Jump to content
  • Revit - Μαθήματα BIM
stavrosa

Μητρώο Μελετητών και Επιβλεπόντων Μηχανικών του ΥΠΕΚΑ.

Recommended Posts

Εδώ συνάδελφοι θα ήθελα να παραθέτουμε τα "τραγικά" που συμβαίνουν με το αρθ. 8 του ν.4030/12.

Edited by myri

Share this post


Link to post
Share on other sites

και ξεκινάω με μια δημοσίευση απο το energeiakozani

 

Ανάρτηση: sitcom την 21 Μαρ 2012

Από τη Μακεδονία

 

Κολλημένες είναι οι διαδικασίες έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών εδώ και έναν μήνα, καθώς το υπουργείο Περιβάλλοντος είναι ανέτοιμο να εφαρμόσει το νέο πλαίσιο που τέθηκε σε ισχύ από την 1η Μαρτίου.

 

Ο νέος τρόπος έκδοσης των οικοδομικών αδειών προβλέπει μεταξύ άλλων ότι η σύνταξη των μελετών και η εκτέλεση του οικοδομικού έργου θα γίνεται με ευθύνη των μηχανικών, οι οποίοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο νέο ηλεκτρονικό «Μητρώο Μελετητών» και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις μελέτες και τα δικαιολογητικά. Ωστόσο, ο μηχανισμός ηλεκτρονικής υποβολής και το ηλεκτρονικό μητρώο δεν είναι ακόμη έτοιμα, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να κατατεθούν αιτήσεις έγκρισης οικοδομικού έργου και στην ουσία να έχει διακοπεί η οικοδομική δραστηριότητα.

 

Ο νόμος ισχύει αλλά...

«Ο νόμος ισχύει από την αρχή του μηνός, αλλά οι νέες υπηρεσίες δόμησης των δήμων έχουν κλείσει το παλιό σύστημα από τις 21 Φεβρουαρίου και ακόμη δεν λειτουργεί το νέο ηλεκτρονικό σύστημα. Δεν μπορούμε να εκδώσουμε άδειες», περιγράφει στη «Μ» ο κ. Βασίλειος Ράλλης, αρχιτέκτων μηχανικός, μέλος Σ.Α.Δ.Α.Σ. «Εμείς έχουμε αριθμό μητρώου μελετητή από την πρώτη ημέρα που βγαίνουμε στο επάγγελμα. Ο δικός μου είναι ο 32065. Ωστόσο, το υπουργείο δημιουργεί ένα νέο ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι έτοιμο. Σε μια περίοδο κρίσης, που η οικοδομική δραστηριότητα είναι περιορισμένη, έρχεται ο νέος νόμος να σταματήσει τα πάντα», υποστηρίζει ο κ. Ράλλης.

 

«Ζητούν από τους μηχανικούς που ζητούν οικοδομική άδεια τον αριθμό μητρώου μελετητή και το μητρώο δεν είναι έτοιμο. Στείλαμε επιστολή στο υπουργείο και ζητούμε την αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου μέχρι να λειτουργήσει το νέο σύστημα», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ Αναστάσιος Κονακλίδης. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «μέχρι να είναι έτοιμες οι υπηρεσίες, ας εργαζόμαστε με το παλιό σύστημα».

 

«Αντιαναπτυξιακός νόμος»

Ενστάσεις διατυπώνουν μηχανικοί γενικότερα για τις διατάξεις του νέου νόμου. «Αντί να απλουστευτούν, έγιναν πιο πολύπλοκες οι διαδικασίες. Μας ζητούν μια σειρά εγγράφων, τοπογραφικών και φωτογραφιών. Ο νόμος είναι αντιαναπτυξιακός», υποστηρίζει ο κ. Ράλλης. Ο νέος νόμος προέβλεψε την κατάργηση των πολεοδομιών και τη λειτουργία των υπηρεσιών Δόμησης στους δήμους, οι οποίες ασκούν τις αρμοδιότητες των πολεοδομικών γραφείων. Οι υπηρεσίες Δόμησης των δήμων πρέπει να διαπιστώνουν το σύννομο των μελετών και την πληρότητα των φακέλων και να εκδίδουν την άδεια δόμησης σε 5 ημέρες. Οι υπηρεσίες, ωστόσο, είναι στη φάση της αναδιοργάνωσης, που δεν ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να δυσλειτουργούν. «Ουσιαστικά σταμάτησαν να δουλεύουν οι υπάλληλοι, αφού ακόμη δεν έχουν μηχανισμό», λεει ο κ. Ράλλης.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Αυτό σημαίνει ότι συνεχίζουμε όπως πριν?

Share this post


Link to post
Share on other sites

σύμφωνα με το post:

Επιτέλους , δόθηκε η αυτονόητη λύση !!!!!

 

 

http://www.ypeka.gr/...&language=el-GR

 

ναι συνεχίζουμε όπως πρίν!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Για μια ακόμη φορά ο Άσπρος Σίφουνας έλαμψε !!

Share this post


Link to post
Share on other sites

The Greek Way... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μόνο στο ...Ελλαδιστάν και στην ....Μπανανία γίνονται αυτά!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

καμία λύση δεν δόθηκε. αρνούνται να προχωρήσουν και πάλι σε έγκριση δόμησης με την πρόφαση ότι η απόφαση αυτή στάλθηκε από το υπουργείο στην ΔΟΚΚ και όχι από την ΔΟΚΚ στις Πολεοδομίες. Τώρα θα περιμένουνε να τους σταλεί χαρτί από την ΔΟΚΚ για να προχωρήσουνε σε έγκριση Δόμησης. Μπορεί όμως και πάλι να μην το δεχτούν γιατί απόφαση η εγκύκλιο δεν μπορεί να αναίρεση νόμο οπότε να περιμένουμε να βγει ο ΝΟΚ ( κατά τον χειμώνα να περιμένετε μάλλον). Αν κάποιος συνάδερφος γνωρίζει κάτι περισσότερο ή αν γνωρίζει κάποια πολεοδομία σε όλη την Ελλάδα που να έχουνε προχωρήσει σε έκδοση άδειας Δόμησης παρακαλώ να μου το πει.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Μην με λες τέτοια και χάρηκα μετά από πολύ καιρό.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.