Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορίες για ενεργειακές μελέτες, επιθεωρήσεις και ΠΕΑ


af.civileng

Recommended Posts

Συνάδελφε  @Roukat θεωρώ λάθος ότι εκδώθηκαν 2 ΠΕΑ για τα μεμονωμένα κτήρια, γιατί απο την εγκύκλιο : Αρ.Πρωτ.: ΔΕΠΕΑ/Γ/172335 (16-02-2016), αναφέρει :

(σελ. 3)  : οι ακόλουθες κατηγορίες κτιρίων ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από την έκδοση ΠΕΑ:

ζ) μεμονωμένα κτίρια με συνολική ωφέλιμη επιφάνεια, ήτοι μικτή επιφάνεια δαπέδων των κλειστών στεγασμένων χώρων του κτιρίου που προορίζονται για την εξυπηρέτηση των αναγκών της κύριας χρήσης του, μικρότερη από πενήντα τετραγωνικά μέτρα (50 τ.μ.).

Συνεπώς αν οι το σύνολο των χώρων (κουζίνα + WC + αποθήκη) < 50 τμ ==> δεν απαιτείται έκδοση ΠΕΑ για το λόγο που αναφέρεται στο υπογραμμισμένο με bold.

Θα έπρεπε να βγάλεις 1 ΠΕΑ για τα υπνοδωμάτια + καθιστικό και μέσα σ' αυτό θα έβαζες χρήση για ΖΧΝ, ανεξάρτητα να δεν υπάρχει χώρος του WC μέσα σε αυτό το τμήμα,

Οσο για το τι λένε στην ΕΥΕΠΕΝ .. είναι παπαριές !

Edited by dib
Link to comment
Share on other sites

@dibΜιλάς για τον περιορισμό των 50τ.μ. τον οποίο έχουν καταργήσει (νομίζω την επόμενη χρονιά). Με βάση αυτό που αναφέρεις (όσο ίσχυε), αν και το άλλο κομμάτι (τα 2 υπνοδωμάτια) ήταν κάτω από 50τ.μ. τότε κανένα από τα 2 κτίρια δεν θέλανε ΠΕΑ.
Τώρα θέλουν. Το γεγονός ότι έχουν στο ένα κτίριο τους χώρους διανυκτέρευσης και στο άλλο τους χώρους διημέρευσης, αλλάζει το σενάριο χρήσης, αλλά δεν έχουν κάνει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις στον ΚΕΝΑΚ ακόμα. Θεωρούμε σενάρια ανεξάρτητων κτιρίων με πλήρη χρήση.

Link to comment
Share on other sites

@jedi.Yannis μάλλον δεν κατάλαβες το νόημα στο υπογραμμισμένο κομμάτι.

Δεν αναφέρεται σε χώρο κύριας χρήσης (υπνοδωμάτια - καθιστικό και δεν ξέρω ποιους άλλους χώρους) αλλά σε ανεξάρτητο τμήμα κτηρίου που είναι βοηθητικής χρήσης (κουζίνα-λουτρό-αποθήκη) ως προς τους χώρους της κύριας χρήσης.

Αυτό που λές εσυ και έχεις δίκιο, είναι οτι και ένας χώρος (πχ καθιστικό) 1 ή10 τμ θέλει ΠΕΑ και όντως έχει καταργηθεί απο το '16.

Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα
Αν έλειπε η κουζίνα θα είχες δίκιο. Βάσει κτιριοδομικού είναι κύρια χρήση η κουζίνα. βοηθητικές είναι λουτρό, αποθήκες, διάδρομοι κλπ. Στο κόνσεπτ (οι βοηθητικοί χώροι να μην θέλουν ΠΕΑ) συμφωνούμε πάντως.

Link to comment
Share on other sites

Σας ευχαριστώ και τους δύο για τις απαντήσεις! Είναι χαζό να βγάζεις δύο τέτοια ΠΕΑ το ξέρω.... ωστόσο αφενός ο περιορισμός των 50 τμ έχει καταργηθεί αφετέρου πιο πολύ κύριο χώρο θεωρώ τη κουζίνα με το μπάνιο παρά τα υπνοδωμάτια...! Εν ολίγοις, εφόσον υπήρχε κουζίνα για μένα ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να γίνει ΠΕΑ οπότε....Να πω όμως ότι σε αντίστοιχη περίπτωση που δύο τέτοια κτίσματα ήταν σε επαφή αλλά με ανεξάρτητες εισόδους είχα κάνει ένα ΠΕΑ για τα δύο κτίσματα, απλά το λέω για όσους διαβάζουν το φόρουμ....

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Ενας απλός κανόνας είναι ότι αν θέλει διαφορετική μελέτη θερμομονωτικής επάρκειας, θέλει και διαφορετικό ΠΕΑ.

Link to comment
Share on other sites

Ναι hkamp, σωστό! Άλλη μία ερώτηση...σε ΠΕΑ για κτηνιατρείο (1 αίθουσα αναμονής, 1 εξεταστήριο, 1 χειρουργείο και 1 δωμάτιο για νοσηλεία), ποια χρήση θεωρείτε ότι ταιριάζει καλύτερα , ιατρείο ή κατάστημα ή μήπως κλινική? Επειδή είναι για 10 χρόνια το ΠΕΑ λέω μήπως βάλω κατάστημα που είναι πιο γενικό,  τι λέτε? 

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Κοιτάς πρώτα τα ωράρια με τι ταιριάζουν.

Κλινική δεν μπορείς να το βάλεις γιατί η λειτουργία του δεν έχει σχέση με νοσοκομείο. Κατάστημα δεν είναι γιατί μπορεί να πουλάει και ζωοτροφές κλπ αλλά δεν είναι.

Εγώ θα το έβαζα ιατρείο.

Link to comment
Share on other sites

θα ήθελα την άποψή σας σε μια περίπτωση που μου έτυχε.

Ισόγειο κτίσμα έχει ένα γωνιακό δωμάτιο που φαίνεται ως κατάστημα. Έχει βιτρίνα και ανεξάρτητες εισόδους και δικό του μετρητή ηλεκτρικού. Εσωτερικά όμως υπάρχουν 2 πόρτες που εποικοινωνούν με το υπόλοιπο (κατοικία).

Ο ιδιοκτήτης θέλει να να κάνει ένα μισθωτήριο και να το ενοικιάσει σαν ένα ενιαίο χώρο (κατοικία). Μπορώ να εκδώσω 1 ΠΕΑ (αγνοώντας τις ενδείξεις)? Ή εκδίδω 2 ΠΕΑ (κατοικία και κατάστημα) σε 2 διαφορετικές θερμικές ζώνες? Η εσωτερική επικοινωνία έχει κάποια σημασία?   

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.