Μετάβαση στο περιεχόμενο

Απορία με παροχή σωλήνα


dragonver

Recommended Posts

Καλησπέρα, έχω μια απορία σχετικά με ένα πρακτικό πρόβλημα και θα ήθελα τη βοήθεια σας. Ποια είναι η μέγιστη παροχή που μπορεί να έχουμε σε έναν αγωγό PVC Φ75 με μέγιστη πίεση 6 ατμόσφαιρες; Το βρίσκουμε μέσα από υπολογισμούς ή το δίνουν οι κατασκευαστές των αγωγών; Ξέρω ακούγεται ανόητη ερώτηση αλλά χρειάζομαι την βοήθεια σας. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που έχει σημασία δεν είναι η συνολική πτώση πίεσης, αλλά η κλίση της γραμμής ενέργειας, ή -για να το πούμε διαφορετικά- η πτώση πίεσης στην μονάδα του μήκους.

 

Συνήθως οι κατασκευαστές δίνουν διαγράμματα με τα οποία πολύ εύκολα βρίσκεις την ταχύτητα ροής και την παροχή, εφόσον γνωρίζεις την κλίση της γραμμής ενέργειας. Φυσικά, τα ίδια μεγέθη μπορείς να τα υπολογίσεις.

 

Βέβαια, εν τέλει, υπάρχουν και οι τοπικές απώλειες, οι οποίες μπορεί κατά περίπτωση να παίζουν σημαντικό ρόλο...

Link to comment
Share on other sites

φιλε μου, πρακτικα να σου απαντήσω, από τις δουλειές που έχω κάνει, μπορείς να περάσεις το πολύ 25 κ.μ/ώρα. στην πίεση των 4bar. Μετά από τα 5 bar, στο στάμάτημα της αντίας (αν έχεις αντλία με αυτή την παροχή,) θα δείς ότι θα τρέμει η σωλήνα, κια κάποια στιγμή θα σπάσει ίσως... το θέμα των ατμοσφαιρών δεν παίζει ρόλο στο πόσο νερό μπορεί να περάσει άπό τον σωλήνα. Πολύ σωσ΄τα σου απ΄νατησε AlexisPap για την θεωρία αυτού.

Link to comment
Share on other sites

Για συγκεκριμενο πιεζομετρικο υψος σε μια θεση οσο αυξάνεται η ταχυτητα πεφτει η πιεση : z + p/(ρ*g) + V^2/(2*g) = πιεζ. υψος

Συνεπως, αν πας στη θεση με το χαμηλοτερο πιεζομετρικο σου (εκει πουτελειωνει ο αγωγος αν δεν υπαρχουν στη διαταξη αντλιες), θετοντας ως πιεση τη μεγιστη που αντεχει α αγωγος στη παραπανω εξισωση, θα βρεις την ελαχιστη ταχυτητα.

Link to comment
Share on other sites

Οχι, nqm. Η σχέση που δίνεις δίνει την ενέργεια (μανομετρικό ύψος) που υπάρχει σε μία γραμμή ρευστού μει πυκνότητα ρ όταν αυτό ρέει σε έναν αγωγό ΧΩΡΙΣ τριβές, ανάλογα με το ύψος (z), την ταχύτητά του (v) και την πίεσή του (p).

 

Η ερώτηση στο αρχικό μήνυμα είναι πόση είναι μέγιστη ροή που μπορεί να υπάρξει μέσα από έναν Φ75 PVC. Προφανώς η ροή αυτή έχει τριβές που συνεπάγονται πτώση πίεσης, που περιορίζουν την ροή. Ειδάλλως θεωρητικά (αν εξαιρέσουμε τις αδρανειακές δυνάμεις από αλλαγή φοράς του ρευστού), ο μόνος περιορισμός της μέγιστης ροής θα ήταν, όταν τοπικά η ταχύτητα του ρευστού θα έφτανε μέχρι την ταχύτητα του ήχου.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.