Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;


CostasV

Recommended Posts

1. Να εφαρμόζει την αρχή διατήρησης μάζας και ενέργειας (αντε και στροφορμής)

2. Να σχεδιάζει και φυσικά να "διαβάζει" μηχανολογικό σχέδιο

3. Να μετάφερει τις σκέψεις του σε μια κόλα Α4 κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας σχέδια και πίνακες, και όπου αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και με κείμενο (χωρίς πολλά ορθογραφικά λάθη)

4. Να χρησιμοποιεί έναν ΗΥ σε επίπεδο word, excel, internet

5. Να είναι κερδοφόρος για τον εαυτό του (αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας) ή για τον εργοδότη του (αν είναι μισθωτός).

6. Να είναι ικανός να κρεμάσει ένα φωτιστικό στο σπίτι του.

7. Να είναι ικανός να αλλάξει μία χαλασμένη βρύση στην κουζίνα του

8. Να γνωρίζει τους βασικούς νόμους που αφορούν την καθημερινή του δουλειά

9. Να γνωρίζει και να εφαρμόζει την έννοια της καθαράς παρούσας αξίας

10. Να υπολογίζει θερμικά ή ψυκτικά φορτία ενός χώρου/κτιρίου

 

 

Αυτά είναι μερικά μόνο, και φυσικά όχι σε ιεραρχική σειρά, από όσα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός.

 

Μπορείτε να αναφέρετε, αν θέλετε, και άλλα. Ή να εκφράσετε την αντίρρησή σας, αν δεν συμφωνείτε.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω πριν ασχοληθεί με οτιδήποτε να μάθει, δουλευόντας με τα χέρια και το μυαλό, να μουτζουρωθεί, να γεμίσει λάδια και γράσσα τα χέρια του, να δουλέψει πρώτα πρακτικά ως απλός τεχνίτης, ώστε όταν μπεί στο γραφείο να μπορεί να έχει την απαιτούμενη κρίση. Διότι ως γνωστόν καλή η θεωρία , όλα εφαρμόζονται εύκολα στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν εφαρμόζονται όλα τόσο απλά. Εγώ δούλευα 6 χρόνια με φόρμα και κατσαβίδι πριν μπώ στο γραφείο. Πιστέψτε με δεν έχασα καθόλου και οι απλοί τεχνικοί με σέβονται περισσότερο από τους υπόλοιπους συναδέλφους. Όταν γράφω να δουλέψει δεν εννοώ να φορέσεις την φόρμα και να περιφέρεσαι στο εργοτάξιο με τα χέρια στις τσέπες και απλά να κοιτάς. Τα έχουμε δεί και αυτά!!!

Link to comment
Share on other sites

Αρα να προσθέσουμε και το εξής:

Να χειρίζεται εργαλεία (γερμανικά κλειδιά, κατσαβίδια, κάβουρα)

 

 

Η έννοια του αρχικού μου μηνύματος, έχει να κάνει με γενικότητες που θα πρέπει να μπορεί να κάνει ΚΑΘΕ μηχανολόγος μηχανικός για να θεωρείται μηχανικός στην πιάτσα ΚΑΤΑ ΜΕΣΟ ΟΡΟ (όχι ακρότητες). Οπότε το να κατέχει, ο μηχανικός, την λειτουργία των μηχανημάτων παραγωγής κάποιου εργοστασίου, ΔΕΝ εμπίπτει στην έννοια του αρχικού μηνύματος, ΑΝ ΚΑΙ θα πρέπει (ο εκάστοτε μηχανικός) να την κατέχει.

 

Αλλες ιδέες;

 

Θα πρέπει να μπορεί να οδηγά ΙΧ; (Εφόσον βέβαια είναι αρτιμελής και το επιτρέπει η υγεία του)

Θα πρέπει να μπορεί να χειρίζεται τροχό και ηλεκτροσυγκόλληση; (Δεν νομίζω)

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικα πιστευω οτι ενας Μηχανολογος θα πρεπει να κανει ενα βασικο πραγμα το οποιο εκφραζετε στην προταση 5 που εγραψες CostasV.Δηλαδη να μην ειναι μοδιστρα.Οι μοδιστρες εχουν ενα πατρων και πανω σε αυτο δουλευουν.Ο Μηχανολογος δεν εχει πατρων,εχει μιαλο.Ειναι εργατικος και εχει παντα μια λυση σωστα τεκμηριωμενη για να μην βγαλει το αφεντικο κανα δικανο απο κνα συσταρι καμια μερα και τον παρει στο κυνηγι μεσα στην εταιρια.Φυσικα σε ολα αυτα βοηθαει αυτο που ειπε και ο Ευαγγελος.Αν δεν γεμισεις σημερον ημερα με βρομα μεχρι το μαλλι και σκατο μεχρι το πιγουνι,και αυτο για να μην σκασεις,δουλεια δεν γινετε.Μυαλο και παλι μυαλο και τις περισσοτερες φορες χρησιμοποιόντας απλη λογικη.

Link to comment
Share on other sites

GVC, ας μην ξεχνάμε ότι, μερικές φορές, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να είναι κανείς κερδοφόρος, είναι να δουλεύεις σε πατρόν-τυφλοσούρτι.

 

Βέβαια στην περίπτωση των μελετών, το πατρόν-τυφλοσούρτι, είναι μεγάλη απάτη. Στην Ελλάδα, το να έχεις ένα κείμενο στο word, και να αλλάζεις κατά περίπτωση, την οδό-αριθμό, το πλήθος ορόφων, και τα kW του λέβητα-καυστήρα, το ονομάζουνε "μελέτη θέρμανσης".

 

Αλλά ας μην ξεφεύγουμε από το θέμα. Το να έχεις τριφτεί με την παραγωγή/βιομηχανία ή την κατασκευή/εργοτάξιο αποτελεί σίγουρα πολύτιμη εμπειρία για κάθε μηχανικό. Ποιά όμως συγκεκριμένη δεξιότητα, θα πρέπει να αποκτήσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ένας μηχανικός μέσα στην βιομηχανία ή στο εργοτάξιο (ή στο γραφείο μελετών, ή ακόμα και στην δημόσια διοίκηση - εκπαίδευση), που να θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, για να θεωρείται μηχανικός και δη μηχανολόγος;

Link to comment
Share on other sites

GVC,

 

Βέβαια στην περίπτωση των μελετών, το πατρόν-τυφλοσούρτι, είναι μεγάλη απάτη. Στην Ελλάδα, το να έχεις ένα κείμενο στο word, και να αλλάζεις κατά περίπτωση, την οδό-αριθμό, το πλήθος ορόφων, και τα kW του λέβητα-καυστήρα, το ονομάζουνε "μελέτη θέρμανσης".

;

 

Μην τα γενικεύεις τόσο πολύ τα πράγματα δεν είναι όλοι οι μηχανικοί έτσι!!

 

Κάποιος ο οποίος έχει περάσει όλοι του την ζωή στα εργαστήρια ή κάνοντας μόνο μελέτες και τίποτε άλλο, μπορεί να θεωρηθεί και αυτός ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ. Η χειρωνακτική εργασία και ικανότητα δεν είναι πάντα απαραίτητη για να κάνεις καριέρα σαν μηχανικός, συμφωνώ όμως στο ότι είναι χρήσιμη!

Link to comment
Share on other sites

Μην τα γενικεύεις τόσο πολύ τα πράγματα δεν είναι όλοι οι μηχανικοί έτσι!! Μα φυσικά δεν είναι όλοι οι μηχανικοί έτσι. Αυτοί όμως που είναι έτσι, ε, αυτοί είναι μοδίστρες (με την απαξιωτική έννοια του όρου, διότι κατά τα άλλα οι μοδίστρες είναι πολύ αξιόλογες επαγγελματίες) που λέει και ο GVC.

 

Οσον αφορά τώρα το εργαστήριο και τις μελέτες και τον κορυφαίο μηχανικό. Αυτό είναι που θέλω να μου πείτε.

 

Είναι δυνατόν ένας μηχανολόγος (ας επικεντρωθούμε στους μηχανολόγους μόνο) να ασχολείτε ΜΟΝΟ με τις μελέτες , χωρίς π.χ. να ξέρει να αλλάζει μία βρύση, και αυτός ο μηχανολόγος να θεωρείται από την πιάτσα (όχι μόνο από τον περίγυρό του, που πιθανώς να τον αναγωνρίζει ως κορυφαίο μελετητή), ως μηχανολόγος; Λέγοντας "πιάτσα" εννοώ τον (κατά τον καθένα μας) μέσο όρο αντιλήψεων για το τι εστί μηχανολόγος. Εχω την εντύπωση ότι ένας άριστος μελετητής-μηχανολόγος που δεν ξέρει π.χ. να αλλάξει μία βρύση ή να σφίξει ένα μπουλόνι, θα χαρακτηρίζονταν (δίκαια ή άδικα δεν το συζητάμε εδώ) μάλλον ως χαρτογιακάς ή άσφαιρος, ασχέτως αν είναι Ο κορυφαίος μελετητής.

Link to comment
Share on other sites

Μηχανολόγοι δεν είναι ΜΟΝΟ αυτοί που είνε όλη μερα σε μια οικοδομη και σενα εργοτάξιο, αλλά και αυτοί που είναι σενα γραφειο μπροστά απο ένα PC και κάνουν μόνο μελέτες αλλά και αυτοί που είναι χωμένοι στα εργαστήρια και κάνουν πειράματα ή μετρήσεις!

 

Η "πιάτσα" όπως λές και εσύ διαφέρει απο κατηγορία σε κατηγορία, για αυτούς που είναι σε εργοτάξιο πιάτσα μπορεί να είναι τα μαστόρια της οικοδομής, για τους ερευνητές και θα σου μιλήσω σε προσωπικό επίπεδο είναι πιάτσα τα παγκόσμια συνέδρια που πηγαίνεις και παρουσιάζεις την εργασία σου και την έρευνα σου. Για να μας "σφύξουν τις βρύσες και τα μπουλόνια" είχαμε το τεχνικό προσωπικό όπου έκαναν όλες τις τεχνικές εργασίες κάτω από δική μας καθοδήγηση. Το αν μπορώ να το κάνω και εγώ ή όχι είναι άλλο θέμα και αυτό δεν εξαρτάτε από το επάγγελμα σου αλλά από το άν πιάνουν τα χέρια σου!

Link to comment
Share on other sites

Θα ήθελα πίσης να επισημάνω τα παρακάτω:

 

1. Πόσοι μηχανικοί στην ελλάδα ασχολούνται με την έρευνα?

 

2. Έθιξα το θέμα γράφοντας για την χειρωνακτική εργασία θεωρώντας την, πλέον ένα απαραίτητο εφόδιο για τον μηχανικό ώστε να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα που θα βρεί μπροστά του ρεαλιστικά όχι μόνο θεωρητικά. Επίσης, σε βοηθάει να εκπονείς πραγματικές μελέτες εφαρμογής, ότι είδους και αν είναι αυτές.

 

3. Στους τεχνικούς θα πρέπει να επισημάνεις συνέχεια κατά το στάδιο της εφαρμογής τη σωστή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Για να φτάσεις σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχεις και το θεωρητικό και το πρακτικό υπόβαθρο. Αλλίως θα είσαι ακόμα ένας χαρτογιακάς που τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

 

Τα παραπάνω είναι απλά η άποψη μου χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το επάγγεμα από το οποίο ζω.

Link to comment
Share on other sites

Μηχανολόγοι δεν είναι ΜΟΝΟ αυτοί που είνε όλη μερα σε μια οικοδομη και σενα εργοτάξιο, αλλά και αυτοί που είναι σενα γραφειο μπροστά απο ένα PC και κάνουν μόνο μελέτες αλλά και αυτοί που είναι χωμένοι στα εργαστήρια και κάνουν πειράματα ή μετρήσεις!

 

Ναι. Και πάλι ναι. Μηχανικοί είναι όλοι όσοι δουλεύουν και στο γραφείο και στο σχολείο και στην οικοδομή και στην βιομηχανία και παντού. Το αρχικό μου μήνυμα δεν έχει σκοπό να ανυψώσει κάποιο αντικείμενο απασχόλησης και να υποβιβάσει κάποιο άλλο αντικείμενο απασχόλησης ενός μηχανικού.

 

Αλλά. Μεταξύ μας συζητώντας, πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες δεξιότητες που κατ'ελάχιστον θα πρέπει να κατέχει ένας μηχανολόγος μηχανικός, για να θεωρείται όπως λέω από την πιάτσα (και ως πιάτσα θεωρείται και ο ερευνητής και ο μελετητής και ο μουντζούρης και δημόσιος υπάλληλος και όλοι οι τομείς απασχόλησης).

 

Να το θέσω αλλοιώς. Τι είναι αυτό που αν δεν το μπορεί ένας μηχανολόγος μηχανικός, μπορεί να εκτεθεί στους (καλόπιστους εννοείται ) συναδέλφους του μηχανικούς (και όχι στους π.χ. κακόπιστους πελάτες ή στους κακόπιστους εργαζομένους των άλλων ειδικοτήτων ). Δεν υπάρχει τίποτα;

 

Αντε, μην με κάνετε να αναλύω σε "φιλοσοφικό" επίπεδο το ερώτημα του αρχικού μηνύματος.

 

 

Για να μας "σφύξουν τις βρύσες και τα μπουλόνια" είχαμε το τεχνικό προσωπικό όπου έκαναν όλες τις τεχνικές εργασίες κάτω από δική μας καθοδήγηση

Αρα συμφωνείς ότι θα πρέπει να μπορεί να αλλάξει μία βρύση και να σφίξει μπουλόνια. Σωστά; Φυσικά, το σσφίξιμο μπουλονιών δεν θα είναι η δουλειά ενός μηχανικού, αλλά θα πρέπει να μπορεί να την κάνει και ακόμη περισσότερο να την κάνει σωστά και να μπορεί να την δείξει/μεταδόσει, καθοδηγώντας το τεχνικό προσωπικό.

 

 

Ας μείνουμε στο θέμα μας. Καμιά άλλη απάντηση στο ερώτημα του αρχικού μηνύματος; Πείτε την άποψή σας. Εξάλλου ψάχνουμε να βρούμε τον μέσο όρο.

 

Και λέγοντας για μέσο όρο, μου ήρθε στο μυαλό η Στατιστική, οπότε προσθέτω την εξής δεξιότητα:

 

Θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει τουλάχιστον τον υπολογισμό του μέσου όρου και της μεταβλητότητας ή τυπικής απόκλισης

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.