Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πολεοδομικές παραβάσεις σε αυθαίρετα εκτός σχ., χωρίς ο.α.


Recommended Posts

Στην περίπτωση αυθαιρέτων εκτός σχεδίου, χωρίς οικοδομική άδεια θα πρέπει να δηλώνονται τελικά σαν πολεοδομικές παραβάσεις της περίπτωσης 13 η περίφραξη του γηπέδου και ο βόθρος της κατοικίας;

Επιπλέον συνάδελφοι θα ήθελα να ρωτήσω το εξής:

Έχω μία περίπτωση αυθαιρέτου εκτ. σχ., χωρίς ο.α. στο οποίο υπάρχει ισόγεια υπερυψωμένη βεράντα χτισμένη περιμετρικά με τσιμεντόλιθους, πληρωμένη με μπάζα και το δάπεδο της είναι από ο.σ. Η πρόσβαση από την είσοδο του γηπέδου έως την βεράντα πραγματοποιήται μέσω ενός τσιμεντένιου διαδρόμου.Λόγω της κλίσεως του γηπέδου ο διάδρομος από την μία πλευρά του (κατά μήκος) στηρίζεται σε τοίχο από τσιμεντόλιθους που σβήνει στην είσοδο του γηπέδου.Η μεγαλύτερη υψομετρική διαφορά διαδρόνου φυσικού εδάφους είναι 0,56m.

Υπάρχει πολεοδομική παράβαση όσο αφορά την βεράντα και τον διάδρομο;

Ελπίζω να μετέφερα σωστά την εικόνα της κατασκευής...Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 

 

ΥΓ: Πάνω από την βεράντα υπάρχει και στέγαστρο επί ξύλινων υποστυλωμάτων το οποίο το έχω δηλώση σαν πολεοδομική παράβαση.

Link to comment
Share on other sites

Διάβασε αυτό θα σε βοηθήσει, είναι από σημειώσεις της Λεμπέση;

 

29. ΑΥΘΑΙΡΕΤΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ:

Με βάση τις Στ¨7 & Δ΄6: Όταν δεν υπάρχει οικοδομική άδεια οι υπόλοιπες κατασκευές (εξώστες, περιτοίχιση, βόθρος, πλακοστρώσεις) δεν θεωρούνται αυθαίρετες εφόσον δεν παραβιάζουν τις σχετικές διατάξεις, ενώ τα καθ΄ υπέρβαση τμήματα αυτών υπολογίζονται με αναλυτικό προϋπολογισμό δηλ. με την κατηγορία 13

- Μεταξύ αυτών στα εκτός σχεδίου είναι περιτοιχίσεις στα 500μ από την ακτή, ή με συμπαγές ύψος μεγαλύτερο του 1,00μ ή συμπαγής περιτοίχιση μη αρτίου γηπέδου.

- Επίσης για τις λοιπές παραβάσεις επιβάλλεται και επιπλέον παράβολο 500 €

(Γ΄20) Για τον αναλυτικό υπολογίζεται και συντελεστής παλαιότητας εφόσον τεκμηριώνεται. – δεν έχει συμπεριληφθεί η δυνατότητα αυτή.

Σε νόμιμα κτίρια, με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε με τις προ της 8/9/1983 δ/ξεις, που δεν προέβλεπαν προδιαγραφές οι οποίες να επέβαλλαν τη σχεδίαση των βοηθητικών κατασκευών (περιτοιχίσεις, βόθροι κλπ), οι κατασκευές αυτές δεν χρειάζεται να δηλωθούν

εάν κατασκευάσθηκαν εξ αρχής, δηλαδή κατά το χρόνο που ίσχυε η οικοδομική άδεια, και εάν είναι σύμφωνα με τις διατάξεις.

Επίσης για κτίρια που δηλώθηκαν με τις δ/ξεις του Ν.1337/83 ή του Ν.720/77 κλπ, δεν προβλεπόταν η δήλωση των περιτοιχίσεων ή άλλων στοιχείων διαμόρφωσης του εδάφους, επομένως δεν χρειάζεται να δηλωθούν αν υπήρχαν έκτοτε.

Κατασκευές που ενώ προβλέπονταν στην άδεια δεν κατασκευάστηκαν: Γενικά δεν αποτελούν υπέρβαση της άδειας και επομένως δεν απαιτείται να δηλωθούν ως αυθαίρετες οι κατασκευές που δεν έγιναν. Όμως σε κάποιες περιπτώσεις που από την παράλειψη κάποιας κατασκευής δημιουργείται αυθαιρεσία το σωστό είναι να δηλώνονται.

 

80. ΜΙΚΡΟΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ (Γ΄22), Εγκ.14/11 & Εγκ.1/12:

Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 9 παρ.8 του Ν.1512/85 για την οριστική εξαίρεση από κατεδάφιση αυθαίρετων κατασκευών εάν πρόκειται για Μικρές παραβάσεις, όπως επίσης και η Απόφ.7587/04 που καθορίζει συγκεκριμένα μεγέθη μικρών παραβάσεων που μπορούν να εξαιρεθούν με απλούστερη διαδικασία.

Αυτό είναι χρήσιμο, δεδομένου ότι μπορούν να αντιμετωπισθούν και θέματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον.

• Το πρόστιμο όμως θα επιβληθεί με το άρθ.27 παρ.1 του Ν.4014/11, δεδομένου ότι ισχύει από 21-9-2011 και έχουν καταργηθεί όλες οι άλλες αποφάσεις προστίμων (παρ.6 Εγκ.1/12). Εκτός αν πρόκειται για κατασκευή ή εγκατάσταση που λόγω της φύσεώς της δεν αντιστοιχεί σε επιφάνεια χώρου, οπότε σύμφωνα με την παρ.Ι.δ. της Εγκ.1/12, η αξία του αυθαιρέτου υπολογίζεται αναλυτικά με τρέχουσες τιμές και το ύψος των προστίμων ανέγερσης και διατήρησης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ (παρ.3, του άρθ.2, της ΚΥΑ 9732/04 ΦΕΚ 468 Β'),

Γενικά Μικρές Πολεοδομικές, δομικές ή κτιριολογικές παραβάσεις κτιρίου, κατασκευής ή εγκατάστασης, θεωρούνται οι παραβάσεις που παραβιάζουν σε μικρή κλίμακα τις διαστάσεις οικοδομικής Άδειας ή τα μεγέθη που επιτρέπονται από τις ισχύουσες πολεοδομικές διατάξεις, πχ η μετακίνηση ή η αντιστροφή κτιρίου (mirror) ή καθ΄ υπέρβαση ή παράβαση των οριζομένων στις παρ.1, 3 & 4 του άρθ.22 του ΓΟΚ, και οι οποίες λόγω του μικρού μεγέθους τους :

α. δεν αλλοιώνουν, ούτε υποβαθμίζουν την όψη του κτιρίου στο οποίο έχουν κατασκευασθεί και το πέριξ αυτού φυσικό ή δομημένο περιβάλλον, ούτε αποβαίνουν σε βάρος της πόλεως

β. δεν δημιουργούν αυτοτελή χώρο, και

γ. δεν είναι επικίνδυνα και δεν επιφέρουν επικινδυνότητα του νομίμου ή δυνάμενου να νομιμοποιηθεί κτιρίου.

Δεν μπορούν να εξαιρεθούν της κατεδάφισης με του άρθρο 9 παρ.8:

- η μη τήρηση αντισεισμικού αρμού

- το κλείσιμο των ημιυπαιθρίων χώρων

- η αυθαίρετη αλλαγή χρήσης Garage ή άλλου βοηθητικού χώρου σε χώρο κυρίας χρήσης

- η αύξηση πλάτους εξώστη πάνω από την οδό (κοινόχρηστο χώρο) εγκ. 11/78

Προσοχή:

• Η εξαίρεση δεν μπορεί να χορηγείται με προϋποθέσεις.

• Για την εξαίρεση απαιτείται και έγκριση Δασαρχείου, εφόσον το κτίσμα βρίσκεται εκτός σχεδίου.

Όταν έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη κάλυψη & δόμηση, η εξαίρεση μικροπαραβάσεων δεν θίγει τα δικαιώματα συνιδιοκτησίας – με την Απόφ-104315/30-4-98 δεν έγινε αποδεκτή η Γνωμ. 775/96 του ΝΣΚ

Αυτοτελή δεν θεωρούνται τα τμήματα των κτιρίων ή τα κτίρια που εντάσσονται σε μία ενιαία εγκατάσταση.

- Επίσης τα υπόγεια βοηθητικής χρήσης δεν πρέπει να έχουν αυτοτελή λειτουργία, ανεξάρτητα αν δικαιούνται χωριστής ηλεκτροδότησης. - Εγκ.91/84, συνέχ. της Εγκ-89/83 ή τα μπαγκαλόους, ενός ξενοδοχείου, δεν είναι αυτοτελή και δεν μπορεί να αποδεσμεύονται από την ηλεκτροδότηση του συνόλου.

Αυτοτελής χώρος ενός κτιρίου, που δεν μπορεί να υπαχθεί στη διαδικασία εξαίρεσης μικρών παραβάσεων, νοείται ο χώρος που είναι δομικά αυτοτελής (κλειστός). Το γεγονός ότι ένας τέτοιος χώρος λειτουργεί στα πλαίσια της κύριας χρήσης ενός κτιρίου, δεν αίρει την αυτοτέλειά του, ως προς τη δομή και τη χρήση του. (πχ ένα αυθαίρετο εστιατόριο στο δώμα ή στον ακάλυπτο ενός ξενοδοχείου είναι αυτοτελές και δεν μπορεί να εξαιρεθεί ως μικροπαράβαση - σχετικά το Έγγρ.3905/17-11-04 της ΔΟΚΚ, ως προς την αυτοτέλεια)

• Οι αποφάσεις εξαίρεσης εκδίδονται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου, που συνοδεύεται από: τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης στο οποίο σημειώνονται με κόκκινο μελάνι οι προς εξαίρεση Μικρές παραβάσεις, τεχνική - αιτιολογική έκθεση, στοιχεία νομιμότητας ή νομιμοποίησης του κυρίως κτιρίου ή κατασκευής & φωτογραφίες.

• Επίσης μικρή παράβαση είναι και η αλλαγή της θέσης του κτιρίου, χωρίς παραβίαση υποχρεωτικών αποστάσεων, που πρέπει να ρυθμιστεί με κάποια απόφαση.

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Περιφράξεις δεν μετράνε στον συντελεστή δόμησης άρα δεν αποτελούν αυθαιρεσία βάση του 4014 και δεν δηλώνονται.Το ίδιο και οι βόθροι.Προσωπικά κοτετσοπεριφράξεις κτλ δεν δηλώνω .Η μόνη περίπτωση είναι να είναι καμία περίφραξη από μπετόν θηρίο , σαν αυτές που έχουν οι βίλες εκείνη ναι να την δηλώσεις.Τωρα για τον διάδρομο βάση αυτών που λέει η Λεμπέση δεν δηλώνεται. Αν είσαι σε καμία περίπτωση που ο πελάτης σου έχει πληρώσει πρόστιμα παλιά μεγαλύτερα του σημερινού και σε παίρνει δήλωσε τα όλα .

Link to comment
Share on other sites

Η περίφραξη αποτελείται από χαμηλό στηθαίο μτετόν(0,20μ ύψος) και κιγκλίδωμα οπότε δεν το δηλώνω.Όσο αφορά την μπαζωμένη βεράντα που ερμηνεύεται σαν εξώστης αποτελεί - αν καταλαβαίνω καλά διαμόρφωση του εδάφους και δεν δηλώνεται.

Στον ΓΟΚ,αρθρο 17 αναφέρεται ότι στα οικόπεδα η διαμόρφωση του εδάφους δεν πρέπει να διαφέρει 1,50μ από το φυσικό έδαφος.Τι γίνεται στα γήπεδα εκτός σχεδίου;

Link to comment
Share on other sites

Αν το αυθαίρετο δεν έχει οικοδομική άδεια και με βάση την ΣΤ7 εξετάζεται αν οι κατασκευές όπως περιτοιχίσεις, περιφράξεις, βόθροι κλπ παραβιάζουν σχετικές διατάξεις. Αν υπάρχουν τμήματα που τις παραβιάζουν, αυτά υπολογιζονται με αναλυτικό και υπάγονται στις λοιπές παραβάσεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Σε αυθαίρετο εκτός σχεδίου έχει εκτος της κατοικίας, αποθήκη μικρή με λεβητοστάσιο, bbq σε στεγασμένο χώρο, περίφραξη, μπαζωμένος χώρος όπου εδράζεται το σπίτι και βεράντες (χαμηλού ύψους). Να τα βάλω σε μία παράβαση ;

Edited by psycho
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.