Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Άδεια επισκευής σεισμοπλήκτου - Αποχαρακτηρισμός


 
gasvlaz

Recommended Posts

Συνάδελφοι αντιμετωπίζω την εξής περίπτωση: Κτίριο με άδεια επισκευής από τους σεισμούς του 1999 (η άδεια εκδόθηκε από την Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, Υ.Α.Σ.). Ο διαχειριστής μου ζήτησε την σύνταξη τεχνικής έκθεσης με σκοπό τον αποχαρακτηρισμό του κτιρίου. Μου προσκόμισε σχετικό υλικό που φαίνονται οι εργασίες αποκατάστασης που υλόποιήθηκαν όπως είχε προταθεί. Δεν γνωρίζω που πρέπει να απευθυνθώ. Από μια πρώτη έρευνα η Υ.Α.Σ. δεν λειτουργεί πλέον. Γνωρίζει κάποιος ποιός είναι ο αρμόδιος φορέας;

Link to comment
Share on other sites

Ζητάς τη μελέτη του έργου και έρχεσαι σε επαφή με το μελετητή (ζητάς σχέδια/παραδοχές/αποτίμηση της τότε κατάστασης κλπ)

Ζητάς τα ημερολόγια του έργου από τον εργολάβο, όπως και φωτογραφίες εργασιών, την προσφορά, ίσως και τα τιμολόγια.

Ψαχνεις την άδεια επισκευών και τον επιβλέποντα.

Κανεις αυτοψία στο χώρο με βάση τα παραπάνω.

Αν δεν έχεις τουλάχιστον αυτά κάνεις έκθεση στον αέρα (προσωπική άποψη)

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

καλησπέρα, σε σεισμόπληκτο του 1999 πήρα από το φάκελο στο ΤΑΣ (πέραν των άλλων) αντίγραφα της άδειας επισκευής και της βεβαίωσης περαίωσης εργασιών. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί 'κίτρινο'. Αυτή η βεβαίωση περαίωσης εργασιών είναι ο επονομαζόμενος 'αποχαρακτηρισμός' (έτσι μου είπαν στο ΤΑΣ) ή θα έπρεπε να έχει γίνει πρόσθετη διαδικασία?

Edited by Roy_Hobbs
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Σε περίπτωση άδειας ΤΑΣ σε πολυκατοικία όπου δεν πραγματοποιήθηκαν κάποιοι από τους μανδύες της αρχικής μελέτης αλλά πραγματοποιήθηκαν άλλοι σε άλλα σημεία και συνολικά οι ενισχύσεις είναι περισσότερες από αυτές που απαιτήθηκαν, τι μπορεί να γίνει για να αποχαρακτηριστεί το κτίριο ? Το ΤΑΣ βασίζεται στο ΦΕΚ του 2017 και σου λέει ότι εάν δεν έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι ενισχύσεις που προέβλεπε η μελέτη δεν μπορείς να κάνεις τίποτα. Επιστρέφεις όλα τα λεφτά. Εμένα αυτό μου φαίνεται παράλογο αφού κάνω στατική μελέτη στο κτίριο όπως έχει ενισχυθεί και αντέχει. Μήπως υπάρχει κάποιο κενό νόμου ? 

Παράθεση

ΦΕΚ 609Β/2017

Α2. ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
Για κτίρια που ο ιδιοκτήτης προέβη στην εκτέλεση και πρόσθετων εργασιών ενίσχυσης - πέραν όλων των εγκεκριμένων από την εκδοθείσα άδεια επισκευής - ο δικαιούχος του σεισμοδανείου απαιτείται να καταθέσει αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία (Τ.Α.Σ. Αχαρνών), συνοδευόμενη, κατά περίπτωση, από....

 

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να είμαι γνώστης της διαδικασίας έχει μια κάποια λογική. Πάει κάποιος και παίρνει ένα δάνειο για μια κατασκευή, έχοντας υποβάλει τις μελέτες του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου. Στην πορεία αλλάζει το φυσικό αντικείμενο για το οποίο δανειοδοτείται χωρίς να ενημερώσει κανένα για να γίνει αναθεώρηση προϋπολογισμού. Μήπως λοιπόν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτή μια αναθεώρηση μελέτης ενισχύσεων (κατ ουσία μελέτη εφαρμογής πλέον) με νέο προυπολογισμό-κόστος επισκευών ως αυτές έγιναν τελικώς;

Διότι κάτι θα πρέπει να γίνει τελικά με αυτή την περίπτωση και όχι να επιστραφεί πίσω το ποσό.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Εμ...δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία που λες δηλαδή αναθεώρησης της ληγμένης πλέον άδειας επισκευής του 2000..! Για αυτό λέω κενό νόμου. Και στην τελική μιλάμε για στατική ενίσχυση η οποία είναι πολύ πιθανό να αλλάξει στην εφαρμογή της για πολλούς πρακτικούς λόγους και όχι από δόλο να κερδίσουμε δηλαδή λεφτά κτλ. Τι να πω θα πρέπει να βγει μία διευκρίνηση για αυτά τα θέματα γιατί έχουν κολλήσει πολλά κτίρια με υποθήκες.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.