Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μελέτη Οινοποιείου


Recommended Posts

τα οινοποιεια με εμφιαλωτηρια πανε με ππδ? ή θελουν μπε και αν ναι τι κατηγορια ειναι?

 

καλημερα κιολας.

Αρκετά αργοπορημένα αλλά ΠΠΔ. Καταρχήν ερωτηματολόγιο το οποίο θελει ιδιαίτερη προσοχή και μελέτη όσον αφορά ισχύς, απόβλητα, κλπ.  Η άδεια για το Εμφιαλωτήριο αποστέλεται στο Ανάπτυξης, και αυτό υπηρεσιακά τα στέλνει στο Γενικό Χημείο του κράτους το οποίο την εκδίδει. Η άδεια για το Οινοποιείο κατατίθεται στο Ανάπτυξης και απο εκεί εκδίδεται τελικώς.

Θα χρειαστεί και πλήρης αποτύπωση μηχανολογικού εξοπλισμού και αν είναι παλαιά μονάδα θα χρειαστει πίνακας με την παλαιά κατάσταση εξοπλισμού με ισχύς κινητήρια και θερμική, και πίνακας με την κατάσταση της επέκτασης των μηχανημάτων. Θα απαιτηθεί και μελέτη εγκατάστασης ή εκσυγχρονιμού με τα ανάλογα παράβολα ανάλογα με το τι έγινε ή θα γίνει.  Αυτά προς το παρόν. Και εγώ στην διαδικασία βρίσκομαι.

Υ.Γ.

Όταν λέω "η άδεια κατατίθεται..." εννοώ τα δικαιολογητικά που έχουμε για να εκδώσουμε την άδεια.

Για την αποφυγή μπερδέματος...

Edited by timpap
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

καλημερα. προεκυψε ενας πελατης για αδειοδοτηση οινοποιειου εμφιαλωτηριου. εχει ασχοληθει κανεις με εκδοση αδειας, μελετες κτλ για οινοποιειο?

τι ποσο να χρεωσω τον πελατη για ολη την διαδικασια? πως μπορω να το υπολογισω?

θα με ενδιεφερε συνεργασια με καποιον συναδελφο που εχει εμπειρια στο συγκεκριμενο θεμα. ευχαριστω

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφε -Νέο μέλος- μόλις ξεκίνησα κι εγώ αδειοδότηση .. Τα πάντα εξαρτώνται από τη δυναμικότητα της μονάδας .. μικρή - μεσαία  - μεγάλη κ.λ.π. Πόσα λίτρα θα επεξεργάζεται το χρόνο... Απ' αυτή θα βγάλεις τον εξοπλισμό που χρειάζεσαι και θα τον τοποθετήσεις στην κάτοψή σου. Όλες σου οι μελέτες εξαρτώνται από τον εξοπλισμό της επιχείρησης. Σε πρώτη φάση - δεν ξέρω αν εχεις κι Αρχιτεκτονικά κ.λ.π - αλλά οι χρήσεις γης και η αρχαιολογία ειίναι εκ των "ών ουκ ανευ" ... καλή τυχη έχει τρέξιμο το θέμα αλλά και ευρουλάκια ..

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα, 

έχει έρθει ένας πελάτης ο οποίος θέλει αδειοδότηση οινοποιείου. Πρόκειται για μικρό οινοποιείο < 22kw το οποίο ουσιαστικά θα πάρει απαλλαγή από άδεια λειτουργίας.

Σε ποια κατηγορία ΠΠΔ ανήκουν τα οινοποιεία? Μήπως έχει κάποιος πρότυπη τεχνική έκθεση για ΠΠΔ και Οχληση?

Πόσο κοστολογείται μια τετοια άδεια για μικρό οινοποιείο?

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Επίσης δηλώνουμε την πλήρη συμμόρφωση με τις  Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις όπως προβλέπονται στην ΚΥΑ  με Αριθ. Φ.15/4187/266./2012(ΦΕΚ 1275/Β/11-04-2012), Παράρτημα Ι, για τη δραστηριότητα(Πίνακας 2) με ΣΤΑΚΟΔ 2008, 10.4 «Παραγωγή φυτικών & ζωικών ελαίων & λιπών» και ειδικότερα με τις ακόλουθες Δεσμεύσεις:


 


Γενικές Δεσμεύσεις


Α1:Η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση της δραστηριότητας να γίνονται από νόμιμα αδειοδοτημένο  


      φορέα ή να έχει τις απαραίτητες άδειες.


Α2:Περιορισμός των τσιμεντοεπικαλύψεων του εδάφους στα απολύτως απαραίτητα για την διακίνηση


      των αυτοκινήτων ώστε να μην αλλοιωθεί ο ρυθμός απορρόφησης των όμβριων και να αποφευχθεί    


      η πρόκληση δυσμενών για το περιβάλλον δεδομένων, όπως λιμνάζοντα νερά κλπ.


Α3:Απαγόρευση χρήσης ακάλυπτων και κοινόχρηστων χώρων για πάσης φύσεως εργασίες, ούτε για


      την αποθήκευση πρώτων υλών, προϊόντων και μηχανημάτων χωρίς άδεια. Οι χώροι αυτοί να 


     διατηρούνται καθαροί και απαλλαγμένοι από διάσπαρτα υλικά και απόβλητα(στερεά ή υγρά).


Α4:Τήρηση των απαιτούμενων μέτρων πυρασφάλειας που προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις ή


      τις εγκεκριμένες μελέτες.


Α5:Οι διάδρομοι κίνησης των οχημάτων να διαβρέχονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κυρίως κατά      


      τους  καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να περιορίζεται η έκλυση σκόνης και τα οχήματα βαρέως τύπου


      που μεταφέρουν  υλικά να τα καλύπτουν με κατάλληλο ύφασμα για την συγκράτηση της σκόνης.


Α6:Απαγόρευση καύσης πάσης φύσεως αποβλήτων/ υλικών είτε υπαίθρια, είτε σε στεγασμένους


      χώρους.


Α7:Ο φορέας υποχρεούται κατά το μήνα Φεβρουάριο κάθε έτους να διαβιβάζει υποχρεωτικά στην     Αδειοδοτούσα Αρχή, Ετήσια Έκθεση Παραγωγού Αποβλήτων(ΕΕΠΑ) με στοιχεία για τα απόβλητα που παρήγαγε ή/και διαχειρίστηκε κατά τον προηγούμενο χρόνο. Η έκθεση πρέπει να αναφέρεται τόσο στα επικίνδυνα όσο και στα μη επικίνδυνα απόβλητα. Το προς συμπλήρωση έντυπο της ΕΕΠΑ ο φορέας μπορεί να το προμηθευτεί είτε από την Αδειοδοτούσα Αρχή είτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση http://ypeka.gr με βάση την ΚΥΑ 13588/725/2006(ΦΕΚ 383/Β), Κοινή Υπουργική Απόφαση 24944/1159/2006(ΦΕΚ 791/Β) και την Κοινή Υπουργική Απόφαση 50910/2727/2003(ΦΕΚ 1909/Β) όπως εκάστοτε ισχύουν.


Α8:Απαγορεύεται το μπάζωμα οποιουδήποτε ποταμού, χειμάρρου, ρέματος ή υγροβιότοπου.


 


Κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργαζομένων


Β1:Πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής και των Υγειονομικών Διατάξεων για την εν λόγω δραστηριότητα.


Β2:Να λαμβάνονται μέτρα για την ατομική υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων για την προστασία τους κατά την διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας.


Β4:Εκπαίδευση εργαζομένων στην εφαρμογή των σχεδίων έκτακτης ανάγκης.


 


Θόρυβος


Γ1:Να τηρούνται τα όρια θορύβου που αναφέρονται στο Π.Δ. 1180/81 και οι λοιπές διατάξεις περί θορύβου. Ειδικότερα ο θόρυβος στα όρια του οικοπέδου δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 55 Db.


 


Αέρια απόβλητα


Δ1:Οι σταθερές εστίες καύσης για την θέρμανση χώρων και νερού να λειτουργούν με τα καύσιμα και τις προδιαγραφές που καθορίζονται από την Υπουργική Απόφαση 189533/2011(ΦΕΚ 2654/Β) όπως ισχύει. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι θα πρέπει να τηρείται θεωρημένο βιβλίο-Μητρώο, όπου καταγράφονται οι συντηρήσεις του καυστήρα.


Δ2:Τακτικός καθαρισμός και ρύθμιση των καυστήρων, αγωγών καπναερίων(εστία, καπνοδόχος, κλπ.) σε συνδυασμό με τακτικές μετρήσεις από αδειούχο συντηρητή, σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 189533/2011(ΦΕΚ 2654/Β).


Δ3:Η απαγωγή των καυσαερίων να γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 107 του Γ.Ο.Κ., όπως ισχύει και σε ύψος που να μην δημιουργεί προβλήματα στο περιβάλλον.


Δ4:Για τα αέρια απόβλητα που προκύπτουν από την λειτουργία βιομηχανικών λεβήτων, ατμογεννητριών, ελαιοθέρμων και αεροθέρμων με καύσιμο μαζούτ(περιεκτικότητα σε θείο έως 1%-βάσει της με Α.Π. 284/2007 Κοινή Υπουργική Απόφαση(ΦΕΚ 1736/Β/2007)), ντήζελ ή αέριο να τηρούνται τα όρια εκπομπών που καθορίζονται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση 11294/1993(ΦΕΚ 264/Β/1993), όπως ισχύει και να τηρούνται τα απαραίτητα αρχεία συντήρησης.


Δ5:Να τηρούνται τα όρια του Π.Δ. 1180/81(ΦΕΚ-293 Α΄) για τις εκπομπές αερίων αποβλήτων.


Δ6:Να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή της έκλυσης δυσάρεστων οσμών.


Δ9:Εφόσον η εγκατάσταση εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 11641/1942(ΦΕΚ 832/Β/2002) όπως ισχύει, περί εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων στην ατμόσφαιρα, οφείλει να συμμορφώνεται με τις διατάξεις αυτής και να υποβάλλει μέχρι τις 30 Απριλίου κάθε έτους το έντυπο συμμόρφωσης. Οι παραγόμενοι ατμοί πτητικών προϊόντων κατά την πλήρωση των δεξαμενών διαλυτών να απάγονται με σύστημα ανάκτησης ή εξισορρόπησης ατμών ή άλλη κατάλληλη διάταξη αντιρρύπανσης. (Η εγκατάσταση δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της ΚΥΑ 11641/1942(ΦΕΚ 832/Β/2002) περί εκπομπών πτητικών οργανικών ενώσεων(VOC) στην ατμόσφαιρα).


 


Υγρά απόβλητα


Ε1-2:Τα αστικά λύματα από τους χώρους υγιεινής της εγκατάστασης να διοχετεύονται σε σύστημα


         σηπτικής δεξαμενής-απορροφητικού βόθρου, που λειτουργεί σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική


         Απόφαση 145116(ΦΕΚ 354/Β/2011), όπως ισχύει.


Ε3:  Τα υγρά απόβλητα που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία(απόνερα πλύσης του


        καρπού & απόβλητα κάθετων διαχωριστήρων με δίσκους), οδηγούνται στις εγκαταστάσεις του 


        Βιολογικού Καθαρισμού του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων μετά από προ-επεξεργασία,  που


        περιλαμβάνει απαλλαγή λιπαρών ουσιών(λιποσυλλέκτη), κατόπιν εξουδετέρωση και            


        καθίζηση.


 


Στερεά απόβλητα     


Ζ1:Τα αστικά απορρίμματα που παράγονται να συλλέγονται καθημερινά και να απομακρύνονται σε τακτά διαστήματα από τους κατάλληλους φορείς.


Ζ2:Η διαχείριση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 50910/2727/03(ΦΕΚ 1909/Β/2003), όπως ισχύει και τον Ν. 4042/2012(ΦΕΚ 24/Α/2012). Όλα τα μη επικίνδυνα στερεά απόβλητα, που αποθηκεύονται προσωρινά, να παραδίδονται σε φορέα/εργολάβο, ο οποίος πρέπει να διαθέτει άδεια συλλογής και μεταφοράς μη επικίνδυνων αποβλήτων και σύμβαση με τον τελικό αποδέκτη των αποβλήτων. Εφόσον τα απόβλητα παραδίδονται προς διάθεση ή αξιοποίηση(εργασία D ή R) εντός της χώρας, η απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του τελικού αποδέκτη να επιτρέπει την παραλαβή των εν λόγω αποβλήτων στην εγκατάστασή του. Να τηρούνται τα σχετικά παραστατικά στα αρχεία της εταιρείας.


Ζ3:Η διαχείριση των ρευμάτων αποβλήτων, τα οποία εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Ν. 2939/01(ΦΕΚ 179/Α/2001), όπως ισχύει, να γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του παραπάνω νόμου και του αντίστοιχου για κάθε ρεύμα Προεδρικού Διατάγματος ή Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Ειδικότερα:


·    Οι συσκευασίες διαφόρων υλικών που χρησιμοποιούνται κατά την λειτουργία της μονάδας, να παραδίδονται σε κατάλληλα αδειοδοτημένο συλλέκτη προς περαιτέρω αξιοποίηση σε εγκεκριμένη εγκατάσταση. Σε περίπτωση που η εταιρεία εισάγει πλήρεις συσκευασίες πρώτων ή βοηθητικών υλών είναι υπόχρεος διαχειριστής αναφορικά με τις συσκευασίες αυτές. Ως εκ τούτου θα πρέπει να συμβληθεί με εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης. Η ίδια υποχρέωση ισχύει για τις συσκευασίες των προϊόντων που διαθέτει στην αγορά.


·    Η συλλογή των προς απόσυρση ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και συσσωρευτών και των μεταχειρισμένων ελαστικών οχημάτων να γίνεται μέσω εγκεκριμένων συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης, σύμφωνα με τις διατάξεις αντίστοιχα των Π.Δ. 117/04(ΦΕΚ 82/Α) όπως τροποποιήθηκε με το  Π.Δ. 15/06(ΦΕΚ 12/Α) και Π.Δ. 109/04(ΦΕΚ 75/Α) καθώς και της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 41624/2057/Ε103/10(ΦΕΚ 1625/Β), όπως ισχύουν.


·    Τα Απόβλητα Λιπαντικών Ελαίων(ΑΛΕ) από την συντήρηση και επισκευή του Η/Μ εξοπλισμού του εργοστασίου ή και των οχημάτων της εταιρείας(σε περίπτωση που η αλλαγή λιπαντικών λαδιών αυτών γίνεται εντός του εργοστασίου) να αποθηκεύονται προσωρινά σε στεγανά δοχεία με καπάκι ασφαλείας, τα οποία να φυλάσσονται εντός του γηπέδου του εργοστασίου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Η.Π. 24944/1159/06(ΦΕΚ 791/Β), όπως ισχύει και περιοδικά να παραδίδονται, μέσω κατάλληλα αδειοδοτημένου συλλέκτη, σε εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης προς περαιτέρω επεξεργασία, με προτεραιότητα την αναγέννησή τους. Η διαχείρισή τους να γίνεται σύμφωνα με το Π.Δ. 82/2004(ΦΕΚ 64/Α) όπως ισχύει.


·    Η διαχείριση των ΟΤΚΖ θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο Π.Δ.116/04(ΦΕΚ 81/Α).


·    Η διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις(ΑΕΚΚ) να γίνεται σύμφωνα με  όσα προβλέπονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση 36259/1757/Ε103(ΦΕΚ 1312/Β/2010), όπως ισχύει.


Ζ8:Τα στερεά απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας θα διατίθενται ως εξής;


·  Τα φύλλα από την διαλογή των ελιών μπορούν να διατίθενται για χρήση ως ζωοτροφή, για την παραγωγή φυτοχώματος(compost), για την παραγωγή καύσιμης ύλης ή για άλλη εναλλακτική διαχείριση.


·    Οι ελαιοπυρήνες διατίθενται σε πυρηνελαιουργεία.


·    Η ιλύς από τον πυθμένα της εδαφοδεξαμενής θα διατίθεται ως βελτιωτικό εδάφους κατόπιν αναμόχλευσης, εφόσον αφυδατωθεί σε κλίνες ξήρανσης.


·    Η τέφρα που προκύπτει από την καύση του πυρηνόξυλου συλλέγεται και διατίθεται με τα αστικά απορρίμματα της μονάδας, είτε να διατίθεται για την λίπανση των εδαφών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.


Ζ9:  Δεν υπάρχουν ακατάλληλα φρούτα(π.χ. ελαιόκαρπος κάκιστης ποιότητας). 


Ζ12:Η ιλύς που προκύπτει από την  Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων της επιχείρησης θα


       διατίθεται:


1.   Για επαναχρησιμοποίηση στη γεωργία ή δασοπονία, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 80568/4225//1991 (ΦΕΚ 641/Β), ή


2.   Σε αδειοδοτημένη εγκατάσταση παραγωγής εδαφοβελτιωτικού(compost), ή


3.   Για αποκατάσταση τοπίου και εδαφών, ή


4.   Στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, ή


5.   Σε άλλη εγκατάσταση επεξεργασίας ιλύος,


Σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις της νομοθεσίας.


 


Ειδικές Δεσμεύσεις


Η7:Με την οριστική παύση της λειτουργίας της μονάδας να αποκατασταθεί ο χώρος της  


      εγκατάστασής της. Ειδικότερα:


·    Οι χώροι διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων να εξυγιανθούν-αποκατασταθούν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις 13588/725/28-3-06(ΦΕΚ 383/Β) και 24944/1159/30-6-2006(ΦΕΚ 791/Β) όπως ισχύουν(δεν παράγονται επικίνδυνα απόβλητα από την εγκατάσταση).


·    Ο μηχανολογικός εξοπλισμός να αξιοποιηθεί κατά το δυνατόν, εν όλω ή εν μέρει, ανακυκλούμενος και σε κάθε περίπτωση διατιθέμενος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.


Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.