Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Άδεια μικρής κλίμακας για οικίσκο πάνω από γεώτρηση σε εκτός σχεδίου


Drenin

Recommended Posts

Καλημέρα. Έχω γήπεδο εκτός σχεδίου στο οποίο έχει γίνει γεώτρηση (με τη σχετική άδεια). Τώρα πρέπει να φτιαχτεί ένας οικίσκος για τη στέγαση μερικών Η/Μ για δίκτυο άρδευσης. Η γεώτρηση είναι στα 3μ από το όριο του γηπέδου. Ποιο είναι το Δ για τον οικίσκο σε αυτή την περίπτωση?

Link to comment
Share on other sites

Συμπληρωματικά παραθέτω από το ΠΔ 24/85 το άρθρο περί κεραμοσκεπούς αποθήκης, όπου δεν αναφέρεται πουθενά το επιτρεπόμενο Δ.

 

9. Η κατασκευή λιθόκτιστης κεραμοσκεπούς αποθήκης στα καλλιεργούμενα αγροκτήματα, σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 4 του Π.Δ. 24/31-5-85 Φ.Ε.Κ. 270Δ, με επιφάνεια μέχρι δεκαπέντε τετραγωνικά (15 m2) και συνολικό ύψος με τη στέγη έως και τρία μέτρα (3,00 m) εφόσον δε γίνεται χρήση οπλισμένου σκυροδέματος στην οροφή του και κατασκευάζεται ανεξάρτητα από τυχόν υπάρχουσα κύρια οικοδομή, μια φορά για κάθε γήπεδο και μετά από έγκριση της αρμόδιας Δ/νσης Γεωργίας.

Link to comment
Share on other sites

Το άρθρο που αναφέρει την περίπτωση σου είναι το παρακάτω του ΦΕΚ270Δ/31.05.85

'Αρθρο 3 : Αντλητικές εγκαταστάσεις-υδατοδεξαμενές - φρέατα

1. Η ανόρυξη φρεάτων, κατασκευή αντλητικών εγκαταστάσεων και υδατοδεξαμενών, επιτρέπονται ανεξαρτήτως αρτιότητος γηπέδου, με τους κάτωθι όρους και περιορισμούς δομήσεως.

α) Τα κτίσματα για στέγαση των αντλητικών εγκαταστάσεων πρέπει να έχουν της απολύτως απαραίτητες για το σκοπό αυτό διαστάσεις και μέγιστο ύψος δύο και μισό (2.50) μέτρα. Στα ανωτέρω κτίρια δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 παράγραφος 5 εδάφιον α του παρόντος.

Τ'ανωτέρω εφόσον τα φρέατα δεν εμπίπτουν στις απαγορευτικές διατάξεις του Υπουργείου γεωργίας.

β) Το μέγιστο ύψος των υδατοδεξαμενών ορίζεται:

Σε δύο και μισό (2.50) μέτρα όταν κατασκευάζονται στο έδαφος και σε ένδεκα (11) μέτρα όταν κατασκευάζονται σε υποστυλώματα.

Η απόσταση των υδατοδεξαμενών από τα όρια του γηπέδου ορίζεται σε πέντε (5) μέτρα.

2. Στις περιπτώσεις της προηγουμένης παραγράφου 1 απαιτείται έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας της οικείας Νομαρχίας στην οποία βεβαιούται ότι:

α) Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι επιβεβλημένη η κατασκευή κτίσματος στεγάσεως αντλητικών εγκαταστάσεων ή και υδατοδεξαμενής.

β) Οι αιτούμενες διαστάσεις των ανωτέρω κατασκευών είναι οι ελάχιστες απολύτως αναγκαίες για τον σκοπό που προορίζονται.

γ) Επιβάλλεται η κατασκευή υδατοδεξαμενής σε υποστυλώματα εφόσον συντρέχει περίπτωση.

 

Η αρμόδια υπηρεσία είναι η Δνση Εγγειοβελτωτικών Εργων του Υπ .Γεωργίας (ή όπως έχει αν έχει μετονομασθεί)

Η αρμόδια υπηρεσία θεωρεί πως το μέγιστο εμβαδό είναι τα 9μ² εκτός ειδικών περιπτώσεων καθώς επίσης πως τα αντλητικά συγκροτήματα πρέπει να είναι εγκατεστημένα σε μόνιμη βάση.

Το εδάφιον α της παραγράφου 5 του άρθρου 1 που λέει πως δεν έχει εφαρμογή είναι τα 15 μέτρα από τα όρια.

 

Θεωρώ πως μια επίσκεψη στη αρμόδια υπηρεσία θα σε βοηθήσει πολύ.

Edited by Faethon11
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 4 years later...

Καλημέρα,

 

Ψάχνω να βρω τις ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις που πρέπει να έχει ο οικίσκος που στεγάζει τον μηχανολογικό εξοπλισμό της γεώτρησης σε έκτος σχεδίου, εντός ζώνης άρτιο και οικοδομήσιμο κατά κανόνα αγροτεμάχιο. Υπάρχει κάποια εγκύκλιος, γνωμοδότηση κ.λ.π.?

Το Φ.Ε.Κ. 270/85 στο άρθρο 3 αναφέρει ότι δεν ισχύουν τα 15 μ. ( Φ.Ε.Κ.270/85 -άρθρο 1 παρ. 5 εδάφιο α).

Αν αναλογιστώ ότι επιτρέπεται η κατασκευή του ανεξαρτήτως αρτιότητας γηπέδου, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν ισχύ και οι όροι δόμησης, μπορώ δηλαδή να το κατασκευάσω άνευ περιορισμού πλαγίων αποστάσεων?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.