Μετάβαση στο περιεχόμενο

Το μελλον του προιοντος "Τοπογραφικο διαγραμμα"


jfasoul

Recommended Posts

Καλησπερα σας,

 

ονομαζομαι Γιαννης και ειμαι νεος συναδελφος, Τοπογραφος Μηχανικος. Ηθελα να μοιραστω μαζι σας εναν προβληματισμο, που αφορμαται περισσοτερο απο το οτι το μυαλο μου δεν εχει τριφτει ακομα πολυ στο επαγγελμα, και μου ερχονται καποιες αποριες σχεδον νηπιακες, αλλα κατ εμε, ευλογες. Ξερω οτι πολλοι ζουν απο τα τοπογραφικα, αφου αυτα καταλαμβανουν ενα μεγαλο κομματι της δουλειας του μηχανικου, και ειναι απο τις κυριες δραστηριοτητες μας. Ωστοσο,. σε επισκεψεις μου για ενημερωτικους λογους σε πανεπιστημια, πολεοδομιες, ιδιωτες κλπ, παρατηρησα οτι πολλοι εχουν ηδη ετοιμα αποτυπωμενα μεγαλα κομματια αστικης (και μη) γης, σχεδον δημους ολοκληρους, η ακομα και πολεις, σε ΕΓΣΑ η hatt. Πιστευετε οτι σε πεντε δεκα εικοσι χρονια, θα υπαρξει ενας επισημος φορεας που θα περιεχει ενοποιημενες αποτυπωσεις ολοκληρων πολεων η της χωρας, ωστε ενα τετοιο αρχειο να εχει καθολικη ισχυ? Πιστευετε οτι το τοπογραφικο διαγραμμα μπορει να καταστει μη λειτουργικο εχοντας μια πληρη αποτυπωση στη διαθεση του οποιουδηποτε, μια χαρακτηρισμενη αξιοπιστη ακριβη τοποθετηση των οικοπεδων και γεωτεμαχιων?

 

Πιστευετε οτι το τοπογραφικο διαγραμμα σιγα σιγα πεθαινει? Και αν ναι, ποιες κινησεις πρεπει να κανουμε για να προσαρμοστουμε στις νεες συνθηκες εργασιας?

 

Σας ευχαριστω εκ των προτερων

Link to comment
Share on other sites

Το τοπογραφικο θα πεθανει μολις ολοκληρωθει και διορθωθει η κτηματογραφηση της χωρας, και μολις ολοκληρωθει το Δασολογιο και το Εθνικο Χωροταξικο. Η αποτυπωση ολοκληρων περιοχων ελαχιστη σημασια εχει, μιας και αυτο που μετραει επι του διαγραμματος δεν ειναι οι επιγειες μετρησεις αλλα τα νομικα στοιχεια.

 

Οταν ολοκληρωθουν τα ανωτερω, τοτε οντως το τοπογραφικο δεν θα εχει καμια αξια. Και μαζι του θα πεθανουν και διαφορα αλλα αναχρονιστικα επαγγελματα, ως φυσικο επακολουθο.

 

Επομενως μια ρεαλιστικη εκτιμηση ειναι οτι η προφητεια σου μπορει να ολοκληρωθει μετα απο 200-300 χρονια, μια πιο αισιοδοξη προβλεψη μπορει να ειναι τα 190 χρονια, ενω η σουπερ τελεια αισιοδοξη προβλεψη ειναι τα 189 χρονια απο σημερα.

 

Αυτα

Link to comment
Share on other sites

Θα έλεγα ότι η προφητεία μπορεί να ολοκληρωθεί στα 200+ χρόνια, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της μετάφρασης της νομικής πληροφορίας στα ελληνικά.

Αν βέβαια οι γερμανοί μας επιτρέψουν έγκαιρα την πρόσβαση στο server που θα περιέχει τις πληροφορίες ...

Γιατί σίγουρα θα τα έχουν ολοκληρώσει μόνοι τους περιμένοντάς μας να τα ολοκληρώσουμε εμείς ...

Link to comment
Share on other sites

Και αν το ολοκληρώσουν σε 10 χρόνια οι τροικανοί γιατί θέλουν να ξέρουν ακριβώς τα όρια των ιδιοκτησιών τους , σε αυτόν τον πανέμορφο τόπο ?

Link to comment
Share on other sites

α) για να ξέρουν τι τους λείπει ακόμη και

β) γιατί τα ακίνητα θα έχουν μεγαλύτερη αξία σε μεταπώληση στους υποψήφιους πελάτες (προφανώς όχι ημεδαπούς) ...

Link to comment
Share on other sites

μακάρι να μπορούσε να ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια και ας γίνει από τουςΤροικανούς και ας πάψουμε να ασχολούμαστε τουλάχιστον οι ΑΤΜ με αναχρονιστικά ζητήματα και να δουλεύουμε σε πιο ουσιώδη πράγματα. Ακόμα και να γίνει σε 10 χρόνια , από την εμπειρία μου έχω να πω , ότι θα υπάρχει τουλάχιστον για αρκετά χρόνια μετά η ανάγκη αποτύπωσης ιδιοκτησιών για πολλούς και διάφορους λόγους που δεν είναι επί του παρόντος να συζητηθούν Για να γίνει η ακριβή και άρτια αποτύπωση του Ελλαδικού χώρου και να λυθούν νομικής φύσεως ιδιοκτησιακά ζητήματα θα απαιτηθεί πολύ ζεστό χρήμα , το οποίο δεν νομίζω ούτε να διαθέτουμε , και κάνενας δεν έιναι διατεθιμένος να βάλει στο τραπέζι Και αυτό που θα πρέπει να κάνει πέρα είναι τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων που ελέγχουν την Ελλάδα και έχουν συμφέρον την μη υλοποίηση ενός τέτοιου έργου που θα δημιουργήσουν , όπως κάνουν και ήδη προβλήματα διαφόρων φύσεων (πχ η Εκκλησία, επαγγελματικοί φορείς , μεγαλο ιδιοκτητες,μεγάλα τζάκια οικογενειών της αστικης τάξης, κλπ )

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

στην Κύπρο υπάρχει κτηματολόγιο εκτός απο ελάχιστες περιοχές

 

δεν βλέπω να έχουν κανένα πρόβλημα οι τοπογράφοι

Link to comment
Share on other sites

  • 4 years later...

Εγώ ως δευτεροετής φοιτητής της Σ.Α.Τ.Μ. εχω διαβάσει κάποια πράγματα αλλα ειναι γενικής φύσης οπότε χωρις να εχω κατανοήσει πλήρως την έννοια του κτηματολογίου της κτηματογράφησης και το τι πληροφορίες παρέχουν, εχω την εξής απόρροια σε σχέση με αυτά που εγώ αντιλαμβάνομαι πάντα.

 

Με δεδομένο οτι το περιβάλλον στο οποίο ζούμε δεν ειναι στατικό αλλα συνεχώς μεταβαλόμενο (π.χ. Αγοραπωλησίες, κατασκευές, αλλαγές νόμων κτλ.) είναι δυνατόν κατι το οποίο θα δημιουργηθεί σε 10 χρόνια απο τώρα για παράδειγμα να ειναι ικανό να μας εξυπηρετεί για τα υπόλοιπα (Χ) χρόνια μετά τη δημιουργία του; Δηλαδή οποιοδήποτε σύστημα που θα εξυπηρετεί ένα τέτοιο σκοπό δεν θα χρειάζεται να ενημερώνεται συνεχώς και συνεπώς να υπάρχουν άνθρωποι σχετικοί με το αντικείμενο που να εργάζονται για τη συντήρηση και την ενημέρωση του;

Edited by surveyor97
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Λόγω του ότι δουλεύω σε μελέτες κτηματολογίου έχω εφαρμόσει (ή έχω προσπαθήσει) περίπου 3000 - 4000 τοπογραφικά, Αθήνα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
 
Έχω να παρατηρήσω τα εξής:
 
- Ειδικά επαρχεία το 90% των τοπογραφικών είναι για τα σκουπίδια. Δεν έχουν μετρηθεί με εξοπλισμό αλλά με κορδέλα και σε συνδυασμό με LSO, οι οποίες έχουν μεγάλο σφάλμα, ακόμα και κάμποσων μέτρων σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό μπορώ να το τεκμηριώσω με βεβαιότητα διότι το υπόβαθρο που έχουμε είναι LSO25 (δλδ ακρίβεια χοντρικά 25cm+), υπόβαθρα τα οποία δεν είναι (ακόμα) διαθέσιμα στο ευρύ κοινό και βλέπω κατευθείαν τις αποκλίσεις με το που ραπορτάρω τις συντεταγμένες του τοπογραφικού.
 
- Τα παραπάνω γατάκια - κοτοπουλάκια που συντάσουν τα παραπάνω τοπογραφικά είναι οι ίδιοι και οι ίδιοι σε κάθε χωριό - κωμόπολη. Είναι 3-4 το πολύ. Σε ένα 5% των περιπτώσεων έχουν έρθει αλεξιπτωτιστές από άλλες περιοχές της Ελλάδας και έχουν κάνει συνήθως καλύτερη δουλειά. Όχι πάντα.
 
- Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τιμές να έχουν πέσει στα τάρταρα. Βλέπω τοπογραφικά που είμαι σίγουρος ότι πληρώθηκαν μία μπριζόλα. 
 
- Στα πλαίσια του επαγγελματισμού μας αγνοούμε συνήθως αυτά τα τοπογραφικά (όχι πάντα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως αν είναι συνημμένα σε τίτλους κλπ) και προχωρούμε σε ψηφιοποίηση των ορίων όπως αυτά διακρίνονται στον ορθοφωτοχάρτη.
 
- Οι συγκεκριμένοι μηχανικάρες (συνήθως άλλων ειδικοτήτων από τοπογράφοι, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΠΑΝΤΑ) απολαμβάνουν της εκτίμησης των ντόπιων ιθαγενών, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτούς ακόμα και για την σύνταξη του τοπογραφικού που συνοδεύει την ένσταση!!!
 
- Σύμφωνα με τα παραπάνω λοιπόν εκτιμώ πως χρόνο με το χρόνο τα πράγματα θα χειροτερεύουν. Τα διαγράμματα θα συντάσονται με τους νέους ορθοφωτοχάρτες LSO25 (που αργά η γρήγορα θα γίνουν διαθέσιμοι) σε συνδυασμό με κορδέλα, άνοιγμα χεριών, πόσα στυλό χωράνε κατά μήκος της πλευράς επί το μήκος του στυλού κλπ.
 
- Οι λίγες περιπτώσεις που θα απαιτούν σοβαρή δουλειά που δεν μπορεί να γίνει με τον παραπάνω τρόπο και να μην αποκαλυφθεί η απάτη θα ταίζουν το 5% των τοπογράφων και ένα άλλο 5% σοβαρών μηχανικών άλλων ειδικοτήτων που όντως μετράνε στο πεδίο και ξέρουν την δουλειά.
 
- Μην απογοητεύεστε αγαπητοί. Στο κάτω κάτω ίσως κάνω λάθος. Λίγο. Κατευθυνθείτε σε συγγενικά αντικείμενα όπως μελέτες GIS, συγκοινωνιακών, υδραυλικών κλπ αλλά και σε έρευνα σε ένα κάρο ενδιαφέροντα και χρήσιμα αντικείμενα. Ή ανοίξτε escape room ή σε κανά νησί αυτό με τα ενυδρεία και τα ψαράκια που σου μασουλάνε τα πόδια. Ή ότι είναι hot εν πας περιπτώσει.

Edited by Didonis
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Τοπογραφικό δεν είναι μόνο αποτύπωση γης, αλλά και κατασκευών. Επίσης πάντα θα υπάρχουν κατατμήσεις γηπέδων/οικοπέδων, απαλλοτροιώσεις και πολλές άλλες εφαρμογές ώστε το τοπογραφικό δεν πρόκειται να σβήσει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.