoner
Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω γνώση του τι κάνουν ή δεν κάνουν τα ξένα προγράμματα, αλλά είναι δυνατόν να μην καλύπτουν πλήρως τους ελέγχους που επιβάλουν οι ευρωκώδικες;

Το μόνο που θα χρειαζόταν για να εφαρμοστεί ένα πρόγραμμα σε μια άλλη χώρα που έχει υιοθετήσει τους ευρωκώδικες θα έπρεπε αν είναι η εισαγωγή του αντίστοιχου εθνικού προσαρτήματος.

 

1. Επειδή λοιπόν δεν γνωρίζω ούτε το ξένο λογισμικό αλλά ούτε έχω αγοράσει τους ευρωκώδικες, όλοι αυτοί οι ικανοτικοί έλεγχοι που είχε ο ΕΑΚ καθώς και η επίλυση με μετάθεση της μάζας έχουν περάσει στο ως κανονιστικό κείμενο στο εθνικό προσάρτημα και όχι στο κυρίως σώμα του ευρωκώδικα;

 

2. Είναι δυνατόν να μην έχουν ενσωματώσει πλήρως τους ευρωκώδικες όλα αυτά τα ξένα λογισμικά; Δηλαδή τι χρησιμοποιούν, τους εθνικού κανονισμούς αντίστοιχους των δικών μας ΕΚΩΣ, ΕΑΚ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν έχω γνώση του τι κάνουν ή δεν κάνουν τα ξένα προγράμματα, αλλά είναι δυνατόν να μην καλύπτουν πλήρως τους ελέγχους που επιβάλουν οι ευρωκώδικες;

 

φυσικά και δεν καλύπτουν πλήρως ec2 και ec8. σου είπα μάλιστα παραπάνω μερικά ενδεικτικά αλλά σημαντικά χαρακτηριστικά που δεν καλύπτουν. τα ξένα λογισμικά είναι ως επί το πλείστον γενικά προγράμματα fem, γι' αυτό. αλλά και αυτά που έχουν modules κτιριακών π.χ. robot, δεν έχουν ενσωματωμένα βασικά χαρακτηριστικά π.χ. capacity design. για etabs είπαμε πενέλης, νομίζω και για scia. άρα πάλι ελληνική λύση

Edited by reckoner
Link to comment
Share on other sites

Σε ποια προγράμματα αναφέρεσαι; Υπάρχουν τόσα στην αγορά.

Για το Etaba και το SCIA γνωρίζω ότι η προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα γίνεται μέσω του ecTools.

Άλλο όμως να έχεις ένα προγραμματάκι module που να κάνει κάποιους ελέγχους κι άλλο να έχεις όλο το πρόγραμμα ελληνικό.

Link to comment
Share on other sites

Σε μεγάλα γραφεία που ξέρω που δουλεύουν sofistik έχουν λιώσει στο excel. Επειδή κάνουν και μεγάλα έργα δεν ασχολούνται με ικανοτικό. Βάζουν q=1.50 και τελειώνουν.

 

Ικανοτικό θα κάνεις σε κτιριακό μέχρι μεσαίου μεγέθους άρα θα το κάνει μεσαίο γραφείο που δεν θα πάει να αγοράσει το etabs ή το robot ή το sofistik. Επίσης τα μπετά γενικά στο εξωτερικό δεν έχουν τόσο μεγάλη χρήση όσο τα μεταλλικά.

 

Επομένως οι μεγάλες εταιρείες προγραμμάτων δεν κάθονται να ασχοληθούν με τα κτιριακά, ικανοτικούς κ.τ.λ. γιατί δεν έχουν μεγάλη πελατεία.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή κάνουν και μεγάλα έργα δεν ασχολούνται με ικανοτικό. Βάζουν q=1.50 και τελειώνουν.

 

Ικανοτικό θα κάνεις σε κτιριακό μέχρι μεσαίου μεγέθους άρα θα το κάνει μεσαίο γραφείο που δεν θα πάει να αγοράσει το etabs ή το robot ή το sofistik.

 

Γενικεύεις

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.