Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Απορίες σπουδών Ηλεκτρολογίας


fandridis

Recommended Posts

Καλησπέρα παιδιά,

Αφού διάβασα μερικές 100άδες σελιδών στο φόρουμ, μάχες μεταξύ δικαιωμάτων διαφόρων πανεπιστημίων, είπα να εγγραφώ και να γράψω τις απορίες μου, μήπως και κάποιος μπορεί να βοηθήσει.

 

Λίγα για την ιστορία μου, είμαι 25 χρονών, απόφοιτος ΤΕΙ Πληροφορικής Αθήνας. Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε βέβαια, αποδείχτηκε ορθότερο να ακολουθήσω τα βήματα του πατέρα μου, ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη με 3 δεκαετίες προυπηρεσία.

Έτσι, αποφάσισα να αφιερώσω λίγο χρόνο να πάρω και ένα πτυχίο ηλεκτρολογίας, λίγο για τις γνώσεις, λίγο για να μην εξαρτούμε από υπογραφές τρίτων όταν ο πατέρας μου βγει στη σύνταξη.

 

Φέτος θα δώσω πανελλήνιες, όπου σίγουρα μπορώ να περάσω ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας Πειραία. Το ερώτημα είναι... αξίζει? Διάβασα ΤΟΣΑ πέρει έλλειψη δικαιωμάτων και τα λοιπά. Επίπεδο σπουδών δεν με ενδιαφέρει και τόσο πολύ, στην ηλικία μου γνωρίζω ότι 90% σημασία παίζει αν το άτομο έχει θέληση να μάθει και όχι μόνο πόσα περισσότερα μαθήματα / βαρβάτους καθηγητές έχει η κάθε σχολή.

 

Ο άλλος δρόμος είναι ΑΕΙ (Ηλεκτρολογος Μηχανικός ή Μηχανολόγος Μηχανικός, αν άκουσα καλά και οι δεύτεροι έχουν το απεριόριστο στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις) μια πρώτη προσπάθεια μέσω πανελληνίων, και δέυτερη με κατατακτήριες. Δύσκολο βέβαια, πανελλήνιες με κόβω γύρω στο 16-17.5, και κατατακτήριες έχω ακούσει είναι δύσκολες επίσης.

 

Η αλήθεια είναι ότι τείνω προς το ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, μιας κι εκει θα μπορώ πιο εύκολο ταυτόχρονα να δουλεύω ενώ αν στο ΑΕΙ θα πρέπει να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου σαν φοιτητής. (ειδικά αν περάσω εκτός αθήνας)

 

Και... to sum up:

1. To δίπλωμα απο ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας πιστεύετε θα μου είναι αρκετό στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία ως ελ.επαγγελματίας εγκαταστάτης?

2. Ισχύει ότι οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί έχουν ίδια δικαιώματα με του ηλεκτρολόγους?

 

Κάθε σκέψη καλοδεχούμενη!

 

 

Υ.Γ: Δεν ξέρω πόσο απλά μπαίνει μια "υπογραφή", αλλά έχω έναν πολύ καλό φίλο/ξάδερφο που τελειώνει Η/Μ ΕΜΠ. Υποθέτω ότι αυτός θα μπορούσε να με βοηθούσε σε έργα πέρα των δυνατοτήτων μου?

 

Y.Γ2: Πες ότι τελείωνω ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, υπάρχει κάποιος γρήγορος τρόπος (+1 χρόνος) να δυναμώσω το πτυχίο μου? Μεταπτυχιακό ή κάτι? Αν βέβαια υπάρχει διάθεση τότε...

Edited by fandridis
Link to comment
Share on other sites

Αν δώσεις για ΑΕΙ θέλεις αρκετό διάβασμα και πριν και κατά την διάρκεια των σπουδών...Από την άλλη θα βγεις στην αγορά εργασίας στα 30 αν πάνε όλα καλά.

Από την άλλη και στο ΤΕΙ θέλει διάβασμα δεν μοιράζουν πτυχία έτσι απλά...Βγαίνεις στην αγορά στα 29.

Με λίγα λόγια θα αφιερώσεις στα θρανία 4-6 χρόνια. Αν μπορείς να συνδιάσεις και εργασία κανένα πρόβλημα.

Επειδή μιλάς για εγκαταστάτη μόνο με ΤΕΙ ηλεκτρολογίας είσαι καλυμμένος.

Οι διπλωματουχοι Μηχανολόγοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους, συνεπώς απεριόριστα στα ηλεκτρολογικά...

 

ΥΓ Οχι ότι δεν γίνεται...αλλά εσύ πχ θα υπέγραφες κάτι αν πρώτα δεν το είχες ο ίδιος ελεγξει? και είσαι σίγουρας 100%?

ΥΓ2 Τα επαγγελματικά δικαιώματα απονέμονται από το βασικό σου πτυχίο. Μεταπτυχιακά κτλ απλά προσθέτουν μπόνους στο βιογραφικό σου μέχρι στιγμής τουλάχιστον....

 

Η γνώμη μου για αυτό που θέλεις να πάς ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας.

Link to comment
Share on other sites

Οι διπλωματουχοι Μηχανολόγοι έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους διπλωματούχους Ηλεκτρολόγους, συνεπώς απεριόριστα στα ηλεκτρολογικά...

 

Δεν ξέρω αν άλλαξε κάτι από πέρυσι που πήρα το πτυχίο αλλά εγώ ξέρω ότι δεν είναι απεριόριστο αλλά 150kW φωτισμός και 300 kW κίνηση.

Link to comment
Share on other sites

Αν θες να ασχοληθείς σαν εγκαταστάτης - το τονίζω εγκαταστάτης - το πτυχίο του ΤΕΙ σε υπερκαλύπτει. Και από ένα ΙΕΚ παίρνεις άδεια εγκατάστατη με μικρή ισχύ στην αρχή που αυξάνεται με το χρόνο. Αν θες να αναλαμβάνεις μελέτες τότε χρειάζεσε το πτυχίο ΤΕΙ αλλά θα έχεις τους περιορισμούς των υπομηχανικών του 60. Βέβαια ζούμε με την ελπίδα πως θα αλλάξουν τα πράγματα...

Link to comment
Share on other sites

Η αλήθεια είναι ότι τείνω προς το ΤΕΙ Ηλεκτρολογίας, μιας κι εκει θα μπορώ πιο εύκολο ταυτόχρονα να δουλεύω ενώ αν στο ΑΕΙ θα πρέπει να αφιερώσω όλο τον χρόνο μου σαν φοιτητής. (ειδικά αν περάσω εκτός αθήνας)

 

 

Φίλε σε πληροφορώ οτι θα σου είναι ποίο εύκολο να δουλέψεις αν περάσεις σε κανένα ΑΕΙ παρά σε ΤΕΙ γιατι στο ΤΕΙ ηλεκτρολογίας Πειραιά που θες να περάσεις εκτός από 47 θεωρίες έχει και 26 υποχρεωτικά εργαστήρια που με 2 απουσίες χάνεις το εργαστήριο και πας για το επόμενο εξάμηνο.Το μάθημα θεωρείτε περασμένο οταν έχεις περάσει θεωρία + εργαστήριο.Τουλάχιστον έτσι υπήρχαν τα πράγματα πριν από μερικά χρόνια.

Για τη δουλεία που θες να κάνεις το πτυχίο του ΤΕΙ σε καλύπτει και με το παραπάνω .

Edited by hektor
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.