Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Κυρώσεις ελεγκτών δόμησης - έως και οριστική αφαίρεση άδειας μελέτης/επίβλεψης


Recommended Posts

Στον Ν. 4030/2012 αναφέρει για τις κυρώσεις:

 

- Για τον μελετητή: 3 έως 12 μήνες αφαίρεση της του δικαιώματος εκπόνησης και υπογραφής μελέτης για έγκριση και άδεια δόμησης καθώς και επίβλεψης εργασιών για εργασιών για υποβαλλόμενες μελέτες που δεν εκπονήθηκαν σύμφωνα με τις οικείες πολεοδομικές διατάξεις ή σύμφωνα με τα εγκεκριμένα στοιχεία του τοπογραφικού διαγράμματος και του διαγράμματος δόμησης.

 

- Για τον επιβλέποντα προβλέπεται αντίστοιχη ποινή αν οι οικοδομικές εργασίες δεν εκτελεστούν σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες.

 

 

Σε περίπτωση υποτροπής καθώς και αν οι παραβάσεις αφορούν οικοδομικές εργασίες σε παραδοσιακούς οικισμούς, αρχαιολογικούς, χώρους και μνημείά, κτλ, τα όρια των κυρώσεων διπλασιάζονται (δηλαδή πάμε από 6 έως 24 μήνες χωρίς δικαίωμα μελέτης/επίβλεψης).

 

Σε περίπτωση περαιτέρω υποτροπής οι παραπάνω κυρώσεις είναι ΟΡΙΣΤΙΚΕΣ!

Δηλαδή μιλάμε πλέον για οριστική αφαίρεση του δικαιώματος υπογραφής μελετών καθώς και επίβλεψης οικοδομικών εργασιών!!!

 

Ποια η γνώμη σας για τις ποινές;

 

Με τέτοιες ποινές, ποια είναι η πιθανότητα εφόσον υπάρχουν παρανομίες να κάνουν τα στραβά μάτια έως και 6 ελεγτκές (ένας Π/Μ και ένας Η/Μ σε κάθε στάδιο ελέγχου) ρισκάροντας να πέσουν και σε δειγματολειπτικό έλεγχο από τους επιθεωρητές δόμησης, σε έλεγχο από ενεργειακό επιθεωρητ και σε τυχόν έλεγχο λόγω καταγγελίας;

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

Οι παραπάνω ποινές είναι για τους συντάκτες τη μελέτη και τους επιβλέποντες τη μελέτη μηχανικούς και όχι για τους ελεγκτές δόμησης μηχανικούς.Για τσέκαρε το και εσύ!

Edited by Manolis gon
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

...

τα στραβά μάτια έως και 6 ελεγτκές (ένας Π/Μ και ένας Η/Μ σε κάθε στάδιο ελέγχου) ρισκάροντας να πέσουν και σε δειγματολειπτικό έλεγχο από τους επιθεωρητές δόμησης, σε έλεγχο από ενεργειακό επιθεωρητ και σε τυχόν έλεγχο λόγω καταγγελίας;

 

Δεν καταλαβαίνω γιατί να κάνουν τα στραβά ματια?

Τι έχουν τα ματια του μηχανικού? Παίρνει πτυχίο του μονο αν είναι αλλήθωρος? ή υπάρχει μάθημα στις Πολυτεχνικές σχολες "προδιαγραφές Στραβά Ματια"

Δεν το πιάνω βρε παιδιά για ποιο λόγο να αναζητάμε αιτιολογία ή κολυμπήθρα του Σιλωάμ για στραβά ματια.

 

Να υπάρξουν λάθος ερμηνείες σε ένα πολυδαίδαλο πολεοδομικό σύστημα και εκατοντάδες εγκυκλίους και ερμηνείες, αυτό ναι το καταλαβαίνω....

Το στραβά ματια όμως δεν νομίζω ότι πρέπει να έχουμε πια καμια ανοχή από κανέναν για κανέναν και ας υπάρχει η δικαιολογία ότι τόσοι άλλοι αυτό έκαναν.

 

(σωστή και η επισήμανση του Μανώλη)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Ούτε στην σχολή μου είχαν το μάθημα "Στραβά Μάτια", αλλά αν κρίνω από το πως παραδίδονται κάποια δημόσια έργα, υποβρύχια (που γέρνουν), κτλ, θεωρώ ότι υπάρχει ειδική σχολή αλλήθωρων.

 

Από την στιγμή που ορίζονται με κλήρωση οι ελεγκτές, θεωρώ απίθανο να πέσουν όλοι οι "αλλήθωροι" στο ίδιο έργο, κάποιος θα δει τα λάθη.

Link to comment
Share on other sites

ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάποιοι δίνουν λεφτά για να "φτιάξουν" τα μάτια τους στον οφθαλμίατρο, ενώ άλλοι παίρνουν λεφτά για να "χαλάσουν" τα μάτια τους και να μην βλέπουν στο εργοτάξιο!!! :angry:

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Καλησπέρα,ξέρει κάποιος τι γίνεται στη περίπτωση που το κτίριο είναι νόμιμο και σύμφωνα με την άδεια αλλά ο έλεγχος δεν έγινε τη σωστή στιγμή?

Το Φεκ57/2014 αναφέρει ότι προβλέπονται οι κυρώσεις του άρθρου 7 του 4030 λαμβάνοντας υπόψιν αν υπάρχουν παραβάσεις.(για μη έγκαιρη υποβολή αιτήματος)

Αυτό σημαίνει ότι αν όλα είναι εντάξει δεν πειράζει που καθυστέρησε ο έλεγχος?? 

Link to comment
Share on other sites

Κανεις δεν ξερει να σου πει.

Θεωρητικα οι υποθεσεις πανε στο Εποπτικο Συμβουλιο (αν θυμαμαι καλα την ονομασια του).

Τουλαχισουν μεχρι πριν 1 μηνα δεν ειχα συσταθει.

 

Στην εδω ΥΔΟΜ μου ειπαν, οτι σε τετοιες υποθεσεις προχωρανε κανονικα την ηλεκτροδοτηση, αλλα αφηνουν στην ακρη και το θεμα με τις οποιες κυρωσεις, για οοοοοταν συσταθει το Εποπτικο Συμβουλιο.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

υπάρχει και αυτό αλλά μάλλον δεν σε πιάνει

Ε.Υ.Ε.Δ. - Έλεγχος έργων και εργασιών δόμησης κατά το Ν. 4030/2011

 

Β. Ιδιωτικά έργα

Επειδή η αρμόδια Υπηρεσία (Ε.Υ.Ε.Δ) για τον ορισμό ελεγκτών δόμησης συγκροτήθηκε στις 31.03.2012 και η διαδικασία ορισμού ελεγκτών δόμησης εκκίνησε εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, άδειες δόμησης που εκδόθηκαν σε διάστημα δύο (2) μηνών από τη συγκρότηση της αρμόδιας υπηρεσίας (δηλαδή μέχρι την 31.05.2012) και για τις οποίες δεν ορίστηκε ελεγκτής δόμησης στο πρώτο στάδιο κατά τις διατάξεις του Ν.4030/2011 και της υπ΄ αριθμ. 9875/2012 ΚΥΑ οι εργασίες δόμησης δεν θεωρούνται αυθαίρετες και δεν διακόπτονται, εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης υπεύθυνη δήλωση από τον αρμόδιο Επιβλέποντα Μηχανικό στην οποία διατυπώνεται ότι η κατασκευή έχει εκτελεστεί νομίμως σύμφωνα με την άδεια δόμησης, η οποία εκδόθηκε πριν τις 31.05.2012.

Περαιτέρω, επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί ο αμέσως επόμενος έλεγχος από ελεγκτή δόμησης, αναλόγως του σταδίου των εργασιών για την ορθή ολοκλήρωση των εργασιών και την έκδοση των σχετικών πιστοποιητικών.

Στο σχετικό πόρισμα σημειώνεται ότι δεν πραγματοποιήθηκε ο προηγούμενος έλεγχος, αλλά έχει υποβληθεί δήλωση για το σύννομο των εργασιών από τον αρμόδιο Επιβλέποντα σύμφωνα με άδεια δόμησης που εκδόθηκε προ της 31.05.2012.

Για όλες τις εκτελούμενες εργασίες μετά την 31.05.2012 θα πρέπει τηρούνται απολύτως οι διατάξεις του Ν.4030/2011.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Ξέρει κανείς (είχε αντίστοιχη περίπτωση) τι γίνεται με τις κυρώσεις της §9 του άρθρου 7 του 4030;

 

Έχει έρθει μια περίπτωση που έχει κόκκινη κάρτα από τον εκλεκτή δόμησης, αρνητικό πόρισμα κατηγορίας Δ (αναθεώρηση με έκθεση αυθαιρέτου) λόγω μη υλοποίησης της διαμόρφωσης Π.Χ. που επέφερε και διαφορές σε ύψος και συντελεστή όγκου. Έχω αναλάβει την αναθεώρηση, έκθεση αυθαιρέτου ακόμη δεν έχει γίνει (περιμένω) και θα ΄θελα να ξέρω τι γίνεται με τις ποινές για μελετητή και επιβλέπων… Εφαρμόζονται;

 

Ο νόμος αναφέρει απαγόρευσης εκπόνησης και υπογραφής μελετών για την έκδοση έγκρισης δόμησης και άδειας δόμησης και η κύρωση της απαγόρευσης επίβλεψης οικοδομικών εργασιών από 3 έως 12 μήνες ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.