Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Πλατφόρμα ανύψωσης φορτίων


xristina82

Recommended Posts

Μια ερώτηση στους συναδέλφους μηχανολόγους: Η τοποθέτηση πλατφόρμας ανύψωσης φορτίων, όχι ανελκυστήρα, χρειάζεται να πάρει άδεια από κάπου? Στην πολεοδομία μου είπαν ότι δεν δίνουν άδειες για πλατφόρμες τέτοιου είδους χωρίς θάλαμο.

Link to comment
Share on other sites

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί είδη ανελκυστήρων και κατα συνέπεια αδειών

 

1) Ανελκυστήρας προσώπων

2) Ανελκυστήρας φορτίων

 

Εσύ χρειάζεσαι το 2ο

Link to comment
Share on other sites

Ναι, φορτιων εχω. Το θέμα είναι ότι δεν πρόκειται για ανελκυστηρα κλασσικο με θαλαμο, κλπ. Πρόκειται για απλη πλατφορμα, αναβατορι φορτίων. Αυτο από που παίρνει άδεια?

Link to comment
Share on other sites

Εννοείται ότι θέλεις άδεια! Είναι μηχανολογικός εξοπλισμός! Πως κάνει ο ΜΜ μελέτη για ανελκυστήρα προσώπων, έτσι κάνει και για φορτίων (στην περίπτωσή σου πλατφόρμα). Ακόμα και 2 ορόφων να είναι, θέλεις μελέτη και άδεια! Τώρα τι και πως, οι ΜΜ εδώ θα μας πουν. :)

Link to comment
Share on other sites

Η διαδικασία αδειοδότησης είναι αντίστοιχη του ανελκυστήρα προσώπων, με μερικές επιπλέον λεπτομέρειες.

 

Μου είχε τύχει παλαιότερα τέτοια μελέτη. Η πιο βασική λεπτομέρεια είναι τα μπουτόν ελέγχου να μην είναι κοντά στην πλατφόρμα ώστε να μην μπορεί να τα πατήσει κάποιος ενώ είναι πάνω σε αυτή. Αν δεν το προσέξεις αυτό και συμβεί ατύχημα θα σε τρέχουν στο δικαστήριο επειδή δεν είχες προνοήσει να αποτρέψεις τον χρήστη από λανθασμένη χρήση. Οι πινακίδες δεν φτάνουν, αν μπορεί κάποιος ενώ είναι στο αναβατώριο να πατήσει το κουμπί για να ανέβει/κατέβει, είναι σίγουρο ότι θα το χρησιμοποιεί και ως ανελκυστήρα προσώπων.

 

Στα αναβατώρια είναι μικρότερος ο συντελεστής ασφαλείας (δεν τίθεται θέμα κινδύνου ανθρώπινης ζωής), πιο χαλαρά τα μέτρα ασφαλείας και γενικά αν προσέξεις αυτό για τα μπουτόν δεν θα έχεις έννοιες.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Συνάδελφοι διαφωνώ ότι θέλει Οικ. Αδεια Αδεια Δόμησης

Σύμφωνα με τους ορισμούς των προτύπων ΕΛΟΤ ΕΝ 81.1 & 81.2 ο χαρακτηρισμός "ανελκυστήρας" προϋποθέτει την ύπαρξη θαλάμου. Ο κτιριοδομικός κανονισμός (άρθρο 29) και κατ΄επέκταση οι Υ.ΔΟΜ.ασχολείται μόνο με ανελκυστήρες διότι μόνο αυτοί από την γενική κατηγορία των ανυψωτικών συστημάτων αποτελούν εγκαταστάσεις των κτιρίων που έχουν σχέση με την διαβίωση ατόμων.

Η εν λόγω κατασκευή που συζητάμε, χαρακτηρίζεται ως "αναβατόριο μη αυτοκινούμενο" και εμπίπτει στις διατάξεις της ΥΑ 15085/593/2003 (ΦΕΚ 1186/Β/2003) - όπως πχ και τα ανυψωτικά των συνεργείων οχημάτων τα οποία επίσης δεν θέλουν Α.Δ.

Προσοχή: Η εφαρμογή της έχει πλέον βάσει του "Καλλικράτη" (άρθρο 94 παρ. 21 εδαφ. 21) περάσει στους Δήμους (συνήθως βάσει των ΟΕΥ τους, στις Τεχνικές Υπηρεσίες αυτών)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

ναι αλλά τι γίνεται όταν για την κατασκευή του αναβατορίου πρόκειται να γίνουν και επεμβάσεις (κοπή πλάκας) στο φέροντα οργανισμό του κτιρίου? αυτές οι εργασίες πως "καλύπτονται"?

και για να γίνω πιο συγκεκριμένος έχω την εξής περίπτωση :

σε υφιστάμενο 8όροφο κτίριο, στο κέντρο της Αθήνας, με άδεια του 1956 θέλω να κατασκευάσω αναβατόριο φορτίων μεταξύ του καταστήματος του ισογείου και της υπόγειας αποθήκης. Θα πρέπει να ανοιχτεί μία τρύπα στην πλάκα οροφής υπογείου διαστάσεων περίπου 1,50μ x 1,50μ και θα σκαφτεί στο δάπεδο το απαραίτητο φρεάτιο-θεμέλιο.

Στο κτίριο υπάρχει κοινόχρηστο κλιμακοστάσιο με ανελκυστήρα.

Χρειάζομαι άδεια δόμησης? και αν ναι, τι άδεια? κανονική? ή μπορώ να πάω με άδεια μικρής κλίμακας?

Edited by hkamp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.