Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μεταφορά ασφάλισης και έδρας επαγγέλματος στη Βουλγαρία


vagmavra

Recommended Posts

Συνάδελφοι καλημέρα

 

Την τελευταία περίοδο και μετά από τις τελευταίες αλλαγές στο ασφαλιστικό και το φορολογικό μας (αύξηση εισφορών, τέλος επιτηδεύματος, μείωση των εξόδων ασφάλισης ως έξοδα ατομικής επιχείρησης, μείωση αφορολόγητου ορίου κτλ) ψαχνω κατά πόσο συμφέρει η κίνηση να μεταφέρω την ασφάλιση μου και να κάνω έναρξη επαγγέλματος στην Βουλγαρία.

 

Να σας εξηγήσω εν συντομία τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν:

1) Διαγραφή απο ΤΣΜΕΔΕ και ασφάλιση στη Βουλγαρία

2) Διαγραφή απο το μητρώο της εφορίας και σύσταση Ε.Π.Ε στη Βουλγαρία, μετά απο εγγραφή στο Τεχνικό επιμελητήριο της Βουλγαρίας θα μπορώ να βγάλω και μπλόκ παροχής υπηρεσιών Μηχανολόγου μηχανικού και να δραστηριοποιούμαι

3) Απο το ΤΕΕ δεν σκοπεύω να διαγραφώ

 

Τα θέματα που δεν μπορώ να λύσω ακόμη ύστερα απο πολλές τηλεφωνικές και ηλεκτρονικές επικοινωνίες με το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ είναι τα εξής :

 

1) Έχοντας πλέον βουλγάρικο δελτίο Π.Υ. και βουλγάρικη ασφάλιση μπορώ να κάνω άσκηση επαγγέλματος στην Ελλάδα αφού είμαι ήδη γραμμένος στο ΤΕΕ η χρειάζεται κάποια ''αναγνώριση'' ??

 

2) Η Ε.Π.Ε μπορεί να λαμβάνει-εκετελεί ιδιωτικά έργα στην Ελλάδα απασχολώντας μόνο Έλληνες υπεργολάβους η χρειάζεται κάποια διαδικασία ''αναγνώρισης'' ???

 

Απο ότι μου έχουν πει Βούλγαροι και Έλληνες που στήνουν τέτοιες εταιρίες, μπορούν να συμβούν και τα δύο καθότι θεωρούνται συναλλαγές εντός ΕΕ, αλλά θέλω να το εξακριβώσω 1000%

 

Σας παρακαλώ όποιος γνωρίζει πραγματικά ας απαντήσει καθότι με όσους υπαλλήλους έχω επικοινωνήσει κανένας δεν γνωρίζει η δεν θέλει να γνωρίζει..

Επίσης εαν καποιος ξέρει που μπορώ να απευθυνθώ για να μου απαντήσουν αυτές τις ερωτήσεις θα το εκτιμούσα.

 

Ευχαριστώ

Edited by vagmavra
Link to comment
Share on other sites

1) Διαγραφή απο ΤΣΜΕΔΕ και ασφάλιση στη Βουλγαρία

3) Απο το ΤΕΕ δεν σκοπεύω να διαγραφώ

 

Φίλε κ εμείς την ψάχνουμε για Βουλγαρία, πίστεψέ με, κ ΠΟΛΥΣ ΠΟΛΥΣ κόσμος θα την ψάξει μόλις του έρθουν τα φουσκωμένα ειδοποιητήρια του επόμενου εξαμήνου.

 

ΟΜΩΣ

 

Το 1) και το 3) ταυτόχρονα ΔΕΝ γίνονται. Άπαξ κ είσαι μέλος ΤΕΕ, σε αυτόν εδώ το βόθρο που ζούμε ΕΙΣΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΣΜΕΔΕ πάει κ τελείωσε.

 

Επομένως ξεχνάς εντελώς το δικαίωμα σφραγίδας εντός Ελλάδος. Διότι για να μην πληρώνεις ΤΣΜΕΔΕ, σημαίνει ότι έχεις διαγραφεί ΚΑΙ από το ΤΕΕ.

 

Το χειρότερο είναι ότι ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΓΓΡΑΦΕΙΣ.

 

Επομένως:

 

Το μοναδικό νόημα της έναρξης στη Βουλγαρία είναι να καταφέρεις να πείσεις το ΤΕΕ ότι δεν ασκείς πλέον επάγγελμα στην Ελλάδα. Στη συνέχεια σε διαγράφουν. Στη συνέχεια διαγράφεσαι ΚΑΙ από τη Βουλγαρία (ΑΝ σε αφήσουν κ εκεί, διότι εδώ έχουμε σοσιαλδημοκρατία, εκεί μπορεί να έχουν το ίδιο, ποιός ξέρει τί μπουρδέλα είναι κ αυτοί στην πραγματικότητα?) κ γίνεσαι φάντασμα. Δουλεύεις μαύρα με σφραγίδα άλλου ή εντελώς πλαστή εντός Ελλάδος κ η Παναγιά μαζί σου. Τέλος, ξεπλένεις τα μαύρα σου, το κόστος πλυντηρίου είναι να σου κοστίζουν τα 100 ευρώ 120, δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που δίνεις θα παίρνεις 83 πλυμένα, αν κ δεν ξέρω πόσες δουλειές υπάρχουν πλέον εδώ που να αξίζει τον κόπο. Πάντως η αναλογία συμφέρει ΤΡΕΛΑ Κ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ, δεδομένου ότι εδώ στο βόθρο για να ασπρίσουν τα λεφτά τίμια η αναλογία είναι 100 ευρώ για να πάρεις 55!!! Τα συγχαρητήριά μου στον πανέξυπνο υπουργό οικονομικών, Κο Πονηρίδη. Το ''Πονηρίδης'' πλέον θα θεωρείται Τίτλος, όπως ο Μαρκήσιος άλλοτε.

 

ΜΟΝΟ αυτή η λύση υπάρχει που να υπάρχει (κάποιο) όφελος.

 

Επίσης, αν βρεις κ εσύ κάτι νεώτερο, μας λές.

 

Καλή τύχη συναγωνιστή, αν κ στο βόθρο που ζούμε δεν παίζει ρόλο η τύχη. Είμαστε πρόβατα έτοιμα για σφαγή.

 

Ο

ΤΡΙ-ΣΚΑΤΑ-ΡΑΤΟΣ

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Καλημερα χανς

 

Εμένα δεν με ενδιαφέρει το να είμαι φάντασμα, να κάνω ''ξέπλυμα'', και να νοικιάζω υπογραφές.

Αυτο που θέλω είναι να μεταφέρω την έδρα μου κατά συνέπεια την φορολογία και την ασφάλιση μου στην Βουλγαρία.

 

Τώρα η διαδικασία έχει ως εξής :

 

1) Στήνεις μια Ε.Π.Ε στην Βουλγαρία η οποία δεν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων(παροχή υπηρεσιών, εμπόριο, ενοικιάσεις, κατασκευές κτλ) και μπορεί να κινηθεί παντού εντός Ε.Ε. [κόστος έναρξης απο 600 έως 1500 € και πάγια μηνιαία έξοδα συντήρησης απο 100€ + ανάλογα τον όγκο συναλλαγών της εταιρίας]

 

2) Αφού στήσεις την Ε.Π.Ε πας να γραφτείς στο Τεχνικό επ της Βουλγαρίας.

Εκεί δεν έχουν προσωπικές επιχειρήσεις έτσι πρέπει πρώτα να κάνεις την έναρξη της εταιρίας και μετά να βγάλεις εσύ μπλόκ Π.Υ. σαν επιστημονικό προσωπικό μέσω της εταιρίας.

Η εταιρία αδιαμφισβήτητα μπορέι να συνδιαλαγεί παντού εντός Ε.Ε. χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα-- μέχρι ώρας το ίδιο μου λένε και πολλοί για τον ελεύθερο επαγγελματία με βουλγάρικη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος-- Αλλά εδώ κανένας κοπρίτης Δ.Υ. δεν ''ξέρει'' να απαντήσει επίσημα.

Ο φόρος λοιπόν είτε της εταιρίας είτε ο δικός σου σαν επιστημονικό προσωπικό είναι 10% επι των καθαρών κερδών μόνο χωρίς κλίμακες και διάφορα άλλα.

Με την σύσταση της ΕΠΕ πέρνεις διετή άδεια παραμονής και ταυτότητα και μετά το πέρας της 5ετίας σου βγάζουν μόνιμη άδεια παραμονής.

 

3) Ασφαλίζεσαι με 120 € μηνιαίως σε ιδιωτική εταιρία και δικαιούσαι πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη εντός Ε.Ε. μετά το πέρας του πρώτου έτους.

 

 

Σίγουρα και εκεί το κράτος και το σύστημα του @@@δελο θα είναι αλλά εκεί οι δικηγόροι που πληρώνεις για να σου στήσουν και συντηρούν την εταιρία κρατάν λαδωμένα τα γρανάζια του κρατικού μηχανισμού και οι δουλειές σου γίνονται στο πιτς φυτίλι χωρίς καν να χρειαστεί να πας..

 

Εφάπαξ έξοδα :

Σύσταση εταιρίας κ προσωπικού μπλόκ με όλα τα έξοδα = 1000€

Εγγραφή σε Τ.Ε. = 150 €

 

Σύνολο εξόδων έναρξης = 1150 € Υπολογίστε κάνα 1500άρι € να είστε καλυμμένοι

 

 

Ετήσια έξοδα :

Συντήρηση εταιρίας κ προσωπικού 2 ατόμων με μπλόκ = 1500 € μίνιμουμ

Ασφάλιση/άτομο = 1200 €

Τ.Ε. = 100 €

 

Σύνολο ετησίων πάγιων εξόδων μετά το πρώτο έτος = 2800 €

 

Όσο δηλαδή πληρώνω τώρα μόνο το ΤΣΜΕΔΕ κάτω 5ετίας.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Αδελφε

 

Αυτο που δεν μπορεις, ή δεν θες να συνειδητοποιησεις ειναι το γεγονος οτι απαξ κ διαγραφεις απο το ΤΕΕ, δεν εχει κυρος η υπογραφη σου στην Ελλαδα. Και για να διαγραφεις απο το ΤΣΜΕΔΕ, ΠΡΕΠΕΙ να διαγραφεις ΠΡΩΤΑ απο το ΤΕΕ.

 

Επομενως, αν δεν εχει κανενα κυρος η υπογραφη σου στην Ελλαδα, ποιος ο λογος να παει κανεις να ανοιξει εδρα στη Βουλγαρια? Αν απεξαρτηθει ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ αντι να ηγαινουν πακετο οπως τωρα, τοτε ναι, ισχυει η σκεψη σου, μονο που δεν θα το κανουν.

 

Με το σχεδιο σου μονο σε δημοσια εργα μπορεις να κατεβεις. Στα ιδιωτικα, αυτα που ισχυουν περι ελευθερης ασκησης του επαγγελματος του μηχανικου στην Ελλαδα λογω EU ,ισχυουν ΜΟΝΟ αν εισαι μελος ΤΕΕ. π.χ. δεν μπορει ο Γαλλος μηχανικος να βαραει σφραγιδες αν πρωτα δεν του εχει δωσει το ΤΕΕ αριθμο μητρωου. Και απαξ κ γραφτει αυτος στο ΤΕΕ, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ππληρωνει κ ΤΣΜΕΔΕ.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Χανς

Μηχανικος Ιταλιας (δλδ εντος ΕΕ) δεν μπορει να υπογραψει μελετη στην Ελλαδα???

Ρωταω διοτι ξερω περιπτωση... Δεν ξερω ομως αν ειχε κανει καποια διαδικασια στο ΤΕΕ, παντως σιγουρα οχι εγγραφη σε ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ..

 

 

π.χ. δεν μπορει ο Γαλλος μηχανικος να βαραει σφραγιδες αν πρωτα δεν του εχει δωσει το ΤΕΕ αριθμο μητρωου. Και απαξ κ γραφτει αυτος στο ΤΕΕ, ΑΥΤΟΜΑΤΑ ππληρωνει κ ΤΣΜΕΔΕ.

 

 

Δεν ξερω με σιγουρια, αλλα δεν εχει λογικη αν εγω πχ δραστηριοποιουμε σε 10 χωρες εντος ΕΕ να πρεπει να πληρωνω και ασφαλιστικες εισφορες σε 10 χωρες...

(θα μου πεις για το ελλαντα μιλαμε, οι υπολοιπες 9 θα ειναι κανονικες χωρες...)

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

terry

 

Οτι μπορει με την εννοια του να εχει την καταλληλη μυικη δυναμη να πατησει τη σφραγιδα επανω στο χαρι, μπορει. Για να εχει κυρος ομως αυτο το σφραγισμενο χαρτι σε ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ υπηρεσια, απαιτειται ειτε συνυπογραφη μηχανικου με Α.Μ.ΤΕΕ, ή να παρει ο ιδιος Α.Μ.ΤΕΕ.

 

edit: αυτο που λες για τις 10 χωρες ως θεμα εχει λυθει. Σε δημοσια εργα μπορει μια χαρα. Σε ιδιωτικα ΟΧΙ.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Εξηγησε λιγο, διοτι δεν εχει νοημα αυτο που λες.. (δεν λεω οτι δεν ξερεις αλλα εξηγησε το)

Ξερω περιπτωση μηχανικου Ελληνα που δουλευει στην Ιταλια που υπογαψε μελετη στην Ελλαδα..

Εχω την εντυπωση οτι ειχε κανει καποια διαδικασια στο ΤΕΕ, απλα για να πληρωθει τις αμοιβες και να πληρωσει τις εισφορες...

 

 

 

με την εννοια του να εχει την καταλληλη μυικη δυναμη να πατησει τη σφραγιδα επανω στο χαρι, μπορει

 

χαχαχα

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Εξηγησε λιγο, διοτι δεν εχει νοημα αυτο που λες.. (δεν λεω οτι δεν ξερεις αλλα εξηγησε το)

Ξερω περιπτωση μηχανικου Ελληνα που δουλευει στην Ιταλια που υπογαψε μελετη στην Ελλαδα..

Εχω την εντυπωση οτι ειχε κανει καποια διαδικασια στο ΤΕΕ, απλα για να πληρωθει τις αμοιβες και να πληρωσει τις εισφορες...

 

 

 

 

 

χαχαχα

 

 

terry, σοβαρα τωρα, αν μπορεις βρες τη μελετη. Θα βοηθησεις ΠΟΛΥ φιλε, δεν κανω πλακα. Θα γινεις ο σωτηρας της νεας γενιας μηχανικων. Εγω το ειχα ψαξει το θεμα πριν κανα μηνα, αλλα μετα απο απαντηση φιλου στο ΤΕΕ, δεν το προχωρησα παραπερα. Με παρεπεμψε σε ενα ΦΕΚ που ειναι αναρτημενο στο tee.gr στα επαγγελματικα θεματα. Δεν ειμαι σε pc τωρα, αλλα οταν το βρω θα το παραθεσω.

 

Παντως εσυ ΒΡΕΣ τη μελετη, τουλαχιστον αν οργανωθουμε μαζικα, να εχουμε προηγουμενο να παρουσιασουμε. Και προφανως μιλαμε για ΙΔΙΩΤΙΚΟ, ετσι?

 

edit: το ιδιο ισχυει και για ελληνα που δραστηριοποιειται εντος EU. Υπαρχουν κ εκει επιμελητηρια που ελεγχουν τις αδειες ασκησης. Αν θες μελετη για προσωπικη χρηση, δεν υπαρχει κανενα θεμα κ ισχυει η νομοθεσια της EU. Αν τη θες για ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ υπηρεσια, η υπηρεσια εχει δικαιωμα να την απορριψει. Επομενως μιλαμε ΜΟΝΟ για την περιπτωση φαντασματων.

Edited by Hans Landa
Link to comment
Share on other sites

Θα ρωτησω και θα σου πω...

 

απαιτειται ειτε συνυπογραφη μηχανικου με Α.Μ.ΤΕΕ, ή να παρει ο ιδιος Α.Μ.ΤΕΕ.

 

Στην συνυπογραφη τοτε πως κατανεμονται οι αμοιβες??

Ποιος πληρωνει εισφορες/κρατησεις???

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Χανς κάπου το χάνουμε φίλε, ναι χάνεις την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος υπογραφή σφραγίδα κτλ όχι όμως και το πτυχίο σου ;)

 

Εγώ λέω το εξής λοιπόν,

Διαγράφομαι απο ΤΕΕ απο ΤΣΜΕΔΕ και κλείνω βιβλία σε εφορία καταργώ όλα τα ελληνικά έγγραφα που έχουν σχέση με το επάγγελμα μου.

Χάνω εφάπαξ την ελληνική άδεια άσκησης επαγγέλματος δηλαδή σφραγίδα υπογραφή κτλ, όμως έχω ακόμη το ελληνικό πτυχίο του Μηχανολόγου μηχανικού .

 

Με το πτυχίο αυτό λοιπόν πηγαίνω στην Βουλγαρία ανοίγω ΕΠΕ και εγγράφομαι στο εκεί Τεχνικό επινελητήριο. χωρίς κάποια διαδικασία αναγνώρισης του ελληνικού πτυχίου (Δικατσά) και πέρνω βουλγάρικη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, βουλγάρικο μπλοκ και Βουλγάρικο ΤΣΜΕΔΕ και μπορώ να ασκώ κανονικά το επάγγελμα με σφραγίδα και υπογραφή δικά μου βουλγάρικα πλέον απροβλιμάτιστα εντός Ε.Ε. αποδίδοντας φόρους μόνο στο κράτος που έχω την έδρα μου δηλαδή τη Βουλγαρία.

 

Εγώ έχω παράδειγμα γνωστού που δουλεύει σε πολυεθνική που φέρνουν Ισπανούς BMSάδες να τους κάνουν το commissioning και πληρώνονται απο ελληνική εταιρία κόβοντας δελτίο Π.Υ Ισπανικό, χρειάζεται όμως και άλλο ένα χαρτί ότι δεν αποδίδουν φόρους στην Ελλάδα για να μην τους γίνει παρακράτηση 20% και να πληρωθούν το ΦΠΑ που θα αποδόσουν.

 

Τώρα δεν ξέρω τι ισχύει με την αναγνώριση σφραγίδας και υπογραφής ξένων επιστημόνων εντός Ε.Ε. στo Ελλάντα

όταν π.χ. θές να κάνεις μια μελέτη, ή με τα εργοληπτικά πτυχία, ή όταν θες αν πάρεις ρεύμα απο τη ΔΕΗ ή το παράδειγμα που λες εσυ με τον Γάλλο εκεί είναι πού πιθανόν να χρειάζεται η συνυπογραφή εγγεγραμένου μέλους του ΤΕΕ

Αλλά στην παροχή υπηρεσιών εντός Ελλάδας δεν έχεις κανένα πρόβλημα εάν έχεις άδεια άσκησης επαγγέλματος απο κράτος μέλος της Ε.Ε με τα όσα έχω ψάξει έως τώρα.

Edited by vagmavra
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.