Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;


CostasV

Recommended Posts

Θα ήθελα πίσης να επισημάνω τα παρακάτω:

 

1. Πόσοι μηχανικοί στην ελλάδα ασχολούνται με την έρευνα?

 

2. Έθιξα το θέμα γράφοντας για την χειρωνακτική εργασία θεωρώντας την, πλέον ένα απαραίτητο εφόδιο για τον μηχανικό ώστε να αντιμετωπίσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα που θα βρεί μπροστά του ρεαλιστικά όχι μόνο θεωρητικά. Επίσης, σε βοηθάει να εκπονείς πραγματικές μελέτες εφαρμογής, ότι είδους και αν είναι αυτές.

 

3. Στους τεχνικούς θα πρέπει να επισημάνεις συνέχεια κατά το στάδιο της εφαρμογής τη σωστή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Για να φτάσεις σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχεις και το θεωρητικό και το πρακτικό υπόβαθρο. Αλλίως θα είσαι ακόμα ένας χαρτογιακάς που τους κάνει τη ζωή δύσκολη.

 

Τα παραπάνω είναι απλά η άποψη μου χωρίς να θέλω να υποβαθμίσω το επάγγεμα από το οποίο ζω.

 

1. Λίγοι μηχανικοί ασχολούνται με την έρευνα και αυτό οφείλετε στα "καρτελ" που επικρατούν μέσα στα Πολυτεχνία και τα ερευνητικά κέντρα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων ερευνητών βρίσκεται στο εξωτερικό. Έχω γνωρίσει αρκετούς στην Αγγλία όπου βρισκόμουν και εγώ!

 

2. Έχω περάσει και εγώ κατά την διάρκεια των σπουδών μου απο την χειρωνακτική εργασία δουλεύοντας στα ναυπηγεία του Περάματος και της Χαλκίδας. Χρήσιμο ήταν, αλλά δεν είναι το ΠΑΝ που θα πρέπει να έχει ένας μηχανολόγος κατά την προσωπική μου άποψη.

 

3. Στην Ελλάδα αυτό που λείπει από την πλειοψηφία των Μηχανικών ανεξαρτήτου ειδικότητας είναι ο επαγγελματισμός, οι περισσότεροι προσπαθούν να πάρουν την δουλεία κατηγορώντας τους συναδέλφους τους γιατί απλά δεν έχουν επιχειρήματα να προβάλουν! Επειδή ασχολούμαι και με μελέτες, και με εγκαταστάσεις αλλά και με εμπόριο καθημερινά ακούω ουκ ολιγα κουφά απο συναδέλφους! Δεν κάνω σε κανέναν τον έξυπνο, απλά είναι η φύση της δουλεία μου τέτοιας που έρχομαι καθημερινά σε επαφή με μεγάλη "γκάμα" ανθρώπων και "λαμβάνω πολλά μηνύματα απο την αγορά".

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 84
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

CostasV, εγώ πιστεύω ότι ξέρει κανείς να κάνει είναι πάντα καλό! Αλλά, δεν δέχομαι το γεγονός ότι εάν κάποιος μηχανικός δεν έχει πιάσει κατσαβίδι στα χέρια του ΔΕΝ είναι μηχανικός Δεν μπορώ να αποδεκτό το "ΠΡΕΠΕΙ" που λες εσύ. Αυτό που θέλω να πω με όλα τα post μου είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ΜΟΝΟ μελέτες ή ΜΟΝΟ έρευνα και δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με χειρωνακτικές εργασίες. Αυτοί δεν θεωρούνται δηλαδή απο την πιάτσα μηχανικοί ?

Link to comment
Share on other sites

Maragkosa, τώρα είναι πια σαφές αυτό που λες.

 

Το ερώτημα μου σκοπό έχει να γράψει ο καθένας μας (από το χώρο εργασίας του ίσως, αλλά και γενικότερα) τι θεωρεί ως ελάχιστο προσόν για να θεωρείται κανείς μηχανολόγος μηχανικός σε κοινή βάση.

 

Οπότε στο τομέα σου π.χ. θα μπορούσες να αναφέρεις το να ξέρει word,exce, κάτι πίνακες (πως λέγονται; ΑΤΟΕ) κάτι συντελεστές αμοιβών (πάλι πώς λέγεται; λ)

 

Περιττό να αναφέρω ότι η συζήτηση γίνεται (από την μεριά μου τουλάχιστον) με πνεύμα ολίγον αυτοκριτικό και ίσως χιουμοριστικό. Οπότε ας χαλαρώσουμε λίγο

Link to comment
Share on other sites

ωραια τα λέτε αγαπητοί συνάδελφοι αλλά αισθάνομαι οτι ξεχάσατε και εμάς τις γυναίκες στον χώρο, γι αυτό και συμπληρώνω να ξέρει να κάνει και καλό καφέ....

Link to comment
Share on other sites

Καφέ ρε συ μπορεί να κάνει και ένας άνδρας.

 

Καλο παστίτσιο πρέπει να κάνει η γυναικα μηχανολόγος και να μπορεί να υπολογίσει το co2 emission factor (sorry για το Αγγλικό) του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος. :lol: :lol:

Link to comment
Share on other sites

Να μπορεί να υπολογίσει το co2 emission factor του φούρνου κατά την διάρκεια του ψησίματος

 

και να προσθέσω...,

 

αναγράφοντας τον συντελεστή με όσα ψηφία είναι απαραίτητο, ανάλογα με την αξιοπιστία του υπολογισμού. Δηλαδή να μην αναγράφεται ο συντελεστής ως 1245.56 gr/kWh

Link to comment
Share on other sites

Πρέπει να ξεκαθαρίσετε την διαφορά του Μηχανολόγου Μηχανικού από τον Εργοδηγό, τον μάστορα, τον πρακτικό μηχανικό ή και τον μαθητευόμενο.

Δουλειά του Μηχ. Μηχ. δεν είναι να κρατάει ένα 17 και να σφίγγει βίδες. Όταν ξεκίνησα στη βιομηχανία, ένας μεγαλύτερος συνάδελφος μου έδωσε την εξής συμβουλή: να μην φοβάμαι να μουτζουρωθώ, μόνο έτσι θα μάθω, αλλά να μην περάσω τη διαχωριστική γραμμή της πρώτης παραγράφου. Να ασχολούμε με την ''μαστοράτζα'' μόνο μέχρι το σημείο να ξέρω τη δουλειά τους για να μπορώ να τους επιβλέπω και μην με κοροϊδεύουν αργότερα.

 

Θυμήθηκα και κάτι παρόμοιο: Όντας φοιτητής βρισκόμουν σε μια διάλεξη όπου ανακοινώθηκε πως θα μιλούσε ο επίτιμος καθηγητής-PhD-ερευνητής-μεγάλο μυαλό κ.Τάδε (ηλεκτρολόγος μηχανικός). Ανεβαίνοντας στο βήμα πάτησε το καλώδιο του προτζέκτορα ο οποίος και έσβησε, πανικόβλητος λοιπόν ο καθηγητής αναφώνησε: έναν ηλεκτρολόγο ρε παιδιά... (=αληθινό περιστατικό).

Μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο...

Link to comment
Share on other sites

Προσπαθώντας να μην φύγουμε από το νόημα της αρχικής ερώτησης, ας κάνουμε μία παρένθεση σχετικά με το αν πρέπει ή όχι ο μηχανολόγος μηχανικός να κρατά ή όχι ένα 17 και να σφίγγει βίδες.

 

Πότε λοιπόν πρέπει και πότε όχι, ένας μηχανολόγος μηχνικός να κρατά ένα κλειδί και να σφίγγει βίδες;

 

Η θέση μου: πρέπει ένας μηχανικός (και γενικότερα ένας προιστάμενος/ διευθυντής/ πρόεδρος/ ιδιοκτήτης) να κάνει μία δουλειά, αν πρόκειται να βγάλει λεφτά (με την καλή έννοια) απο την δουλειά αυτή. Εάν ο μηχανικός (προΙστάμενος/ διευθυντής/ πρόεδρος/ ιδιοκτήτης) ΔΕΝ χάνει λεφτά (λόγω χαμένου χρόνου από άλλα "σπουδαιότερα" καθήκοντα που του έχουν ανατεθεί, ή λόγω μη ικανοποιητικής γνώσης του πώς να σφίγγει μία βίδα, ή λόγω λάθους αξιοποίησης των πόρων της επιχείρησης γενικότερα), ΤΟΤΕ, είναι δυνατόν και (γιατί όχι; ) επιβάλλεται να σφίγγει την βίδα ο ίδιος.

 

Το σκεπτικό μου πιθανώς να διαφέρει από το σκεπτικό ορισμένων εργοδοτών, που θέλουν τον μηχανικό ΚΑΙ για εργάτη. Αλλά αυτό είναι πρόβλημα ορθής επιλογής προσωπικού. Προσωπικά αν επρόκειτο να δουλεψω για έναν τέτοιο εργοδότη, δεν θα μακροημέρευα διότι δεν θα έμενα σε μία επιχείρηση που χρησιμοποιεί ένα κατσαβίδι στην θέση ενός καλεμιού.

 

Ποιος όμως θα είχε αντίρρηση να κάνει οποιαδήποτε τεχνική εργασία χαμηλού επιπέδου (π.χ. να καθαρίσει τα εργαλεία πριν μπουν στην θήκη τους), αν επρόκειτο για την δική του επιχείρηση/ βιομηχανία / εργοτάξιο; Και μην μου πείτε ότι θα είχε προσλάβει ειδικό τεχνικό προσωπικό από το στάδιο μηδέν;

 

Σαφώς, όμως, η δουλειά ενός μηχανικού ΔΕΝ είναι να σφίγγει βίδες. Εχει εκπαιδευτεί για άλλες δεξιότητες, κυρίως σχεδιασμού/επίβλεψης τεχνικών έργων, που φαίνονται (αν και δεν είναι πάντα) πιο γραφειοκρατικές από το να σφίγγεις μία βίδα. Διότι στην Ελλάδα, είναι δυνατόν το σφίξιμο μίας βίδας να απαιτεί περισσότερη γραφειοκρατία από τον σχεδιασμό (εφόσον ο σχεδιασμός ΔΕΝ γίνει στην Ελλάδα) της ίδιας της μηχανής πάνω στην οποία βρίσκεται η βίδα.

 

Ας επανέρθουμε όμως στο αρχικό ερώτημα. Τι θα πρέπει να μπορεί να κάνει ένας μηχανολόγος μηχανικός;

 

Ανακεφαλαιώνω:

 

1. Να εφαρμόζει την αρχή διατήρησης μάζας και ενέργειας (αντε και στροφορμής)

2. Να σχεδιάζει και φυσικά να "διαβάζει" μηχανολογικό σχέδιο

3. Να μετάφερει τις σκέψεις του σε μια κόλα Α4 κατά προτίμηση χρησιμοποιώντας σχέδια και πίνακες, και όπου αυτό δεν είναι αποτελεσματικό και με κείμενο (χωρίς πολλά ορθογραφικά λάθη)

4. Να χρησιμοποιεί έναν ΗΥ σε επίπεδο word, excel, internet

5. Να είναι κερδοφόρος για τον εαυτό του (αν είναι ελεύθερος επαγγελματίας) ή για τον εργοδότη του (αν είναι μισθωτός).

6. Να είναι ικανός να κρεμάσει ένα φωτιστικό στο σπίτι του.

7. Να είναι ικανός να αλλάξει μία χαλασμένη βρύση στην κουζίνα του

8. Να γνωρίζει τους βασικούς νόμους που αφορούν την καθημερινή του δουλειά

9. Να γνωρίζει και να εφαρμόζει την έννοια της καθαράς παρούσας αξίας

10. Να υπολογίζει θερμικά ή ψυκτικά φορτία ενός χώρου/κτιρίου

 

Να χειρίζεται εργαλεία (γερμανικά κλειδιά, κατσαβίδια, κάβουρα) (Ευαγ. Σπύρου)

 

Δηλαδη να μην ειναι μοδιστρα.Οι μοδιστρες εχουν ενα πατρων και πανω σε αυτο δουλευουν.Ο Μηχανολογος δεν εχει πατρων,εχει μιαλο. (GVC)

 

Θα πρέπει να μπορεί να εφαρμόζει τουλάχιστον τον υπολογισμό του μέσου όρου και της μεταβλητότητας ή τυπικής απόκλισης

 

Tο να ξέρει word,exce, κάτι πίνακες (πως λέγονται; ΑΤΟΕ) κάτι συντελεστές αμοιβών (πάλι πώς λέγεται; λ)

 

...να κάνει και καλό καφέ :smile: (Antoinette)

 

να υπολογίσει το co2 emission factor του φούρνου κατά το ψήσιμο του παστίτσιου (mixalis-g)

 

…αναγράφοντας τον συντελεστή με όσα ψηφία είναι απαραίτητο, ανάλογα με την αξιοπιστία του υπολογισμού. Δηλαδή να μην αναγράφεται ο συντελεστής ως 1245.56 gr/kWh

 

Να ασχολείται με την ''μαστοράτζα'' μόνο μέχρι το σημείο να ξέρει τη δουλειά τους για να μπορεί να τους επιβλέπει και μην τον κοροϊδεύουν αργότερα. (Yiannis-mech)

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Να χειριζεται plc κτλ

Να επιβαλλεται σε υφισταμενους χρησιμοποιωντας επιχειρηματα (στους ξεροκεφαλους κ λιγη αγριαδα)

Να μην κανει υποχωρησεις σε θεματα ασφαλειας κ ανθρωπινης ζωης()

Nα μπορει να συμπληρωσει αντιψυκτικο και να αλλαξει λαδια στο αυτοκινητο. (Φιλτρο οχι, ειναι πιο δυσκολο)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.