Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Recommended Posts

ΝΟΚ άρθρο 17 παρ 2

 

2.      α. (όχι ΕΚΤ) Ο υποχρεωτικά ακάλυπτος χώρος του οικοπέδου τουλάχιστον κατά τα 2/3 (σ.σ δεν καταργήθηκε η υποχρέωση για μη φύτευση για οικόπεδα <200τ.μ-δες κτιριοδ άρθρο 22)  του πρέπει να παραμένει χωρίς επίστρωση και να φυτεύεται, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Στον υπολογισμό της φύτευσης συμμετέχουν οι ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και οι πισίνες σε ποσοστό 50% της επιφάνειάς τους, καθώς και κατασκευές που επιβάλλονται μετά την ανεύρεση μνημείων, για την προστασία και ανάδειξή τους ύστερα από έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Οι πέργκολες εφόσον είναι ασκεπείς και προορίζονται για στήριξη φυτών μπορούν να κατασκευάζονται στην επιφάνεια του χώρου φύτευσης, χωρίς περιορισμό διαστάσεων και θέσης.

Στην περίπτωση που δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάθμευσης με μέγιστη επιτρεπόμενη επιφάνεια έως 10% της επιτρεπομένης κάλυψης, τότε ο υπολογισμός των 2/3 της υποχρεωτικής φύτευσης λαμβάνεται επί του απομειούμενου κατά τα ανωτέρω υποχρεωτικά ακαλύπτου(σ.σ 10%) χώρου του οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

συναδελφοι, .

Επι σειρα ετων στην  πολεοδομια, κατα  την εκδοση αδειων  για την κατασκευη νεου εσωτερικου φεροντος οργανισμου με υποστυλωματα δοκους κ δαπεδα,εντος νομιμως  υφισταμενου κτιριου με 100% καλυψη (πχ λιθοκτιστο 2οροφο πριν το 55 κ χωρις ακαλυπτο),γινοταν ελεγχος ωστε το περιγραμμα των νεων εσωτερικων υποστυλωματατων να καταλαμβανει το 70% (επιτρ,καλυψη) του υφισταμενου κτιριου(το οποιο καταλαμβανε ολη την εκταση του οικοπεδου).

Η λογικη ηταν ,ο νεος Φ.Ο.να πληρει τους ισχυοντες ορους δομησης ως προς την καλυψη κ τις αποστασεις απο γειτονικα !

Με την παραγραφο 4 του αρθρου 23 του ΝΟΚ <<4. Σε περίπτωση προσθηκών και ενισχύσεων φέροντος οργανισμού  νομίμως υφιστάμενων κτιρίων  επιτρέπεται η κατασκευή φερόντων  στοιχείων εντός των υποχρεωτικά  ακαλύπτων  χώρων, πλαγίων και πίσω υποχρεωτικών αποστάσεων  Δ ή δ και προκηπίου σύμφωνα με τη στατική μελέτη.  >>,παυει  να ισχυει ο περιορισμος αυτος  κ τα υποστυλωματα μπορουν ,να τοποθετουνται στο 100% του υφισταμενου κτιριου=οικοπεδου?

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Καποια αποψη για το παραπανω συναδελφοι.?ειδικα οσοι εχετε ασχοληθει με αντικατασταση ξυλινων δαπεδων με πλακες σε παλια λιθοκτιστα κυριως στην επαρχια..

Link to comment
Share on other sites

Εδώ στον ΕΒΡΟ ποτέ δεν εφαρμόσαμε  αυτό που αναφέρεις για το ΓΟΚ 85

Υ.Γ 

πάντα πηγαίναμε με την διάταξη που αναφέρει στο περίπου ..ότι η προσθήκη καθ' ύψος

μπορεί να εκτείνεται μέχρι του νομίμου περιγράμματος του υφισταμένου

Edited by ΚΑΝΑ
Link to comment
Share on other sites

ΚΑΝΑ καταρχας ευχαριστω για την απαντηση,,δεν αναφερομαι σε προσθηκη καθυψος ακριβως Αυτο που λεω ειναι το εξης

Εχω 2οροφο λιθοκτιστο προ 55 με 100% καλυψη κ κανω αντικατασταση του μεσοπατωματος με πλακα ,η οποια στηριζεται σε υποστυλωματα.

Παγια τακτικη της εδω πολεοδομιας επι σειρα ετων 1987-...ηταν ,τα υποστυλωματα εσωτερικα της τοιχοποιας να καταλαμβανουν την επιτρ.καλ. 70% εντος του κτιριου =οικοπεδου κ η υπολοιπη πλακα το 30% να ειναι εξωστης,ωστε να πληρει ο νεος σκελετος τις  ισχυουσες διαταξεις.Με λιγα λογια αν καποια στιγμη ριχναμε το υφισταμενο λιθοκτιστο,το κτιριο με κολωνες κ πλακα να ειχε την επιτρ.καλυψη του οικοπεδου!!!!

Τωρα μετα τοσα χρονια ,ψαχνω βασει ποιας διαταξης  εφαρμοζεται αυτο κ αν με την παραγραφο 4 του αρθρου 23 του ΝΟΚ ,αυτο καταργειται!

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

αυτό θεωρείται ενίσχυση Φ.Ο υφιστάμενου

(είχες Φ.Ο από ξυλεία και την μετατρέπεις από Ο.Σ)

Προσωπικά και τέτοια μετατροπή έχω κάνει χωρίς κανένα πρόβλημα!

(αλλά κάπου θυμάμαι ότι υπήρχε μια σχετική διάταξη -που ίσως ανέφερες αυτά που προείπες περί 70% κλπ)

Link to comment
Share on other sites

δεν ειχες προβλημα ,εννοεις εβαλες υποστυλωματα στο 100%?Παντως αυτο που εφαρμοζουμε εδω εχει μια λογικη,διοτι ετσι ολα τα ερειπια καταστρατηγωντας το νομο, θα κανανε <<ενισχυση>. θα ριχνανε το ερειπιο κ θα ειχαν ενα νεο κτιριο με 100% καλυψη!!!!

Αν μπορεσεις να θυμηθεις τη διατξη που εφαρμοζουμε περι 70% η οσο ειναι τελος παντων η επιτρ.καλυψη ,θα με βοηθουσε πολυ,το ψαχνω μερες!

 

υγ αφορα κ το θεμα της περγολας με φ.ο απο το ισογειο,που συζητησαμε σε αλλο post

Edited by nikosantonakas
Link to comment
Share on other sites

Εδώ στον ΕΒΡΟ ποτέ δεν εφαρμόσαμε  αυτό που αναφέρεις για το ΓΟΚ 85

Υ.Γ 

πάντα πηγαίναμε με την διάταξη που αναφέρει στο περίπου ..ότι η προσθήκη καθ' ύψος

μπορεί να εκτείνεται μέχρι του νομίμου περιγράμματος του υφισταμένου

Και στα Γιάννενα το ίδιο. Άκου έλεγχο κάλυψης εντός του υφιστάμενου!!! Μου θυμίζει έναν άλλον που έβγαλε "εναέριο χώρο" στην σκάλα που πήγαινε στο υπόγειο!!!!!

Edited by Αλέξανδρος
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

και αν βάλεις πιο μέσα τις κολώνες θα αφήσεις και τρύπα γύρω γύρω στο πάτωμά σου, για να κάνεις την "κάλυψη 70%"...... :shock:

Αν σε ζαλίζουν πολύ, κάνε ενίσχυση της τοιχοποιίας, "εντοιχίζοντας" τις κολώνες και τα δοκάτια σου, και μετά πάτα εκεί το πάτωμά σου. Θα βγει πιο ακριβό σαν κατασκευή, αλλά θα γλυτώσεις να γεμίσεις δοκάρια και κολώνες εσωτερικά των τοίχων σου.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

καλησπέρα και καλή βδομάδα.

Παρακαλώ για τα φώτα σας.

 

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου που ορίζεται από 4 πλευρές με ρυμοτομικές γραμμές (αποτελεί μόνο του οικοδομικό τετράγωνο) μπορώ να ανεγείρω στέγαστρο με διαστάσεις μεγαλύτερες του Δ/4, εφόσον

(κατά τις σημειώσεις σεμιναρίου Λεμπέση ΝΕΟΣ ΟΙΚΟ∆ΟΜΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ Ν.4067/12 ΦΕΚ/79/Α΄/12 Έναρξη εφαρµογής 4-7-2012 Πλαίσιο Εφαρµογής και Τεύχος Τεχνικών Οδηγιών Απόφ.63234/19-12-12, σελ.81: "ια) Στέγαστρα σε οποιαδήποτε θέση και εφόσον αυτά αναπτύσσονται εντός των υποχρεωτικών ακαλύπτων µπορούν να κατασκευάζονται µε πλάτος µέχρι 1/4 ∆ ή δ. • Μία µορφή στεγάστρου είναι και το κιόσκι (στέγαστρο για δηµιουργία σκιάς) -το πλάτος τους περιορίζεται σε 1/4∆ ή δ µόνο όταν κατασκευάζονται εντός των υποχρεωτικών πλαγίων αποστάσεων ∆ ή δ.")

δεν έχω πίσω και πλάγια όρια?

 

ευχαριστώ εκ των προτέρων για το χρόνο σας.

Παίδες ως προς το παραπάνω....

 

Πότε υπάρχει δυνατότητα κατασκευής στεγάστρου με πλάτος μεγαλύτερο απο το 1/4 του Δ ή δ?

 

Μόνο αν είναι εκτός του υποχρεωτικού ακαλύπτου? Προσμετράται κανονικά στην κάλυψη αν είναι με μόνιμη επικάλυψη και ανοιχτές όλες τις πλευρές?

 

Γενικά επιτρέπεται η στέγαση υπαίθριας θέσης στάθμευσης? Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.